Foto: Getty Images
Help Me, Iancu Guda. You’re my only hope.
Citatul nu este întâmplător. Sunt speranțe slabe ca cineva să convingă autoritățile să nu introducă taxa de solidaritate în 2024. Și sunt șanse foarte bune ca oamenii care sunt obișnuiți să primească pomană pentru a putea cumpără berea din birtul sătesc în happy-hour 12-14 (faceți un drum Cluj-Napoca – Reghin că să vă convingeți să fie extrem de bucuroși dacă se ia de la bogați și se dă la săraci.
Și, tot lor, care sunt ținuți intenționat needucati și asistați social în Romania Educată tocmai pentru a fi manipulabili din patru în patru ani, va fi foarte greu să le explicam că România pierde anual 150 miliarde de lei, un PNRR, din evaziune fiscala, munca la negru, risipă și supradimensionare publică, amnistii clientelare, etc. Nici nu am avea argumente să o facem, pentru că tot ei sunt indirect și inocent cărăușii uneia dintre categoriile de crimă fiscală enumerate mai sus.
Așadar “taxa de solidaritate”, mai bine zis “noua taxa de solidaritate” – se mai vorbea de una în 2015 și 2017, când propunerea era ca mizerabilii cu salarii mari să fie supraimpozitati că banii să meargă la sănătate (haha!) – și, și mai bine spus, “noua taxă de solidaritate rafinată” propune că 1% din cifra de afaceri a companiilor cu venituri de peste 500 milioane lei să fie încasată la bugetul de stat. Spun că este “rafinată” pentru că la peste 500 milioane de lei mai mult că sigur că nu vor cădea sub incidența ei companiile care aparțin unor lideri sau clienți politici. Oricum ar fi circa 350 de companii stau ca proastele și ascultă dezbaterea despre această suprataxare, purtată deocamdată într-o nota filozofică gen “a fi sau a nu fi” …
Un ultim comentariu, Taxa de solidaritate va aduce la buget un supliment estimat la 5-6 miliarde lei pe an. În 5 luni din 2022 ANAF, noul meu erou, a împărțit amenzi și confiscări de aproape 500 milioane lei și a câștigat 1 miliard lei din valorificarea produselor confiscate. Așadar, dacă se incordează un pic, ANAF poate aduce cele 5-6 miliarde lei doar pedepsind criminalii fiscali.
Apelul meu la Iancu Guda? De ce este ultima speranță? Pentru că este un fel de rebel, neafiliat la coaliții, forumuri, asociații, camere de comerț și alte astfel de amestecuri care sunt percepute ca partener de dialog al autorităților și care, deliberat sau nu, alimentează escaladarea criminalității fiscale și a clientelismului politic care domina economia din Romania.
Și pentru că mai mult că sigur are datele necesare pentru a face un top al companiilor în funcție de valoarea însumată a taxelor, impozitelor și contribuțiilor plătite, raportate la numărul de angajați. Adică media pe angajat. Iată, fiecare angajat al meu a adus în 2020 circa 153 mii de lei la buget (am exclus TVA).
Un astfel de top ar fi un game changer, pentru că ar arată cu precizie ce venituri aduce la buget fiecare angajat din România, pentru că trebuie s-o mai spunem odată, școlile, spitalele, străzile, pensiile, tancurile, avioanele de luptă, nu sunt finanțate din creșterea PIB-ului, ci din ce încasează bugetul prin taxe, impozite și contribuții. Și cu un astfel de top probabil vor înțelege și susținătorii taxei de solidaritate că vor da în calul care deja trage din greu la jug.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
O sa iti dau o comparatie a aceluiasi salariu BRUT cu si fara scutirea de impozit pe venit.
La un salariu BRUT de 20.000 de lei se intampla urmatoarele:
Fara scutire de taxe angajatul plateste la stat 42.79%, adica 8750 lei, iar angajatul primeste NET (in mana) 11.700 lei.
Cu scutire de taxe, angajatul plateste la stat 36.43%, adica 7450 lei, iar angajatul primeste NET (in mana) 13.000 lei.
5
Ce e mai performant pentru stat sa ia acei aproximativ 10 la suta si sa se duca in neant unde nu mai dai de ei, sau sa ii dai angajatului care angajat ii repune in circuitul economic prin consum?
Asadar aceasta idee cum ca ITistii nu platesc taxe si impozite este un fake news.
In cazul in care nu esti un troll de fabrica iti recomand sa foloseti cu incredere http://www.calculator-salarii.ro/ sau orice alt calculator de salarii ca sa intelegi unde se duc banii.
Finalul nu este taxa in sine, care nu va fi, conteaza intentia !