Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Tăriceanu: „Va trebui România să rămână extrem de docilă și să accepte deficitul de 3 la sută care ne blochează posibilitatea de dezvoltare?!”

Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că un guvern PSD-ALDE va aloca 6 la sută din PIB pentru investiții și va solicita Comisiei Europene o majorare a platonului pentru deficitul bugetar, pentru investiții în infrastructură, învățământ și sănătate.

„Ca să ne susținem promisiunile din campanie ne bizuim pe câteva lucruri, pe o anumită creștere economică care în ultimii ani s-a manisfestat și care trebuie să continue cel puțin la același nivel, și pe o valoare importantă a investițiilor. Am convenit cu colegii din PSD ca programul (de guvernare) să prevadă cel puțin 6 la sută din PIB pentru investiții. Va trebui România să rămână extrem de docilă și să accepte deficitul de 3 la sută care ne blochează posibilitatea de dezvoltare viitoare, sau va trebui să discutăm dacă România, investind nu în salarii și pensii, ci în infrastructură, în învățământ în sănătate, în drumuri are nevoie de un deficit mai mare?”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă România ar trebui, în opinia lui, să negocieze cu Comisia Europeană majorarea deficitului bugetar, liderul ALDE a răspuns afirmativ, dar a evitat să spună ce nivel este avut în vedere.

„Mi-e greu să vă spun. Depinde și de capacitatea de absorbție. Nimic nu este mai important decât să ai capacitatea de absorbție a unui deficit pe care îl convii. Degeaba spui vreau să lucrez cu deficit de 4 la sută, dacă eu nu pot să absorb încă 1 la sută din PIB pentru diferitele proiecte majore”, a subliniat copreședintele ALDE. 

Statele membre ale Uniunii Europene riscă declanșarea procedurii de deficit excesiv dacă depășesc plafonul de 3%, acceptat de Comisia Europeană.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problema nu are nici o legatura cu DOCILITATEA ci cu RESPECTAREA angajamentelor.Inconstienta si inconsecventa politicianista se manifesta la cei(precum acest Tariceanu) care n-au platit niciodata "oalele sparte" pe care contribuabilul a fost nevoit sa le suporte.Ba mai mult acest individ este CONSTIENT ca in caz de faliment financiar al statului el nu va plati ci se va duce acolo unde ii este averea stransa in anii de "tranzitie".
    • Like 0
  • Adică, vrea să spună Tăriceanu, să avem grijă cât cheltuim?
    Nu, măi excrocule, vrem să cheltuim și să cheltuim cât mai mult, să dublăm pensiile, salariile la stat, toate cheltuielile în general... Oricum proștii și copii lor vor plăti factura, nu?
    • Like 0
  • Abjectii astia stiu ca toate pomenile pe care le-au promis necesita o mare gramada de bani si nu se sfiesc sa spuna ca o sa bage tara in datorii excesive ca sa le dea. Iar in cazul investitiilor, , mai ales la nivel de primarii si CJ, o sa fie facute ca sa mai imparta bani pentru firmele de partid si ,implicit, spagi generoase pentru ei. Mi-e greata!
    • Like 0
  • CCC check icon
    Nu pe timpul domnului Tariceanu s-au cheltuit 500 de milioane de euro pe autostrada centura Bucuresti - Ploiesti? 500 de milioane Euro o amarata de autostrada in campie de 65 Km, ce-i drept foaaarte serpuita ca sa treaca pe terenurile clientilor... Asa vrea domnul Tariceanu sa faca investitii? Vecinii bulgari au costul unei autostrazi pe la 2 - 4 milioane de Euro/km in conditii similare de relief si costuri cu materialele si forta de munca. Stiu astia de la UE de ce au regulile astea. Sa nu vine politiciienii populisti sa arunce in aer bugetul national. S-a vazut la greci unde i-a dus populismul politicienilor iresponsabili. Au somajul 25%. Greu sa traiesti cu ajutorul de somaj. Multi fac foamea pe bune... Sinuciderile au explodat in perioada de criza. Pe Tari nu-l intereseaza. El are ditai palatul la Snagov. Are bani cat pentru 10 vieti. Noi platim factura. Asta trebuia sa infunde puscaria pe viata la cum a dinamitat economia in 2008; cand colo ce sa vezi - e mare smecher. Populismul o sa ne duca la sapa de lemn. Pacat de tara asta...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult