Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Starea de alertă. Ce măsuri intră în vigoare de vineri, 15 mai

România intră de vineri, 15 mai, în starea de alertă pentru o perioadă de 30 de zile. În tot acest timp este obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile închise, în timp ce instituțiile care lucrează cu publicul nu trebuie să permită accesul persoanelor cu o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat.

Foto: Captură ecran Digi24

Acesta a spus că pe perioada stării de alertă este încurajată munca de acasă, acolo unde este posibil. Acolo unde acest lucru nu este posibil, angajatorii trebuie să asigure măsuri de protecție și să introducă un program decalat de lucru dacă au peste 50 de salariați. 

Terasele și restaurantele rămân închise, însă băutura și alimentele pot fi cumpărate în continuare de către clienți în regim drive-in sau take-away.

Mall-urile rămân închise, însă în ele pot funcționa magazinele care vând alimente, cele de optică medicală, curățătoriile și magazinele care au acces din exterior.

Se deschid cabinetele stomatologice, care vor face triajul pacienților și vor asigura respectarea normelor de prevenire a Covid-19.

Hotelurile și saloanele cosmetice vor fi deschise, cu condiția să adopte măsuri de prevenire a Covid-19.

Totodată, vor putea fi oficiate slujbe religioase în aer liber.

Începând cu 15 mai, vor fi redeschise parcurile cu excepția locurilor de joacă.

Rămân suspendate zborurile spre și dinspre Austria, Italia, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran. Cei care sosesc în țară în această perioadă vor intra în izolare la domiciliu.

Deplasările în afara localității se vor face doar în scop profesional, pentru activități agricole, pentru îngrijirea unei proprietăți, pentru servicii medicale, pentru îngrijirea copiilor sau a persoanelor vulnerabile sau în cazul decesului unui membru de familie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Chestia cu luarea temperaturii oamenilor la intrarea intr-o institutie este de un cretinism sinistru.
  Adica portarul, inarmat cu un termometru, va decide cine e "bolnav" ( si nu i va se permite intrarea in cldire ) si cine nu.
  Exista sute de boli in care temperatura corpului creste, de la o banala raceala, abces dentar, etc si pana la cancer.
  Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca femeile aflate la ovulatie ( adica la jumatatea ciclului menstrual ) prezinta deseori subfebrilitate ( 37, 5 C ) in mod natural, fiziologic, fara a fi bolnave.
  Daca diriguitorii lumii, panicati de o pandemie auto-limitata si mult mai putin periculoasa decat alte pandemii de data recenta, au decis sa-si "aresteze" cetatenii si economiile nationale, conducatorii Romaniei, conform mimetismului ridicol afisat fatza de Occident, au decis la randul lor sa fie tot atat de stupizi precum cei vest-europeni.
  Dupa ce e[idemia va trece, asa cum trec in mod natural toate epidemiile de iarna ( cu mai mult sau mai putine victime ), ravagiile sociale si economice produse de "lupta anti-COVID vor iesi la lumina zilei, insa desigur ca nu Johannis sau Orban sau ceilalti politruci vor plati factura, ci, ca deobicei, cetatenii ( naivi si obedienti la toate cretinismele guvernamentale sau prezidentiale ).
  Mortii de COVID ( declarati in mod fraudulos, fara examenul bacteriologic al cadavrului ) sunt cu sigurantza in numar mult mai mic decat cei care au murit pentru ca spitalele au fost obligate, prin decizia Ministerului, sa nu interneze decat urgentele.
  Multe spitale au stat goale, pentru ca autoritatile le-au obligat sa ramana cu paturile ne-ocupate, in asteptarea unei ipotetice invazii de covizi. Astfel au fost amanati de la tratamentul, vital pentru ei, mii de bolnavi de cancer ( vino matale sa faci tratamentul de cancer peste o luna, dupa ce trece COVID- aceste vorbe le-au auzit in zilele noastre multi bolnavi de cancer ). Desoigur ca presa, fericita ca Orban et co de aloca bani de criza, nu a semnalat aceste aberatii.
  COVID va trece ( ca oricare alta viroza de iarna ), insa prostia si cinismul guvernantilor, precum si lasitatea si conformismul dezgustatoare dovedite de mass media vor ramane nesanctionate de nimeni.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult