Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Talpeș și Dines nu aveau weekend și sărbători legale

minivacanta

Nimeni nu poate fi judecat în ce privește modul în care își conduce afacerile. Însă, în plimbările prin oraș, de sărbători, probabil că toată lumea a observat în mai toate locurile orarul de vacanță care era afișat la practic toate magazinele, indiferent de profil, cu patroni români. Piețele agroalimentare publice afișau același orar de sărbătoare. Chiar și multe terase erau închise de mini-vacanță.

Deschise erau bineînțeles toate mall-urile, supermarketurile și hypermarketurile cu capital străin, care au făcut vânzări și în aceste două zile (chiar dacă mai slabe), pentru că magazinele cu patroni români erau închise.

Te-ai fi așteptat ca după pandemie toți oamenii de afaceri români să stea la tarabă, cum se spune, și să vândă, mai ales că s-au ridicat multe restricții. La câtă văicăreală și mâini întinse către ajutor de la Guvern am văzut în ultimele luni, asta este ce ar fi fost de dorit.

Sunt convins că domnii Florin Talpeș și Daniel Dines, vedetele antreprenoriatului autohton, nu prea aveau weekend-uri și sărbători legale în perioada când își creșteau afacerile.

Repet, nimeni nu judecă pe nimeni despre modul în care își administrează afacerile. Dar în atare situație să nu ne mai plângem dacă România este o țară a importurilor. Iar dacă Guvernul ajută companiile care declară pierderi în pandemie, dar decid să și ia și o mică vacanță de sărbători, înseamnă că avem un model de ajutor de stat care trebuie regândit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Faptul că nu ştiu ce supremarket a avut deschis de Paşte, nu mi se pare ceva demn de laudă. Demn de laudă mi se pare a fi Lidl care, în fiecare an, au închis de Paşte şi lunea de după, de Crăcun şi de Anul Nou. Mi se pare un gest de respect din partea patronului faţă de angajaţi şi faţă de lege.

    Şi a propos: sărbătorile LEGALE se numesc aşa pentru că, PRIN LEGE, angajaţii trebuie să stea acasă în zilele specificate. TOŢI angajaţii, inclusiv cei de la patronii „harnici”. Dar, na... s-au obişnuit să se poarte cu ei de parcă ar fi sclavi. Culmea, mai vine un CEO ca dl Damian şi-i ridică-n slăvi pe cei care calcă legea şi nu le dă zilele libere LEGALE angajaţilor. Iar Ministerul Muncii doarme-n papuci!

    Asta-mi aduce aminte de vremurile când, „la cererea oamenilor muncii”, se lucra şi de 1 Mai şi de 23 August. Că duminicile oricum se lucra... doar n-ai fi vrut mergi la biserică! :))
    • Like 1
  • Mda, ce sa zic…
    La fel ca vreo alte 2-3 milioane de romani din tara asta.
    Insa nu toti 2-3 mil pot deveni Talpes sau Dines.
    Sunt convins ca si pe la Terapia se mai baga weekenduri si sarbatori legale, dar asta nu inseamna ca cei care fac inchiderea de luna o sa devina milionari!
    Si poate ar trebui sa i se ridice statuie si angajatului anonim!
    • Like 1
  • Patronii noștri (sau o bună parte din ei) sunt obișnuiți să facă afaceri din vârful pixului, înjură statul pe toate drumurile, nu știu cum să fugă de obligațiile financiare ce le revin, dar, la o adică, tot cu mâna întinsă spre stat îi vezi. Campioni sunt cei din HoReCa.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Pornind de la expresia "cu patroni români", atât patronii cât și angajații au sărbătorit Paștele iar în zonele cu populație română majoritară tradițiile se respectă atât de cumpărători cât și de vânzători. Adică nu era de așteptat un flux semnificativ de clienți, nici în magazine și poate nici în restaurante, având în vedere tradițiile culinare de Paște. Omul își ia ce-i trebuie înainte și 2 zile poate rezista fără.
    Dacă primesc ajutor de la stat ar trebui să stea și în cap și să țină deschis pentru 2-3 mușterii? Clienții obișnuiți sunt ori acasă cu familia ori plecați cine știe pe unde.
    Se confirmă, fiindcă zilele astea am fost prin Ținutul secuiesc și acolo era tot deschis bine mersi (populație în marea majoritate catolică).
    Iar prin Austria ori Germania e în astfel de zile închis PRIN LEGE și nu e lăsat la latitudinea oamenilor. Și apropo, cam în toate sărbătorile religioase importante e închis totul înafară de stațiile de benzină și restaurante ( acum livrează doar pentru acasă). Și ajutor de la stat primesc și ei, mult mai mult decât în România. Prin comparație au mai multe sărbători religioase când toate magazinele sunt închise iar deschis duminica nici vorbă.
    Pledoaria asta a dvs pentru heirupism comercial cu orice preț nu are rost și ar fi și fără cap, cum spune dl Vlad. Eficiența oare nu se pune?
    Mie articolul îmi evocă acel "model" de patron din generația '90 și un pic după, umflat și cu beemveu iar dacă amărâtul de angajat muncit ca negrul pe plantație îi zice "șefu, ia aici ce scrie în contract", acela îi pomenește mereu de rândul lung de aspiranți la slujba nefericitului...
    • Like 2
  • Domnule Damian, ceea ce spuneți dumneavoastră este un model care poate fi aplicat roboților sau într-un model corporatist vechi, de când profitul era mai important decît viața...hm oare o fi valabil și acum în anumite locuri!? Ființa umană are nevoie de mai mult...sau mai puțin...depinde din ce perspectivă doriți să priviți, are nevoie de sens/vocație/misiune astfel încât viața să fie împlinitoare. Asta înseamnă că poate lucra 2 ore sau 12 ore, pt că nu contează timpul ci doar echilibrul relației dintre ce ofer și ce primesc.
    • Like 0
  • Domnule Damian, ceea ce spuneți dumneavoastră este un model care poate fi aplicat roboților sau într-un model corporatist vechi, de când profitul era mai important decît viața...hm oare o fi valabil și acum în anumite locuri!? Ființa umană are nevoie de mai mult...sau mai puțin...depinde din ce perspectivă doriți să priviți, are nevoie de sens/vocație/misiune astfel încât viața să fie împlinitoare. Asta înseamnă că poate lucra 2 ore sau 12 ore, pt că nu contează timpul ci doar echilibrul relației dintre ce ofer și ce primesc.
    • Like 0
  • Stimate domn,
    Cu tot respectul, dar cred ca opinia dumneavoastra este mult, chiar foarte mult, trunchiata. Citesc articolul si inteleg ca este fix opinia unui trecator printr-o piata, a vazut niste biletele in geam cu zile libere si gata, a tras conzluzia "nu se munceste, de ce este inchisa piata cand este criza si oamenii se vaita ca nu se cumpara..?" etc etc. Nu cred ca este asa - si anume ca oamenii din piete sunt dezinteresati sa vanda in conditiile in care pandemia i-a lovit. Analiza este mult mai complexa, iar articolasul de 10 randuri nu acopera nici pe departe ceva din aceasta analiza.
    Un simplu exemplu - sa presupunem ca sunteti un producator de mere din Voinesti (DB) si aveti o taraba in piata din Bucuresti. Ati veni la piata pentru 1 zi, chiar doua zile, sa vindeti? Stiti care sunt costurile deplasarii? Poate omul ala are multe alte treburi acasa - animale, niste tone de mere care trebuie sortate, transfomate in suc (da, unii porducatori fac si asa ceva) etc etc, plus toata nebunia cu sarbatorile - curatenie, mancare si cate si mai cate. Poate are niste parinti batrani acasa, poate trebuie sa-i ajute, deci renunta sa mai vina 200km sa vanda niste mere la Bucuresti.
    Cu tot respectul pentru Dines - el avea un calculator probabil in dormitor. Se trezea, se aseza la birou. Nu puteti compara ce facea Daniel cu niste omaeni care vin la piata sa-si vanda zarzavatul, legumele su fructele. Este cu totul alta mancare de peste. Incercati sa va puneti putin in locul fiecaruia. Si fiti sigur - producatorul care a stata acasa 2-3 zile, nu a stat cu burta la soare, ci a stat in solarii, intre rosii si salate, le-a udat, le-a ingriit, sa aiba ce sa vanda dupa cele 3 zile de "liber". Si da, poate si-a ales 1 zi si pentru el. sa se odihneasca, nu e un robot, iti rupi oasele cu munca.
    So, mai usor cu astfel de articolase din care se pot trage niste concluzii mult prea pripite, deci mult prea simpliste, deloc analizati tot felul de factori.
    • Like 2
  • 1. Daca aia vea un magazin mic la sosea (si ai fi roman - vad ca asta e criteriul) sigur nu ai fi stat cu mana intinsa la guvern si mai mult ca sigur chiar daca ai fi stat, n-ai fi primit nimic
    2. Culmea e ca oamenii mai au nevoie si de zile libere. Prima si a doua zi de Pasti de obicei sunt doua zile in care poti sa inchizi taraba
    3. Nu toata lumea vrea sa fie vedeta antreprenoriatului. Ghici ce? Majoritatea isi asigura doar existenta
    4. Cand remarcile astea din articol vin dinspre industria farmaceutica, bunul simt ar fi spus sa nu scrii
    • Like 1
  • nicu check icon
    Dacă am fi Austria??
    • Like 0
  • Nume check icon
    De data aceasta nu ati nimerit-o. Chiar deloc. Ce ati fi spus daca am fi trait in Austria unde TOATE magazinele se inchid in cursul saptamanii la ora 1800 - 1900, Sambata in jurul orei 1600, iar Duminica este singur magazin Billa in Prater deschis pana la ora 1600. Da, intr-adevar sunt ceva particulari in anumite piete, dar pe un iaurt si o paine nimeni nu plateste 10 EURO.
    Ati verificat sa vedeti cine munceste in marile retele comerciale in zilele de Sambata si Duminica sau in zilele de sarbatori legale. Pai, lucratorii comerciali si nu angajatii din sediul central sau managementul care isi etaleaza pe FB vacantele lor de Pasti cu mesele imbelsugate si traditionale ca la romani si wiskianele cumparate la oferta sau primite cadou de la furnizori.
    Prin urmare haideti sa terminam cu "romantismul" muncii de 16 ore pe zi, 7 zile din 7 ca nu se aplica peste tot. Si daca ar lucra 7 zile din 7 si 24/24 ore nu cred ca pietarii o sa ajunga sa aiba un IPO pe NASDAQ. Intr-adevar exista multa vaicareala la romani, dar nu esti roman daca nu te vaicaresti putin...
    P.S. Iar referitor la importuri nu aici este problema ca "antreprenorii" nu stau in piete in ziua de Pasti sau in ziua de Craciun, ca dl Dines sau Dl. Talpes. Ci subventionarea redusa din agricultura combinata cu subventionarea platita pentru unii care nu trebuiau sa primeasca, agricultura de ev mediu, precum si mentalitatea ramasa in urma a multor operatori din agricultura. Asta in agricultura. Iar despre celelalalte domenii - inclusiv piata pharma unde activati si Dvs - stiu toti ca nu lucratul in zilele libere rezolva problema importurilor.
    P.S. Dvs. ati lucrat in aceste zile?
    • Like 5


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult