Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Summitul de la Glasgow. Peste 100 de lideri mondiali vor conveni să pună capăt defrișărilor până în 2030. Investiții de 19 miliarde de dolari în protejarea pădurilor. Imaginile momentului

Summit Glasgow

Foto: Getty Images

Peste 100 de lideri de la nivel mondial s-au angajat luni seara să oprească defrișarea și degradarea terenurilor până în 2030. Investițiile care ar urma să fie făcute în protejarea și refacerea pădurilor sunt estimate la 19 miliarde de dolari, fonduri publice și private, notează Reuters.

Declarația comună care va fi semnată marți la summitul pentru climă de la Glasgow - COP26 - a fost susținută de liderii unor țări precum Brazilia, Indonezia și Republica Democrată Congo, care dețin în total, aproximativ 85% din pădurile lumii.

„Vom avea șansa să punem capăt istoriei lungi a umanității de cuceritor al naturii și, în schimb, să devenim custodele ei”, a declarat premierul britanic Boris Johnson, numind acordul drept unul fără precedent.

Pădurile absorb aproximativ 30% din emisiile de dioxid de carbon, conform Institutului Mondial de Resurse (WRI), o organizație nonprofit. Pădurile elimină emisiile din atmosferă și împiedică încălzirea climei.

Lumea a pierdut 258.000 de kilometri pătrați de pădure în 2020, potrivit Global Forest Watch, o inițiativă a WRI de urmărire a defrișărilor. Ca o comparație, această suprafață este mai mare decât întreaga suprafață a Regatul Unit, potrivit WRI.

Acordul de luni extinde considerabil un angajament similar, luat în 2014 de 40 de țări, la New York, și stabilește resursele pentru atingerea acestui obiectiv.

Cel puțin alte 7,25 miliarde de dolari ar urma să vină de la peste 30 de investitori din sectorul privat, inclusiv Aviva, Schroders și AXA, notează Reuters.

Cinci țări, inclusiv Marea Britanie și Statele Unite, și un grup de organizații caritabile globale s-au angajat marți să ofere finanțare de 1,7 miliarde de dolari pentru a sprijini conservarea pădurilor de către populația unor țări precum Brazilia, Indonezia și Republica Democrată Congo și să ajute la consolidarea drepturilor asupra terenurilor.

Un număr de 28 de țări au convenit la Glasgow să elimine treptat comerțul cu bunuri precum uleiul de palmier, care reprezintă un factor major de defrișare.

Conform acordului, 12 țări, inclusiv Marea Britanie, s-au angajat să contribuie cu 12 miliarde de dolari, prin finanțări publice, între 2021 și 2025, pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare în eforturile de a reîmpăduri terenurile degradate și de a combate incendiile de vegetație.

Joe Biden: Știm că niciunul dintre noi nu poate scăpa de răul cel mai mare, care urmează să vină

„Schimbările climatice fac deja ravagii în lume. Știm că niciunul dintre noi nu poate scăpa de răul cel mai mare, care urmează să vină, dacă nu reușim să profităm de acest moment”, a spus Joe Biden.

Foto: Getty Images

Președintele SUA și-a cerut scuze liderilor mondiali pentru acțiunile predecesorului său, Donald Trump, împotriva schimbărilor climatice.

„Cred că nu ar trebui să-mi cer scuze, dar îmi cer scuze pentru faptul că Statele Unite, în timpul precedentei administrații, s-au retras din Acordul de la Paris”, a spus Biden pe la conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow.

Prințul Charles: Ochii și speranțele lumii se îndreaptă către voi

Adresându-se liderilor mondiali prezenți, Prințul Charles al Marii Britanii a spus: „Știu că toți purtați o povară grea pe umeri și nu aveți nevoie să vă spun că ochii și speranțele lumii se îndreaptă către voi”.

Foto Shutterstock Editorial / Profimedia

Prințul Charles a subliniat importanța colaborării și a rugat liderii mondiali să se unească pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

„Nu există absolut nicio îndoială în mintea mea că sectorul privat este gata să-și joace rolul și să lucreze cu guvernul pentru a găsi o cale de urmat”, a spus Prințul Charles.

David Attenborough: „Stabilitatea de care depindem se rupe"

Naturalistul britanic David Attenborough a declarat la Glasgow că „o nouă revoluţie industrială sustenabilă este esenţială", întrucât concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă a ajuns la 414 părţi pe milion (ppm)", o cifră care "defineşte criza climatică", potrivit Agerpres.

„Clima stabilă şi cu anotimpuri predictibile care a permis dezvoltarea civilizaţiei umane este în pericol", din cauza abuzului de combustibili fosili şi distrugerii naturii", a avertizat Attenborough, în timpul intervenţiei sale la summitul de la Glasgow.

Foto: Getty Images

Potrivit naturalistului britanic, „stabilitatea de care depindem se rupe" şi este vorba de o istorie a inegalităţilor, deoarece cei care au contribuit cel mai puţin la criza climatică sunt şi "cei mai afectaţi", deşi până la urmă "toţi vor simţi impactul". Pe viitor, cei care vor vorbi despre COP26 se vor întreba dacă a servit la ceva, pentru că, a adăugat el, „dacă lucrând separat suntem o forță suficient de puternică pentru a destabiliza planeta, atunci cu siguranță lucrând împreună suntem o forță suficient de puternică pentru a o salva”. „Pentru asta lumea este cu ochii pe voi şi de aceea sunteţi aici", a încheiat Attenborough.

Regina Elisabeta a Marii Britanii: Niciunul dintre noi nu va trăi veșnic

Într-un mesaj video adresat participanților la summit, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a îndemnat pe liderii mondiali să creeze un „viitor mai sigur și mai stabil” pentru planetă, adăugând că aceștia ar trebui „să se ridice deasupra politicii momentului”. 

Regina, care a împlinit 95 de ani la începutul acestui an, și-a încheiat scurtul discurs cu un apel la acțiune, de dragul generațiilor viitoare.

Foto Getty Images

„Niciunul dintre noi nu va trăi veșnic”, a spus regina. „Dar nu facem asta pentru noi înșine, ci pentru copiii noștri și copiii copiilor noștri. Așa că vă doresc mult noroc în acest efort semnificativ", a adăugat regina Elisabeta a II-a.

Klaus Iohannis, întâlnire cu Joe Biden

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden la summit-ul ONU pentru climă de la Glasgow. Administrația prezidențială a publicat fotografii cu cei doi șefi de stat în timp ce își strâng mâinile.

Foto: Administrația Prezidențială

Peşedintele va susţine Declaraţia Naţională, în care va transmite poziţia României, cu accent pe demersurile pe care le face ţara noastră pentru a limita efectele schimbărilor climatice.

Foto: Getty Images

La Glasgow Iohannis a avut o întrevedere cu președintele Microsoft, Brad Smith, în marja participării la summitul liderilor mondiali din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), a anunțat Administrația prezidențială.

Președintele Iohannis a încurajat Microsoft în ceea ce privește angajamentul cu privire la protejarea mediului și climă, precizând că dorește ca mediul de business să fie din ce în ce mai implicat în rezolvarea crizei climatice și să își asume ținte de reducere de emisii voluntare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stiind ce s=a intamplat pana acuma cu verificarea si stoparea taierilor ilegale din paduri,nu cred ca va urma o schimbare in bine a acestor apucaturi golanesti si iresponsabile de a masacra natura vegetala;din contra,sub imperiul grabei de a taia ce se mai poate pana la eventualele masuri ce sper ca se vor lua, pentru a opri dezastrul, aceste crime contra naturii se vor intensifica.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult