Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

SUA acordă României un împrumut pentru construirea a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă

Nuclearelectrica

Foto: Nuclearelectrica via Nicolae Ciucă/ Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii se angajează să împrumute România pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

„Astăzi, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. În prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a reprezentantului special al preşedintelui SUA pentru climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanţeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcţiei celor două reactoare, şi cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului. Prin cele două scrisori de intenţie înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanţare", a scris Ciucă pe Facebook.

Potrivit lui, construcția ar trebui finalizată până în 2030.

„Proiectul unităților 3 și 4 este structurat în trei faze. Prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor. Cea de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 și va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. Faza a treia, de construcție efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030.

Prin creșterea capacității sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluție alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă.

Evenimentul de astăzi este o nouă dovadă a legăturii strânse dintre România și Statele Unite ale Americii, dezvoltată în cei 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre cele două țări”, a scris Ciuca.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca ,aceste actiuni se datoreaza Domnului Presedinte Johanis ,care a discutat cu americanii ptr construirea de Centrale Nucleare Modulare ,Dar este foarte bine ca se construiesc si cele proictate si gandite de catre specialisti inainte de 89 .
    -- Energia viitorului va fi ,energia electrica ,chiar daca ,specialistii de la UE ,ne obliga si ne impun pretul aiurea !
    • Like 0
  • Asta îmi pare singura veste bună în noianul de vești proaste în care ne aflăm. Asta e fix ce trebuia făcut: creșterea capacităților de producere a energiei, în special pe bază termonucleară. De multă vreme erau în proiect 4 grupuri generatoare la Cernavodă, dar lucrurile se stopaseră. Acum de voie - de nevoie le vom finaliza la un moment dat. Mai bine mai târziu decât niciodată.
    Observație: a avea capacități energetice suficiente pentru consumul intern nu ne păzește de necazuri și restricții, dacă nu acționăm și politic, negociind cu UE acoperirea necesității de consum intern. Cum așa? Păi chiar dacă la un moment dat România va ajunge DIN NOU (că mai fusese și înainte) independentă din punct de vedere energetic, dacă la nivelul Europei nu sunt și celelalte state independente energetic, noi vom fi solidari cu acestea (de voie - de nevoie) și vom exporta energie mai mult decât ne-ar fi convenabil, urmând în continuare să respectăm scheme impuse pentru economia de energie. La fel cu gazele din Marea Neagră. La fel cu alte resurse. Ne bucurăm că avem resurse, dar uite că acestea nu sunt numai pentru noi, sau chiar nu sunt în primul rând pentru noi. De prețuri nici nu mai vorbesc. O să plătim de o să ne rupem pentru propriile resurse, ca și când nu am le-avea, ci le-am importa. Nasol.... Dar repet, asta doar dacă nu se acționează și prin negocieri politice la nivelul UE , așa cum NU se face acum, conducătorii noștri fiind doar yes-men în discuțiile de la Bruxelles.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult