Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Știința deschiderii ușilor și cum s-a mulțumit Viorica Dăncilă cu puțin

Viorica Dăncilă și Mugur Isărescu

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Exponenții regimului politic care au făcut un dușman din BNR și țintă din guvernatorul ei sunt bine merci colegi pe drumul care înțeleg că ne-ar duce la aderarea la Euro. Dincolo de nume, cafele și știința deschiderii de uși cred că e dezamăgitor modul în care Banca Centrală a ținut la sertar aceste numiri. Și e trist că după toată cariera, Adrian Vasilescu a fost pus în postura de a justifica angajarea unui politician de calibrul Vioricăi Dăncilă.

Regimul Dăncilă este cel care politic a girat Ordonanța Lăcomiei, încărca aurul în trenuri și vedea tot felul de manipulări de dobânzi. După câteva zile de circ în Parlament am devenit țara și cu ROBOR și cu IRCC. Dar a mai făcut ceva, a pus piedică ambițiilor unui fost ministru cu averile ascunse în pereți, de a pune punct mai devreme carierei lui Isărescu. Carieră care s-a prelungit totuși până în 2024. Iar datoria se plătește, uneori cu tot cu dobândă. 

L-am întrebat pe Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului, dacă lucrurile acestea s-au șters cu buretele. Răspunsul a fost că instituția (n.r. BNR) are o memorie instituțională și nu una afectivă. Iar în momentul de față are nevoie de oameni care să deschidă uși.  BNR a uitat pare că aceeași Viorica Dăncilă trântea ușile la Bruxelles

Dar știm de curând pe cineva care de exemplu a deschis porțile bursei de la New York. De ce acești “deschizători de uși” nu se regăsesc niciodată în boardurile cu nume pompoase și mereu apar în peisaj tot felul de personaje trase pe linie moartă? Și până la urmă ce fel de consultanță au de oferit oameni care nu au trudit nici măcar o zi, angajați într-un mediu concurențial?

Deși ar fi o naivitate să credem că Guvernatorul nu a mutat în jocuri politice, Mugur Isărescu a făcut asta în anii de carieră la Banca Centrală în zona notelor de subsol: discret și mai greu de înțeles de publicul larg. De aceea e greu de explicat asumarea unei angajări care lovește direct la temelia credibilității uneia dintre puținele instituții care impun liniile roșii. Și acum pe bună dreptate, de ce ar mai apăra cineva de orice fel de amestec politic în bucătaria BNR - exact precum cel din perioada Dăncilă, dacă însăși instituția girează astfel de personaje. Problema este că în joc nu e credibilitatea lui Mugur Isărescu a cărui ultim mandat este la jumătate ci independența și profesionalismul Băncii Centrale.

A mai pierdut cineva: Banca Centrală Europeană, care caută specialist pe probleme de mediu, căruia să-i ofere 5.000 de euro lunar. Viorica Dăncilă s-a mulțumit totuși cu puțin, a ales BNR

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • adica Nunu poate și să însăileze texte nu numai să citească promptere ! Măi să fie , a cui copchil este , că de Trompea știu + / Bocancea/Boier fundatorii ciripitori secu de la sf, Andrei de Iași universite particulară .
  Republica , mai scazi puțin în ochii mei.
  • Like 1
 • ”V. Dăncilă a trântit ușile la Bruxelles”
  Nu a trântit nici o ușă dar s-a comportat demn în condițiile în care era
  acuzată pe nedrept de fapte inexistente de către cei care erau contra
  măsurilor de eficientizare și independentizare reale a justiției. Dar cum trebuia să se comporte, ca o slugă inchinată total și necondiționat celor care ”arbitrau” dar erau total pe dinafară ? Oribil punct de vedere exprimat în articol !!
  • Like 0
  • @ Ion Filip
   ove check icon
   Esti dus Ioane!!!!
   • Like 4
  • @ Ion Filip
   Haida de, o "eroina a neamului".
   • Like 0
 • Nume check icon
  Nu o sa ne facem bine NICIODATA
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult