Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Știința deschiderii ușilor și cum s-a mulțumit Viorica Dăncilă cu puțin

Viorica Dăncilă și Mugur Isărescu

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Exponenții regimului politic care au făcut un dușman din BNR și țintă din guvernatorul ei sunt bine merci colegi pe drumul care înțeleg că ne-ar duce la aderarea la Euro. Dincolo de nume, cafele și știința deschiderii de uși cred că e dezamăgitor modul în care Banca Centrală a ținut la sertar aceste numiri. Și e trist că după toată cariera, Adrian Vasilescu a fost pus în postura de a justifica angajarea unui politician de calibrul Vioricăi Dăncilă.

Regimul Dăncilă este cel care politic a girat Ordonanța Lăcomiei, încărca aurul în trenuri și vedea tot felul de manipulări de dobânzi. După câteva zile de circ în Parlament am devenit țara și cu ROBOR și cu IRCC. Dar a mai făcut ceva, a pus piedică ambițiilor unui fost ministru cu averile ascunse în pereți, de a pune punct mai devreme carierei lui Isărescu. Carieră care s-a prelungit totuși până în 2024. Iar datoria se plătește, uneori cu tot cu dobândă. 

L-am întrebat pe Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului, dacă lucrurile acestea s-au șters cu buretele. Răspunsul a fost că instituția (n.r. BNR) are o memorie instituțională și nu una afectivă. Iar în momentul de față are nevoie de oameni care să deschidă uși.  BNR a uitat pare că aceeași Viorica Dăncilă trântea ușile la Bruxelles

Dar știm de curând pe cineva care de exemplu a deschis porțile bursei de la New York. De ce acești “deschizători de uși” nu se regăsesc niciodată în boardurile cu nume pompoase și mereu apar în peisaj tot felul de personaje trase pe linie moartă? Și până la urmă ce fel de consultanță au de oferit oameni care nu au trudit nici măcar o zi, angajați într-un mediu concurențial?

Deși ar fi o naivitate să credem că Guvernatorul nu a mutat în jocuri politice, Mugur Isărescu a făcut asta în anii de carieră la Banca Centrală în zona notelor de subsol: discret și mai greu de înțeles de publicul larg. De aceea e greu de explicat asumarea unei angajări care lovește direct la temelia credibilității uneia dintre puținele instituții care impun liniile roșii. Și acum pe bună dreptate, de ce ar mai apăra cineva de orice fel de amestec politic în bucătaria BNR - exact precum cel din perioada Dăncilă, dacă însăși instituția girează astfel de personaje. Problema este că în joc nu e credibilitatea lui Mugur Isărescu a cărui ultim mandat este la jumătate ci independența și profesionalismul Băncii Centrale.

A mai pierdut cineva: Banca Centrală Europeană, care caută specialist pe probleme de mediu, căruia să-i ofere 5.000 de euro lunar. Viorica Dăncilă s-a mulțumit totuși cu puțin, a ales BNR

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • adica Nunu poate și să însăileze texte nu numai să citească promptere ! Măi să fie , a cui copchil este , că de Trompea știu + / Bocancea/Boier fundatorii ciripitori secu de la sf, Andrei de Iași universite particulară .
  Republica , mai scazi puțin în ochii mei.
  • Like 1
 • ”V. Dăncilă a trântit ușile la Bruxelles”
  Nu a trântit nici o ușă dar s-a comportat demn în condițiile în care era
  acuzată pe nedrept de fapte inexistente de către cei care erau contra
  măsurilor de eficientizare și independentizare reale a justiției. Dar cum trebuia să se comporte, ca o slugă inchinată total și necondiționat celor care ”arbitrau” dar erau total pe dinafară ? Oribil punct de vedere exprimat în articol !!
  • Like 0
  • @ Ion Filip
   ove check icon
   Esti dus Ioane!!!!
   • Like 4
  • @ Ion Filip
   Haida de, o "eroina a neamului".
   • Like 0
 • Nume check icon
  Nu o sa ne facem bine NICIODATA
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult