Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce informații va conține noua carte electronică de identitate. Românii o vor putea solicita începând din luna august 2021

Carte de identitate

Românii vor putea solicita noua carte electronică de identitate începând cu luna august 2021, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode, care a anunțat că a fost adoptată hotărârea privind stabilirea formei şi conţinutului actelor de identitate.

„Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document”, a spus Bode, care a subliniat că va fi simplificată și procedura de obținere a acestui document.

Carte electronică de identitate, care este obligatorie de la vârsta de 12 ani, va fi de tip cartelă, cu lungimea de 105 mm, lăţimea de 74 mm  și grosimea - 0,7 mm, relatează Hotnews

Aceasta va conține următoarele informații 

A. Față

a) denumirea statului emitent;

b) tipul documentului;

c) numele de familie;

d) prenumele;

e) genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);

f) cetățenia;

g) data nașterii;

h) codul numeric personal (C.N.P.);

i) numărul documentului;

j) data expirării valabilității;

k) semnătura olografă a titularului;

l) imaginea facială a titularului.

B. Verso

a) domiciliul;

b) data emiterii și autoritatea emitentă;

c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);

d) Zonă Cip.

Noul proiect de HG și Anexele publicate miercuri de Guvern nu oferă detalii despre datele care vor fi stocate pe cip, însă într-un proiect lansat în consultare publică anul trecut de MAI se menționa că cipul va conține:

- datele din formatul tipărit, care se stabilesc prin norme metodologice. În prezent datele tipărite sunt: numele și prenumele, CNP-ul, cetățenia, locul nașterii, adresa de domiciliu, imaginea facială;

- un certificat digital pentru autentificare emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne;

- un certificat digital pentru semnătură electronică emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite de legislația în domeniu; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Va dau o informatie care ar putea fi pusa pe orice carte de identitate : Stim cu totii ca "Europa" este femeie. Orice barbat din orice tara care-i presteaza servicii matrimoniale este rasplatit apoi in sume financiare in functie de cat de bine a prestat. Acum putem si noi romanii sa stim cat de multi sau putini bani primim in fuctie de cifra si desigur de cat de prolific a fost masculul. Si asta cu repetitie ca orice concubinaj relatie casnicie sau liber consens. Si acum o observatie pertinenta : Daca totul in Romania graviteaza in jurul falusului lui *HECTOR ( metafora aluziva ) si nu se tine cont de nimic rational sau principial cu regret va spun ca cam totul este INUTIL chiar foarte INUTIL. Daca va placut acest scurt Pamflet "de identitate" ( ironic ) sa ma anuntati ca va mai spun......
  • Like 1
  • @ HyperX Radu Panaitescu
   Dă-i înainte!
   • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult
sound-bars icon