Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Știți cu ce puteți înlocui senzația asta de lehamite centenară?

Sfintirea Catedralei

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Știți cu ce puteți înlocui senzația asta de lehamite centenară?

Spectacolul acesta grotesc cu tricolorul strivit de cruci din aur, ziduri de beton, bodyguarzi, limuzine, politicieni corupți și un popor stând letargic în genunchi, așteptând mântuirea?

Faceți ceva pentru educația din România! Ajutați copiii sa meargă la școală. Ajutați școala sa ajungă în sufletul copiilor. Puneți-vă experiența, cunoștințele, abilitățile în slujba sistemului nostru de învățământ. Implicați-vă în proiecte educaționale. Oferiți-le profesorilor parteneriate cu firmele sau companiile în care lucrați, prin care să obținem un curriculum demn de mileniul în care trăim.

Dacă sunteți părinți, faceți voluntariat alături de copiii voștri. Încurajați-i să întrebe, să exploreze, să conteste și să-și dorească să schimbe lumea în care trăim. Citiți alături de ei. Descoperiți lumea alături de ei. Nu-i lăsați singuri. Au nevoie să-i ținem de mână pe drumul cunoașterii. Au nevoie sa știe că le este cineva alături, care să se bucure pentru fiecare pas făcut înainte.

Mergeți la școală si spuneți-i doamnei învățătoare sau profesorului diriginte că va oferiți să le povestiți copiilor despre cariera pe care o aveți. Cât ați muncit să ajungeți acolo. Ce satisfacții deosebite ați avut că nu ați abandonat un proiect atunci când nu mai era nici o speranță.

Spuneți-le că nu sunt în competiție decât cu ei înșiși. Că fiecare dintre ei este deosebit. Special. Că poate fi foarte bun. Dați-le copiilor modele, pe care să le poată urma.

Votați oameni cărora le pasă de educație!

Susțineti oameni noi în politică. Cereți-le să facă din învățământ prioritatea zero a generației noastre.

Doamnelor, domnilor profesori, nu mai lăsați miniștri analfabeți și incompetenți să vă spună ce aveți de făcut. Nu vă mai înclinați în fața oportuniștilor numiți politic și neștiutori de carte.

Înfruntați-i!

Educația este trenul care ne va va duce cu bine spre următoarea sută de ani.

Să nu-l pierdem.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gabriei check icon
  Este ca un fel de moda acum sa dai vina pe biserica ortodoxa pentru tot ce e rau in Romania. De fapt e o campanie de ura impotriva ortodoxiei bazata de cele mai multe ori pe informatii false (fake news) sau tendentios si manipulator interpretate si pe cateva cazuri de preoti care nu si-au inteles menirea pe lumea asta... ca si mult mai multi alti concetateni, dealtfel. Evident niciun cuvant despre reteau de peste 800 de spitale si asezaminte sociale pentru saraci organizate si intretinute de BOR si nici despre preotii care au grija de copii sarmani si fac numeroase actiuni de caritate.
  Oricum, biserica a mai trecut prin asta. Campania anti-ortodoxa de acum seamana izbitor de mult cu ce facea partidul comunist acum 30 de ani. Si atunci cei care indrazneau sa se duca la biserica, erau "demascati" ca "obscurantisti" erau ostracizati si unii chiar isi pierdeau serviciul.
  Este interesant acest sincretism intre generatia activistilor de partid din anii '80, cu studii de "ateism stiintfic" la academia stefan gheorghiu care stateau in noaptea de Paste si isi notau numele celor care participau la slujba de Inviere si acesta generatie de astazi de mult mai tineri denigratori ai bisericii ortodoxe. Sau or fi tot aia?! Ori copiii lor?!
  • Like 0
 • Cred ca aceasta lehamite nu poate fi inlocuita cu nimic.
  E "priceless"!

  Si nu doar atat. Din pacate lehamitea e o consecinta, un fenomen si nu un simplu moft, o poza. Ea e o combinatie, o rezultanta a mai multor componente: greata, oboseala, deznadejde, sentimentul derizoriului, al neputintei, senzatia absurdului si a nedreptatii care striveste totul in cale. Daca de afara se vede doar ca lene sau pasivitate (in fond nu vrem sa ni se vada slabiciunile), din interiorul celui care o traieste, e un semn nerostit de capitulare.

  E foarte gratios si mobilizator sa spui "Implicați-vă în proiecte educaționale." Si nu in ultimul rand foarte usor. Asemenea sugestii moralizatoare in prag de an centenar sunt din pacate, vorbe frumoase si mobilizatoare ce-i drept, dar extem de... goale.

  Ceva mai greu e sa imi spuneti mie, cetateanului corect si platitor de taxe impovaratoare, cum sa fac asa ceva. Va rog invatati-ma cum! Explicati-mi cum pot pe langa cele opt, zece, douasprezece ore lucrate zilnic sa ma implic in proiecte educationale. Pe cine sa educ EU?
  Pe alegatorul cel analfabet, pe eternul iobag al bolsevismului PSDist, pe pupatorul de caftan si ghiuluri?...
  Pe cine sa educ si cu ce sanse?... Cand spun "eu", sper ca e clar, e o modesta metonimie.

  Nu va amagiti domnilor, lehamitea nu e ceea ce exprima termenul. Ea este un drept. Ea este dreptul sa imi fie scarba si sa stiu ca fiecare zi e mai neagra si mai mizerabila, nu pentru ca nu ma implic eu suficient, ci datorita altora care imi decid soarta. A celor multi si imbecili, cu drept de vot!

  Lehamitea mai e ceva. E o suferinta apasatoare si ascunsa. Una cronica, dar care va disparea doar cand vom elimina odata pentru totdeauna cauza ei.

  Fizic.
  • Like 0
 • GabiC check icon
  Da, Andrei- o inlocuim cu trimiterea copiilor la studii in afara.
  Si, poate- u inchiderea afacerilor de aici si plecarea "dupa copii"
  Londra ne asteapta; Bruxelles-ul la fel; despre Belgia nici nu mai vorbesc;
  Mai bine spalam vase in Londra decat sa mai dam coruptilor si hotilor de aici din banii nostri;
  Scoala de aici?! pai ia uita-te la statisticile europene (si inca alea-s dulci si "aduse din condei" binisor, nu-s asa de crunte cum se prezinta situatia);
  Cu niste conducatori ( ministrul actual, supranumit si Abramburica- a fost intai-distrugatorul educatiei romanesti, dupa ea, ceilalti si-au dat mana "peste tara" intr-o intrecere fara de sfarsit; parca urmaream "demolition man"- varianta despre invatamant)
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Da, bun îndemn. Mă întreb numai de ce profesorii nu fac cel mai bine posibil la locul lor? De ce mai toți spun "asta e programa, asta o respectăm ", de ce nu adaptează programa la posibilitățile elevilor așa încât toți să înțeleagă? De ce se pretind mereu culegeri, caiete speciale când doar câțiva pot lucra după ele? De ce un învățământ pentru vârfuri în loc de învățământ de masă? Nu mai punem orgoliile, concurența, alergarea după meditații...Performanța pleacă de la fiecare în parte și înseamnă, în această privință, că toți elevii pricep și învață ceva.
  • Like 1
  • @ Delia MC
   Pentru că inspectorii din învățământ, care taie și spânzură, sunt numiți politic. Ei trebuie să fie fideli șlehtei de borfași aflați la conducerea țării azi. Educatorii, învățătorii, profesorii trebuie să se supună acestei armate de analfabeți, slugi ale partidului aflat la putere, votat de " mi!ioane de români " cum le place acestor hoți ordinari să susțină. Și din păcate au dreptate dintr-o oarecare măsură. Aceste slugi sunt, la randul lor, niște tirani cate fac doar rău. Acest partid abject -psd-ul - are nevoie de inculți, needucați, analfabeți pentru a-i putea controla și manipula. Nu-și doresc oameni care să poată discerne intre bun și rău, oameni care sa-i judece. De aia a revenit la cârma învățământului cretina de abramburica, această nenorocire a copiilor nației. Atâta timp cât îi vom tolera și susține să nu ne mai mirăm prostește și să venim cu "soluții", bine știute dar neaplicate de nimeni.
   • Like 0
 • check icon
  Susțin ideea Catedralei Naționale. Nu sunt original, sunt un umil copist al Marelui Rege Ferdinand Întregitorul.
  Dar aș fi fost extrem de fericit să-l văd pe Prea Fericitul urcând într-un Duster vârf de gamă...
  • Like 1
  • @
   Gabriei check icon
   Mercedesul din poza este al SPP si nu al Patriarhiei.
   • Like 0
 • Alien check icon
  Dar daca dau laicuri pe feisbuc si semnez petitii online nu se pune? Intreb pentru un prieten.
  • Like 3
  • @ Alien
   No, faina replica :)) ti-am dat un "laic".
   • Like 0
 • E masina SPP.
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22833140-patriarhia-masina-folosita-patriarh-sfintirea-catedralei-neamului-apartine-spp-rusine-pentru-cei-care-raspandesc-stiri-neverificate.htm
  • Like 2
  • @ Lucian Baciu
   ei nu au masini. merg numai pe jos.
   SPP-ul transporta pe vremuri si pe ceausescu. Pe care l-am impuscat.
   • Like 0
 • Nimic sfant nu se petrece in actul prins in poza la finalul articolului. Se serveste lichid ce induce ignoranta cu lingurita. Se mai poate scrie un articol numai cu poza respectiva.
  • Like 0
 • mike mike check icon
  Daca Romania ar fi investit masiv in educatie si cunoastere, astazi poate n-am mai fi avut Catedrala Mantuirii Neamului si popi in limuzine Mercedes. Prea multa cunoastere dauneaza busuiocului si ionilor de argint.
  • Like 5
 • check icon
  Bun sfat !... - păcat că nu ajunge la cine trebuie.
  • Like 2


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult