Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tăriceanu: România a rămas „crispată” într-o „poziție de intransigență extremă” față de Rusia, în timp ce germanii au schimburi economice „consistente” cu Moscova

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că România a rămas „crispată într-o anumită poziție”, și spune că alte țări au diverse contacte politice și schimburi economice consistente cu Rusia.

„Observ că există o nuanțare în atitudinea țărilor europene. România a rămas crispată într-o anumită poziție, timp în care Germania își trimite ministrul de externe să discute la Moscova cu omologul lui, iar alte țări au diverse contacte politice, schimburi economice consistente”, a declarat Tăriceanu la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că s-a întâlnit recent cu reprezentanții unei multinaționale care activează în România și care are activitate de pondere cel puțin egală sau chiar mai mare în Rusia. „Își văd anumite interese. Noi am impresia că anumite interese parcă nu le vedem și rămânem într-o atitudine de o intransigență extremă”, a continuat șeful Senatului.

(Foto Guliver/Getty Images)

Întrebat cum trebuie să privească România relația cu Rusia, Tăriceanu a spus că Rusia nu este privită ca un partener, ci mai degrabă ca o țară care reprezintă „o amenințare de securitate” nu numai la adresa țării noastre, ci la adresa întregii Europe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Celor care ne manipulează (Ponta, Ghiță, Tăriceanu) afirmând de ani buni că românii nu își mai conduc țara vreau să le spun:
    -aderarea noastră la UE/ NATO a venit în urma unui acord și funcționează ca o căsătorie
    -atunci când te căsătorești, ca bărbat, renunți să nu mai ,,ieși'' cu alte femei
    -să dăm în judecată ,,căsătoria'' că nu mai luăm singuri decizii și trebuie să ne consultăm cu partenera?
    -să dăm în judecată partenera că nu mai putem ieși cu alte femei?
    -să ne supărăm că nu mai putem face ce vrem, atunci când vrem?
    Nouă, românilor, ne place să fim căsătoriți cu UE/NATO.
    (PS: pentru inimi zburdalnice este plictisitor, nu?
    Tovarăși - circulau niște zvonuri că, pe 31 ianuarie, unii stăteau ,,noaptea ca hoții'' la masă cu Corupția, Hoția, Minciuna, Ipocrizia și urma să vina și Rusia! E adevărat?)
    • Like 1
  • Paul check icon
    Cei care cred ca Rusia e un partener sunt fie eufemistic vorbind naivi, fie tradatori - in sensul de cetateni romani spioni in slujba unei puteri straine. In orice relatii a intrat Rusia cu oricine, a incercat intotdeauna sa isi impuna interesele in dezavantajul celuilalt. Exact asa poate fi carcaterizata si relatia cu Romania, la care dupa parerea mea se adauga fel de dispret amestecat cu ura. Asta vine de la faptul ca de-a lungul istoriei in relatiile noastre cu Rusia si noi ne-am purtat pe cat am putu la fel - si bine am facut. Incepand de la Unirea Principatelor, continuand cu Razboiul de independenta, Primul si Al doila razboi mondial, noi ne-am urmarit interesele trecand peste cele ale rusilor. Noua ne-a mers bine atunci cand rusilor le-a mers rau si vicecersa ;-). Ca sa dau numai un exemplu, Marea Unire a fost posibila numai pentru ca Rusia era doborata de comunism. De cand exista Romania ca stat modern am avut in Rusia un inamaic implacabil pe care am reusit sa il invingem uneori, insa si de la care ne-am si luat-o cel mai tare pe coaja. Neincrederea si disconfortul ( ca sa nu zic ura) fata de Rusia e scrisa in codul genetic al oricarui roman, tariceanu fiind insa fanariot nu poate sa inteleaga asta. Tinand cont de situatia actuala nu cred ca situatia o sa se schimbe prea curand.
    • Like 2
  • Eu cred ca o relatie normala cu Rusia ar fi binevenita . Rusia e o piata de sute de milioane, nu se poate sa nu beneficiem de ajantajele unor schimburi comerciale echitabile . Romania si-a inchis multe fabrici de mobila, de textile , de incaltaminte ( si ce produse de lux faceam inainte !) si nici cu productia agricola nu ne mai putem lauda ( ce mai rosii aveam , ce varza adevarata , ce paine gustoasa si sanatoasa , etc,) . Acum am ajuns un jalnic importator ( mai mare rusinea !) a mai mult de 50 % din produse alimentare ( carne cu mdm, branza din ulei , si cate si mai cate ) dar ne tinem mandri , noi nu facem comert cu rusii . mai bine punem de-un scut ? !
    Oare uitam ca sute de ani am fost sub dominatia turcilor iar acum Turcia e un partener comercial impotant . Germania a purtat cu noi doua razboaie ( sute de mii de ramani cazand pe campul de lupta ) soldate cu pagube materiale pe care nemtii nu ni le-au platit ( si nici nu le vor plati vreodata!). Germania e acum un partener important . Austria a ajuns acum cea mai importanta tara din UE care are "afaceri" in tara noastra in f. multe domenii ( amintesc numai bancile , petrolul si jaful asupra padurilor ) . Italienii , francezii , suedezii , nu mai vorbim de olandezi, au toti multe afaceri in Romania . Da dar Romania nu prea iese in castig din toate acestea . Avem sute de mii de asistati social pentru ca nu le putem oferi locuri de munca ! Oare e bine ? Oare nu putem misca nimic ? Ramanem inchistati intr-o idee fixa ? Dv ce parere aveti ?
    • Like 2
    • @ Titus Paul Ionescu
      Avem sute de mii de asistati pentru ca unii nu vor sa munceasca, nu pentru ca n-ar fi locuri de munca. Stiu foarte multe firme de confectii, textile si croitorie ce au dat faliment pentru ca in zonele unde activau oamenii preferau sa stea acasa pe ajutor social decat sa munceasca. Rusia nu ofera "schimburi comerciale echitabile". Privatizarile la rusi s-au facut prin frauda si in continuare sunt acte de coruptie la acele intreprinderi controlate de oligarhi care mie imi par ca sunt protejati de politicul din Romania, vedeti cum a intervenit Ponta pentru ciolovecii de la Lukoil. Nu inteleg de ce unii insistati apropierea de tari ca Turcia si Rusia, oare nu intelegeti ca apropierea de tarile astea ofera beneficii doar politrucilor de la Bucuresti si d-alde judecatori CCR contrabandisti care sunt suparati de embargo? Rusii si turcaletii au pus pe butuci Nabucco sa ramanem dependenti de gazul lor, iar noi tot la dictatura si subversiune tragem. In loc sa initiem discutii la nivel european si sa avem statut de "project manager" la masa tratativelor pentru gasirea unei posibilitati de a importa gaz din Caucaz, noi vrem putinizarea si subminarea economiei nationale, nu e de mirare ca suntem cum suntem.
      • Like 1
  • check icon
    Jumatate de poveste. Boom-ul de schimburi comerciale s-a terminat, Germania a insistat cu sanctiunile economice impotriva Rusiei dupa anexarea Crimeii in 2014. Lucurile nu sunt chiar atat de roz, ca vezi doamne, nu vrem noi ca altfel rusii ne-ar fi prieteni. Relatiile economice cu Rusia au un grad ridicat de risc din cauza lipsei de predictibilitate a puterii politice. Rusia are si un obicei de a folosi santajul economic pentru a-si promova interesele politice, te poti trezi ca ai contract de export in Rusia, si pentru ca mai invadeaza ei pe nu stiu care, sau pentru ca nu le convine puterea politica din tara ta, iti interzic toate exporturile fara nici o discutie. Nu trebuie decat sa privesti peste Prut sa vezi acest tipar, Republica Moldova e mereu santajata cu sistarea exporturilor catre Rusia. Deci, nu, Rusia e toxica in acest moment.
    • Like 1
  • Tocmai citeam ca acum 2 zile a fost asasinat un fost parlamentar rus in Ucraina dupa ce incepuse sa denunte regimul Putler. Acum cateva zile, Putin spunea ca e nemultumit de existenta structurilor anticoruptie in Europa de Est. Acum cateva saptamani fostul guvernant comunist Melescanu, actual guvernant "democraticesc", vorbea de o colaborare in mass-media cu Rusia. Asta ne lipsea noua, colaborare cu propaganda Sputnik, RT si Katehon, acompaniata de postacii si trolli colaboratori.
    Relatiile cu Rusia nu pot fi reevaluate, Rusia nu si-a reevaluat nicio clipa atitudinea in problema Tezaurului. Rusia este un stat oligarho-mafiot, ce practica terorismul de stat, unde viata nu iti va fi foarte lunga daca te atingi si cu o pana de regimul Putin, indiferent ca esti reputat scriitor, jurnalist sau artist. Il doare in cot pe Tariceanu de relatia Romaniei cu Rusia, are nevoie de Rusia pentru a dezasambla structurile anticoruptie si a pune pe butuci statul de drept. Relatiile economice cu Rusia n-au fost prea productive, ALRO, Mechel si Lukoil fiind vizate de-a lungul vremii de anumite scandaluri de coruptie. Acum, daca pentru a scapa de puscarie Tariceanu e gata sa compromita definitiv Romania prin puparea picioarelor kaghebistului criminal la fel ca Petru Groza lui Stalin, n-are decat s-o faca, e libertatea lui in joc, iar poporul roman in marea lui majoritate agreeaza comportamentul de tip Petru Groza in relatiile interumane si sociale, deci de ce ar fi o problema sa fim ceea ce suntem...
    • Like 3
    • @ Bogdan Melinte
      Iar liderul opozitional Aleksei Navalnii a fost astazi arestat in timp ce era pe drum spre a participa la o demonstratie anti-coruptie din Moscova!
      • Like 2
    • @ Adina Foldal
      Da, tocmai am citit asta. Rusia este direct interesata de desfiintarea departamentelor anticoruptie din statele estice, odata dezasamblate si sistata colaborarea dintre serviciile secrete din vechiul bloc si CIA, SVR si KGB se vor juca cu mintile oamenilor si vor perfectiona sistemul de manipulare si dezinformare, acompaniat de tirade de arestari sau chiar asasinate. Relatiile economice cu Rusia nu sunt si nu vor fi win-win, Rusia nu are interese legate de win-win, ci de subordonare totala pe toate palierele. Putin este un ins bolnav mintal, are averi imense in off-shore-uri, unii estimeaza ca ar fi cel mai bogat om de pe planeta, acum cu scandalul asta "Laundromat", lupta pentru coruptie se va accentua, are prea multe schelete in dulap, infractorii din Romania n-au decat de profitat de pe urma asta.
      • Like 2
  • check icon
    Ultima întâlnire la vârf România-Rusia a avut loc în 2008, dar nu la nivel de vizită oficială la București ori la Moscova, ci cu ocazia unui summit NATO. De atunci încoace, întâlniri la vârf cu Putin au avut aproape toți liderii europeni, unii de câteva ori. Dacă nu uităm pe istoria ultimului secol sau chiar de la 1830 încoace, putem constata ușor că perioadele de relațiile crispate cu Rusia au adus României numai rele. Este o constatare statistică, poate d-l Băsescu ne explică detalii, poate că așa e bine, dacă ne dă și argumente.
    • Like 0
    • @
      Ati pus punctul pe i. Doar ca nu pot sa constat ca daca perioadele de relatii crispate cu Rusia au adus Romaniei numai rele, perioadele de relatii fratesti au adus Romaniei dezastre in serie.
      • Like 1
    • @ Gabriel I.
      check icon
      Iar dv. punctul pe y: eu nu vorbeam nicidecum de „relații frățești”, dacă ați citit atent, eu vorbeam de relații diplomatice normale. Sau Obama/Trump, Merkel și Hollande au cu Putin „relații frățești” și nu știu eu?
      • Like 0
    • @
      Y nu are puncte decat in foarte rare situatii. Dar nu tin minte ca Romania sa fi rupt relatiile diplomatice cu Rusia sau ca acestea sa fie deteriorate in vreun fel. Nu am auzit de diplomati expulzati ba dimpotriva! Rusia are un ambasador relativ nou si foarte activ in presa romana si cred ca doar de cativa ani s-a deschis noul Centru Cultural Rus.
      Exemplele pe care le dati sunt total deplasate. Nu imi aduc aminte ca vreunul din cei citati sa-si fi dat acordul formal sau informal pentru anexarea Crimeei sau sa fi luat vreo masura de ridicare a sanctiunilor impotriva Rusiei ci dimpotriva!
      • Like 1
  • Cred ca modul in care este privit acest vecin este foarte apropiat de realitate, vezi situatia din Crimeea. Germania este o tara care produce mai mult decat consuma si au nevoie de piete de desfacere, noi nu reusim sa acoperim consumul intern de anumite produse, deci nu exista termeni de comparatie intre noi si nemti.
    • Like 0
    • @ Maryus S. Maryus
      check icon
      Analiza este profund incorectă și bazată pe elemente total rupte de realitate. Din acest tip de analiză, ar resulta că doar Merkel, Hollande, Obama/Trump și Shinto Abe se pot întâlni cu Putin, restul șefilor de stat ori de guvern nu, deoarece nu fac parte din G 7. Interesant...
      Realitatea politică este însă cu totul alta, domnul meu, cu totul alta...
      • Like 0
    • @
      Si totusi stimate domn! Ne puteti explica care este realitatea politica fara a folosi punctele de supensie? Si care ar fi avantajele concrete daca presedintele Johannis s-ar intalni cu Putin? Sau Grindeanu cu Medvedev? Dacia va deschide o fabrica in Rusia? OMV-Petrom va avea niste concesiuni in Rusia? Lukoil va cumpara o rafinarie in Romania si va crea mii de locuri de munca? Rusia ne va garanta securitatea cum a garantat-o si Ucrainei? Primele trei sunt deja realitate si fara o iubire diplomatica intensa iar cea de-a patra cred ca nu ne-o dorim!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult