Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

1.000 de copii din familii defavorizate vor putea învăța gratuit robotică

roboti - Microsoft

Aproximativ 1.000 de copii din familii defavorizate din București vor putea învăța gratuit robotică și programare. 

Asociația E-Civis, cu sprijinul Microsoft, a lansat marți RoboHub, un spațiu de robotică unde copiilor li se va deschide drumul spre tehnologie și spre o gândire analitică, în cadrul unor cursuri oferite în cadrul programului „Alt Viitor”. Proiectul urmează să se desfășoare pe parcursul a doi ani.

„Este foarte important ca ceea ce se întâmplă în școli să trezească cu adevărat pasiunea copiilor. Programarea poate fi anevoioasă și poate fi puțin atractivă dacă înveți doar sintaxa. În momentul în care însă cu niște blocuri de cod colorate faci să se miște un roboțel pe care tu ți-l alegi dintr-o recuzită lucrurile devin pasiune”, a declarat pentru Republica.ro Adela Bradu, Head Communication & Corporate Affairs în cadrul Microsoft.

Dincolo de faptul că este o meserie a prezentului și a viitorului, informatica aduce beneficii mult mai mari. „Credem că informatica are acele componente necesare succesului în viitor, dincolo de tehnologie. Cine reușește să scrie cod are o minte foarte structurată. Informatica îți oferă o gândire analitică, creativitate, capacitatea de a lua decizii structurate”, explică Adela Bradu.

(Foto: Facebook/Asociatia E-Civis)

Cursurile vor fi gratuite pentru copiii care primesc burse sociale de la școală, iar pentru cei proveniți din familii cu venituri lunare de 4.000 de lei tariful este de 150 de lei pe modul. 

Lecțiile se vor desfășura sâmbăta și duminica și vor fi susținute de voluntari, iar primele cursuri încep pe 29 septembrie. Părinții îi pot înscrie deja pe cei mici la modulele de inițiere în robotică. Înscrierile se pot face aici. Într-o grupă vor fi 20 de locuri, iar durata unei ședințe este de o oră - o oră și jumătate. Cursurile se adresează grupelor de vârstă 7-10 ani și 10-14 ani.

„Vrem să oferim acces la tehnologie copiilor din familii care nu își permit un curs de robotică sau programare”, a spus Ana-Maria Stancu, președintele asociației E-Civis.

Lansarea RoboHub face parte din proiectul Everyone Digital, dezvoltat în cadrul programului „Alt Viitor”, care își propune să dezvolte competențele digitale, cu accent pe programare, pentru 11.000 de elevi români și să asigure formări de specialitate pentru 4.500 de profesori, care vor învăța astfel cum să aducă noile tehnologii mai aproape de copii. Investiția Microsoft în cadrul programului „Alt Viitor” este de un milion de dolari și se întinde pe durata a doi ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult