Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Surprinzătoarea victorie a lui Allen Coliban la Brașov. Culisele unor alegeri câștigate de candidatul care a pariat pe viitor

Allen Coliban - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Mi-a fost solicitat un punct de vedere legat de evoluția alegerilor locale din Brașov care tocmai s-au încheiat. Am încercat să răspund mai jos la câteva întrebări. 

1. Cum s-a desfășurat campania electorală?

Pentru o parte a electoratului, cea care a votat USR, a fost o campanie cu o puternică încărcătură emoțională. Celorlalte părți le-a păsat simțitor mai puțin care va fi deznodământul. Strict tehnic, nu a fost o campanie ieșită din comun (cu excepția importanței crescute a online-ului, din cauza pandemiei).

Echipa de campania a lui Allen Coliban (foto) și a USR a reușit o serie de lucruri esențiale pentru succes:

În primul rând, au mobilizat foarte bine electoratul propriu, convingându-și votanții de importanța momentului. Crucial, au creat o impresie de certitudine a victoriei în ochii acestora. Un alt lucru care le-a reușit a fost să-l prezinte pe Allen Coliban ca fiind singura alternativă reală la George Scripcaru, minimizând importanța celorlalți candidați și încurajând votul util. Corectă a fost și tactica de a nu-i ataca și a nu răspunde atacurilor venite din partea acestora.

Au evidențiat bine punctele tari ale candidatului propriu, convingând poate chiar o părticică din electoratul periferic al adversarului. Un exemplu în acest sens a fost clipul: „Allen Coliban – Omul”.

Au comis însă și un număr foarte mari de greșeli, dar din fericire pentru ei, niciuna foarte costisitoare:

S-au axat prea mult pe mesaje negative, pe atacuri la adresa fostului primar. S-au adresat foarte puțin cetățenilor care nu fac parte din electoratul fidel USR (cel mai probabil, nu au realizat că nu o fac). Foarte posibil, au suprasolicitat atenția unora dintre alegători prin frecvența mare a mesajelor. Au încercat să acopere foarte multe teme (probabil nu le-a fost clar pe ce să insiste), în modul acesta diluându-și mesajele centrale ale campaniei.

Abordarea lor s-a bazat foarte mult pe a genera emoție și mai puțin pe un program solid de guvernare locală.

George Scripcaru și echipa sa au ales o strategie centrată pe acțiune („primarul care face”) și pe ignorarea/desconsiderarea (atacurilor) adversarului. Au evitat să atace direct, exploatând bine doar anumite puncte slabe ale taberei adverse. Cel mai bun exemplu în acest sens a fost utilizarea hashtagului: „Concret”.

Probabil că a arătat bine pe hârtie, însă această abordare a dat naștere la două probleme: Echipa USR a intuit strategia adversarului din start (precampanie) și a căutat modalități de a o contracara. Mult mai dăunător pentru propriul succes, prin implementarea ei, echipa Scripcaru a demobilizat o parte semnificativă a propriului electorat, întărind în mintea acestor votanți percepția unei victorii lejere. Pentru oamenii de specialitate cel puțin, este un caz de ținut minte despre o strategie aparent corectă, dar care s-a întors împotriva celor care au conceput-o.

Mai trebuie un lucru menționat aici: În timp ce Adrian Veștea și echipa sa au desfășurat o campanie bună în online, George Scripcaru a început destul de târziu și a avut o prezență destul de ștearsă. În situația dată, în plină pandemie, acest aspect a cântărit de asemenea.

Restul candidaților au încercat să exploateze nișe (ex. Gheorghe Ialomițeanu cu zona conservatoare-ortodoxă a electoratului), însă nu au știut cum să răspundă campaniei USR. Votul util, plecat cel mai probabil înspre Coliban, poate fi observat și din diferența voturilor obținute de către candidații secundari în comparație cu partidele acestora. (ex. PMP - 2.509 voturi,  candidatul PMP, Mihai Costel  - 1.464 de voturi ). 

În cazul Consiliului Județean, lucrurile au decurs mult mai previzibil. Forța PNL în localitățile mici și mijlocii și-a spus cuvântul. Atât USR, cât și PNL au făcut campanii decente, cu un plus pentru echipa lui Adrian Veștea.

USR este încă un partid tânăr, mai are nevoie de timp pentru a crește în județ, însă nu o va face dacă nu își schimbă (sau, cel puțin, diversifică) abordarea.

2. Cum vi se pare rezultatul alegerilor?

Surprinzător. În condiții chiar ușor diferite, foarte posibil victoria lui Allen Coliban și a USR nu ar mai fi avut loc. Convingerea multora dintre alegători că George Scripcaru nu poate fi învins nici de această dată, problemele generate de pandemie și demobilizarea accidentală pe care am menționat-o mai devreme au contribuit decisiv la acest deznodământ.

Privind rezultatele, putem observa o diferență de 8.345 de voturi între candidatul Allen Coliban și USR. Pe de o parte, această diferență poate indica un politician carismatic, un candidat „cu tracțiune”. Pe de altă parte, poate reliefa anvergura votului anti-Scripcaru după 16 ani în funcție.

Mai putem observa că USR s-a situat în jurul potențialului demonstrat și anterior (europarlamentarele din 2019 a fost un caz cu totul deosebit), în timp ce PNL s-a plasat sub potențial, un alt semn al demobilizării electoratului acestui partid.

Prezența la vot în municipiu a fost îngrijorător de mică (34,54%), cea mai mică înregistrată după Revoluție. Dincolo de pandemia prin care trecem, acest fapt ar trebui ridice semnale mari de alarmă. Allen Coliban a câștigat Primăria cu doar 14,13% dintre voturile brașovenilor înscriși în liste (George Scripcaru a obținut 12,64%). USR Brașov a ieșit pe locul întâi cu 10,75%. Rezultatele PSD sunt de-a dreptul rușinoase: 9.587 voturi din 246.784 alegători înscriși în liste înseamnă 3,88%. Candidatul PSD, Florin Orțan, a fost votat de doar 2,46% din totalul brașovenilor cu drept de vot.

Politicienii de tip vechi s-au bucurat de fiecare dată când au putut câștiga profitând de prezența mică la vot. Politicienii de tip nou, care se clamează a fi de o altă factură, ar trebui să fie foarte rezervați în a se bucura când câștigă în astfel de condiții. Orice politician de bună credință ar trebui să fie îngrijorat și, în același timp, preocupat de a câștiga în viitor încrederea unui număr mult mai mare de brașoveni.

Un alt fapt care trebuie luat în seamă este numărul de voturi nule, cele mai multe foarte probabil de protest (nemulțumire față de întreaga ofertă electorală), 1.980 pentru funcția de primar și  3.716 pentru pozițiile de consilieri locali.

Acestea fiind spuse, Brașovul avea mare nevoie de a trece într-o nouă etapă. Allen Coliban are ocazia de a demonstra că, într-adevăr, poate mai mult și mai bine decât George Scripcaru, rămânând în același timp departe de corupție și aproape de cetățeni.

3. Ce credeți că urmează? La ce să ne așteptăm?

Cred că noul primar și echipa USR de consilieri locali sunt foarte determinați în a schimba orașul în bine, conform viziunii pe care au prezentat-o în campanie. Însă, nu le va fi deloc ușor. Așa cum probabil ați observat, PNL și PSD se vor putea oricând coaliza împotriva lor formând o majoritate în Consiliul Local. Probabil că nu se va întâmpla imediat (cel mai probabil PNL și USR vor fi nevoite să guverneze împreună), dar în timp, sunt șanse reale. Nu ajută nici faptul că USR și-a făcut adversari din ambele partide, nelăsându-și prea multe portițe de negociere.

Blocarea proiectelor noului primar și izolarea USR în CL nu sunt singurele provocări posibile: Consiliul Județean, condus de către Adrian Veștea, poate fi o altă piedică. De asemenea, aparatul din Primărie și grupurile de influență din oraș au rămas aceleași. În fundal, problemele Brașovului nu sunt nici pe departe atât de simplu de rezolvat precum s-a afirmat în campania electorală iar echipa USR este lipsită de experiență în administrație.

Dacă în ciuda unor astfel de provocări primarul Coliban va reuși totuși să-și ducă proiectele la capăt, își va merita pe deplin cel de-al doilea mandat.

La conducerea Consiliului Județean, Adrian Veștea nu va avea scuze să nu-și ducă proiectele la îndeplinire, mai ales în situația foarte probabilă în care PNL va deține frâiele la nivel național și după alegerile din decembrie.

Din punct de vedere electoral, în timp ce PNL mai poate pierde voturi în scurta perioadă până la alegerile parlamentare (din cauza evoluției pandemice), USR este foarte posibil să fi primit imbolduri locale în urma victoriilor înregistrate.

4. Ce ar trebui să învățăm noi, alegătorii, și ce ar trebui sa învețe politicienii după aceste alegeri?

Ar fi bine ca noi, alegătorii, să conștientizăm în primul rând cât de mult impact are asupra vieților noastre dacă ne prezentăm sau nu la urne. De asemenea, ar fi bine să învățăm să votăm în cunoștință de cauză. Ar fi bine ca votul rațional, informat, să înlocuiască votul emoțional. Să nu mai idealizăm politicieni pentru ca mai târziu să fim dezamăgiți. Avem mare nevoie de o mai bună educație în general și de o mai bună educație civică și politică în special.

Ar fi de dorit ca politicienii USR să învețe că populația orașului nu este formată doar din electoratul propriu. Să înțeleagă că se află în serviciul tuturor cetățenilor, indiferent cu cine au votat aceștia sau la ce post TV se uită. Să conștientizeze că o societate democratică se bazează pe dialog, că nu dețin monopol pe adevăr și dreptate. Că politica îi poate corupe și pe cei mai integri dintre indivizi iar a fi corupt nu se reduce doar la a fi hoț.

Politicienii PNL, PSD, Pro România (și ceilalți similari) ar fi bine să învețe că nu se mai poate face politică precum în trecut, că din ce în ce mai mulți cetățeni nu mai tolerează minciuna, incompetența și corupția.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • incerc sa fiu constructiv atunci cand am langa ce sa ma asez. Aceasta "" analiza"" e atat de praf incat pur si simplu nu merita efortul. Pt cei care nu sunt din Brasov, totusi, remarc o eroare monumentala : aprecierea eronat-aberanta privind convingerea celor care il simpatizau pe Allen ca va fi invingator. Oh, nu . Chiar deloc. Imensa majoritate a celor care l-au votat au facut o in ideea ca el sa devina cunoscut, sa isi faca loc acolo in fata. Si sa mearga la sigur peste 4 ani . Am fost printre cei care nu i au dat sanse acum . La fel si prietenii/amicii mei (cu o exceptie). Asta il face pe Allen si mai zmeu, daca e sa ma intrebati : practic doar el si echipa lui (+ o mana de oameni) au crezut cu adevarat ca. Semnatarul articolului...mmm.. e cam niciunde. Zambesc acum, ma mananca degetele sa spun vreo doua si despre comentariul relativ la strategie. Neah, chiar nu merita. Sanatosi sa fim.
    • Like 0
  • Servus!
    Locuitor al Brașovului, ne-născut în urbe, având o fiică, născută în Brașov, ce-o fost la primul scrutin electoral local:
    -Tată, votezi USR!?
    - Da!
    - Da?
    Am ales .primarul ales, din mai multe motive: speranța înșelată în perioada studenției și dorința de a da răspuns generației ce devine.
    Sper ca noul primar să îmbine inteligența cu spiritul organizatoric.

    Sper,
    Purice N,
    • Like 1
  • Nume check icon
    Cateva consideratii:
    - prezenta mica la vot a fost si determinata de faptul ca sunt destul de multe persoane venite din zona BZ, PH, GL, VN si BR care locuiesc in Bv, dar nu au mutatie. Teoretic aceste persoane ar fi votat USR-ul. Vom vedea insa in cateva luni..
    -Tot ce a castigat USR-ul pana acum a fost pe campanii negative, Oricum alta solutie nu aveau pentru ca nu au fost la putere pana acum. Peste patru ani, daca vin iar cu campanii negative nu stiu daca o sa castige. Prin urmare vor trebuie sa arate ca merita votul si ca pot schimba acest oras mai bine decat Scripcaru
    - Scripcaru nu putea sa faca o campanie negative pentru nu avea "dusman". USR-ul nu a arata nimic pana acum decat fronda impotriva PSD-ului, PSD-ul in Bv este inexistent, prin urmare nu putea decat sa arate cat de bine administreaza orasul. Intr-adevar cu on-line-ul mai greu si cred ca aici au pierdut de fapt.
    - Scripcaru a pierdut si din cauza lui, mai ales datorita ultimului mandat in care nu prea a facut nimic, mai ales dupa problemele in justitie
    - Scripcaru si echipa, dupa ce au rezolvat problemele stringente ale orasului, nu au colaborat cu brasovenii si sa dezvolte viziunea acestui oras. Ce vrem sa devenim in urmatarii 50 ani si ce trebuie sa reprezinte Brasovul pe harta Romaniei si Europei? Doar turism? Sau si ceva industrie? Hub IT sau inginerie? Poate ceva logistica - chiar daca am pierdut din cauza autostrazilor - dar pozitionarea centrala ar putea sa ajutei in viitor? Agrement axat activitati si sporturi montane si mai putin plimbari prin mall? Cum exploatam toate diversitatea locala: nu numai mostenirea germana cat si cea maghiara - poate mai putin sau deloc inteleasa de valul trei de migranti din estul tarii. Si multe altele. Este un potential fantastic in acest oras care poate fi exploatat foarte bine. Sunt resurse si mai ales sunt si oameni care doresc sa contribuie si sa ajute. Si lucrurile sa fie bine facute, asezate si pentru viitor. Nu este nevoie de un marketing agresiv si de superficial - cum se face in alte orase - ci o promovare corecta a ce putem sa facem aici.
    Prin urmare, felicitari dl. Coliban pentru victorie. Greul incepe abia acum si aveti o sansa extraordinara sa dezvoltati si mai bine acest oras. Din pacate nu prea aveti mostenire grea - multe orase din Romania ar dori sa arate ca Bv astazi - dar aveti o baza buna de plecare. Mult succes!
    • Like 0
  • Un comentariu foarte lucid si corect!Mai ales observatia ca USR se considera ca reprezentant exclusiv al electoratului sau,cu restul majoritar comportandu-se condescendent aere de superioritate bazate in fapt pe expertiza unei carti !Nu vorbesc de lipsa comportamentului de partid politic care ii cere o colaborare chiar minimala,pe un program cat de cat comun cu un partener ,in cazul asta PNL.Asta inseamna printre altele si o decenta in campania electorala ,decenta inexistenta,o serie de atacuri sub centura au dus de fapt la castigarea unor primarii,inclusiv la Brasov,dar si la Timisoara sau Alba Iulia .Liberalii s-au comportat mult mai politic,concentrandu-se pe dislocarea PSD,prin aroganta USR s-a pierdut posibilitate de a o invinge pe Olguta la Craiova de ex.Pe total daca USR nu-si schimba comportamentul de aroganta nejustificata nu va reprezenta pentru electoratul roman o alternativa benefica pentru un viitor de lunga durata.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult