Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Taxa pe soare: e un bun moment ca acest domn să plece

Virgil Popescu

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Poate ar fi un foarte bun moment ca acest domn de la Ministerul Energiei, Virgil Popescu, să plece. Ar trebui să iasă la explicații și miniștrii care au avizat OUG-ul cu nume de breaking-news - „taxa pe soare”, (inclusiv cel de la PSD, de la Ministerul Economiei).

Uitându-ne în urmă, adunăm cam multe cu minus de la acest domn Virgil Popescu, un politician care ne explică zâmbind, relaxat, cu o atitudine imberbă, cum că să stăm liniștiți, că nu e cum scrie acolo, alb pe negru. 

- nu va fi taxă, iar dacă va fi, nu-i afectează pe oamenii de rând - doar pe cei cu IMM-uri și capacități de producție mari (ca și cum un IMM care a tras tare să-și tapeteze acoperișul cu panouri este vinovat că vrea să rămână competitiv și-și produce singur energia). Și aici e o ruptură de logică - adică omul de rând, care cumpără lapte, carne, o haină, o carte de la un IMM nu va fi afectat de o eventuală taxă, care se va așeza în prețul final.

- e taxă, dar nu e taxă, dar se aplică din 2026, dacă se aplică. Dar de ce vorbim despre taxă, când Uniunea Europeană chiar recomandă să nu se aplice taxe pe energia regenerabilă a prosumatorilor?

- să ne mai amintim că România se alinia printre primele la politica reducerii cu 10-15% a consumului de energie și gaz în această iarnă la nivel de UE, în condițiile în care avem cel mai mic consum de energie din Europa/cap locuitor, alături de Bulgaria.

- să ne mai amintim că am avut luni la rând cele mai mari tarife la megawatt din UE, deși suntem producători de energie de toate felurile.

Despre activitatea acestui domn de la Energie de până acum e de prisos de dezbătut prea mult. E suficient să ne uităm la cât de des a fost modificată OUG cu tarifele plafonate la energie, mi-ar fi rușine. Sau la faptul că - deocamdată - nu se extrage gaz din Marea Neagră. Nici nu știi ce să crezi - dacă e incompetență sau dacă să devii paranoic și să crezi că omul servește alte interese, alături de ceilalți inși din minister.

Chiar sunt curios cât mai au de gând toți să-l țină acolo. Și mai sunt curios cât de repede va fi abrogată această „taxă pe soare”. Altfel, pare un circ făcut numai de ochii lumii din partea PSD și PNL (+UDMR, încă în coaliție).

Domnilor politicieni, lăsați dezbaterea, acuzele, circul, gălăgia. Abrogați taxa și mergeți mai departe. Doar așa demonstrați că într-adevăr a fost o scăpare și că o corectați.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Clasa politica de 2 lei, presa de 2 lei. Ma asteptam ca macar dupa ce circul borcoiului Simion s-a incheiat si s-a aflat care-i treaba cu taxa, presa sa inceteze cu balivernele alarmiste. Popescu e slab intr-adevar, insa in acest caz a explicat clar ca doar IMM-urile care au accesat ajutor de la stat sa-si puna panouri vor fi taxate, si asta pt ca vor avea avantaj comercial (exact ca si cum ar fi beneficiat de o subventie de orice fel, dar concureaza pe piata libera). Numai ca Alex Livadaru a auzit tot ce a vrut el.
  Popescu a mai spus clar ca proconsumatorii casnici nu vor fi taxati in nici un fel, chiar daca ies pe profit, deci toate comparatiile jurnalistilor de duzina cu legumele ce ti le cultivi in gradina e aberanta. Cu toate ca la legume daca-ti ies 10kg de rosii in plus si vrei sa le vinzi la piata, platesti impozit pe profitul respectiv.
  • Like 1
  • @ Coioaba jr
   Gecaba Gecaba check icon
   Sigur l-ati crezut pe Popescu si cand a liberalizat piata energiei si a promis ca preturile vor scade,nu? A uitat sa spuna insa ca piata libera pune cererea si oferta fata in fata, iar el , Popescu nu a avut grija sa avem si productie de energie in tara, asa ca oferta mica, preturi mari. Din tara exportatoare, am ajuns tara importatoare. Ca el, Popescu, doar inchide centralele poluante, ca sa nu intram in infringement(!), dar altele nepoluante nu a deschis. Cat de regenerabile, si-a dat acum cu ordonanta in cap, tot infringementul, bata-l vina! El Popescu, e doar electronist, probabil crede ca noi consumam miliamperi. Infringementul asta e boala grea, se trateaza cu demisia.
   • Like 3
 • Altul care vrea sa ne tzina cat mai lung supusi Kremlinului. Si ca el sunt sute prin guvern. 
  Sincer, ma asteptam la asa lege. Si Polonia a bagat aceasta taxa de vreo 3 luni, de cand cu razboiul,  iar ei au o ura pe rusi mai mare si mai profunda si din ura asta cererile de instalare panouri solare la ei sunt asa de mari ca au liste de asteptare cu lunile. Insa ura asta e majoritar a omului de rand pe cand politicianul polonez e la fel afectat ca politicianul roman: de la Kremlin se decide si pe la ei si la noi de sute de ani. Acum au scos din joben taxa pe soare, sigur o sa scoata si altele. Rusul corupe sau ameninta, asa cum o stim de sute de ani, si in mare parte din cei din pro rusi au relatii cu Kremlinul (spagi sau shantaj, cine stie...) . Chiar si cu taxa pe soare si situati mai la nord ca Dorohoiul,  polonezii simpli instaleaza panouri solare doar ca sa scada dependenta de retea, sa isi scada facturile, sa isi scada din consumul de la rusi, si uite asa Polonia e top 5 in europa la productia de energie solara, in pofita slehtei de coruptii incapabili din gurvernul lor - fix ca al nostru. 
  • Like 4
 • Gecaba Gecaba check icon
  Suntem printre foarte putinele tari care nu compenseaza productia de energie regenerabila, iar Popescu invoca siguranta sistemului energetic, cand pune limita de 8% din capacitatea instalata ptr introducerea de taxe( adica cam 1400 MW, putere care se va atinge usor, caci deja sunt vreo 300 MW la prosumeri ) Dar uite ce a declarat in ianuarie 2020 acelasi Virgil Popescu, scotand din Strategia energetică națională exact centrala care ar fi compensat productia regenerabila : "Ca să faci o hidrocentrală prin pompaj de 1.000 de MW, un mamut, nu se mai justifică din punct de vedere economic. Practic, s-ar fi justificat pe o echilibrare regională, dacă ar fi folosit eventual și Ungariei, poate și Serbiei. În momentul când în Ungaria se construiește o centrală nucleară, ei nu mai au nevoie de această echilibrare din partea noastră (...) Nu avem justificare economică pentru Tarnița. Și atunci pentru ce să o ținem așa cu 1.000 MW ca și proiect?" . Adica statul nu isi face treaba pentru asigurarea sigurantei sistemului energetic si prefera limitarea productiei de energie, in detrimentul cresterii pretului acesteia. Adica in loc sa construiasca o centrala care sa acumuleze intr-un lac apa la excedent de productie de energie regenerabila si sa o turbineze in lipsa acestei productii, Popescu limiteaza productia de regenerabile, utilizand ca scuza o fals tradusa ordonanta europeana.
  • Like 5
 • Razvan G check icon
  Eu nu inteleg un lucru - guvernul asta nu are prim-ministru? Ministrii din acest guvern nu discuta in sedinte aceste ordonante?
  Impresia este ca fiecare face ce vrea, cum vrea si cand vrea, fara vreo noima si fara vreo logica.
  Sa nu mai spun ca fiecare dintre partidele aflate astazi la guvernare, se pozitioneaza cand la putere, cand in opozitie si comunica seprat functie de situatie.
  Sa nu ne miram ca si rezultatele acestei guvernari sunt pe masura....
  • Like 4
  • @ Razvan G
   Gandalf check icon
   Care rezultate? sau se contorizează și dumele?
   Hai să fim serioși, chiar și guvernul blondelor a avut mai bună coeziune, că despre liderșip să nu mai vorbim că-mi vine acidu-n gât :(
   • Like 0


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult