Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cartonaș galben de la Fitch. De ce suntem aici?

bani

Fitch tocmai ne-a schimbat perspectiva de la Stabilă la Negativă (păstrând totuși rating-ul BBB-). Ce înseamnă asta pe românește?

Pe de o parte, nu vorbim (încă) despre o retrogradare, ci de un „cartonaș galben", adică dacă nu ne străduim mai mult, s-ar putea să avem probleme.

Pe de altă parte, deficitul bugetar e mult prea mare (8,2% estimat pentru 2024 vs 6,5% în 2023, iar, pe o notă personală, cred că și acel 8.2% va fi posibil doar prin diverse artificii).

Datoria publică crește cam repede (de la 49% din PIB în 2023 la ~62% în 2026; la fel, pe o notă personală, ne certau unii că spunem acest lucru în analizele de la Funky Citizens, comparând datoria noastră cu cea din alte state, dar ignorând faptul că la noi problematică este accelerația cu care ne creștem datoria).

De ce suntem aici? Fitch ne spune direct că cele mai importante motive sunt:

1.⁠ ⁠Instabilitatea politică majoră (alegeri prezidențiale anulate, parlament fragmentat)

2.⁠ ⁠Deficite mari (8,2% în 2024 - dublu față de media țărilor cu rating similar)

3.⁠ ⁠Creșteri de salarii și pensii care nu sunt acoperite din venituri

4.⁠ ⁠Va fi greu să reducem deficitul în 2025-2026 pentru că:

•⁠ ⁠creșterea economică e în încetinire

•⁠ ⁠costurile împrumuturilor ar putea crește

•⁠ ⁠măsurile de austeritate sunt greu de implementat politic (mai ales că vin alte alegeri)

Pe scurt: avem nevoie de stabilitate politică și măsuri fiscale concrete în 2025 ca să evităm o retrogradare care chiar ar durea. Până atunci... să sperăm că noua coaliție va reuși să convingă piețele că suntem serioși cu reformele.

Și că vom avea alegeri cât mai curând, nu lălăite, cum aud pe la unii, nu știu câte luni.

Ah, da! Și nu ar strica 1. transparență și dezbateri pe măsuri + 2. cineva să le explice pe bune oamenilor ce se întâmplă + 3. maturitatea tuturor partidelor de a nu-și da la gioale pe unele măsuri esențiale

Fără aceste condiții îndeplinite, niciunul dintre partide, pro-european, reformist, antisistem, cum vreți voi, nu va mai avea o țară foarte simpatică de guvernat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    o țară fără recunoașterea forței absolute a principiului nu poate decât să dispară.
    o țară fără justiție este aidoma unui bolnav incapabil să stea-n capul oaselor, măcar.
    o țară fără justiție este România. justiția în Ro se va naște când criminalii din 89 vor fi condamnați. suntem în 20 dec. au trecut 35 de ani. încă mai sunt vii dintre criminali.
    cartonaș roșu, doamnă. aidoma multora de pe aici, croșetați nimicul a fentă.
    • Like 0
  • "[...] să sperăm că noua coaliție va reuși să convingă piețele [...]".
    Care noua coaliție??? Vă mai uitați la știri???
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
Text: Elena Calistru/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon