Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tehnocrații ies din neutralitate. Cristian Ghinea îl acuză pe Victor Ponta de minciună și manipulare

Într-o scrisoare deschisă publicată pe Facebook, ministrul Fondurilor europene, Cristian Ghinea, îl acuză pe fostul premier Victor Ponta de o campanie agresivă la adresa Guvernului Cioloş, arătând că a depășit limita bunei cuviințe. 

„Acest Guvern, din care fac parte, a greșit fiind prea elegant până acum. Nu am sărit la atacuri, n-am guvernat la televiziune. Am muncit tăcuți la repararea politicilor lăsate de politicieni ca dumneavoastră. A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Și nu în șoaptă”, se arată în scrisoarea deschisă.

Ministrul Cristian Ghinea îl acuză pe fostul premier Victor Ponta de favorizarea lui Sebastian Ghiță, manipulare legată de rata de absorbție a fondurilor europene și întârzierea demarării autostrăzii Sibiu-Pitești.

Ghinea îi reproșează fostului premier și excluderea celei mai mari părți dintre fermieri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) și de ignorarea cu bună știință a nevoilor oamenilor de la sate. 

„Dumneavoastră vreţi să ţineţi satele în dependenţă, ca să obţineţi voturi”, se arată în scrisoarea deschisă.

În procesul de debirocratizare început de Guvernul Cioloș ministrul fondurilor europene spune că autoritățile s-au lovit des de „sisteme informatice prost croite, ineficiente și scumpe, dar mai ales incapabile să comunice unele cu altele”. 

„Știați încă din 2013 – prin Regulamentul Parlamentului European nr. 1303 – că avem nevoie de un sistem IT funcțional care să rezolve transparența banilor europeni. Ați avut doi ani la dispoziție să rezolvați această necesitate. Nu ați făcut-o. Nu ați știut sau nu ați vrut? Știți ce șoptesc angajații din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastră? Ați ghicit: „Ghiță””, scrie în scrisoarea ministrului Fondurilor europene.

Ghinea îl mai acuză pe Ponta de manipulare atunci când spune că rata de absorbție a fondurilor europene este de zero la sută. 

„Mai reţineţi o cifră: 1,9 miliarde de euro. Atât a adus Guvernul Dacian Cioloş în ţară în ultimele opt luni, sumă corespunzătoare unui salt de 10% al ratei de absorbție, din exerciţiul financiar 2007 – 2013, la închiderea căruia lucrăm”, se precizează în scrisoarea deschisă.

Ministrul Fondurilor europene îi reproșează fostului premier și întârzierea în demararea autostrăzii Sibiu-Pitești. 

„În 2012 licitaţia pentru studiul de fezabilitate era lansată. Aţi anulat licitaţia în noiembrie 2012, doar pentru că aţi crezut că puteţi muta un coridor european de transport potrivit fanteziilor dumneavoastră electorale. Ați ratat trei ani, ați relansat aceeași licitație în 2015, gândită însă greșit – o demonstrează acum realitatea din teren. Domnule Ponta, dacă românii nu aveau ghinionul să vă aibă prim-ministru, autostrada Pitești - Sibiu ar fi fost acum mai bine de jumătate construită”, mai scrie Ghinea în scrisoarea deschisă.

Vă prezentăm integral scrisoarea deschisă postată pe Facebook de ministrul Cristian Ghinea:

„SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE DL VICTOR PONTA, ȘEFUL GUVERNULUI ÎNTRE 2012 - 2015

PROBA PE DEZVOLTAREA SATELOR, FONDURILE EUROPENE ȘI ȘOAPTELE FUNCȚIONARILOR

Stimate domnule Ponta,

Aţi început de curând o campanie agresivă la adresa Guvernului Cioloş, printre altele, pe tema fondurilor europene. Acest Guvern s-a obişnuit să nu răspundă atacurilor politicianiste şi să ne vedem de treabă, conform proverbului despre caravană şi câini.

Însă ați depășit limita bunei cuviinţe. Oamenii aud de la dumneavoastră că Dacian Cioloş şi echipa lui sunt „jemenfișiști” – că ne doare în cot, pe românește –, iar de la colegii dumneavoastră de partid aud chiar că „acționăm împotriva României”.

Domnule Ponta, o să vă dau câteva exemple de „jemenfișism” din timpul guvernării dumneavoastră, care vor rămâne în istorie. Oamenii vor compara cu ce a făcut Dacian Cioloș pentru această țară și vor trage singuri concluziile.

Să le luăm pe rând.

OAMENII DE LA SATE

Dacian Cioloş este românul care a adaptat Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene la realitatea agriculturii din România. Agricultura noastră fragmentată, ţărănească, are acum şansa dezvoltării prin ceea ce toată lumea numeşte „Reforma Cioloş”.

Doar că Guvernul condus de dumneavoastră nu a avut priceperea să fructifice la maximum această reformă. Aţi exclus cea mai mare parte dintre fermieri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), acţionând doar în interesul marii agriculturi industriale. Ați ignorat, astfel, cu bună știință, nevoile oamenilor de la sate. Aceștia nu-și pot crește gospodăriile și continuă să trăiască de azi pe mâine.

Acum lucrăm să schimbăm acest Program – am creat un întreg pachet privind Clasa de Mijloc de la sate – vă invit să-l citiţi pentru a vedea ce înseamnă o viziune patriotică despre satul românesc şi oamenii lui. Să ai determinarea și capacitatea să influențezi politicile la nivel european înseamnă să-ți pese și să acționezi pentru binele ultimului sat din țara ta.

Dumneavoastră vreţi să ţineţi satele în dependenţă, ca să obţineţi voturi.

FUNCȚIONARII DAU DIN UMĂR ȘI ȘOPTESC

Domnule Ponta, a te durea în cot de români înseamnă să acaparezi sistemul informatic al țării, să-l folosești în interesul personal, să încurci și să umilești cetățenii punându-i pe drumuri de la o instituție a statului la alta. În procesul de debirocratizare început de Guvernul Cioloș ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente și scumpe, dar mai ales incapabile să comunice unele cu altele. Întrebând cum s-a ajuns la asta, funcționarii dau din umeri și șoptesc: „Ghiță”.

Mă opresc la Sistemul Unic de Management al Informației pentru Instrumentele Structurale (SMIS), pentru că SMIS asigură legătura între autoritățile române și Comisia Europeană. SMIS este vital, pentru că doar într-o platformă digitală interactivă poți urmări traseul fiecărui eurocent, de la momentul contractării fondurilor până la ultimul decont de la Comisia Europeană. O căutare prin camioane de hârtii nu numai că nu permite acest lucru, dar ascunde adevărata destinație a banilor.

Știați încă din 2013 – prin Regulamentul Parlamentului European nr. 1303 – că avem nevoie de un sistem IT funcțional care să rezolve transparența banilor europeni. Ați avut doi ani la dispoziție să rezolvați această necesitate. Nu ați făcut-o. Nu ați știut sau nu ați vrut? Știți ce șoptesc angajații din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastră? Ați ghicit: „Ghiță”.

Ați creat un mecanism greu de desfăcut acum, despre care organismele internaționale de luptă împotriva fraudei vorbesc cu voce tare de ani de zile.

Acest mecanism de fraudare îl vedem zi de zi la televizor.

Acest mecanism este sursa întârzierii desemnării pentru exercițiul bugetar 2014 – 2020. Lucrăm la pachetul de desemnare într-un ritm pe care miniștrii dumneavoastră l-ar găsi nerezonabil, pentru că ne-ați lăsat puțin timp la dispoziție. Am fi mers mai repede dacă nu am fi fost nevoiți să demonstrăm, la fiecare pas, ce vom face pentru ca banii publici europeni să nu mai fie furați.

Însă vă asigur: acest mecanism va dispărea odată ce sistemul IT va asigura urmărirea şi transparenţa totală a circuitului banilor europeni. Da, închiderea robinetului stârnește unele furii – le vedem deja cu toții.

ȘI DESPRE RATA DE ABSORBȚIE

Repetați obsesiv că România are absorbție zero și că e singura țară din Uniunea Europeană în această situație.

Domnule Ponta, fie dezinformați, fie manipulați cu bună știință.

România a demarat absorbția. În luna mai au început primele plăți de la Comisie din noul exercițiu financiar: 57 de milioane de euro. Sunt cifrele oficiale ale Comisiei Europene.

De ce nu le dați oamenilor informația completă?

• Aceea că, fiind la început de exercițiu bugetar european, rata de absorbție este nerelevantă, fiind sub 1% în țări campioane precum Polonia și Cehia.

• Media UE este de 1,5%

• Trei state din UE au zero absorbție, dar România nu este printre ele.

Acum, relevantă este lansarea de ghiduri şi proiecte. Guvernul Cioloș a lansat ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro. Dacă includem și dezvoltarea rurală sunt 14,9 miliarde euro.

Pe scurt: în acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale şi de investiţii – să rostiți acest procent la televizor –, iar acest lucru este posibil doar grație eforturilor Guvernului pe care îl acuzați că e dezinteresat de soarta țării.

Mai reţineţi o cifră: 1,9 miliarde de euro. Atât a adus Guvernul Dacian Cioloş în ţară în ultimele opt luni, sumă corespunzătoare unui salt de 10% al ratei de absorbție, din exerciţiul financiar 2007 – 2013, la închiderea căruia lucrăm.

AȚI NEGLIJAT PREGĂTIREA ABSORBȚIEI

Înainte ca exercițiul bugetar european să înceapă, statele membre UE agreează cu Comisia Europeană o listă de condiţii. Fiecare stat trebuie să îndeplinească aceste condiționalități ex-ante, pentru un impact benefic al investițiilor banului public european.

Dumneavoastră aţi negociat aceste condiționalități. Dumneavoastră ați semnat Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană. Apoi le-ați neglijat, deși știați că până în decembrie 2016 trebuie îndeplinite toate cele câteva zeci de condiționalități, în caz contrar fondurile europene vor fi din nou blocate. Ceea ce s-a și întâmplat pe vremea dumneavoastră.

Guvernul condus de dumneavoastră nu a fost în stare nici să facă un Plan național pentru gestionarea deșeurilor. A decis că are nevoie de consultanți. Licitația a fost sub semnul întrebării și s-au pierdut doi ani. Acum lucrăm contra-timp la acest plan, ca să facem în câteva luni o muncă de ani.

SIBIU-PITEȘTI, CINE ÎȘI ASUMĂ ÎNTÂRZIEREA?

Domnule Ponta, înainte să deveniţi şef al Guvernului, România începuse racordarea la coridorul european de transport din care face parte autostrada Sibiu – Piteşti.

În 2012 licitaţia pentru studiul de fezabilitate era lansată. Aţi anulat licitaţia în noiembrie 2012, doar pentru că aţi crezut că puteţi muta un coridor european de transport potrivit fanteziilor dumneavoastră electorale. Ați ratat trei ani, ați relansat aceeași licitație în 2015, gândită însă greșit – o demonstrează acum realitatea din teren.

Domnule Ponta, dacă românii nu aveau ghinionul să vă aibă prim-ministru, autostrada Pitești - Sibiu ar fi fost acum mai bine de jumătate construită.

Politicile de infrastructură se răzbună pentru orice întârziere. Abia în 2014 v-ați trezit că nu ați pregătit nimic. Pachetele de proiecte ar fi trebuit să fie concepute cu ani înainte ca Programele Operaţionale să fie negociate cu UE. Aţi negociat Programele cu conducta de proiecte goală.

Târziu, în 2014, dl. Dan Șova a lansat concomitent 10 studii de fezabilitate pentru autostrăzi, dar licitațiile au fost atât de prost făcute încât au fost anulate. Tot de către Guvernul Ponta.

CULMEA INCOMPETENȚEI

Guvernul dumneavoastră a atins culmea incompetenței cu celebrul Plan Juncker, o competiție deschisă între toate Statele Membre care nu primesc alocări pe țară, ci în funcție de maturitatea proiectelor trimise.

Guvernul Ponta a trimis o listă cu nu mai puțin de 200 proiecte în 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), că tot vă place să promovați această cifră.

În schimb, sub mandatul actualului Guvern, în 2016 au fost deja transmise la Comisia Europeană 5 proiecte din domeniul energiei și transporturilor care au trecut de faza de analiză a Comisiei Europene, fiind publicate oficial, și care pot atrage finanțare de la bănci și alți investitori. Urmează și altele.

Spuneți că tehnocraților nu le pasă de țară? Acești tehnocrați vor lăsa în urmă proiecte pe care – sperăm, spre binele țării – politicieni ca dumneavoastră nu le mai pot strica.

ȘI TOTUȘI, UNDE AM GREȘIT

Domnule Ponta, când erați în Opoziție, în 2011, m-ați invitat la prânz. Voiați să aflați cum vede un lider al societății civile reforma statului român. A fost o discuție agreabilă. V-am lăsat atunci un document scris cu câteva idei, din care se creionau direcții de reformă. V-am spus că doar prin reformă și seriozitate puteți rămâne în istorie.

M-am înșelat: puteți rămâne și altfel, dar din cu totul alte motive.

Acest Guvern, din care fac parte, a greșit fiind prea elegant până acum. Nu am sărit la atacuri, n-am guvernat la televiziune. Am muncit tăcuți la repararea politicilor lăsate de politicieni ca dumneavoastră.

A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Și nu în șoaptă”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Felicitari , domnule CRISTIAN GHINEA . Nu-i lasati pe acesi hoti nenorociti care ne-au calcat pe grumaz 25 de ani . Ar fi foarte bine daca si colegii D-tra care conduc alte ministere sa procedeze la fel . Veniti cu documente si argumente si varati-le pe gat lui ponta si lui dragnea .In ce tara traim , unde un hot , cercetat penal incearca sa induca populatia in eroare cu minciunile lui ? In ce tara traim, unde presedintele celui mai mare partid (isi spune ca e si socialist) - dragnea - cu o CONDAMNARE DEFINITIVA , mentionez DEFINITIVA, defileaza pe la toate televiziunile jignind si criticand guvernul CIOLOSI ? Sunt disperati ca incet-incet le taiati craca de sub picioare si raman in aer .Pot sa pariez ca dupa alegerile din toamna , tot GUVERNUL CIOLOSI o sa guverneze Romania . HOTII , dupa ce stiu cat au furat , n-au bunul simt sa bage capul in nisip 2 ,3 ani de zile . Nu va lasati si nu-i lasati . Scoateti la lumina zilei toate faradelegile si hotiile la care s-au pretat .
  • Like 1
 • De acest soi de politicieni corupti pana-n măduva oaselor si sfidatori, gen Victor V. Ponta, numai un cadru legislativ corect ne-ar mai putea salva!... :(
  • Like 1
 • check icon
  Cu guvernul asta parca am trecut de la Formula 1 la carucioare cu rulmenti homemade cu un priten pe post de motor ! Mandria lui Iohannis de a avea "guvernul sau" va costa o tara intreaga si generatii intregi ! Sper sa mai ramana macar 1 an ca populimea sa beneficieze de taierile de salarii , specialitatea D-nei Dragu , exersata pe vremea lui Boc ! :) Raspunsul "nu se poate" il cunoastem deja tinere ministru , cat si plangerile despre "greaua mostenire" !
  • Like 0
  • @
   check icon
   Dar de fapt asta era si scopul final (in afara de renumirea cu orice pret a Kovesoaiei, pe filiera Guseth - Iohannis) , ca prin comparatie cu voi Iohannis sa para mai destept ! Nu putea sa iese el in evidenta cu un guvern foarte performant drept care a numit un guvern de stransura , ca sa poata zice si el ca nu e multumit de guvern pe buna dreptate ! :)) Pe principiul ca intotdeauna seful e mai destept decat angajatul ! Ponta in schimb ARE aceasta generozitate intelectuala de a cauta si numi CEI MAI BUNI oameni, spre deosebire de Basescu si Iohanis care ii cauta pe cei mai mici (la propriu si figurat) decat ei , daca va uitati cu atentie Ciolos este un Boc un strop elevat , dar la fel de mititel ca si statura si la fel de depasit de situatie ! IN ASTA consta drama Romaniei din ultimul deceniu !!!!!!
   • Like 0
  • @
   Vrei să zici de la Formula 1 a furtului la transparență și debirocratizare ;-)
   • Like 1
 • check icon
  Javre tinere care latra si ele casa se afirme ! Costa fix 4 miliarde de Euro autostrada Pitesti - Sibiu daca o facea pe planul initial si IN MOD SIGUR se mai faceau vreo 5 dosare pt asta !! In 2004 am avut proiect integral pt autostrada Brasov-Bors pt suma de 2,3 Mld Euro ! Ticalosii au lansat SMS-uri cum ca 1 miliard este "spaga pt Nastase" si asa s-au castigat alegerile de catre portocalii ! Ulterior au "renegociat-o" si a costat 4 , apoi 7 , apoi 10 miliarde iar acum cred ca nu se mai face deloc , decat bucatele mici , centuri ! Guvernul lui Iohannis ar trebui sa mergeti la Iohannis acasa sa bricolati , ca aveti multe , multe locatii unde sa va jucati , sa construiti alei din piscoturi ..etc !
  • Like 0
 • E foarte bine ca se mai gaseste cineva sa-i dea peste bot acestei obraznicaturi care in mod inexplicabil a fost prim-ministru!
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult