Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Tăriceanu: „Va trebui România să rămână extrem de docilă și să accepte deficitul de 3 la sută care ne blochează posibilitatea de dezvoltare?!”

Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că un guvern PSD-ALDE va aloca 6 la sută din PIB pentru investiții și va solicita Comisiei Europene o majorare a platonului pentru deficitul bugetar, pentru investiții în infrastructură, învățământ și sănătate.

„Ca să ne susținem promisiunile din campanie ne bizuim pe câteva lucruri, pe o anumită creștere economică care în ultimii ani s-a manisfestat și care trebuie să continue cel puțin la același nivel, și pe o valoare importantă a investițiilor. Am convenit cu colegii din PSD ca programul (de guvernare) să prevadă cel puțin 6 la sută din PIB pentru investiții. Va trebui România să rămână extrem de docilă și să accepte deficitul de 3 la sută care ne blochează posibilitatea de dezvoltare viitoare, sau va trebui să discutăm dacă România, investind nu în salarii și pensii, ci în infrastructură, în învățământ în sănătate, în drumuri are nevoie de un deficit mai mare?”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă România ar trebui, în opinia lui, să negocieze cu Comisia Europeană majorarea deficitului bugetar, liderul ALDE a răspuns afirmativ, dar a evitat să spună ce nivel este avut în vedere.

„Mi-e greu să vă spun. Depinde și de capacitatea de absorbție. Nimic nu este mai important decât să ai capacitatea de absorbție a unui deficit pe care îl convii. Degeaba spui vreau să lucrez cu deficit de 4 la sută, dacă eu nu pot să absorb încă 1 la sută din PIB pentru diferitele proiecte majore”, a subliniat copreședintele ALDE. 

Statele membre ale Uniunii Europene riscă declanșarea procedurii de deficit excesiv dacă depășesc plafonul de 3%, acceptat de Comisia Europeană.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Problema nu are nici o legatura cu DOCILITATEA ci cu RESPECTAREA angajamentelor.Inconstienta si inconsecventa politicianista se manifesta la cei(precum acest Tariceanu) care n-au platit niciodata "oalele sparte" pe care contribuabilul a fost nevoit sa le suporte.Ba mai mult acest individ este CONSTIENT ca in caz de faliment financiar al statului el nu va plati ci se va duce acolo unde ii este averea stransa in anii de "tranzitie".
  • Like 0
 • Adică, vrea să spună Tăriceanu, să avem grijă cât cheltuim?
  Nu, măi excrocule, vrem să cheltuim și să cheltuim cât mai mult, să dublăm pensiile, salariile la stat, toate cheltuielile în general... Oricum proștii și copii lor vor plăti factura, nu?
  • Like 0
 • Abjectii astia stiu ca toate pomenile pe care le-au promis necesita o mare gramada de bani si nu se sfiesc sa spuna ca o sa bage tara in datorii excesive ca sa le dea. Iar in cazul investitiilor, , mai ales la nivel de primarii si CJ, o sa fie facute ca sa mai imparta bani pentru firmele de partid si ,implicit, spagi generoase pentru ei. Mi-e greata!
  • Like 0
 • CCC check icon
  Nu pe timpul domnului Tariceanu s-au cheltuit 500 de milioane de euro pe autostrada centura Bucuresti - Ploiesti? 500 de milioane Euro o amarata de autostrada in campie de 65 Km, ce-i drept foaaarte serpuita ca sa treaca pe terenurile clientilor... Asa vrea domnul Tariceanu sa faca investitii? Vecinii bulgari au costul unei autostrazi pe la 2 - 4 milioane de Euro/km in conditii similare de relief si costuri cu materialele si forta de munca. Stiu astia de la UE de ce au regulile astea. Sa nu vine politiciienii populisti sa arunce in aer bugetul national. S-a vazut la greci unde i-a dus populismul politicienilor iresponsabili. Au somajul 25%. Greu sa traiesti cu ajutorul de somaj. Multi fac foamea pe bune... Sinuciderile au explodat in perioada de criza. Pe Tari nu-l intereseaza. El are ditai palatul la Snagov. Are bani cat pentru 10 vieti. Noi platim factura. Asta trebuia sa infunde puscaria pe viata la cum a dinamitat economia in 2008; cand colo ce sa vezi - e mare smecher. Populismul o sa ne duca la sapa de lemn. Pacat de tara asta...
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult