Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Starea de alertă. Ce măsuri intră în vigoare de vineri, 15 mai

România intră de vineri, 15 mai, în starea de alertă pentru o perioadă de 30 de zile. În tot acest timp este obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile închise, în timp ce instituțiile care lucrează cu publicul nu trebuie să permită accesul persoanelor cu o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat.

Foto: Captură ecran Digi24

Acesta a spus că pe perioada stării de alertă este încurajată munca de acasă, acolo unde este posibil. Acolo unde acest lucru nu este posibil, angajatorii trebuie să asigure măsuri de protecție și să introducă un program decalat de lucru dacă au peste 50 de salariați. 

Terasele și restaurantele rămân închise, însă băutura și alimentele pot fi cumpărate în continuare de către clienți în regim drive-in sau take-away.

Mall-urile rămân închise, însă în ele pot funcționa magazinele care vând alimente, cele de optică medicală, curățătoriile și magazinele care au acces din exterior.

Se deschid cabinetele stomatologice, care vor face triajul pacienților și vor asigura respectarea normelor de prevenire a Covid-19.

Hotelurile și saloanele cosmetice vor fi deschise, cu condiția să adopte măsuri de prevenire a Covid-19.

Totodată, vor putea fi oficiate slujbe religioase în aer liber.

Începând cu 15 mai, vor fi redeschise parcurile cu excepția locurilor de joacă.

Rămân suspendate zborurile spre și dinspre Austria, Italia, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran. Cei care sosesc în țară în această perioadă vor intra în izolare la domiciliu.

Deplasările în afara localității se vor face doar în scop profesional, pentru activități agricole, pentru îngrijirea unei proprietăți, pentru servicii medicale, pentru îngrijirea copiilor sau a persoanelor vulnerabile sau în cazul decesului unui membru de familie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Chestia cu luarea temperaturii oamenilor la intrarea intr-o institutie este de un cretinism sinistru.
  Adica portarul, inarmat cu un termometru, va decide cine e "bolnav" ( si nu i va se permite intrarea in cldire ) si cine nu.
  Exista sute de boli in care temperatura corpului creste, de la o banala raceala, abces dentar, etc si pana la cancer.
  Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca femeile aflate la ovulatie ( adica la jumatatea ciclului menstrual ) prezinta deseori subfebrilitate ( 37, 5 C ) in mod natural, fiziologic, fara a fi bolnave.
  Daca diriguitorii lumii, panicati de o pandemie auto-limitata si mult mai putin periculoasa decat alte pandemii de data recenta, au decis sa-si "aresteze" cetatenii si economiile nationale, conducatorii Romaniei, conform mimetismului ridicol afisat fatza de Occident, au decis la randul lor sa fie tot atat de stupizi precum cei vest-europeni.
  Dupa ce e[idemia va trece, asa cum trec in mod natural toate epidemiile de iarna ( cu mai mult sau mai putine victime ), ravagiile sociale si economice produse de "lupta anti-COVID vor iesi la lumina zilei, insa desigur ca nu Johannis sau Orban sau ceilalti politruci vor plati factura, ci, ca deobicei, cetatenii ( naivi si obedienti la toate cretinismele guvernamentale sau prezidentiale ).
  Mortii de COVID ( declarati in mod fraudulos, fara examenul bacteriologic al cadavrului ) sunt cu sigurantza in numar mult mai mic decat cei care au murit pentru ca spitalele au fost obligate, prin decizia Ministerului, sa nu interneze decat urgentele.
  Multe spitale au stat goale, pentru ca autoritatile le-au obligat sa ramana cu paturile ne-ocupate, in asteptarea unei ipotetice invazii de covizi. Astfel au fost amanati de la tratamentul, vital pentru ei, mii de bolnavi de cancer ( vino matale sa faci tratamentul de cancer peste o luna, dupa ce trece COVID- aceste vorbe le-au auzit in zilele noastre multi bolnavi de cancer ). Desoigur ca presa, fericita ca Orban et co de aloca bani de criza, nu a semnalat aceste aberatii.
  COVID va trece ( ca oricare alta viroza de iarna ), insa prostia si cinismul guvernantilor, precum si lasitatea si conformismul dezgustatoare dovedite de mass media vor ramane nesanctionate de nimeni.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult