Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce informații va conține noua carte electronică de identitate. Românii o vor putea solicita începând din luna august 2021

Carte de identitate

Românii vor putea solicita noua carte electronică de identitate începând cu luna august 2021, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode, care a anunțat că a fost adoptată hotărârea privind stabilirea formei şi conţinutului actelor de identitate.

„Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document”, a spus Bode, care a subliniat că va fi simplificată și procedura de obținere a acestui document.

Carte electronică de identitate, care este obligatorie de la vârsta de 12 ani, va fi de tip cartelă, cu lungimea de 105 mm, lăţimea de 74 mm  și grosimea - 0,7 mm, relatează Hotnews

Aceasta va conține următoarele informații 

A. Față

a) denumirea statului emitent;

b) tipul documentului;

c) numele de familie;

d) prenumele;

e) genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);

f) cetățenia;

g) data nașterii;

h) codul numeric personal (C.N.P.);

i) numărul documentului;

j) data expirării valabilității;

k) semnătura olografă a titularului;

l) imaginea facială a titularului.

B. Verso

a) domiciliul;

b) data emiterii și autoritatea emitentă;

c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);

d) Zonă Cip.

Noul proiect de HG și Anexele publicate miercuri de Guvern nu oferă detalii despre datele care vor fi stocate pe cip, însă într-un proiect lansat în consultare publică anul trecut de MAI se menționa că cipul va conține:

- datele din formatul tipărit, care se stabilesc prin norme metodologice. În prezent datele tipărite sunt: numele și prenumele, CNP-ul, cetățenia, locul nașterii, adresa de domiciliu, imaginea facială;

- un certificat digital pentru autentificare emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne;

- un certificat digital pentru semnătură electronică emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite de legislația în domeniu; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Va dau o informatie care ar putea fi pusa pe orice carte de identitate : Stim cu totii ca "Europa" este femeie. Orice barbat din orice tara care-i presteaza servicii matrimoniale este rasplatit apoi in sume financiare in functie de cat de bine a prestat. Acum putem si noi romanii sa stim cat de multi sau putini bani primim in fuctie de cifra si desigur de cat de prolific a fost masculul. Si asta cu repetitie ca orice concubinaj relatie casnicie sau liber consens. Si acum o observatie pertinenta : Daca totul in Romania graviteaza in jurul falusului lui *HECTOR ( metafora aluziva ) si nu se tine cont de nimic rational sau principial cu regret va spun ca cam totul este INUTIL chiar foarte INUTIL. Daca va placut acest scurt Pamflet "de identitate" ( ironic ) sa ma anuntati ca va mai spun......
    • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Dă-i înainte!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon