Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum înțelege germanul Dominic Fritz expresiile mioritice. „Mergeam cu tramvaiul și în spatele meu le-am auzit pe două doamne vorbind: - Ce să faci? - N-ai ce să faci…”

Dominic Fritz

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Imediat după alegeri, Dominic Fritz, germanul care urmează să conducă primăria orașului Timișoara, a folosit o expresie care a stârnit zâmbete pentru a descrie felul în care timișorenii au rezistat manipulărilor din campania electorală. „M-ați întrebat cum am învățat româna. Încă învăț în fiecare zi și astăzi învăț o chestie nouă, pentru că am spus ceva în conferința de presă și am aflat ulterior că e un pic prea colocvial pentru un primar. În contextul atacurilor împotriva mea, a atacurilor naționaliste - german, străin, interese oculte, am spus în conferința de presă la București că mă bucur că timișorenii n-au pus botul. După aia am primit un mesaj speriat din Timișoara: Dominic, nu poți să spui așa ceva. Sunt nuanțe pe care încă nu le simt, deși româna mea a avansat destul de mult în 17 ani, de când am început să învăț această limbă, cred că pot să învăț ceva nou în fiecare zi”, a spus Dominic Fritz în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Am auzit cum se vorbește germană, maghiară, sârbește, română și mi-am dat seama: aici, Europa există și este o realitate de sute de ani, încă de dinainte să existe UE. Și e mult mai palpabilă decât în omogenitatea Pădurii Negre, unde am crescut eu. 

Primarul ales al Timișoarei a ajuns aici imediat după terminarea liceului, în urmă cu 17 ani, ca voluntar într-o casă de copii. I-a îndrăgit imediat pe cei mici și s-a îndrăgostit de atmosfera orașului bănățean. „Pentru cineva care credea că Europa de Est e o zonă gri, cu sărăcie, Timișoara era o revelație. Era o atmosferă europeană, care era o revelație până și în Germania. Am auzit cum se vorbește germană, maghiară, sârbește, română și mi-am dat seama: aici, Europa există și este o realitate de sute de ani, încă de dinainte să existe UE. Și e mult mai palpabilă decât în omogenitatea Pădurii Negre unde am crescut eu. E un spirit inovator și european, care pe mine m-a fascinat atunci. M-am îndrăgostit în Timișoara, am revenit, m-am implicat în oraș, am fondat o asociație, am ajutat acești copii să crească”, povestește Fritz.

În Germania, a lucrat în administrația publică și a fost șeful de cancelarie al fostului președinte german Horst Köhler. În Timișoara, s-a implicat în proiecte civice, culturale și sociale, însă a stat departe de administrație și de politica românească, pe care o considera nu doar complicată, ci absurdă de-a dreptul.

Însă lucrurile au început să se schimbe pe măsură ce a început să vadă că românii ies în stradă pentru a lupta împotriva corupției. „Punctul culminat au fost protestele, în 2017, și am zis că nu pot să mai rămân în bula de oengist, când văd că în continuare se încearcă distrugerea instituțiilor publice din România prin corupție generalizată. În același timp avem acum o mișcare adevărată, care a și reușit să se coaguleze într-un partid credibil și fezabil”, a spus Fritz.

Întrebat dacă și în germană există un cuvânt pentru șpagă, primarul ales a spus că da, însă el nu își amintește să îl fi folosit. „Și în Germania au fost scandaluri de corupție, cred că în Germania vorbim totuși despre incidente scandaloase izolate și mai puțin despre un sistem în care corupția sau șpaga face parte din peisaj și este normalitate. Eu nu sunt ambasadorul Germaniei, sunt probleme sistemice și acolo, există nepotism și partide care au politizat instituțiile publice mai mult decât ar trebui, dar problema este că, în România, orice funcție publică, dar la orice nivel este lovită de cancerul corupției”. spune Dominic Fritz.

„Am fost avertizați că o să ni se ceară 5 euro la intrarea în țară și am discutat tot drumul ce facem noi”

Întrebat de moderatori dacă el însuși a dat vreodată spagă, acesta a spus că a făcut-o o dată, în 2003, la prima sa intrare în România. „A fost la intrarea în România, cu autocarul, eram 4 voluntari, Am fost avertizați că o să ni se ceară 5 euro la intrare și am discutat tot drumul ce facem noi. Când a venit atunci și a strâns 5 euro de la fiecare, am avut un plan: Pe de-o parte voiam să ne opunem, pe de alta eram prea timizi să zicem nu total, așa că am decis că noi 4 dăm 10 euro în total și ăsta a fost compromisul”, povestește Dominic Fritz.

În anii ce au urmat însă, lucrurile au început să se schimbe, și a văzut cum numărul celor dispuși să dea șpagă la graniță scădea. Odată, un pasager s-a ridicat să strângă banii și a fost refuzat, rând pe rând, de călători, Când a ajuns la jumătatea autocarului, s-a întors rușinat la locul lui, relatează primarul, care spune că nu ar da și nu ar lua șpagă. „A fost o experiență care m-a făcut mai treaz politic”, a spus el. Și a adăugat: „Există o masă critică de cetățeni dispuși să spună nu. Haideți să nu ne mai lăsăm paralizați de frică pentru că trăim într-o bulă în care suntem o mică minoritate. De câte ori n-am auzit: Da, Dominic, dar suntem puțini... Victoria noastră în Timișoara arată că suntem mult mai mulți decât credem, am câștigat cu 52%.”

„Nu sunt cetățean român. Cetățenia nu e ceva ce pot să iau ca pe o pâine”

În opinia sa, articolele despre cetățeanul german care a câștigat alegerile din Timișoara apărute în presa internațională reprezintă pentru oraș o publicitate de neplătit. 

„Dimensiunea europeană e foarte importantă. Nu doar că un german a câștigat alegerile în al treilea oraș din România, ci wow România este un pionier. În România, se întâmplă ceva în care poți să prevezi viitorul UE. Și acea idee a UE că poți să candidezi într-un alt stat membru în care ai reședința, a devenit realitate”, spune Dominic Fritz.

Acesta a subliniat că nu are cetățenia română, pentru că a lucrat în Germania și nu a locuit fără întrerupere patru ani în România. „Nu am cetățenia română. În momentul în care îndeplinesc toate cerințele statului român o iau. Nu e ceva ce pot să iau ca pe o pâine”, a explicat el.

Dacă vrea să schimbe ceva în mentalitatea românească acest lucru este expresia: Ce să faci, n-ai ce să-i faci!  Povestește că a mers odată cu tramvaiul și a auzit conversația dintre două doamne din spatele lui. Amândouă au folosit expresia blazării și a renunțării: „Ce să faci? N-ai ce să faci...” „Am vrut să mă întorc să le spun că ba ai ce să faci, dacpă faci asta, asta și asta”, povestește amuzat Dominic Fritz.

Crezul meu e: ce să faci ai ce să faci. pentru că întotdeauna ai ce să faci. Orice problemă avem în politică, în administrație publică, toate problemele au fost create de oameni și pot fi rezolvate de oameni. Nu suntem blestemați în România să trăim în corupție și cu instituții căpușate de partide”, spune Dominic Fritz.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Surîzi (de câte ori să subliniez: ridere?), țară!
    Steaua Nordului șade neclintită!

    plat?/ ne-plat?
    am comentat,
    Purice + prenumele
    • Like 0
  • DE aceea nu-mi ajung mie lacrimile să plâng plecarea și aproape dispariția atâtor minorități din România: armeni, evrei, sași, șvabi, turci, greci, ce paletă multicoloră! Acum am rămas cam singuri, cam între noi și e tare plicticos. Și nemaiavând pe cine să dăm vina abia acum ne vedem cum suntem cu adevărat. De urât chiar și românii pleacă! Doar momente ca acestea cu primari nemți și francezi ne mai dau puțin curaj.
    • Like 1
    • @ Stroe Adriana
      Lasati ,ca au ramas ,,tiganii, care fac numai comert si smecherii ,
      • Like 0
    • @ Stroe Adriana
      Lasati ,ca au ramas ,,tiganii, care fac numai comert si smecherii ,
      • Like 0
  • Mi-a placut totul ce a spus tanarul Fritz . Ma gandesc cine l-o fi sponsorizat in taoata acesta perioada el fiind un om modest dpdv material ?
    Daca a fost sponsorizta si sigur a fost cel putin pe perioada de cca un an cat a renuntat la job si sa dedicat campaniei electorale. Atunci ma gandesc nu este el dator sponsorului ?
    • Like 1
  • Viel Erfolg, Herr Fritz!
    • Like 2
  • Ce-a fost mai usor a trecut, pt Dominic urmeaza acomodarea cu functionarimea din primarie - greu de schimbat si mai greu de concediat, acolo unde este cazul. Timisoara este acum un imens proiect -pilot, de succesul caruia chiar depinde soarta Romaniei.
    • Like 1
  • Nu numai Banatul, ci intreaga Transilvanie a fost parte dintr-o UE mult mai buna decit cea de azi; din pacate, toti (inclusiv maghiarii) au vrut independenta si independenta au avut pina s-au saturat.
    • Like 0
  • Imi pare bine ca e german, poate fi un exemplu de disciplina, servicu in slujba comunitatii, constiinta si buna gestionare a orasului si a fondurilor publice destinate acestuia. Ii urez succes!!!
    • Like 3
  • As vrea sa-l intreb daca in germana exista cuvintele ,,tunuri de miliarde,,Foarte bine ,sa mai aduceti in Romania primari din toata Europa ,pentru ca romanul cand ajunge sus isi antinde antenele sa vada unde poate sa dea niste ,,tunuri,,Nu-l intereseaza atragerea de fonduri UE caci din acelea nu se poate fura.Fura tot de la amaratii de romani care nu stiu cum sa mai traiasca de pe o zi pe alta.
    • Like 5
    • @ Mariana Veron
      Daca , era posibil ,,2 likuri ,va dadeam ,,la fel si ptr Andreea Dragusin ,,Apreciez Poastaci de aici cu un nivel de IQ ,superior ,Asa stimatelor domnisoare (doamne ),,
      Multi dintre conationali , condamna si vorbesc urat ,despre tot ce nu este ,,neos ortodox, !! Toal gresit si mentalitate de Ev mediu !! Dupa ,cum sunt ,multi romani ,care fac ,cariera si ajung oameni mari pe meleagurile straine ,tot asa , vin strainii pe la noi si fac , cariera ,lucruri minunate,!!! Ce ar insemna , ca strainii sa-i refuze , pe romanii care vor ,sa faca , politica ,sau altceva in tara lor,! Ma gandesc ,acum la Doamna Kovesi , cum a reusit sa ,castige simpatia parlamentarilor UE !! Faorte simplu ,,prin actiunile inteligente si de calitate morala sanatoasa !! Cred in acest Domn Dominic Fritz,, ca va aduce si implementa un nou ,,suflu ,in politica roameasca ,care deja le da fiori ,,psd-istilor ,nascuti , crescuti si aducatii in MARE MINCIUNA SI SMECHERIE ,,damboviteana ! Trebuie amintit aici si politica facuta de Doamana presedinta a Croatiei , care este un exemplu demn de urmat ,ptr democratiile din Estul Europei !!!
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult