Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Spitalul construit de Dăruiește Viață este în posesia statului român, dar așteaptă autorizația pentru a trata pacienți. Oana Gheorghiu: „Pacienții așteaptă, medicii așteaptă, secțiile sunt pregătite”

Fațada spitalului Dăruiește Viață

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Spitalul construit de Dăruiește Viață este gata de anul trecut și se află în posesia statului român, ieri fiind semnate ultimele documente care certifică acest lucru. „La ora 15:50 mi-am pus alături de Oana pe hârtiile prin care am donat Spitalului de Copii Marie Curie clădirea spitalului pe care l-am construit”, a scris joi pe Facebook cofondatoarea asociației, Carmen Uscatu, care a descris bucuria din acel moment. „Scriem istorie!”, le-am spus colegilor mei. Nimeni nu a spus nimic. Am lăsat pixul jos și m-am uitat pe fereastră. Facem istorie, mi-am spus. Dintr-o dată, am auzit un zgomot puternic. Trei căști au căzut de pe raft după ce fotografia aflată în spatele lor a alunecat. Dionisia a deschis o sticlă de șampanie. Ne-am felicitat. Ne-am bucurat de un scurt moment și apoi ne-am întors la birourile noastre. 13 martie 2024. Am făcut-o!”,

Foto. Facebook Carmen Uscatu

Spitalul, construit din donațiile a peste 350.000 de români și sponsorizările a peste 8.000 de companii, așteaptă acum finalizarea procedurilor birocratice pentru a putea să trateze pacienții.

„Momentul cel mai important pentru noi va fi acela în care pacienții vor beneficia de condițiile acestea de îngrijire și tratament și personalul medical va reuși să folosească aceste spații. Pentru asta, însă, mai e un pic de așteptat, nu știm cât, sperăm că nu foarte mult. E nevoie de autorizația de funcționare, iar pentru obținerea acestei autorizații de funcționare sunt niște pași de parcurs”, a spus Oana Gheorghiu. Potrivit ei, medicii sunt pregătiți să trateze pacienții, iar spitalul beneficiază de toate condițiile pentru a începe să funcționeze chiar din acest moment. „Pacienții care sunt internați în spitalul Marie Curie așteaptă, medicii așteaptă, toată lumea așteaptă, secțiile sunt pregătite, inclusiv aprovizionarea cu consumabile, cu materiale este făcută. Înțeleg că e un parcurs legal, sperăm totuși să se întâmple lucrurile repede, iar pacienții să poată să beneficieze de aceste condiții. Pentru că e într-un fel frustrant și absurd să ții niște pacienți în condiții de secolul trecut cu o singură toaletă, deși la doi pași ai saloane cu grup sanitar propriu și toate condițiile de secolulul 21”, spune Oana Gheorghiu.

Spitalul construit de Dăruiește Viață poate deveni cel mai bun centru de tratare a cancerului pediatric din România, spunea recent, într-un interviu pentru Republica, prof. dr. Rob Pieters, directorul Prinses Máxima, cea mai mare clinică de oncologie pediatrică din Europa 

„Sunt foarte puține centre în Europa de Vest care poate concura cu acesta. Nu simți că ești într-un spital, ci într-un loc unde poți fi tratat de cancer, o combinație între un mediu prietenos și unul profesional. (…) Este dovedit că atunci când concentrezi îngrijirea într-un singur loc, ai rezultate mai bune, o rată de supraviețuire mai bună. Cred că Marie Curie are contextul ideal de a deveni cel mai bun centru de cancer pediatric din România. Are clădirea, dar are și mediul pentru a oferi toate elementele tratamentului de care e nevoie. Poate face chirurgia, poate face chimioterapia, iar în curând și radioterapia. Aceasta este începutul unei noi ere în tratarea copiilor cu tumori din România”, afirma prof. dr. Pieters.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marius check icon
    Credeti ca pe Rafila ii intereseaza????? Nu poate rata inca o ocazie in care sa se faca de orice culoare vrea el!!!!!
    • Like 1
  • ove check icon
    Sper sa se miste rapid,macar atat sa faca si statul asta cu birocratia care il caracterizeaza.Asta care ne omoara cu zile la propiu.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult