Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Statele Unite au încercat, fără succes, să convingă Europa să aplice o interdicție pe cursele transatlantice. Pasagerii își vor putea folosi în continuare laptopurile în avion

Laptop în avion

Foto: Guliver Getty Images

Oficialii americani și cei europeni au decis miercuri că pasagerilor nu le va fi interzis să își aducă laptopurile cu ei în cabinele avioanelor, însă că alte măsuri de securitate vor fi luate, scrie BBC.

Oficialii europeni ceruseră marți SUA să renunțe la ideea de a extinde interdicția de a aduce laptopurile îi cabinele avioanelor ce efectuează zboruri din UE, spunând că ambele părți trebuie să lucreze împreună pentru a combate terorismul, potrivit Bloomberg

Cele două părți s-au întâlnit miercuri, la Bruxelles, pentru „consultări și pentru schimburi de informații”, după cum a declarat  un oficial european care a dorit să își păstreze anonimatul.

În luna martie, SUA au interzis dispozitivele mai mari decât un telefon mobil, incluzând laptopurile, tabletele și DVD playerele, în cabinele avioanelor care decolează de pe zece aroporturi din Orientul Mijlociu și nordul Africii.

Luni, Washington Post relata că președintele SUA, Donald Trump, i-a transmis ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, că unul dintre partenerii SUA l-ar fi informat despre intenția organizației teroriste autointitulate Stat Islamic de a comite atenatate la bordul avioanelor cu ajutorul laptopurilor. 

Acest lucru a provocat un adevărat scandal, întrucât partenerul strategic în cauză nu îi autorizase pe oficialii americani să dea mai departe informațiile. 

Bloomberg scria marți despre intenția SUA de a introduce interdicția de a folosi dispozitivele electronice de mari dimensiuni pentru zborurile către mai multe regiuni și nu doar pentru Europa sau Orientul Mijlociu.

Interdicția de a aduce laptopurile în cabinele avioanelor ar fi afectat 65 de milioane de oameni călătoresc anual între Europa și America de Nord. Mulți dintre ei sunt oameni de afaceri care au nevoie de aceste dispozitive electronice pentru a lucra în timpul zborului lung. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Mă întreb dacă este o singură măsură anunțată de administrația Trump care a fost realmente implementată. Totul s-a redus la declarații șocante (gen „facem un zid lung la frontiera cu Mexicul, iar ei vor plăti”...), nimic concret, baliverne... Încă din campania electorală mai avem parte și de o obsedantă reclamă făcută Moscovei și rușilor, tema cotidiană de reflecție fiind Trump-Putin-Rusia-SUA-Casa Albă-Kremlin-Moscova și retur, mereu aceeași temă, obsedantă, dimineața, la prînz și seara, zi de zi de zi...
  • Like 0
  • @
   check icon
   Păi această interdicție a venit tocmai din "dezvăluirile clasificate" date rușilor, de care se face mare vâlvă.

   Adică Mossad-ul a aflat că există islamiști radicali care au în plan folosirea laptoapelor pe post de bombă (de fapt bomba fiind deghizată în baterie).
   America a aflat asta și a dat și o alertă de circulație pentru Europa (fact) și în plus a luat decizia cu laptoapele (fact). Acu' cică fac "consultări și schimburi de informații".

   Adică dacă ai informația, iei măsuri de care știe toată lumea, dar care nu se aplică, e bine.
   Dacă divulgi aceleași informații Rusiei, nu e bine, că sunt "clasificate" și devii trădător.
   Poate Rusia avea aceleași informații direct de la israelieni sau aflaseră singuri, la cât de bine sunt infiltrați.

   În rest, clasica agitație a muștelor pe rahat.

   Abia aștept să cadă niște avioane în Atlantic, poate dobitocii deschid ochii.
   • Like 0
  • @
   check icon
   Au fost multiple masuri luate de care tu habar nu ai. Dar pentru ca nu esti informat asta nu inseamna ca nu s-au intamplat?

   Vrei sa ti le enumar?
   • Like 0
  • @
   check icon
   Din păcate, în cazul terorismului se procedează ca şi în cazul viruşilor informatici: reactiv. Întâi se întâmplă, după aceea se iau măsuri. Ca să previi, trebuie să te baţi cu imaginaţia omului... ceea ce-i cam greu.
   • Like 0
  • @
   check icon
   Da, go ahead.
   • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult