Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc la lucru înainte de 6 luni crește de la 650 de lei la 1.500 de lei

Raluca Turcan

Foto Facebook Raluca Turcan

Stimulentul de reinserţie pentru părinţii care revin la muncă din concediul de creștere a copilului mai repede de 6 luni va crește de la 650 lei la 1.500 lei, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Muncii, a anunțat ministrul Raluca Turcan.

„Unul dintre obiectivele importante ale Ministerului Muncii este să creştem gradul de ocupare, în condiţiile în care multe domenii de activitate au avut de suferit pe perioada pandemiei. Ne-am propus să elaborăm o serie de măsuri active care să sprijine deopotrivă şi angajaţii şi angajatorii. Astăzi am finalizat şi vom pune în transparenţă decizională două astfel de acte normative – un proiect de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată să opteze să muncească până la 70 de ani şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care modificăm cadrul legal pentru concediul şi indemnizaţia lunară de creştere a copiilor, în sensul în care creştem stimulul de reinserţie pentru că părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediu de creştere a copilului. Stimulentul de reinserţie va ajunge la 1.500 de lei, faţă de 650 de lei cât era acum. Aşa, poate apela la servicii profesionale de îngrijire a copilului. Aceste două proiecte intră astăzi în transparenţă decizională şi care vor face subiectul unor dezbateri publice, sunt convinsă, urmând ca după îndeplinirea termenului legal să mergem cu aceste proiecte în şedinţa de Guvern pentru a fi adoptate”, a spus Raluca Turcan, joi, într-o conferinţă de presă, scrie News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oricâți bani s-ar da nu merită să lași copilul de șase luni cu bona sau la creșă și să mergi la muncă. Pierzi niște ani minunați, ani în care copilul pur și simplu înflorește. Doar până pe la doi anișori copilul se uită la tine ca la Dumnezeu, după această vârstă devine din ce în ce mai independent, mama nu mai e cea de la care vine totul. Dacă mă gândesc că pe vremea lui Ceaușescu mama avea numaidouă luni concediu postnatal și câte artificii făceau bietele mame să poată sta cu copilul până pe la 6-8 luni...
    • Like 1
  • Imi place ideea ca fraierii sa poara muncii pana la 70 iar smecherii doar pana la 45. Iar pe copii dai naibii. Ii facem si sa ii vedem doar din paste in pastele cailor. Sa cotizam cat mai mult ca unii au nevoie de pensii speciale. Cine naiba mai ii prost sa lucreze legal in Romania cand hotia ii premiata?
    • Like 1
  • M0sh0o check icon
    Deci dacă bebelușul meu de doar 6 luni începe brusc să plângă după țâță dar n-o găsește pentru că, ce să vezi, mămica-i fix la muncă doar ca să facă mai mulți bani....Neuroni..
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult