Foto: Nuclearelectrica via Nicolae Ciucă/ Facebook
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii se angajează să împrumute România pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.
„Astăzi, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. În prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a reprezentantului special al preşedintelui SUA pentru climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanţeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcţiei celor două reactoare, şi cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului. Prin cele două scrisori de intenţie înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanţare", a scris Ciucă pe Facebook.
Potrivit lui, construcția ar trebui finalizată până în 2030.
„Proiectul unităților 3 și 4 este structurat în trei faze. Prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor. Cea de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 și va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. Faza a treia, de construcție efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030.
Prin creșterea capacității sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluție alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă.
Evenimentul de astăzi este o nouă dovadă a legăturii strânse dintre România și Statele Unite ale Americii, dezvoltată în cei 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre cele două țări”, a scris Ciuca.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
-- Energia viitorului va fi ,energia electrica ,chiar daca ,specialistii de la UE ,ne obliga si ne impun pretul aiurea !
Observație: a avea capacități energetice suficiente pentru consumul intern nu ne păzește de necazuri și restricții, dacă nu acționăm și politic, negociind cu UE acoperirea necesității de consum intern. Cum așa? Păi chiar dacă la un moment dat România va ajunge DIN NOU (că mai fusese și înainte) independentă din punct de vedere energetic, dacă la nivelul Europei nu sunt și celelalte state independente energetic, noi vom fi solidari cu acestea (de voie - de nevoie) și vom exporta energie mai mult decât ne-ar fi convenabil, urmând în continuare să respectăm scheme impuse pentru economia de energie. La fel cu gazele din Marea Neagră. La fel cu alte resurse. Ne bucurăm că avem resurse, dar uite că acestea nu sunt numai pentru noi, sau chiar nu sunt în primul rând pentru noi. De prețuri nici nu mai vorbesc. O să plătim de o să ne rupem pentru propriile resurse, ca și când nu am le-avea, ci le-am importa. Nasol.... Dar repet, asta doar dacă nu se acționează și prin negocieri politice la nivelul UE , așa cum NU se face acum, conducătorii noștri fiind doar yes-men în discuțiile de la Bruxelles.