Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sunt stăpâna telecomenzii: ce emisiuni adevărate poți găsi la TV, dacă ai răbdare să le cauți puțin

E vacanţă!

Şi, cu toate că… locuinţa mea de vară e la ţară, am ales să petrec una dintre săptămânile concediului în garsoniera mea din urbea de pe Crişul Repede, oscilând între lectură şi televizor.

Trecând din Trafalgar 8137, locuinţa pătrăţoasă a lui Hercule Poirot, în căsuţa tipic englezească, înconjurată de flori, din Saint Mary Mead, împreună cu Miss Marple, însoţindu-l pe comisarul Maigret prin Parisului primei jumătăţi a secolului trecut, adulmecându-i mireasma, până la biroul Poliţiei Judiciare pe Quai des Orfevres…

Surprinzător, am trecut destul de des de pe TV Paprika pe posturile TVR (HD, 1, 2 sau 3). Mai devreme, la emisiunea „Rezistenţa prin cultură” am aflat despre sculptorul Ioan Lucian Murnu. Interiorul unei case cu oglinzi peste care s-a aşternut patina timpului, sculpturi, cărţi, tablouri, picturi realizate în cuţit…

Am urmărit cu plăcere Academicienii, Cartea cea de toate zilele, Aventura urbană, Exclusiv România, Garantat 100 %, Profesioniştii, Mic dejun cu un campion. La Mic dejun cu un campion am văzut fragilitatea unei vedete, a unui macho men, sau metrosexual (sau cum s-o mai fi etichetând bărbaţii vedete), obişnuit cu manechinele.

Siguranţa sa de sine a dispărut, s-a făcut bucăţi, la o simplă întrebare a unei femei adevărate: ce articol vestimentar din colecţia invitatului i s-ar potrivi.

Nu a ştiut că moderatoarea se gândise la o pereche de mănuşi…

Unul dintre episoadele Micului dejun cu un campion l-a avut ca invitat pe Neagu Djuvara. Care, la venerabila vârstă de 99 de ani, e de-o tinereţe şi prospeţime surprinzătoare. Spunându-i cu seninătate Danielei Zeca Buzura că nu-i e frică de moarte. Iar printre poveşti şi amintiri, un episod povestit cu un umor fin, legat de popoul unei românce ce se plimba pe străzile Parisului, făcându-le o bucurie alor noştri, care se săturaseră de liniile prea „fine” ale parizienelor. Optând, surprinzător, în ceea ce priveşte femeile pentru naturaleţe, iar nu pentru eleganţă.

Îmi aduc aminte că un alt boier de-al nostru, căruia îmi vine să-i spun, ca şi Andrei Pleşu, conu Alecu Paleologu, spunea, legat de femeile frumoase, că un eveniment a făcut dată în viaţa sa, fără să aibă o relevanţă pentru alţii. Mergea cu troleibuzul, care s-a oprit la stop, la Universitate, moment în care a văzut, traversând strada, o florăreasă care bălăbănea în mână un coş gol. „Era grăsană, dar avea o privire de o tandreţe, de o penetraţie şi o inteligenţă minunate. În fond, frumuseţea omului vine numai din privire. Numai acolo se poate vedea ce se întâmplă cu adevărat valoros şi puternic într-un om, bunătatea, inteligenţa şi dreptatea lui. O dată ce-ai perceput o atare privire, nu mai poţi să treci peste asta”.

Îmi primenesc sufletul, îl curăţ, pentru a-l pregăti pentru anul de muncă care vine. Îmi iau porţia de normalitate. Şi nu mă pot opri să nu deschid cărţile nou apărute de procedură penală ale judecătorului Mihail Udroiu. Lucrări de specialitate care reuşesc o rară performanţă: citeşti drept cu plăcere.

Mai naşte şi justiţia oameni.

Dar ce vine, vine, vine, calcă totul în picioare…

Ce greşeală zapatul. Ce dacă a dispărut OTV-ul? Slavă Domnului, sunt destule posturi TV care, cu onoare, îi ţin locul. DD, nici nu ştii ce pierzi.

Am aflat că preşedintele nostru e prins într-un triunghi amoros. Sau că e dispus să renunţe la fotoliu de la palat, iar prima doamnă e în lacrimi…Am aflat că a dispărut dintr-un dosar penal un sac cu bani. Că ieri sau alaltăieri a fost potop de-a dreptul. Erau peste 50 de grade, pe care, e drept, doar le-am resimţit.

Că un „personaj” a fost reţinut. Pe principiul curat neconstituţional, dar umflă-l. Astea sunt televiziunile de ştiri. Din fericire, un lucru nu a putut fi dus în derizoriu. Zâmbetul curajos al Majestăţii Sale, Regina noastră Ana. Un zâmbet care a vegheat şi va continua să vegheze România. 

Sunt stăpâna telecomenzii.

Aşa că, las la o parte ştirile catastrofale, ca şi războaiele virtuale dintre bugetari şi corporatişti. Corporatişti care sunt tineri, dinamici, educaţi, frumoşi, născuţi şi crescuţi în altă lume şi care, normal, nu pot înţelege mentalitatea noastră de bugetari înapoiaţi, născuţi şi crescuţi în comunism, care au văzut primul calculator după vârsta de 25 de ani şi care credeau că vor rămâne toată viaţa în acelaşi loc de muncă, de unde vor şi ieşi la pensie.

N-au cum să-nţeleagă imobilitatea noastră. Ei, ale tinereţii valuri. O mai mare adaptabilitate… Până la urmă, e vacanţă. Poţi privi totul cu un zâmbet. Iar recluziunea face bine, dar cu măsură…

Condiţii în care, ca un bun chiriaş al vieţii, voi face precum Topîrceanu:

„…simt că m-apasă păreţii, -/Eu sunt chiriaş trecător:/În scurtul popas al vieţii/Vreau multe schimbări de decor…

C-aşa mi-e viaţa – o goană,/Şi astfel durerile trec…/Rămâi sănătoasă cucoană,/Că-mi iau geamantanul şi plec!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • rdr check icon
  Vai, dar cat de culta e doamna, ce estetica, ce referinte literare bine asezate, cum a dat doamna cu citatul acela, cum ne-a stropit ea cu razboiul si cruzimea din strafundurile sufletelor noastre totodata scotand cu pacea si lovindu-ne cu gratie cu dansa drept in bot.

  Doamna, invatati-ne si pe noi sa traim asa cult si placut literar, ca noi n-avem poezia la noi.
  • Like 0
 • sunt stapa contractului de cablu si am decis sa renunt la el. Nu am tv, nu am cablu, am timp de plimbare in fiecare seara. Ce s-a mai intamplat citesc pe republica sau pe timesnewroman
  • Like 1
 • Sunteți stăpâna telecomenzii și a garsonierei? Așa să și rămâneți, nu vă mai băgați la chestii pe care aveți impresia că le cunoașteți și stăpâniți, cum ar fi copiii, familia și propaganda pentru legalizarea căsătoriilor homosexuale. Știți la ce mă refer, dacă nu, atunci vă reamintesc fostul dvs. articol, în care v-ați autoaplicat o ștampilă: „Mai devreme sau mai târziu, România va trebui să recunoască parteneriatele între persoane de același sex”.
  • Like 0
 • check icon
  De aceea deschid televizorul foarte puțin timp și nici nu consider că e important să-l schimb cu unul mai performant,nu ai ce vedea la el decât în prea mică măsură ca să merite investiția.Oricum telecomanda este una din invențiile de top al erei moderne după vasul de W.C. ajutând omul să-și dezvolte gimnastica degetelor,în urma apăsărilor pe butoane mai rapid ca un pianist și astfel să-și menajeze nervii și timpul dedicat TV-ului(de o medie de 30 de minute pe zi).A citi este cu totul altceva,indiferent de suport,hârtie sau laptop, e o plăcere utilă greu de egalat.
  • Like 2


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult