Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Țara miniștrilor șocați: fiecare zi în care nu se întâmplă o nenorocire de proporții e un miracol

Viorica Dăncilă și Sorina Pintea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Descoperim șocați, de la televizor, că România nu are polițiști sau că, dacă are, mulți sunt frați cu interlopii.

Avem revelații cum că într-un spital de tratare a afecțiunilor psihiatrice un pacient internat pune mâna pe un suport de perfuzii și în câteva minute lasă fără suflare 3 oameni. Unul a murit la spital câteva ore mai târziu, alți 9 au ajuns cu traume la Urgențe. 

Plânge un popor după o tragedie despre care am crezut că va schimba România din rădăcini: 65 de tineri au murit și alte câteva zeci se luptă cu efectele arsurilor după ce clubul în care veniseră să-și vadă formația favorită a luat foc.

Rămânem șocați că la Vrancea, o tânără amenințată de niște șmecheri în trafic e pusă pe așteptare din cauză că peste noapte era de gardă numai un echipaj de poliție.

Împreună cu noi, se șochează miniștrii, și premierul. Avem toleranță zero față de asemenea cazuri/ cine a greșit plătește/ depunem plângere penală pe numele asistentelor de la spitalul din Buzău pentru că nu au respectat procedurile.

Începe teatrul la televizor, se vede implicarea. Se merge la fața locului, se trimit corpuri de control la fiecare incident, se coordonează anchetele de înșiși miniștrii de resort.

Șefii de ministere sunt marii descoperitori ai adevărurilor evidente. Ce nu știa ministrul de Interne Fifor? Nu știa că noaptea, în mai toate localitățile din România, nu sunt echipe de polițiști? Nu știe că gem inspectoratele de angajați la HR, contabilitate și diverse departamente, că am ajuns să avem mai mulți cărători de hârtii prin birouri decât echipaje pe teren? Ce nu știa domnul ministru Fifor? Că în multe județe din țară (Iași, Galați, Brăila, Constanța, Argeș, Olt, Dolj) interlopu-i frate cu polițistul? (sau cu șeful său, care merge la nunțile și botezurile clanurilor).

Ce nu știe doamna ministru de la Sănătate? Că într-un spital de psihiatrie de provincie nu sunt suficiente asistente pe tura de noapte? Că în consecință nu se respectă procedurile? Că un medic sau o asistentă sau o infirmieră nu poate păzi câte un etaj de saloane cu câte 5-7 paturi?

Un ministru competent ar visa noaptea organigramele și litrii de benzină care sunt insuficienți într-un județ pentru mașinile polițiștilor, ar număra în somn angajații de la 112 și numărul de ore lucrate pe zi. La Sănătate, ar avea atârnate pe pereții biroului schemele de personal din fiecare spital sau unitate spitalicească și s-ar gândi cum să angajeze oameni noi, cum să dea afară tocătorii de bani din birourile de consilieri ca să suplimenteze personalul medical. 

În loc să se mire că sunt cazuri șocante, că un pacient pune mâna pe un suport de perfuzii și sfărâmă țestele colegilor de salon, în loc să fie siderați că un polițist i-a spus unei adolescente răpite și violate că ține linia ocupată, mai bine s-ar întreba câte cazuri de acest fel sunt în țară. Mai bine s-ar întreba unde sunt locurile și instituțiile în care se respectă procedurile.

Dar miniștrii șocați nu au timp prea mult să se șocheze pe post. Sunt schimbați la 2-3 luni, ca să nu ridice pretenții, ca să fie satisfăcute alte guri de hrănit de la Partid, ca să se arunce praf în ochii publicului că s-au luat măsuri.

Pentru că fiecare zi în care nu se întâmplă o nenorocire de proporții este un miracol. România este ca un corp cu cămașa rămasă mică, în care un Dorel poate oricând să fi lăsat o conductă de gaz fisurată sub o șosea, un mecanic poate oricând să fi lăsat un șurub nestrâns pe șinele de cale ferată sau la metrou. E o țară ruginită, în care podurile peste care trec zilnic trenuri sunt în afara perioadei de garanție, șoselele sunt capcane ale morții, spitalele colcăie de bacterii, iar școlile au fose fără capace. Aceasta-i țara pe care au călărit-o de 30 de ani, ale cărei haine au început să crape din toate încheieturile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Șoc și groază: plimbătorii de hârtii pot fi ușor înlocuiți de niște calculatoare bune și bine folosite, în loc de "cu creionul pe hârtie " se poate și în format electronic. Instituțiile statului pot, ce oroare, comunica între ele fără a mai alerga pe umilul contribuabil de la Ana la Caiafa cu hârtiile in mână. Nu știu câte meserii și locuri de muncă vor dispărea prin automatizare dar un fapt e cert, tagma plimbătorilor de hârtii se poate subția considerabil.
  • Like 0
 • Și principalul vinovat este psd, sub toate denumirile și conducerile celor 30 de ani cati au trecut de când am făcut, ( sau s-a făcut mai bine zis ) loc acestor rebuturi sociale să conducă o țară. Au condus-o, direct sau indirect, atunci când au luat o "mică" pauză, prin oamenii, cozile de topor, infiltrați în toate partidele, pentru a le compromite sau desființa si sabota. Ei sunt cei care au făcut jocurile intereselor liftei străine, generic denumită "investitori străini" care au distrus si acaparat tot ce merita interes. PSD, împreună cu complicii lor de-a lungul timpului au trădat și vândut "țara". Datorită lor suntem o țară în ruină, avem cel mai mare exod de oameni, pe timp de pace, dintr-o țară ue. Nici după disparitia lor totală, cei ce vor urma, nu vor putea face mare lucru, repede. Au avut grijă năpârcile sa otrăvească totul.
  • Like 3
 • Suntem o tara de tot rasul - de fapt ar trebui sa scriu de tot plansu.... ne mai miram ca pleaca oamenii, de fapt fug cat vad cu ochii, oriunde, numai nu aici!!!
  Treziti-va, nu mai votati acelasi partid de interlopi, incompetenti si analfabeti!
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Mii de mulțumiri pomanagiilor de o anumită vârstă care i-au votat.
  • Like 1
 • Ada check icon
  Uita-te la ei cat de frumos stau !
  Sa nu se deoache ! Ca niste elevi cuminti. Oare ce gandesc ? Da Doamne sa nu se intample ceva in mandatul meu de 2-3 luni . Vai, ne-ar mai trebui ceva bani, oare de unde ? Cand o iesi si Dragnea din inchisoare sa ne tina impreuna, sa ne conduca, ca de capul noastru... .? Sa apuc sa merg la Bruxelles sa nu imi mai bata capul careva , iar 112, iar politisti, iar spitale, iar bacterii, iar autostrazi.
  Sunteti tare frumosi ! Dar cei care v-au votat sunt super !
  • Like 4


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult