Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Susținătorii taxei de solidaritate trebuie să înțeleagă că vor da în calul care deja trage din greu la jug

Foto: Getty Images

Help Me, Iancu Guda. You’re my only hope.

Citatul nu este întâmplător. Sunt speranțe slabe ca cineva să convingă autoritățile să nu introducă taxa de solidaritate în 2024. Și sunt șanse foarte bune ca oamenii care sunt obișnuiți să primească pomană pentru a putea cumpără berea din birtul sătesc în happy-hour 12-14 (faceți un drum Cluj-Napoca – Reghin că să vă convingeți să fie extrem de bucuroși dacă se ia de la bogați și se dă la săraci.

Și, tot lor, care sunt ținuți intenționat needucati și asistați social în Romania Educată tocmai pentru a fi manipulabili din patru în patru ani, va fi foarte greu să le explicam că România pierde anual 150 miliarde de lei, un PNRR, din evaziune fiscala, munca la negru, risipă și supradimensionare publică, amnistii clientelare, etc. Nici nu am avea argumente să o facem, pentru că tot ei sunt indirect și inocent cărăușii uneia dintre categoriile de crimă fiscală enumerate mai sus.  

companii - business

Așadar “taxa de solidaritate”, mai bine zis “noua taxa de solidaritate” – se mai vorbea de una în 2015 și 2017, când propunerea era ca mizerabilii cu salarii mari să fie supraimpozitati că banii să meargă la sănătate (haha!) – și, și mai bine spus, “noua taxă de solidaritate rafinată” propune că 1% din cifra de afaceri a companiilor cu venituri de peste 500 milioane lei să fie încasată la bugetul de stat. Spun că este “rafinată” pentru că la peste 500 milioane de lei mai mult că sigur că nu vor cădea sub incidența ei companiile care aparțin unor lideri sau clienți politici. Oricum ar fi circa 350 de companii stau ca proastele și ascultă dezbaterea despre această suprataxare, purtată deocamdată într-o nota filozofică gen “a fi sau a nu fi” …

Un ultim comentariu, Taxa de solidaritate va aduce la buget un supliment estimat la 5-6 miliarde lei pe an. În 5 luni din 2022 ANAF, noul meu erou, a împărțit amenzi și confiscări de aproape 500 milioane lei și a câștigat 1 miliard lei din valorificarea produselor confiscate. Așadar, dacă se incordează un pic, ANAF poate aduce cele 5-6 miliarde lei doar pedepsind criminalii fiscali.

Apelul meu la Iancu Guda? De ce este ultima speranță? Pentru că este un fel de rebel, neafiliat la coaliții, forumuri, asociații, camere de comerț și alte astfel de amestecuri care sunt percepute ca partener de dialog al autorităților și care, deliberat sau nu, alimentează escaladarea criminalității fiscale și a clientelismului politic care domina economia din Romania.

Și pentru că mai mult că sigur are datele necesare pentru a face un top al companiilor în funcție de valoarea însumată a taxelor, impozitelor și contribuțiilor plătite, raportate la numărul de angajați. Adică media pe angajat. Iată, fiecare angajat al meu a adus în 2020 circa 153 mii de lei la buget (am exclus TVA).

Un astfel de top ar fi un game changer, pentru că ar arată cu precizie ce venituri aduce la buget fiecare angajat din România, pentru că trebuie s-o mai spunem odată, școlile, spitalele, străzile, pensiile, tancurile, avioanele de luptă, nu sunt finanțate din creșterea PIB-ului, ci din ce încasează bugetul prin taxe, impozite și contribuții. Și cu un astfel de top probabil vor înțelege și susținătorii taxei de solidaritate că vor da în calul care deja trage din greu la jug.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • PSD, Robin Hood modern, care ia de la bogați și dă la săraci să aibă și ei de-o cinzeacă la birtul din sat săracii! Robinul acesta este mai bogat decât bogații și mai hoț decât hoții pe care-i fură, că dă la săraci doi bani și își oprește partea leului. Basmul ăsta nu-i cu happy end.
    • Like 0
  • Pai ii de munca ca sa ii prinda pe evazionisti , nu mai usor ii sa ii taxeze pe cei cu acte inregula? Munca "este grele". Statul asta de care mulg ca nebunii mai traieste din imprumuturi externe si din "vanzarea" proprilor cetateni , pietelor din vest. Dar se cam termina si cu asta , deoarece nu mai producem forta de munca calificata. Iar cand o sa vina o criza ca in Grecia ( intrebarea ii cand si nu daca , ca sigur o sa vina) , o sa fie vai si amar de viata noastra . Semnalele exista deja , masluiesc datele , sa para ca avem crestere economica , astfel se pot imprumuta mai mult . Asa au inceput si grecii.
    • Like 1
  • De ce it-isti , care daca stai si verifici sunt prosti de bubuie , sunt scutiti de impozite ?Stau toata ziua si B.S in cizme ! Sunt atacuri cibernetice zilnic si astia nu stiu cum ii cheama cu I.D-ul (buletinul) in mana !
    • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      Cine te-a mintit pe tine ca ITistii sunt scutiti de impozite? Un IT-ist plateste taxe si impozite ca orice alt angajat, minus o diferente de 8%-10% care este impozit pe venit, conform legii, instituita de PSD in caz ca nu stiai, lege care sa creasca industria de IT in Romania. Industrie care are minim 7 la suta din PIB.

      O sa iti dau o comparatie a aceluiasi salariu BRUT cu si fara scutirea de impozit pe venit.

      La un salariu BRUT de 20.000 de lei se intampla urmatoarele:

      Fara scutire de taxe angajatul plateste la stat 42.79%, adica 8750 lei, iar angajatul primeste NET (in mana) 11.700 lei.

      Cu scutire de taxe, angajatul plateste la stat 36.43%, adica 7450 lei, iar angajatul primeste NET (in mana) 13.000 lei.
      5
      Ce e mai performant pentru stat sa ia acei aproximativ 10 la suta si sa se duca in neant unde nu mai dai de ei, sau sa ii dai angajatului care angajat ii repune in circuitul economic prin consum?

      Asadar aceasta idee cum ca ITistii nu platesc taxe si impozite este un fake news.

      In cazul in care nu esti un troll de fabrica iti recomand sa foloseti cu incredere http://www.calculator-salarii.ro/ sau orice alt calculator de salarii ca sa intelegi unde se duc banii.
      • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      Cred că vrei să spui IP nu ID. Tu îți iștii IP-ul?
      • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      DanM check icon
      Mai usor cu evaluarea la gramada, ramane una dintre putinele meserii la care se mai da admitere si concurenta este serioasa. Puteti argumenta ca mentinerea scutirii de impozite este nedreapta (eu, ca it-ist asa cred!). Nu meseria te face destept sau prost ci organizatia in care lucrezi. Poti aduce cei mai straluciti ingineri de la Microsoft, in sase luni de lucru la stat in Romania ai obtinut niste incapabili din ei..Felul jignitor in care calificati pausal, orice categorie profesionala, va descalifica definitiv...plus ca aiureala produsa nu are legatura cu subiectul.
      • Like 1
    • @ Robert Andrei
      In cazul asta ar fi bine sa nu-mi ia nici mie impozit, o sa-i repun in circuitul economic. " plateste taxe si impozite ca orice alt angajat, minus o diferente de 8%-10% " Asa si parlamentarii, platesc impozite ca toti romanii doar ca nu platesc.
      • Like 0
    • @ Sorin Gherghel
      Evoo check icon
      Diferenta intre tine si oricare IT-ist este ca IT-istu plateste de vreo 4 ori mai mult la stat lunar. Ce primeste IT-istul in plus fata de tine de la stat? Are cumva prioritate in spital? Are parte de scoli mai bune? Drumuri fara gropi? Primeste servicii mai bune din partea statului? Toti tipati ca vai… sunt scutiti si privilegiati. Te invit la un interviu sa fii si tu privilegiat, sa produci plus valoare pentru o companie asta daca esti capabil. Apoi la sfarsit de luna sa vezi cum platesti peste 8000 de lei catre statul roman si sa vina unul care plateste 1000 de lei lunar catre stat sa tipe in comentarii cat de privilegiat esti. Hahal privilegiu…
      • Like 0
  • Gabi check icon
    Au deschis discutia pentru votantii lor, sa arate ca iau de la omul gras si da omului sarac !
    Finalul nu este taxa in sine, care nu va fi, conteaza intentia !
    • Like 0
  • Nume check icon
    Nu cred ca ei nu stiu ca vor da in calul care trage jug. Pur si simplu nu le pasa. Este mult mai usor sa pui si sa colectezi aceasta taxa decat sa pui ANAF-ul la treaba aceasta si care la un moment dat este posibil sa deranjeze si anumite interese.
    • Like 1
    • @ Nume
      Nume fara nume. Caii ,,nu trag jug" si nici in jug. Boii trag in jug (trageau) carul, plugul sau busteni grei din padure.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult