Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ura de după Blocuri: Ce a obținut Dacian Cioloș după coborârea în „mocirlă”

Cioloș - Gâdea

Mihai Gâdea: Vă mențineți afirmația că Antena 3 e o mocirlă?

Dacian Cioloș: Da, o mențin. S-au spus mai multe minciuni aici. (Mai multe informații aici)

1. Interviul lui Dacian Cioloș de la Antena 3 nu a fost un interviu. A fost o dezbatere finală, cum avem de regulă în campaniile prezidențiale.

2. Niciunul dintre cei doi nu candidează formal la nimic. Fiecare reprezintă, în realitate, două blocuri. Blocul 1 se urăște de moarte cu Blocul 2.

3. Nu au existat întrebări, s-au rostit sentințe. Publicul nu a plecat mai informat, ci mai convins. Dacă cei din Blocul 1 erau convinși de mult și își lăsaseră plasele deja la secțiile de vot, cei din Blocul 2 se trezesc mai greu. Emisiunea a fost pentru aceștia din urmă.

4. Nu știm cât a fost strategie și cât a fost întâmplare: dar, apăsând pedala discursului electoral, Dacian Cioloș a reușit să scoată lumea la geam. Publicul a văzut un alt Cioloș, mai ofensiv, mai tranșant, mai prezent. Asta trebuie să-i fi făcut pe locatarii din Blocul 1 să-l deteste și mai tare. Ca-n developarea unei fotografii, negativul a devenit pentru ceilalți pozitiv: ce văd locatarii din Blocul 1 întunecat, locatarii din Blocul 2 văd luminos.

5. Cu 5 zile înainte de alegeri, cea mai tăcută și mai searbădă campanie electorală se animă brusc. Asta se întâmplă atunci când oamenii pot personaliza alegerile.

6. Totuși, duminică, în cabina de vot, alegătorii nu-l vor găsi pe niciunul dintre protagoniștii dezbaterii de marți seara. Vor găsi, în schimb, o grămadă de nume care nu le spun nimic. Ultimul Parlament, ales uninominal, este cel mai slab Legislativ de după 1989 și probabil și cel mai corupt. Viitorul Parlament, ales pe liste de partid, este o necunoscută. Puțini alegători cred că știu care le sunt candidații. Pentru mulți, alegerile parlamentare de duminică sunt, de fapt, alegeri prim-ministeriale.

7. Dacian Cioloș va fi ales sau nu va fi ales prim-ministru, chiar dacă Constituția a desenat un alt sistem electoral. La asta s-a redus această campanie, cea mai atipică din toate cele din ultimii 27 de ani. Poate că aceste alegeri vor deschide și o discuție pentru revizuirea legii fundamentale, astfel încât premierul să fie ales direct. Măcar să se joace cu toate cărțile pe masă.

8. Cel mai puternic cuvânt din campanie: „mocirlă”. Cel care-l rostește: blajinul Cioloș. Unde îl rostește: chiar în ochiul furtunii. Efectul scontat? Un șoc pentru Blocul 2. Vor ieși cetățenii de aici la vot după o singură emisiune? Se vor mobiliza acum, că au văzut confruntarea „finală”? Vor fi suficienți încât să încline balanța? Încă una-două dezbateri finale precum cea de aseară și dl. Liviu Dragnea nu va mai pune geană pe geană până la numărătoarea voturilor.

9. Între timp, continuă neabătută campania PSD pentru mobilizarea alegătorilor din Blocul 1. Nu cred că mai e cineva acolo care se îndoiește că Dacian Cioloș nu ne vinde țara ocultei, corporațiilor sau lui Soros. Ieri s-a aflat „din surse din Sălaj” că Dacian Cioloș este copilul nelegitim al lui George Soros, făcut cu o unguroaică. O informație viralizată intens, care nu mai are nevoie de nicio demonstrație, vine să confirme ceea ce toți cei din Blocul 1 bănuiau de mult: duminică ei vor salva țara de străini! O campanie neagră, demnă de anii '50, cu care PSD a reușit să-i sperie pe oameni, fără să se mai ardă la degete, ca în 2014, realizată acum cu concursul amicilor din ALDE și PRU (partid care, după mărturisirea președintelui său de la distanță, Victor Ponta, „a început să spună ceea ce noi, la PSD, gândim, dar nu avem curajul să o spunem”).

10. Cei din Blocul 2 vor ieși să salveze țara de cei din Blocul 1. Împăcarea dintre cele două Blocuri rămâne să fie legiferată după alegeri prin ordonanță de urgență.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Orice alternativa impotriva PCR-ului,pardon PSD-ului, este bine venita.

    • Like 0
  • george check icon
    Pentru ZUGRAVU MIRCEA
    Daca vreti sa discutam filozofic despre forma si fond e una.Dar nu cred ca e cazul.Daca va referiti la esenta si fenomen e alta.Dar si aici nu e cazul.
    Daca te referi la opinia mea, atunci daca nu stii, eu vorbeam de modul in care se manifesta respectul fata de interlocutor si fata de spectatori.
    Pentru ca nu ati reusit sa intelegeti diferenta, nu e nevoie sa-mi raspundeti.Deci despre respectul reciproc.Va salut, cu stima.
    • Like 0
    • @ george
      Si eu cred ca nu e cazul.
      • Like 0
  • george check icon
    pentru AURORA ONCESCU.
    M-am straduit sa fiu cat mai echidistant.Nu impart lumea in doua.Cat despre tinuta, eu am primit o educatie simpla si ca urmare inteleg sa fiu imbracat corespunzator in situatii deosebite din respect pentru ceilalti.Va place la un balet sa fiti spectator in blugi pentru ca e mai comod, sau totusi faceti apel la o tinuta?
    Nu astept raspuns.
    Cu stima.
    • Like 1
    • @ george
      Vorbiți despre respect, dar sunteți nepoliticos.
      • Like 0
  • george check icon
    pentru ARTHUR.
    E frumos ca mi-ati citit expunerea si va multumesc.
    Cu privire la Ciolos, daca urmareati cu atentie ce a spus, in discutia de la A3, rezulta ca si el face parte din mocirla, dar ca specialist agricol o considera o resursa.Deci cauta sa mermeleasca afirmatiile anterioare.
    Dar, raman la opinia mea, ca indiferent despre ce s-ar discuta, acest premier de ocazie vorbeste vorbe.Are stereotipuri, tautologie, repetitii cu alte cuvinte.Deci, vorbeste vorbe.Despre vestimentatie, dovedeste lipsa de respect fata de telespectatori.
    In rest, sanatate si la mai multe comentarii.Nu este obligatoriu sa fiti de acord cu mine.
    • Like 1
    • @ george
      Desigur că dv. RĂMÂNEȚI la opinia inițială, de nezdruncinat!
      În paradigma articolului: în blocul 1!
      V-a convins până și stupizenia formulată, din lipsă evidentă de argumente, de Adrian Ursu: lipsa cravatei de la gâtul Premierului este lipsă de bun simț!
      • Like 0
  • check icon
    Sunt mai multe bloace. Nu numa 2
    • Like 0
  • george check icon
    Articolul este total dezamagitor.Nu putem cere perfectiunea, dar macar un pic de spirit sa zicem autocritic ar fi fost necesar.Slab articolul.
    Dar din punctul meu de vedere chestia cu mocirla e cam asa:
    Ciolos arunca piatra cu mocirla si crede ca A3 nu-l va mai primi
    Ciolos atat asteapta si incepe cu vedeti ca nu ma vor pe sticla astia de la mocirla?
    Dar A3 l-a primnit
    Ca urmare Ciolos a vrut sa dreaga busuiocul dar a dat-o cu oistea in gard.
    Mai mult decat atat, modul de a se prezenta, fara cravata, cu haina parca de imprumut arata lipsa de rspect pentru telespectatori.
    Si mai are o calitate premierul.Vorbeste vorbe.Atat.
    • Like 1
    • @ george
      Arthur check icon
      In presa romana,indiferent de calitate si orientare se practica cu obstinatie "ürechismul"!Astfel se creaza niste legende false care raman in istorie indiferent de corectiile disperate (sau nu) facute de cei implicati. Notorie este sintagma ïnvins de sistem(Secu") pe care dl. Constantinescu a explicat-o chiar si in scris ,dar in memoria colectiva promovarea facuta de presa ostila(cea care l-ar fi invins,in frunte cu Tuca,Cristoiu,Calinescu)in fals, a ramas. Acum s-a creat din nou o perceptie falsa,pe care dl. Ciolos a explicat-o ,dar se pare ca degeaba! Deci chestia cu mocirla ii apartine d-lui Liiceanu care l-a intrebat pe dl. Ciolos "cum de se duce in mocirla de la A3"?. Apoi a venit raspunsul care a preluat ideea ,dar nu a initiat-o!Deci dl. Ciolos nu a jignit pe nimeni ci doar a explicat plastic ca este de datoria lui sa lucreze in orice mediu conform fisei postului!Iar alegoria cu viata din mocirla este absolut corecta,viata provenind din "mocirla primordiala"
      • Like 2
    • @ george
      Sunteti adeptul zicerii:"haina IL face po om". Cu ce arata mai mult respect un gadea, un badea&co. imbracati la costum si cu cravata? Ei porcaesc totul, imbracati "ireprosabil.
      • Like 0
  • Dl Negruțiu, trebuia sa explicați ca ce s-a spus despre Ciolos e o mizerie fabricata de adversarii lui , altfel cititorii si iubitorii PS D ,la mintea lor , vor înțelege ca așa e.
    • Like 0
  • Cri check icon
    De data aceasta, articolul D-lui Florin Negruțiu m-a dezamagit complet. Este evident ca Dl. Florin Negruțiu simpatizeaza si sustine "Bocul 2", cum se exprima domnia sa; nu e nimic rau sau ilegal in acest lucru. Este dreptul domniei sale.
    Domnia sa considera ca ne aflam in fatza unei campanii electorale "demne de anii '50", ca sa il citez din nou; motivul este ca 2-3 imbecili pretind ca Ciolos "vinde tara ocultei" si ca ar fi "fiul lui Soros".
    Dl. Negrutiu este categoric un om inteligent si educat, astfel ca eu unul nu pricep de ce isi pierde vremea cu critica unor afirmatii stupide care nu ar trebui nici macar mentionate, daramite sa fie subiect de polemica.
    Pe de alta parte, Dl. Negrutiu are perfecta dreptate cand afirma ca Dl. Ciolos nu candideaza; actualul premier a primit in urma cu un an aceasta functie "pe tava", fara niciun efort personal.
    Prin acelasi mecanism, adica fara a trebui sa faca vreun efort personal, Dl. Ciolos va fi re-confirmat in cazul in care PNL plus USR vor constitui o majoritate dupa alegeri: fara sa candideze, fara a fi membru al unui partid.
    Printr-un mecanism asemanator, dar cu o "furie internautica" si mediatica bine dirijate din umbra, Dl. Johannis s-a ales Presedinte; tot fara a face vreun efort personal notabil.
    Domnii Ciolos si Johannis sunt doi oameni norocosi: au obtinut functii esentiale in Statul roman fara eforturi sau implicare personala; altii au "muncit", atat din umbra cat si la lumina zilei, pentru ca domniile lor sa se alega.
    Restul este, dupa vorba unui muzician celebru, laureat Nobel, "Vanare de vant". Doar ca fragila noastra democratie mai incaseaza o lovitura.

    • Like 2
    • @ Cri
      GS check icon
      „Prin acelasi mecanism, adica fara a trebui sa faca vreun efort personal” - ciudat. A fost propus de premier ca urmare a prestatiei sale in functia de comisar european. Vi se pare acest lucru ca ar fi fara efort sau fara implicare personala? Aaaa...poate va referiti la fapul ca nu au mers prin sate, pe la oamenii simpli cu „pomeni electorale” si buletine de vot gata stampilate. Da, aveti dreptate.
      • Like 0
    • @ Cri
      Dezamăgitor este prea lungul dv. comentariu!
      • Like 0
    • @ Cri
      Care este dezamagirea? Ca nu tine cu blocul 1? O sa fiti dezamagita de foarte multi in 11.12., indiferent de rezultat.
      • Like 0
    • @ Cri
      Atata tot ca acel care a scris versurile citate de dumneavoastră nu ar fi meritat premiul Nobel pt nimic in lume. Dati-mi macar 2 merite pe care Dragnea si ceata lui le au pt a devenii premier respectiv ministrii si jur ca o sa-i votez (iar asta e pt mine un sacrificiu enorm de vreme ce nu am votat stanga niciodată).
      • Like 0
    • @ GS
      Cri check icon
      Chiar Dvs imi furnizati raspunsul, dar si cauza suspiciunilor mele, vis-a-vis de Dl. Ciolos: "A fost propus de premier ca urmare a prestatiei sale in functia de comisar european."
      Cine oare l-a propus ? Asta este nedumerirea mea fata de toti "propusii" ! Din cate stiu eu, dupa demisia premierului, in acord cu legislatia noastra, Parlamentul dezbate si decide prin vot un candidat de Prim Ministru, la propunerea majoritatii parlamentare.
      Daca Dvs aveti cunostinta de o asemenea dezbatere, ei bine, eu unul nu am. Eu stiu doar ce am vazut in mass-media: un premier care a fost "recomandat" de la Bruxelles pe circuite extra-parlamentare, fara a se comunica public numele celui care l-a propus pe Dl. Ciolos.
      Recomandarea a fost trimisa Presedintelui; Dl. Johannis si-a insusit indicatia primita de la Bruxelles si l-a recomandat pe Dl.Ciolos pentru postul de premier, spre a fi votat de Parlament.
      Iar onor parlamentarii nostri au validat supusi propunerea Presedintelui, fara sa caute o varianta legitima in interiorul propriilor lor partide.
      Iata de ce mie mi se pare ca o asemenea modalitate este periculoasa pentru democratie.
      Nu voi comite aroganta de a pretinde ca am dreptate, este doar umila mea opinie. Eu as dori ca Guvernul Romaniei, bun sau prost cum o fi el, sa fie decis la Bucuresti. Si mi-as mai dori ca Parlamentul, ca reprezentant legitim al natiunii, sa nu mai dea dovada de lasitate, asa cum a facut prin acceptarea fara murmur a unui premier propus de catre surse din afara Parlamentului.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Cri check icon
      Asa se intampla la toate alegerile: unii se bucura, iar altii sunt dezamagiti.
      Dar dezamagirea mea se referea la cu totul altceva. Probabil ca nu am reusit sa ma exprim foarte limpede.
      • Like 1
    • @ aurora oncescu
      Cri check icon
      Aveti dreptate, este greu pentru mine sa ma exprim mai concis; probabil ca e o chestie legata de varsta mea, mai inaintata decat a majoritatii celor care scriu aici; pe de alta parte, faptul ca v-am "dezamagit", cum va exprimati Dvs, imi da speranta ca aveti sau ati avut o oarecare apreciere pentru elucrubatiile mele....Oricum, va multumesc pentru radarea de a citi prea lungile mele opinii.
      • Like 1
    • @ Radu Rozor
      Cri check icon
      1. Bob Dylan este unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, iar versurile sale sunt uneori de o valoare poetica exceptionala, desi recunosc faptul ca sunt dificil de tradus in limba romana. Cu voia Dvs, v-as invita sa audiati "Blowin' In The Wind" sau "Changing Of The Guards" sau " No Time To Think"; sunt adevarate capodopere, atat din punct de vedere muzical cat si literar....
      2. Nu stiu de unde ati dedus Dvs. ca as avea vreo aprehensiune pentru Dl. Dragnea sau pentru PSD; probabil ca nu am fost suficient de explicit, pentru ca eu am incercat sa discut despre principii, mentalitati si politicile Statului roman.
      3. De aceea eu, un oarecare neimportant, incerc sa promovez ( in van ) pe acest site princiipii precum acelea ca Parlamentul este mai important pentru democratie decat Presedintele si ca drepturile si libertatile cetatenilor sunt mai presus decat institutiile de forta ale Statului. Un alt principiu pe care il promovez ( zadarnic ) este ca trebuie sa ne respectam opiniile si ca diferentele de opinie si de viziune nu ar trebui sa ne faca dusmani....
      • Like 1
  • ”Nu cred că mai e cineva [...] care se îndoiește că Dacian Cioloș nu ne vinde țara" - este un ”nu” în plus - nu cred că mai e cineva care se îndoiește că Cioloș VA vinde țara
    • Like 2
    • @ Ion Popescu
      In blockul 1. Adica in alegatorii filei PSD. Nu mai trebuie scoase din context informatii, ca asa se ajunge la copii nelegitimi si conspiratii de nivel mondial.
      • Like 0
    • @ Ion Popescu
      ma cititi-o de citeva ori, pina la urma iese
      • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
    Trebuie să recunoaşteţi că alegerea guvernului de către cetăţeni este o formă democratică mai directă , mai participativă, decăt numirea de către preşedinte şi parlament.
    • Like 2
    • @ Gheorghe Anton
      Sigur ! Tot prin vot direct ar trebui numite și secretarele și șoferii de la guvern ! Mare-i grădina Domnului ...!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult