Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Spre West, în genunchi

Cristian Tudor Popescu---

Sub comunism, simțeai cum îți întuneca fiecare gest, fiecare clipă, umbra colosală a Moscovei. Vuietul profund, neîncetat al atomocentralei iadului roșu nu te părăsea nici în somn. Prin mii de fire nevăzute, Moscova te mișca de colo-colo ca pe un mort, fără măcar să știe că exiști. Și când trăgeai aer în piept, pe vârful muntelui, undeva, în subconștient, se trezea un soi de mirare că ți se mai dă voie să respiri.

Mulțumită Washingtonului, regăsesc acest sentiment pe care îl credeam șters definitiv. Lângă noi acționează acum o forță gigantică, devastatoare, hotărâtă să strivească Iugoslavia cu o cruzime rece, indiferentă. De la începutul bombardamentelor, șansa opririi suferințelor omenești a existat de câteva ori. Primakov a ieșit de la Miloșevici cu propunerea reducerii prezenței militare sârbe în Kosovo și aducerii refugiaților înapoi, cu condiția să se oprească bombardamentele. Papa Ioan Paul al II-lea a cerut suspendarea bombardamentelor de Paștele catolic. Atât Miloșevici, cât și Drașkovici declară că sunt gata să negocieze cu Ibrahim Rugova un „acord politic” vizând garantarea unei autonomii substanțiale pentru Kosovo. Guvernul de la Belgrad a încetat în mod unilateral focul în Kosovo, întrucât se apropie Paștele ortodox. Este împotriva oricărei minime rațiuni și bunului simț să nu oprești bombardamentele în aceste condiții, fie și numai pentru a da o șansă sutelor de mii de refugiați din Kosovo să se întoarcă acasă, nu să-i transporți în... Cuba!

Iată ce afirmă acum Zoran Djindjici, liderul Parrtidului Democrat, de opoziție, din Iugoslavia: „Nimeni în Serbia nu se mai gândește acum la responsabilitatea lui Miloșevici. Este dificil să explicăm oamenilor că Serbia trebuie să facă parte din Europa. Este dificil să explicăm că prietenii noști ne distrug fabricile, podurile, viața”. „Prin intervenția sa militară, NATO împiedică schimbările democratice care ar fi avut loc în Iugoslavia în 1999-2000”. 

 De fapt, vorbim despre dreptul unui popor de a-și hotărî singur soarta. Un dictator trebuie înlăturat de propriii săi supuși, altfel el se transformă într-un fel de moroi politic care revine ca erou în conștiința națiunii. În acest moment, Westul atacă însuși spiritul Serbiei, care a însemnat de-a lungul vremii dârzenie și demnitate. Și o face cu un cinism înfiorător. „NATO aruncă bombe în Iugoslavia tocmai pentru a nu o lăsa să se dezmembreze. Miloșevici vrea secesiunea Iugoslaviei”, declara marți, la București, Strobe Talbott, adjunctul d-nei Albright. Asemenea glume de măcelar am mai auzit doar la I.V. Stalin, care zicea că ocuparea Poloniei de către URSS cap la cap cu hitleriștii este pentru a o salva.

Ceea ce nu are sens în cazul României. Această țară stă deja în genunchi, cu fundul în sus și cu fruntea în pământ, tot trăgând de bocancul NATO ca să și-l pună pe ceafă. De fapt, nu țara, ci d-nii Constantinescu, Babiuc și Pleșu, care țin cu tot dinadinsul să dăruiască României ceva din sufletele lor de slugi. Așa cred ei că se intră în lumea Occidentului, târâș pe coate și genunchi, ca la curțile despoților orientali. Și nu sunt singuri. O haită de inși spelbi, cu priviri spălăcite, ieșiți ca dintr-un reactor genetic subteran, a invadat ca la un semn toate ecranele. Folosesc aceleași cuvinte, aceleași expresii, aceleași idei, de parcă au învățat cu toții la aceeași școală. Curat violare de domițil, da` e NATO, ne căciulim și noi la cine-i mai tare, iar cine nu e de acord nu poate fi decât rus, chinez sau un namibian murdar – la asta se reduce filosofia acestor androizi.

Ceea ce se pare că ei nu-și pot prin construcție imagina este un adevăr simplu: un om sau o țară care vrea să-și merite numele nu îngenunchează decât în fața lui Dumnezeu. Problema României nu e că nu aparține NATO sau UE, ci că nu-și aparține sieși. Dacă ar fi primită acum în organismele euroatlantice, România ar fi omul bolnav al acestora. Imaginea națională a țării noastre, dacă avem tăria de a o privi din afară, este amorfă, tulbure, urât mirositoare. Nu inspirăm nimănui respect. Cei mai apropiați vecini ne disprețuiesc. Pentru West, nu existăm. Este rezultatul a zece ani de lucrare asupra țării înfăptuită de clasa politică postdecembristă. Speranța imbecilă a actualei puteri este că dacă sutem băgați în NATO se șterg toate ticăloșiile și tâmpeniile pe care le-a comis, și ne fac americanii restructurare, PIB-ul mare, și dacă nu leul mare, măcar dolarul mai mic. NATO nu-i altceva decât o scuză disperată. Nimeni nu e dispus să ne rezolve ceea ce noi nu suntem în stare. 

Firește că trebuie să intrăm în NATO, în Europa, în SUA, în Canada, ba chiar și în Noua Zeelandă, dacă se poate. Dacă însă ființa națională va continua să nu se închege, dacă sufletul României va rămâne la fel de împrăștiat și imaginea ei la cheremul oricărui milog ajuns în funcții înalte, atunci nu vom face decât să plutim în derivă, cu țara, purtîndu-ne blestemul și jalea de-a lungul tuturor continentelor planetei.

(aprilie, 1999)

P.S.

12 mai 2022. Cei ce se pregătesc să sară ca arși că în 1999 subsemnatul eram credincios, să nu se mai obosească: n-am spus a îngenunchea în fața unui preot sau patriarh, în fața crucii sau bisericii, ci în fața lui Dumnezeu, care n-are nicio legătură cu toate astea, așa cum îl gândesc eu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult