Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Statul în Biserică

Jandarmi în biserică

Ca fiecare român interesat de evenimentele din acestă perioadă, mi-am petrecut zilele de după 10 august citind statusuri, știri, comunicate, căutând informații despre ultrași sau despre ce efecte pot avea gazele dacă sunt inhalate în plin. Așa că nu am putut să nu văd comunicatul Bisericii Ortodoxe Române, un comunicat care îndeamnă la „pace, dialog și co-responsabilitate social”. 

Nu fac parte din grupul celor care sunt împotriva credinței. Cred în Dumnezeu, îmi face bine să mă rog în momentele grele și îmi place să cred că e o forță undeva, acolo sus, care ne mai ajută din când în când să ne punem pe picioare. Dar uneori credința și religia par două lumi diferite. Prima aparține oamenilor buni, care se gândesc la cei de lângă ei indiferent de contextul din care provin, indiferent de orientarea sexuală sau de felul în care aleg să se roage ori să fie mai aproape de Dumnezeu. 

A doua lume aparține habotnicilor, enoriașilor care fac scut și nu te primesc în biserică pentru că tu, femeie, nu ai batic pe cap și murdărești sfânta biserică (am încheiat citatul, e experiență personală), a capetelor bisericești care au reușit să schimbe bunăvoința pe fanatism și credința pe încă 1 milion de lei de la bugetul de stat.

Cele trei concepte pe care BOR le-a folosit în comunicatul oficial, pace, dialog și co-responsabilitate socială, sunt exact ceea ce avem nevoie de la instituția bisericii, doar că nu prea avem parte de ele.

Pacea, în ceea ce privește Biserica Ortodoxă Română, a încetat în momentul în care a decis să semene vrajbă în rândul enoriașilor, să îi poziționeze direct împotriva unei anumite părți a societății prin promovarea agresivă a Referendumului pentru redefinirea familiei. Ce mai contează că în rândul persoanelor de același sex care se iubesc există mulți care caută alinare, care își doresc să iubească și să trăiască într-o comunitate liniștită și respectuoasă, care chiar se simt aproape de Dumnezeu și le pasă de semenii lor? Un amic de-al meu gay, care găsea în biserică singurul loc unde nu era judecat sau scuipat pentru ceea ce este, a trebuit să se despartă și de acest singur refugiu după ce, la o spovedanie, preotul l-a întrebat “De ce ești necăsătorit la 32 de ani? Sper că nu ești din ală!”. În momentul în care reduci un enoriaș doar la activitatea lui sexuală, când nu reușești să îi vezi suferințele, sufletul și potențialul de a face bine în jur, ce pace aduci tu, slujitor al Domnului, în comunitate?

Nici dialogul nu e punctul forte al Bisericii. Nici până în ziua de astăzi, preoții nu au reușit să își construiască o predică accesibilă, care să îi îndemne pe enoriași să aibă respect, dar să fie ancorați în realitate, să înțeleagă lumea și evenimentele din jur pentru a o face mai bună. Încă mai ascultăm predici în care femeia trebuie să se teamă de bărbat și să îi fie frică. Pot înțelege dacă cineva aduce în discuție argumentul laicului, al faptului că astfel de probleme sociale nu fac parte din dogma religioasă. Însă niciodată nu vei putea construi o lume mai bună fără să înțelegi contextul în care trăiești. Context care, uneori, trece granița evlaviei și te pune în situația de a fi implicat social, de a avea responsabilitatea votului sau de a-ți apăra drepturile. Ceea ce nu e rău deloc.

Co-responsabilitatea socială vine în momentul în care înțelegi prioritățile societății în care trăiești. În care înțelegi ce parte are nevoie de mai mult ajutor, sub ce formă poate veni acest ajutor și cum poți fi tu de ajutor.

Nu suntem departe de momentul în care ministrul Teodorovici a anunțat rectificarea bugetară pentru Catedrala Neamului, cu tot cu cele 122 de milioane de lei tăiate de la Cercetare. Nu mai are rost să ne enervăm pentru construirea Catedralei, fundația e turnată și zidurile ridicate.

Dar o ciopărțire a altor bugete doar pentru a respecta temenul pentru prima slujbă promisă de Patriarhie în luna noiembrie calcă în picioare orice responsabiltate socială și grijă la adevăratele probleme ale țării. Dacă se pot tăia atât de ușor bugete dintr-o parte în alta, de ce nu se pot tăia și din bugetul destinat Catedralei pentru eternele probleme ale noastre, sănătatea și educația? Are oare slujba din noiembrie efecte miraculoase asupra tuturor relelor din lume? E luna noiembrie luna miraculoasă care ne va scăpa de rău? Poate doar așa s-ar motiva graba asta care ia după ea mulți bani de la buget. 

Faptul că Biserica Ortodoxă Română s-a declarat neutră din punct de vedere politic, când ea depinde de politică și face politică, implicându-se într-un demers care va schimba Constituția României, e o neasumare a tuturor faptelor pe care le-a făcut de-a lungul timpului.

În vremurile pe care le trăim, Biserica a avut o ocazie extraordinară. Putea fi refugiul oamenilor, își putea asuma un rol educațional și social, putea fi alinarea în vremuri tulburi. Putea fi factorul păcii sociale pe care îl invocă în comunicat.

Din păcate, tot ce reușește să facă în acest moment este să divizeze o societate și așa dezbinată, să tulbure subiecte și așa tulburate, să nu înțeleagă contextul în care enoriașii trăiesc. Și e o ocazie pierdută.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar biserica a fost intotdeauna legata de politica! Doar zice ca nu face politica si ca nu depinde de asta. Iar puntea pe care trebuie sa o faca biserica in lumea actuala, nu cred ca va fi facuta. Efectiv sunt rupti de prezent! Dogmele religioase sunt imbatabile.
    • Like 0
  • credinta e una, religia e trairea in spiritul credintei. bor promoveaza un ritual postcrestin. de fapt toti angajatii bor nu provin din spiritul preotilor crestini ai romaniei. aceia au fost executati de securisti in toate puscariile si lagarele comuniste. dupa exterminarea preotimii, securitatea a infintat directia religii si a populat teologia cu agenti ai securitatii. timp de 50 de ani acestia au promovat toleranta la toate teoriile comunismului, ateismul in principal. azi populatia romaniei care e nascuta in plina epoca atee comunista, prefera pupatul unei cruci si daruri preotimii ca o mita in loc de curatirea reala a sufletului. acestia isi dau mana cu tineretul inselat de neocomunism care a facut din ateism o noua religie. singura noastra sansa de insanatosire e intoarcerea la Dumnezeu. alta cale ne conduce tot mai jos.
    cititi orice biblie 2 cronici 7:14, 14. daca poporul Meu, peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga si va cauta fata Mea, si se va abate de la caile lui rele - il voi asculta din ceruri, ii voi ierta pacatul si-i voi tamadui tara.
    • Like 0
  • yeeeeman check icon
    "Nu fac parte din grupul celor care sunt împotriva credinței. Cred în Dumnezeu, îmi face bine să mă rog în momentele grele și îmi place să cred că e o forță undeva, acolo sus, care ne mai ajută din când în când să ne punem pe picioare. Dar uneori credința și religia par două lumi diferite. Prima aparține oamenilor buni, care se gândesc la cei de lângă ei indiferent de contextul din care provin, indiferent de orientarea sexuală sau de felul în care aleg să se roage ori să fie mai aproape de Dumnezeu. "

    Asta este explicatia tuturor celor care "cred in Dumnezeu", dar nu vor sa respecte poruncile care nu le convin.
    Exista destule biserici in tara asta minunata, cu preoti evlaviosi, care chiar isi fac treaba trup si suflet. Simplul fact ca ii vezi doar pe cei care fac "diverse" inseamna ca:
    - "Prima aparține oamenilor buni, care se gândesc la cei de lângă ei indiferent de contextul din care provin" - ceea ce ai zis aici este o minciuna.
    - Spui pas la tot fara sa macar sa incerci sa vezi care este realitatea in domeniul bisericesc.
    • Like 0
  • Gicu check icon
    Nu am inteles ce legatura are poza cu continutul articolului. Dar sa intru in subiect rapid. Religia indeamna spre exemplu la lucruri care sunt greu sau foarte greu de realizat. Iubiti-va dusmanii, intoarceti si celalalt obraz. Ceea ce e foarte greu sa faci. Cand vine unu si te injura in fata, sau te sicaneaza in trafic sau mai stiu eu ce, e greu sa te smeresti pur si simplu. Cand iti intra hotul in casa ai zice ca e imposibil sa il poftesti frumos afara fara sa chemi politia sau fara sa ii dai o mama de bataie nu? Dar religia asta ne indeamna. Ai zis de comunitatea gay. Ei, noi ca si crestini nu ii uram pe oamenii astia, dar ii consideram bolnavi, adica au o problema psihica ca multe altele existente, si vrem ca ei sa rezolve aceasta problema si nu sa o certifice ca fiind ceva normal si firesc. Marsul gay dupa cum ai vazut a fost un mars al desfraului, la marsul gay oamenii aceia daca ai vazut bine si-au batut joc de lucruri sfinte, de cruci de icoane, nu are rost sa iti detaliez, in general promoveaza sexualitatea. Ai vazut, de ce paradele gay trebuie sa fie niste parade de oameni dezbracati? Oamenii astia se indentifica doar cu sex? Adica ei nu au nici o alta calitate? N-au nimic mai bun de aratat? Eu ca om, stiu ca nu vreau sa vad cum se saruta 2 barbati, nu vreau sa vada copiii mei asa ceva si deci sunt impotriva legalizarii unor astfel de lucruri. Atunci hai sa legalizam si crima ca de fapt criminalii in serie nu sunt niste oameni bolnavi cu probleme la mansarda, sunt doar o alta categorie de oameni normali. Nu ? Daca zici ca ai credinta, adica crezi in Dumnezeu, presupun ca intelegi ca Dumnezeu a lasat barbat si femeie cu un rost. Ca altfel lasa doar barbati sau doar femei. Pe langa faptul ca pana si evolutionistii pot sa inteleaga ca daca toti oamenii ar fi gay specia nu ar mai merge mai departe. Adica e de la sine inteles ca gay = anormal, ceva ce trebuie corectat, daca se mai poate corecta, pt ca spre exemplu in fabrici cand se fabrica anumite piese, unele se cheama rebuturi, ele nu se mai repara ci se arunca. In fine, un alt aspect e infierea copiiilor. Cred ca esti de acord ca un copil se dezvolta natural, firesc si sanatos intr-o familie formata dintre o femeie si un barbat. Comunitatea gay e o comunitate care lucra pas cu pas in distrugerea societatii, asa ca nu avem decat sa ne luptam cu ei. Noi am vrea ca ei sa poata sa fie vindecati, dar nu puteam sa ii obligam, ei au control asupra vietii lor. Apropo de omul ala gay care a pierdut si ultima speranta in biserica, pai ce voiai sa ii zica preotul? Trageti-o la buca cu Costel ca all is good? Serios? Poate ca preotul nu s-a exprimat bine, dar ideea asta e, niciodata nu se va accepta asta oricum o vei pune. Biserica nu se va reinnoi, dogmele ei sunt temelie, e si motivul pt care noi inca rezistam pentru ca dupa cum vezi, vestul se duce de rapa ca si-au pierdut identitatea. Despre catedrala nu are rost sa vorbim, autostrazile noastre costa mult mai mult decat catedrala. Ca un popor majoritar crestin meritam asa ceva, poate ca nu ai idee cati oameni incap in actuala catedrala, documenteaza-te. Faptul ca psd da bani bisericii, ii da pt ca spera sa capete sustinere, dar cine e de vina ca ati votat psd? Eu ? Poate ca ai uitat cum averile bisericii au fost confiscate de Cuza si apoi statul ca sa nu mai dea bani inapoi bisericii le-a propus un "targ", gen ca le vor da asa cu taraita bani cand vor avea nevoie decat sa le inapoieze terenurile care ocupau o mare parte din tara asta, deci tot statul a iesit in castig, acum le da bisericii firimituri din ce aveau odata, documenteaza-te si aici.
    • Like 0
    • @ Gicu
      "Eu ca om, stiu ca nu vreau sa vad cum se saruta 2 barbati, nu vreau sa vada copiii mei asa ceva si deci sunt impotriva legalizarii unor astfel de lucruri." - OK, problema cu legalizatul se leaga de casatorie. Presupunem ca nu se va legaliza. Credeti ca asta ii va opri pe barbatii gay sa se sarute pe strada?

      "Atunci hai sa legalizam si crima ca de fapt criminalii in serie nu sunt niste oameni bolnavi cu probleme la mansarda, sunt doar o alta categorie de oameni normali. Nu ?" - analogia nu merge. A legaliza crima ar pune vieti in pericol, e clar in detrimentul societatii. Ce e amenintator in a legaliza casatoriile gay? Moare cineva din cauza asta?

      "presupun ca intelegi ca Dumnezeu a lasat barbat si femeie cu un rost." - bun, dar atunci de ce a lasat si barbati si femei gay?

      "Cred ca esti de acord ca un copil se dezvolta natural, firesc si sanatos intr-o familie formata dintre o femeie si un barbat." - se poate dezvolta firesc si sanatos sau nu, depinde de familie. Sunt si copii care s-au dezvoltat firesc si sanatos fiind crescuti de cupluri gay.

      "Noi am vrea ca ei sa poata sa fie vindecati, dar nu puteam sa ii obligam, ei au control asupra vietii lor." - pai ideea cu vindecatul s-a mai incercat, se pare ca nu merge. Ce facem atunci, ii consideram rebuturi ale societatii, ca in exemplul cu piesele din fabrica?

      "Despre catedrala nu are rost sa vorbim, autostrazile noastre costa mult mai mult decat catedrala." - spitalele insa nu. Catedrala va costa pe putin 80 de milioane de euro, un spital nou cu dotari moderne costa in jur de 10. Nu aveam nevoie de opt spitale noi sau macar modernizate, nu? In invatamant, in scoli nu aveam nevoie sa investim, nu? Are rost sa discutam de asta pentru ca e clar ca lista noastra de prioritati in ceea ce priveste bugetul este facuta prost.
      • Like 1
  • Fotografia e reală?
    • Like 0
  • Articolul este bun, dar evidentiaza exact ce este BOR. Biserica nu este incapabila sa se adapteze timpurilor, sunt destui preoti sarantoci, cu patru clase, dar sunt si destui preoti bine educati are ar putea redefini biserica in concordanta cu vremurile.

    Biserica poate, dar nu doreste sa se reinventeze pentru ca asta este modus operandi, sau mai bine zis, business-ul ei. Oamenii la care se adreseaza sunt majoritatea mai putin educati si uneori, "sa imi ierte Dumnezeu" mai prosti. Tipul de retorica cu familia barbat si femeie si femeia sluba barbatului este exact tipul de rertorica pe care acesti prosti, majoritari, il inteleg. Iar biserica, daca s-ar departa de asta i-ar aliena si departa pe unii dintre ei.

    Cealalta parte din enoriasi, cei mai educati, au adesea framantari sufletesti exact ca autorul acestui articol pentru ca dogma arhaica a BOR-ului (si a tuturor bisericilor rasaritene) nu se aliniaza cu principiile lor.

    Este incorect sa te intrebi de ce biserica nu se modernizeaza ca sa fie mai potrivita cu modul in care te simti tu (mai liber, mai intelegator fata de cei care "pacatuiesc" etc.) si ar trebui, mai degraba, sa te intrebi de ce tu te simti alienat de o institutie care ar trebui sa iti asigura alinarea sufleteasca.
    • Like 2
    • @ Vlad Soroceanu
      Singura modalitate prin care BOR s-ar putea moderniza ar fi sa admita ca anumite lucruri din biblie sunt gresite (sau merita ignorate, care tot cam pe-acolo bate), ceea ce nu se va intampla niciodata. Biserica si-a inchis orice portita catre modernizare in momentul in care a inceput sa discute in termeni absoluti, adica exact de la inceputul existentei sale. Dupa ce sute de ani ai spus ca dogma ta este perfecta pentru ca vine de la o entitate perfecta, nu ai cum sa vii in era moderna sa aduci modificari si corecturi, pentru ca te discreditezi.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      D check icon
      Zici mai jos că ai citit Biblia și că ai devenit ateut. Ai perceput evoluția în gândire care se desfășoară acolo? Biblia este poezie pentru cine o citește fără să caute nod în papură. Poate că nu o fi "perfectă", dar rămâne, în continuare, compilația cu cele mai multe adevăruri spuse pe înțelesul tuturor.
      • Like 0
    • @ D
      Nodul in papura a aparut practic singur, nu a trebuit sa caut prea mult. Se presupune (cel putin in conceptia crestina) ca biblia e cuvantul unei entitati perfecte, asa ca mi se par normal sa-i pretind macar corectitudine, daca nu chiar perfectiune. Este o compilatie de mai multe lucruri, printre care contradictii si povesti fie lipsite de dovezi, fie de-a dreptul gresite. Am priceput, printre altele, ca cerul e solid si ca homosexualii trebuie omorati. Foarte frumos.
      • Like 0
  • Adi check icon
    Domnișoară, v-ați răspuns singură la dilema existențială. Când BOR nu dialoghează, atunci te prinzi că ceva nu e în regulă. Dumnezeu nu există!
    • Like 2
    • @ Adi
      Corina check icon
      Nu putem concluziona din asta că Dumnezeu nu există, dar sunt momente în viață când întrevedem că unii preoți nu cred în Dumnezeu.
      • Like 0
    • @ Adi
      D check icon
      Nu are nicio importanță dacă Dumnezeu există sau nu. Chiar nu contează! Autoarea face niște observații mai mult decât decente, care merită discutate. Dacă nici la argumente valabile nu putem răspunde cu ceva mai constructiv, atunci, pur și simplu, nu putem pretinde că ne dorim civilizație.
      • Like 0
    • @ Adi
      Adi check icon
      Sunt trist să văd atâta lume care crede în stafii, năluci, minuni, sau chestii supranaturale. Dar sunt fericit că suntem putini care ne iubim viața
      • Like 1
    • @ Adi
      daca enel nu dialogheaza si aghezmuieste jandarmii sau sprijina psd, atunci curentul electric nu exista. greu cu logica.
      • Like 0
  • Domnisoara (sau doamna), cred ca ar fi bine sa va autoevaluati credinta si sa decideti daca sunteti sau nu crestin-ortodoxa. S-ar putea sa fiti, eu stiu, teista, sau poate alt cult crestin sa vi se potriveasca mai bine. De ce spun asta? Pentru ca si campania legata de referendumul pentru (re)definirea familiei, si predicile legate de femeie care trebuie sa se teama de barbat sunt bazate pe ce scrie in biblie. Din punctul asta de vedere preotii sunt consecventi, acestea sunt aspecte care apartin de crestin-ortodoxie (si de alte culte), fie ca va place, fie ca nu. Daca nu ati citit biblia in intregime, va recomand sa o faceti. In ceea ce priveste experienta mea personala, dupa ce am citit-o am devenit ateu. Nu ca ar conta.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult