Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Poate ar fi un foarte bun moment ca acest domn de la Ministerul Energiei, Virgil Popescu, să plece. Ar trebui să iasă la explicații și miniștrii care au avizat OUG-ul cu nume de breaking-news - „taxa pe soare”, (inclusiv cel de la PSD, de la Ministerul Economiei).
Uitându-ne în urmă, adunăm cam multe cu minus de la acest domn Virgil Popescu, un politician care ne explică zâmbind, relaxat, cu o atitudine imberbă, cum că să stăm liniștiți, că nu e cum scrie acolo, alb pe negru.
- nu va fi taxă, iar dacă va fi, nu-i afectează pe oamenii de rând - doar pe cei cu IMM-uri și capacități de producție mari (ca și cum un IMM care a tras tare să-și tapeteze acoperișul cu panouri este vinovat că vrea să rămână competitiv și-și produce singur energia). Și aici e o ruptură de logică - adică omul de rând, care cumpără lapte, carne, o haină, o carte de la un IMM nu va fi afectat de o eventuală taxă, care se va așeza în prețul final.
- e taxă, dar nu e taxă, dar se aplică din 2026, dacă se aplică. Dar de ce vorbim despre taxă, când Uniunea Europeană chiar recomandă să nu se aplice taxe pe energia regenerabilă a prosumatorilor?
- să ne mai amintim că România se alinia printre primele la politica reducerii cu 10-15% a consumului de energie și gaz în această iarnă la nivel de UE, în condițiile în care avem cel mai mic consum de energie din Europa/cap locuitor, alături de Bulgaria.
- să ne mai amintim că am avut luni la rând cele mai mari tarife la megawatt din UE, deși suntem producători de energie de toate felurile.
Despre activitatea acestui domn de la Energie de până acum e de prisos de dezbătut prea mult. E suficient să ne uităm la cât de des a fost modificată OUG cu tarifele plafonate la energie, mi-ar fi rușine. Sau la faptul că - deocamdată - nu se extrage gaz din Marea Neagră. Nici nu știi ce să crezi - dacă e incompetență sau dacă să devii paranoic și să crezi că omul servește alte interese, alături de ceilalți inși din minister.
Chiar sunt curios cât mai au de gând toți să-l țină acolo. Și mai sunt curios cât de repede va fi abrogată această „taxă pe soare”. Altfel, pare un circ făcut numai de ochii lumii din partea PSD și PNL (+UDMR, încă în coaliție).
Domnilor politicieni, lăsați dezbaterea, acuzele, circul, gălăgia. Abrogați taxa și mergeți mai departe. Doar așa demonstrați că într-adevăr a fost o scăpare și că o corectați.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Popescu a mai spus clar ca proconsumatorii casnici nu vor fi taxati in nici un fel, chiar daca ies pe profit, deci toate comparatiile jurnalistilor de duzina cu legumele ce ti le cultivi in gradina e aberanta. Cu toate ca la legume daca-ti ies 10kg de rosii in plus si vrei sa le vinzi la piata, platesti impozit pe profitul respectiv.
Sincer, ma asteptam la asa lege. Si Polonia a bagat aceasta taxa de vreo 3 luni, de cand cu razboiul, iar ei au o ura pe rusi mai mare si mai profunda si din ura asta cererile de instalare panouri solare la ei sunt asa de mari ca au liste de asteptare cu lunile. Insa ura asta e majoritar a omului de rand pe cand politicianul polonez e la fel afectat ca politicianul roman: de la Kremlin se decide si pe la ei si la noi de sute de ani. Acum au scos din joben taxa pe soare, sigur o sa scoata si altele. Rusul corupe sau ameninta, asa cum o stim de sute de ani, si in mare parte din cei din pro rusi au relatii cu Kremlinul (spagi sau shantaj, cine stie...) . Chiar si cu taxa pe soare si situati mai la nord ca Dorohoiul, polonezii simpli instaleaza panouri solare doar ca sa scada dependenta de retea, sa isi scada facturile, sa isi scada din consumul de la rusi, si uite asa Polonia e top 5 in europa la productia de energie solara, in pofita slehtei de coruptii incapabili din gurvernul lor - fix ca al nostru.
Impresia este ca fiecare face ce vrea, cum vrea si cand vrea, fara vreo noima si fara vreo logica.
Sa nu mai spun ca fiecare dintre partidele aflate astazi la guvernare, se pozitioneaza cand la putere, cand in opozitie si comunica seprat functie de situatie.
Sa nu ne miram ca si rezultatele acestei guvernari sunt pe masura....
Hai să fim serioși, chiar și guvernul blondelor a avut mai bună coeziune, că despre liderșip să nu mai vorbim că-mi vine acidu-n gât :(