Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Stat paralizat

fitch rating

Foto: Taidgh Barron / Zuma Press / Profimedia

Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingului pentru datoria suverană pe termen lung în valută străină a României de la „Stabilă” la „Negativă” şi a confirmat ratingul la „BBB-”.

Aceasta este știrea săptămânii.

Sigur, mulți nu vor simți imediat efectele acestei scăderi, alții vor spune că nu are niciun efect asupra lor. Probabil că abia copiii care sunt azi în ciclurile primare și gimnaziale vor înțelege ce înseamnă încrederea pe piețe și cum poate crește costul de împrumut când iei note proaste, ca stat. Iar de aici, evenimentele-n lanț- investiții private mai mici, fluctuații de curs valutar, angajări mai puține, bani mai mulți care se duc pe dobânzi mai mari în loc să intre în economie în diferite moduri. Câte și mai câte. 

Dincolo de această decizie anunțată de Fitch Ratings, este foarte îngrijorătoare tăcerea asurzitoare a tuturor instituțiilor românești legată de evenimentele din ultima lună:

- Parchetul General nu spune nimic, nu se pronunță, iar anchetele par foarte timide față de gravitatea lucrurilor întâmplate. Niciun raport despre cuiburile de legionari și extremiști, despre inacțiunea instituției în fața zecilor de plângeri de la persoane fizice, organizații, instituții;

- structurile de securitate ale României- nicio vorbă în plus față de rapoartele desecretizate prezentate în CSAT- dovezi convingătoare, detalii despre amploarea ingerinței „actorilor statali și non-statali”, ca să cităm din documentele oficiale;

- partidele politice- nicio vorbă despre câteva persoane și funcțiile pe care le dețin, cum ar fi președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care e bine mersi, în fruntea instituției. Acesta ar fi trebuit să plece urgent, fie numai și pentru că a omis campania cu zero lei buget a unui candidat;

- președintele României- a ieșit, a vorbit câteva minute și s-a pus la somn. Acesta este și motivul pentru care trebuie să plece cât mai curând, imediat după ce-și intră în atribuții noul Parlament. Klaus Iohannis are zero legitimitate să mai ia vreo măsură, să urnească lucrurile, să facă o injecție de energie, să ceară socoteală serviciilor secrete, procurorului general și așa mai departe. Asta și pentru că statul a intrat în această adormire din cauza lui. Pe scurt, Klaus Iohannis trebuie să plece urgent, să dispară total- în nesimțirea lui, îl vom vedea dându-se cu schiurile de Crăciun, evident, fără să-și ia nicio zi de concediu, cum a avut tupeul să pretindă;

- liderii de partide- nicio vorbă cu subiect și predicat despre adevărata stare a bugetelor României la final de an, deficitele reale din 2024 și prognozele realiste pentru 2025. Nu avem cifre. Incertitudinea aceasta este moartea oricărei inițiative antreprenoriale;

- reprezentanții „partidelor pro-europene”- nicio vorbă cu subiect și predicat despre măsurile reale de scădere a cheltuielilor publice, măsurile punctuale, despre taxe și impozite. Doar generalități. Fițuica aceea cu câteva măsuri și deziderate care a ieșit ieri poate fi scrisă și de un copil de liceu, care e mai atent la economie și care participă la concursuri de idei și luptă cu argumente. Cunosc elevi de clasa a IX-a (e drept, care au înțeles mecanismele după care funcționează economia) care ar putea să încropească cu ochii închiși hârtia semnată de PSD, PNL, UDMR și minorități. Și ar fi vorba numai de un referat de dus la școală, poate cu puțin „input” de pe net și ChatGPT;

- politicienii- foarte puțin vocali, spre deloc, legat de nesimțirea colosală a șefului SIE care s-a dat cu jetul (urmând modelul Iohannis și Ciolacu) pentru a merge „în misiuni”. Iese ieri un membru al comisiei de control, spunând cu voce firavă că și li s-a comunicat că era vorba despre misiuni. Însă orice om cu un dram de bun simț și creier ar întreba- „bine, bre, domnu de la SIE, ale naibii misiuni, care aveau loc numai unde erau etapele de Formula 1?!” Inadmisibil ca membrii comisiei de control „să tragă la răspundere” (te ia râsul) pe cei de la SIE în sediul lor. Cică din motive de securitate nu au mers la Parlament. Oamenii inteligenți știu bine că dacă SIE dorea, securiza 100% o încăpere din Parlament în maximum 2 zile. Dacă nu ar fi în stare să facă asta, nu și-ar spune serviciu secret. Bătaia de joc cu comisia parlamentară care a mers să „tragă la răspundere” SIE la sediu este încă o victorie a structurilor și un mare minus pentru democrație. Singurul care spune apăsat că gardienii securității României au suferit un eșec în munca lor este Nicușor Dan. Tot el spune că cei vinovați trebuie să plătească. În rest, o tăcere asurzitoare.

- șeful PSD- omul este de neimaginat- crede că singurul lui defect este că nu are fani pe TikTok, așa că s-a apucat să-și arate acolo pijamalele, chiloții, șosetele, papucii. Mai are puțin și face live de sub duș. Cam acesta este nivelul personajului care se visa președinte. Tot el a fost premierul care a adus țara într-o situație foarte sensibilă legat de deficite și datorie externă în creștere galopantă;

- șefa USR- și-a pus mâinile-n șold și a dat buzna, „s-a dus peste ei”. Ne întoarcem la această imagine a USR, în care scandalul și gălăgia par să nu aibă niciun alt efect în afară de cel de a polua fonic și vizual. Sunt sigur că există nenumărate moduri de a cere hârtii, cifre, date, bugete de la Ministerul de Finanțe decât urlete și circ.

Așa arată un stat paralizat:

Nimeni nu mai face nimic, nimeni nu mai are legitimitate să întreprindă nimic, toată lumea stă, de la președintele (încă) în funcție- Klaus Iohannis- la șefii serviciilor care și-au ratat misiunea de alegeri, șefi din poliție, Parchete care au permis ascensiunea legionarismului și extremismului considerând fenomenele „marginale” deși creșteau văzând cu ochii de la un an la altul.

Așa arată un stat cu instituții paralizate:

- un individ zburdă liber pe stradă deși a amenințat într-un limbaj mizerabil un om de televiziune, vorbind despre soția lui, live, de pe treptele parchetului;

- un candidat îi amenință cu subiect și predicat pe membrii CCR (buni, răi, contestabili, cu decizii considerate discutabile) cu ani de pușcărie pentru că o hotărâre nu-l avantajează; Nimeni nu-l întreabă de sănătate;

- un individ venit cu camarazii la București, înarmat cu diverse, spune că intenționa să-i dea unui profesor de fizică un test și că dacă-l pica, destabiliza Bucureștiul. Individul nici măcar control judiciar nu mai are.

Așa arată un stat care nu comunică deloc cu cetățenii: Klaus Iohannis, premierul Ciolacu, șefii serviciilor, șefii parchetelor, liderii partidelor- tăcere. Stau pitiți toți și tac. Semn că nu au învățat absolut nimic din aceste alegeri, iar tensiunea crește.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    statul român = Mafia impostorilor lacomi de parvenire prin orice mijloace. cine pretinde normal e naiv. statul român este de tip mafiot, a spus-o un fost președinte, este eșuat, a spus-o altul, învinge președinți, a spus-o, iarăși, alt președinte. când statul e mafie, a vorbi despre speranță e sf.
    • Like 0
  • Si toti si toate duc spre favorizarea celui de care ccr "ne-a scapat". Pentru moment. Oare, sincer, chiar asta s-a urmarit sau a fost "praf in ochi" lumii spre care, "vorba vine" dorim sa ajungem? Ce o sa se intample oare la viitoarele alegeri,cand or fi? Votantii sosoacai, simionului si comunicatorului cu "entitati nonumane", pot fi si caini?! oare credeti ca sunt chiar atat de imbecili si nu observa fatarniciile celor care "isi doresc drumul european, [ oare, cu un mic ocol prin rusia, poate si prin china?]" si nato " of course"???!!!
    Sperante in "noul" parlament nu sunt. Psd are cei mai multi parlametari, apoi aur-vai noua, pertinsii liberali, in realitate niste pesedisti vopsiti, sosoaca si pot-iar vai noua, eterna "curva" udmr care alearga, etern, doar dupa un ciolan.
    Autoritatile statului sunt infestate si vandute destabilizatorilor- legionari putinisti.
    Nu vad nicio speranta.
    • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Ce speranțe, dacă pacientul are metastaze extinse la toate organele? Sunt curios ce o să mai facă CCR-ul la următoarele alegeri dacă intră iar în turul 2 ciudățenia pământului... că la cum se mișcă partidele pro-occidentale, se vede că nu au înțeles absolut nimic din ce se întâmplă. Nu sunt în stare să stea la masă nici până la numirea guvernului, necum să guverneze 4 ani. Ar face bine să își facă o proiecție, cam ce o să ne lovească peste 4 ani la alegerile parlamentare, dacă se comportă la fel de iresponsabil.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult