Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Starea umanității: când în loc să fugi din calea uraganului, faci live-uri pe TikTok

Oameni din Fort Myers, Florida, fimând în timpul uraganului

Oameni din Fort Myers, Florida, filmând pe străzile inundate - Foto: Chandan Khanna/ AFP / Profimedia

Zilele trecute, statul Florida era amenințat de un eveniment catastrofal. Un uragan uriaș de categoria 5 se îndrepta dintre Golful Mexic spre peninsulă cu o forță ce l-a determinat pe un cunoscut meteorolog din SUA să izbucnească în plâns în direct. Cumva, exista amenințarea ca un eveniment meteorologic de o intensitate nemaîntâlnită în ultima sută de ani să radă efectiv de pe fața Pământului o parte din statul Florida.

Așa că oamenilor li s-a spus să plece din calea uraganului, alternativa pentru cei din anumite zone fiind moartea. Au spus-o cam toate autoritățile cu câteva zeci de ore înainte de începerea furtunii și o mare parte dintre ei au ascultat. Alții, însă, nu puțini, au decis să rămână. Motivele erau destul de rezonabile în cazul unora (aveau părinți în vârstă care refuzau să plece și era obligatoriu să rămână cu ei, nu mai prinseseră loc în avion, biletele s-au scumpit, hotelurile erau deja pline), în timp ce alții au decis să rămână pentru că nu au încredere în autorități, pentru că au convingerea că vremea e manipulată de guvern sau pentru că… și-au dorit să facă niște like-uri pe rețelele de socializare, documentând ceea ce părea să fie “furtuna secolului” în Florida. 

În cursul zilei de ieri, adică noaptea în care uraganul a lovit Florida cu o intensitate ceva mai mică decât s-a anticipat, mulți oameni care au rămas în calea uraganului în ciuda avertismentelor autorităților și-au luat foarte în serios misiunea de a documenta experiența uraganului pe social-media. Zeci de clipuri au apărut pe TikTok, cu oameni singuri sau înconjurați de familii, confruntându-se cu o furtună uriașă, care a adus cantități enorme de apă în zonele vulnerabile, din apropierea oceanului și rafale de vânt cu o putere incredibilă de a muta autoturisme și de a rupe terase, acoperișuri etc.

Toată ziua am fost efectiv cu ochii pe ce se întâmpla în Florida. Atât pe canalele de știri, cât și pe TikTok. Nu mă întrebați de ce m-a fascinat atât uraganul acela, că nu știu.

Și toată ziua am văzut pe TikTok oameni care locuiesc în Tampa (unde uraganul urma să lovească cu cea mai mare putere), oameni cărora li s-a spus să fugă din calea urgiei și n-au făcut-o, unii cu motive reale, alții pentru că au impresia că guvernul manipulează vremea. Oameni care au postat toată ziua filmulețe pe TikTok. Cu pregătirile pentru uragan, cu starea de spirit. Să zicem că asta pot pricepe.

Dar nu mai pot înțelege deloc cum, după începerea dezastrului, cu apa de un metru în casă, cu vântul urlând ca în filmele de groază, oamenii ăia au putut posta în continuare update-uri pe social-media. Păi eu, să văd cum crește apa sub mine de la un minut la altul, să aud obiecte izbindu-se de geamuri și copaci pocnind afară sub bătaia vântului în timp ce copiii urlă pe lângă mine de frică, n-aș putea să mă concentrez nici măcar să sun la urgențe. Darămite să fac clipuri video pentru social-media. 

Și nu vorbim de jurnaliști, de vânători de furtună, de oameni care au o pasiune pentru dezastre și riscă enorm pentru a le documenta. Vorbim de oameni simpli, cu familii, cu copii, care au remarcat, înainte de furtună, că, postând despre asta, obțin inimoare și comentarii pe Tik-Tok. Am văzut, de pildă, un clip al unei femei care ne arăta cum apa din casă creștea de la un minut la altul și se sfătuia cu copiii ei în legătură cu ce vor face dacă e va crește până la al doilea nivel al casei. Am văzut un tânăr care a spus, în clar, că toți prietenii lui au plecat din stat, dar el a rămas pentru că vrea să aibă urmăritori și va demonstra cum va supraviețui catastrofei.

Asta arată cât de ciudat ne raportăm la viețile noastre, de când cu rețelele de socializare. Asta arată cât ne-au acaparat, de fapt. Că niște “inimioare” și emoticoane ne anulează inclusiv instinctele de supraviețuire. Și nu e numai despre Florida, e și despre oamenii care, pe timp senin și fără uragan la colțul casei, preferă să filmeze un accident în loc să dea o mână de ajutor. Cam asta e starea umanității azi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    jurnalism: Viktoriya Roshchyna
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult
sound-bars icon