Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

SUA se implică în modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă. Acord de 8 miliarde de dolari între guvernul român și cel american

Adrian Zuckerman

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a anunțat semnarea a două acorduri între guvernul român și american. Primul vizează cooperarea în domeniul apărării pentru perioada 2020-2030. Cel de-al doilea, în valoare de 8 miliarde de dolari, vizează modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă. Este cel mai mare pachet de finanțare primită până acum de România din partea SUA, a punctat diplomatul american.

Foto: Facebook/ Ambasada SUA la București

„Momentan, mă aflu la Washington, D.C., împreună cu Ministrul Apărării Ciucă și Ministrul Economiei Popescu, în vederea consolidării relațiilor bilaterale dintre țările noastre. Ministrul Apărării Ciucă și Secretarul Apărării Esper se întâlnesc astăzi, pentru a semna un Acord bilateral de tip foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării pentru perioada 2020-2030. Acest acord strategic în materie de apărare va reitera angajamentul Statelor Unite de a ajuta România să se apere împotriva influenței maligne a puterilor străine și să își păstreze integritatea granițelor”, a spus joi Zuckerman.

După semnarea documentului, acesta a declarat că  „legăturile dintre țările noastre nu au fost nicicând mai puternice. Statele Unite și România sunt aliați loiali și vor continua să își consolideze capabilitățile și disponibilitățile militare prin cooperare continuă pentru a asigura pacea și securitatea în Europa.”

Vineri, urmează să fie demarat acordul pentru modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă.

„Ministrul Popescu se va întâlni cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette, pentru a demara un Acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unuia dintre cele două reactoare nucleare și renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la centrala nucleară de la Cernavodă, din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică.

În partea a doua a zilei, Ministrul Popescu se va întâlni cu Președinta EXIM (Băncii de Export-Import a S.U.A.), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și alte proiecte din România. Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat.

Statele Unite și România au realizat multe împreună! România este la un pas de a păși în calea unor oportunități extraordinare! Pe măsură ce Statele Unite și România continuă să lucreze împreună, vom vedea cum România își va asuma rolul de lider în Europa, care îi revine de drept. România a demonstrat și continuă să demonstreze că are un spirit ce nu poate fi dominat, precum și o dedicare de neclintit față de valorile democratice. A venit momentul României, iar perioada Renașterii în România se derulează sub ochii noștri!”, a spus ambasadorul SUA. 

Cea mai importantă mutare geostrategică americană de la scutul antirachetă încoace

Pe vremea când era premier al României, Victor Ponta a început negocierile pentru construirea și operarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu o corporație chineză, China General Nuclear Power Group (CGN). În noiembrie 2015, a fost semnat un memorandum de înțelegere între Nuclearelectrica și grupul chinez.

Acest fapt a stârnit îngrijorarea SUA, care a considerat că implicarea Chinei în infrastructura energetică a unui aliat militar precum România reprezintă o vulnerabilitate de securitate.

În iunie, Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A a fost mandatat să iniţieze procedurile privind încetarea negocierilor cu China General Nuclear Power Group (CGN), precum şi a efectelor juridice în ceea ce priveşte memorandumul de înţelegere încheiat în 2015 pentru construirea şi operarea unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

"Avem un parteneriat strategic cu SUA, ţinem de el, ne respectăm partenerii. Suntem membri ai UE şi ai NATO. Lăsând la o parte acest lucru, cred că 7 ani de zile de când a început această colaborare cu compania chineză este suficient de mult ca să ne dăm seama că nu putem merge mai departe. Nu s-a avansat. Neavansându-se, nu putem să mai stăm încă 7 ani de zile să vedem ce se întâmplă", declara ministrul Economiei, Virgil Popescu, la B1TV în luna mai.

La sfârșitul lunii iulie, premierul Ludovic Orban declara că Guvernul are în plan investiţii în valoare 8-9 miliarde de euro la centrala nucleară de la Cernavodă, atât pentru retehnologizarea reactorului 1, cât și pentru construirea reactoarelor 3 şi 4.

Întrebat despre anul finalizării lucrărilor la reactoarele 3 şi 4, Ludovic Orban a spus că 2030 rămâne termenul avut ca obiectiv.

„Deja am făcut paşi semnificativi, gândim potenţialii parteneri, negocierea condiţiilor, astfel încât să fie cât mai favorabile pentru România, schema de finanţare a acestor investiţii şi, cu siguranţă, termenul 2030 este un termen pe care îl avem ca obiectiv pentru finalizarea reactoarelor 3 şi 4”, a spus Orban, potrivit Digi24.

Implicarea în centrala de la Cernavodă este cea mai importantă mutare geostrategică americană de la scutul antirachetă încoace.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cei autorizați au semnat un contract cu o companiei diin R. P. China, apoi a venit porunca de la Washington, și slugile de la București au ascultat și s-au supus, au reziliat contractul. La fel au făcut și slugile cu servici pe la Londra, dar la un nivel mult mai mare.
    Azi România este la fel ca pe vremea cînd sovieticul Stalin decidea ce este bun ori rău pentru tarile din CAER...
    Mie nu îmi place Ameriki Imperiala, acest imperiu pe ducă... Cum nu îmi plăcea nici sub umbrela sovietică...
    • Like 0
  • Ne-am invartit mult in jurul cozii , inca putin si ajungeam la Canada , cum era firesc.
    • Like 1
    • @ Dumitru Popescu
      Pun ei mâna și pe asta. Mai cu seamă când li se și oferă pe tavă. Chinezilor le-ar fi fost mai greu.
      • Like 0
  • -Nă dimineața!

    Cam pentru asta s-o murit când i-or crescut Istrului artificiale brațe estice.

    un brigadier?
    Purice

    • Like 0
  • Revin cu niste precizari . Valoarea Hidroelectrica este de 16,97 mld lei adica 3,8 mld euro. Hidroelectrica care ii cea mai mare companie producatoare de energie a tarii care are in componenta Portile de fier 1 si 2 , barajul Vidraru si alte asemenea constructii . Si valoreaza nici 4 miliarde si astia dau 8 mld pe Nuclearelectrica? Adica 8 mld plus dobanzile , deci undeva la 16 mld. Si o sa o cumpere peste 5 ani vreun fond din america cu vreo 2 mld. Deci imprumutul asta pentru remodernizare ii mai mare decat valoarea Dacia , Hidroelectrica, Romgaz si OMV Petrom la un loc. Ce naiba vb? 8 mld inseamna ca fiecare roman (asta daca mai sunt 20 mil de romani) trebuie sa scoata din buzunar 400 de dolari asta fara dobanzi ca atunci putem dubla la 800 de dolari, care o sa ajunga in america pentru nite amarate de reactoare de care tarile civilizate ( gen Germania sau Japonia) fug de ele. Se merita?
    • Like 1
  • Nu știu dacă avem multe motive de extaz față de această știre din următoarele motive:
    1. Vom contracta un împrumut în valoare de 8 mld. $ pentru renovarea clădirilor reactoarelor 3 și 4 precum și pentru reparațiile unui reactor aflat în funcțiune. Nu știm care va fi dobânda împrumutului, termenul de returnare și condiționările impuse.
    2. „Ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă, aflat în vizită oficială în SUA, a semnat joi, la Washington, cu omologul său american Mark Esper o foaie de parcurs pe zece ani, document ce reflectă obiectivele și interesele comune în domeniul apărării, precum modernizarea sectorului apărării și securitatea în regiunea Mării Negre”. Am semnat nu un acord, nu o înțelegere, am semnat o FOAIE DE PARCURS ( ROAD MAP ). În diplomație acest tip de act se adoptă în relațiile cu țările în care democrația și stabilitatea politică sunt volatile și se dorește a fi o asigurare că prevederile actului sunt obligatorii pentru statul semnatar, indiferent de schimbările politice și de forma de guvernare care sunt foarte probabil de a se modifica. Nu o să vedeți acte de tip „road map” semnate între SUA și țările Europei Occidentale sau între SUA și Rusia sau China. Ăn schimb SUA a încheiat astfel de acte cu țări precum Siria, Iran, Coreea de Nord și altele asemenea. Nu știm nimic despre acțiunile ce trebuie îndeplinite conform unui orar clar definit și care vor fi implicațiile acestora.
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Asa am inteles si eu , reabilitat un reactor ( adica ce? vopsit? ) si construirea a inca doua cladiri unde ar trebuii puse inca doua reactoare. Ma intreb cine le construieste. Bechtel? O mai facut ei 5 km de autostrada cu 5 miliarde. Primim in fiecare an de la EU miliarde de euro gratis si ne pisam pe ei , iar cand ne da imprumut SUA 8 miliarde la cine stie ce dobanda ( vreo 10% pe an posibil) mama ce ii mai pupam. Sunt sigur ca alea cele 8 miliarde IMPRUMUTATE vin cu niste conditii . In primul rand contractul il primeste o firma americana , deci banii nici nu ajung in Romania. Noi o sa platim anual o rata de 800 mil. dolari , plus cei 8 miliarde . Cred ca atat nu o costat nici Portile de Fier. Eu personal ii vad pe americani ca si pe rusi , niste perfizi.
      • Like 1


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult