Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

1.000 de copii din familii defavorizate vor putea învăța gratuit robotică

roboti - Microsoft

Aproximativ 1.000 de copii din familii defavorizate din București vor putea învăța gratuit robotică și programare. 

Asociația E-Civis, cu sprijinul Microsoft, a lansat marți RoboHub, un spațiu de robotică unde copiilor li se va deschide drumul spre tehnologie și spre o gândire analitică, în cadrul unor cursuri oferite în cadrul programului „Alt Viitor”. Proiectul urmează să se desfășoare pe parcursul a doi ani.

„Este foarte important ca ceea ce se întâmplă în școli să trezească cu adevărat pasiunea copiilor. Programarea poate fi anevoioasă și poate fi puțin atractivă dacă înveți doar sintaxa. În momentul în care însă cu niște blocuri de cod colorate faci să se miște un roboțel pe care tu ți-l alegi dintr-o recuzită lucrurile devin pasiune”, a declarat pentru Republica.ro Adela Bradu, Head Communication & Corporate Affairs în cadrul Microsoft.

Dincolo de faptul că este o meserie a prezentului și a viitorului, informatica aduce beneficii mult mai mari. „Credem că informatica are acele componente necesare succesului în viitor, dincolo de tehnologie. Cine reușește să scrie cod are o minte foarte structurată. Informatica îți oferă o gândire analitică, creativitate, capacitatea de a lua decizii structurate”, explică Adela Bradu.

(Foto: Facebook/Asociatia E-Civis)

Cursurile vor fi gratuite pentru copiii care primesc burse sociale de la școală, iar pentru cei proveniți din familii cu venituri lunare de 4.000 de lei tariful este de 150 de lei pe modul. 

Lecțiile se vor desfășura sâmbăta și duminica și vor fi susținute de voluntari, iar primele cursuri încep pe 29 septembrie. Părinții îi pot înscrie deja pe cei mici la modulele de inițiere în robotică. Înscrierile se pot face aici. Într-o grupă vor fi 20 de locuri, iar durata unei ședințe este de o oră - o oră și jumătate. Cursurile se adresează grupelor de vârstă 7-10 ani și 10-14 ani.

„Vrem să oferim acces la tehnologie copiilor din familii care nu își permit un curs de robotică sau programare”, a spus Ana-Maria Stancu, președintele asociației E-Civis.

Lansarea RoboHub face parte din proiectul Everyone Digital, dezvoltat în cadrul programului „Alt Viitor”, care își propune să dezvolte competențele digitale, cu accent pe programare, pentru 11.000 de elevi români și să asigure formări de specialitate pentru 4.500 de profesori, care vor învăța astfel cum să aducă noile tehnologii mai aproape de copii. Investiția Microsoft în cadrul programului „Alt Viitor” este de un milion de dolari și se întinde pe durata a doi ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult