Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sunt teolog și profesor de religie și o să mă vaccinez atunci când o să-mi vină rândul. Mă bucur că mă aflu în tabăra PF Patriarh Daniel, și nu în cea a lui Șoșoacă

Diana Iovanovici-Șoșoacă

Foto: Facebook Diana Iovanovici-Șoșoacă

„Cred în Dumnezeu, nu în vaccin!”, am citit acest comentariu pe mai multe pagini de Facebook. Treaba e că afirmația asta arată că cel care a făcut-o nu a înțeles nici ce presupune credința în Dumnezeu, nici cum funcționează vaccinul și multe alte lucruri. Ura și ignoranța se înțeleg bine, precum un profesor care nu vrea să se vaccineze cu un expert în numerologie.

Alt lucru pe care l-am realizat tot de pe aceste pagini e că sunt oameni care se dezic de Patriarhul Daniel, dar nu la modul „Dani e un hoț afacerist” cum este atacat de cei din afara Bisericii, ci la modul „Patriarhul Daniel e omul ocultei globale”. Există oameni care spun că Prea Fericitul nu este ortodox, pentru că a participat la sinodul din Creta (în asta cred conspiraționiștii pe această temă). Iulian Capsali, care se declară conservator și creștin practicant, pro Trump și este citat des de Sputnik și Active News, afirmă că este trist că Patriarhul poartă mască.

 


Viziunea Mântuitorului cu privire la Biserica Sa are în prim-plan comuniunea. Membrii clerului se pomenesc unii pe alții tocmai pentru a arăta că se află în comuniune. Întrebarea e: atunci când nu te mai afli în comuniune cu liderul Bisericii din care faci parte, atunci cu cine ești?

Funcționăm tot mai mult pe bază de tabere, pentru că e mai facil din punct de vedere intelectual să-i lași pe alții să gândească pentru tine. Pe tema vaccinării se pare că și cei care se declară creștin-ortodocși sunt împărțiți în „pro” și „contra”.

Primul ierarh român care i-a îndemnat pe oameni să se vaccineze a fost ÎPS Irineu. „Pe la colțuri” se afirmă că acesta se află în relații bune cu PF Daniel. ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, i-a îndemnat pe credincioși să se informeze din surse oficiale și a lăudat vaccinul. Pr. prof. Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie din Sibiu este, probabil, cel mai cunoscut preot din mediul online și a avut o declarație echilibrată, în care afirmă că: „E momentul să-i lăsăm pe profesioniști să vorbească, dar să-i învățăm cum să vorbească, pentru a fi înțeleși.”

Ministerul Sănătății – condus de un om care este un practicant de activități filantropice - a anunțat că: „Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a anunțat că Biserica Ortodoxă Română va difuza materiale informative despre vaccinare în eparhii, printr-o broșură intitulată “Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură.” Acest lucru ar trebui să-i facă pe toți creștinii-ortodocși din România să privească vaccinarea cu mintea deschisă, așa cum afirmă și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu. Un alt principiu foarte important al creștinismului se referă la ascultare. În special în monahism trebuie să te supui superiorului ierarhic și să ai încredere deplină că prin el lucrează Dumnezeu.

Însă...

ÎPS Teodosie afirmă că nu știm sigur cu ce se vaccinează cei care o fac public, pentru că...„nu stăm lângă ei să vedem ce au pus acolo” și că „specialiștii se contrazic între ei”. 

A apărut și o scrisoare deschisă care circulă doar pe anumite pagini prin care „Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro Vita din România trage un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de preconizata vaccinare anti-Covid 19, anunțată de Guvernul României, cu vaccinuri controversate, insuficient testate, în producția cărora au fost folosite fragmente de celule preluate din fetuși umani avortați.” 

În lumea politică deputatul Daniel Gheorghe, care se bucură de o popularitate foarte mare din partea electoratului creștin, a anunțat că o să se vaccineze. În schimb, avocata ÎPS-ului Teodosie, Diana Șoșoacă, ne anunță pe pagina sa de Facebook: „că tot vorbeam de dictatura medicală și cum este folosită BOR! Instituția Bisericii este atrasă într-o mare capcană! BOR trebuie să se delimiteze de așa ceva! Altfel, tot ce va fi efect advers se va întoarce ca un bumerang impotriva Bisericii!” 

Sunt teolog și profesor de religie și mai mult ca sigur o să mă vaccinez atunci când o să-mi vină rândul. Iar dacă putem afirma că există două tabere în lumea creștinilor din țara noastră, mă bucur că mă aflu în cea a PF Patriarh Daniel și nu în cea a lui Șoșoacă. Cred în Dumnezeu și cred că știința și medicina sunt minuni ale creației Sale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cei de la BOR poate ca au vazut exemplul papei Francisc care a spus simplu ca a refuza vaccinul e o chestie suicidara. Si cum bine se stie bunului Dumnezeu nu ii plac sinuciderile. oamenii cae isi iau viata nu pot spera intr-o viata de apoi la dreapta domnului. Abordarea paei mi se pare corecta din punct de vedere al credinciosului crestin. Oare de ce BOR nu a putut sa ajunga din prima si fara exemple din afara la aceasta atitudine constructiva?
    • Like 2
  • Vad ca sa produs o turnura in linia oficiala adoptata de B.O.R vizavi de pandemie. De la a tuna si fulgera la adresa guvernantilor ca au interzis sau limitat accesul credinciosilor la Sfanta Liturghie si pelerinaje sa trecut la polul opus, se promoveaza ideea vaccinarii. Foamea ne roade pe toti, prelati si mireni deopotriva dar faptul ca unul sau altul ne "instructioneaza" prin puterea exemplului si a "greutatii" pe scara sociala cum trebuie sa procedam pe mine personal ma lasa rece, fie ca este vorba de Regina Angliei fie ca este vorba de Patriarhul Daniel. In privinta credintei sau a sanatatii personale fiecare trebuie sa ia decizia care i se potriveste, dupa ce se informeaza asupra subiectului. Astea sant ultimele libertati lasate omului si sa pornit un asalt feroce asupra lor.
    • Like 2
    • @ Victorin Borsciov
      Primul DREPT pe care nu l-ati utilizat indeajuns a fost cel de a invata limba romana, gramatica mai precis. Ori constructia unei fraze mai complicate, folosirea sau absenta cratimei pot juca feste in intelegerea unor texte.
      Cat despre Biserica, evident ca "startul" a fost profund gresit. Sa speram ca isi va reveni, caci, fara a fi teolog, ani de zile in urma, am decis pentru mine ca Dumnezeu nu a lasat chirurgi si anestezisti degeaba pe pamant. Si ideea a fost bine-placuta Lui, din moment ce mai scriu si azi.
      • Like 2
    • @ Victorin Borsciov
      Nu "sa" pornit niciun atac asupra a nimic. Cu toate ca ar trebui pornit unul, cat mai "feroce"asupra imbecililor care vor ca toti sa le fi aidoma. Daca ar fi atacat cineva libertatle cei ca tine nu ar mai fi scris pe aceasta pagina. Al de sosoaca si adunatura de imbecil ice o inconjoara nu ar mai fi iesit pe strada sa zbiere, in evidente crize de isterie si dementa vrute si nevrute la adresa medicilor, a guvernului si presedintelui. Fa bine si uta-te cam cum se procedeaza in rusia lui putin, sau in china cu cei prea vocali. Dar, se pare, ca astia sunt idolii tai.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult