Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Șpriț, Șpagă și Scut

1. Ce-a făcut SRI pentru a stopa ascensiunea din ultimii 10 ani a criminalului financiar S. Ghiță până la suma de 100 milioane euro avere personală? Sau, dimpotrivă, S. Ghiță a fost propulsat de Serviciu, de la filiera Prahova, condusă de fostul securist Păltânea, și până la contractele mănoase pe care „Copilu” le-a avut cu SRI?

2. De ce SRI, în frunte cu directorul Hellvig, a reacționat public atât de rapid, la 24 de ore după imaginile prea puțin clare și relevante, susținute mai degrabă prin retorica „incendiară” a postului tvGhiță, privind relația Coldea-Ghiță?

3. Dl Hellvig consideră, împreună cu dl Iohannis, situația de față o bună ocazie pentru a scăpa de Coldea, moștenit de la Băsescu?

4. Dacă se dovedește că generalul Coldea, omul cheie vreme de 10 ani în relațiile de informații România-SUA, a luat șpagă de la Ghiță un concediu prin insule, mai țin americanii scutul la Deveselu? Dar avea nevoie CIA de filmulețele lui Ghiță pentru a ști despre zisele concedii tovărășești Ghiță-Coldea?

5. În aceeași ipoteză, Coldea amic de șpriț și șpagă cu S. Ghiță, rezultă că toți cei urmăriți, arestați, judecați sau condamnați în ultimii ani, de la Adrian Năstase, până la S. Ghiță sunt nu corupți și hoți, ci niște disidenți luptând, carevasăzică, cu Securitatea? Elena Udrea este un fel de Doina Cornea?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult