Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Teoria ciobănească a conspirației

Mi-am auzit critici cum că mă dau bun la toate, că-mi depășesc domeniul etc.; am zis că, probabil, oamenii au dreptate. Am fost întotdeauna convins că fiecare trebuie să facă ceea ce se pricepe mai bine, de aceea am și rămas cioban. La altceva chiar nu mă pricep.

Fiind cioban cu normă deplină, am prea mult timp să gândesc. Cu scrisul e mai greu, mă limitează natura: ploi, vânt, ninsoare, ger, teren dificil, altele de genul acesta. Nu mă pricep la religie, teologie, politică, filosofie ori literatură, dar nici nu e musai: nu predau la nimeni niciuna din aceste discipline, nici nu-mi vând scrierile ca să mă mustre conștiința că iau bani fără merit. 

Așa că am decis să scriu despre păstorit. Regret că nu pot fi concis; știu că vorba lungă e sărăcia omului. Dar sunt deja sărac: prostia se plătește și, la capitolul ăsta, deja sunt înglodat în datorii.

După ultimul text publicat aici, s-a produs multă încrâncenare. S-au auzit vibrații de spadă în teacă, clinchet de cădelnițe, scârțâit de seceri pe ciocane, șuierat de zvastici cu muchii tăioase-n văzduh, demonii mei interiori încă tușesc înecați de fum de tămâie. Cer armistițiu! Citiți, vă rog, cu detașare, istoria pastorală a omenirii. Nu am creat-o eu. O știu de la un moș din munți, cioban. E mult de astă-vară și e posibil, povestind, să mai încurc unele lucruri. Fiindcă omul se credea șoloimânar și îi cerea mereu părerea calului, încurcăturile pe care le-oi face n-ar trebui să aibe mare importanță.

Istoria începe, spune Biblia, cu primii oameni adevărați: Cain și Abel. Părinții lor au fost aspru pedepsiți pentru neascultare și puși la muncă. Se ocupau cu agricultura în general. Cum nu aveau decât doi prunci și tot Pământul, le-au împărțit pe din două traiul. Așa s-a realizat prima diviziune a muncii: Cain a rămas plugar, Abel cioban. Lui Dumnezeu nu i-a plăcut de Cain fiindcă a fost șmecher și nu a sacrificat cele mai bune grâne, pe când Abel a tăiat cel mai bun miel din turmă, cum se cade să dai stăpânului. Aici începe istoria adevărată a omenirii: Cain și Abel sunt primii plătitori de taxe la Stăpân. Ni se spune că Abel a fost ucis de Cain din invidie. Cum știu eu ciobanii și plugarii, mai degrabă Abel și-a scăpat oile în grâul lui Cain și Cain și-a scăpat sapa în țeasta lui Abel. Drept pedeapsă, e expulzat cu ordinul precis ca nimeni să nu-i verse sângele. E primul exilat.

Istoria neascultării umane continuă. Oamenii sunt sălbatici și greu de stăpânit. Le place viața, libertatea, nu robia. Până nu experimentează sclavia la alte popoare, nu realizează cât este de dulce robia propriului Stăpân. Moise le scrie atunci primele porunci divine și elaborează primele legi. Acum instituționalizează pedeapsa. Așa încolțește statul modern. Într-un trib de păstori nomazi.

Statul „primitiv” era bazat pe jaf. Oamenii erau pur și simplu jefuiți de o parte din produsele lor de către o elită conducătoare. Statul modern instituie zeciuiala și obediența voluntară față de Stăpân și legi.

Dar să revin la oile mele. Oile au fost domesticite pentru a fi exploatate mai ușor și mai eficient. Turma nu mai are vânător care să le prade, ci păstor. În schimbul produselor, oile sunt ocrotite și, la nevoie, hrănite.

Turma are un spirit de coeziune instinctiv. Coeziunea crește în caz de amenințare externă. Totuși, în orice turmă, apar oi rebele care „rup” oile, adică au tendința să se separe, urmate de alte câteva. Ciobanul le ține sub supraveghere atentă și înăbușă orice tendință a lor de a se răscula (locul unde se aleg oile se cheamă răscol). Detașarea lor nu ar provoca pierderi turmei, ci păstorului. Oile acestea sunt sâcâitoare. În cele din urmă sunt excluse din turmă sau sacrificate. Căci e mai bine să piară o singură oaie decât întreaga turmă, cum zicea un Mare Preot pe nume Caiafa. 

Cain și Abel sunt primii plătitori de taxe la Stăpân. Ni se spune că Abel a fost ucis de Cain din invidie. Cum știu eu ciobanii și plugarii, mai degrabă Abel și-a scăpat oile în grâul lui Cain și Cain și-a scăpat sapa în țeasta lui Abel. Drept pedeapsă, e expulzat cu ordinul precis ca nimeni să nu-i verse sângele. E primul exilat.

Instinctul separării de turmă e natural și benefic. Oile rebele nu se mulțumesc cu mâncarea primită, ci caută mereu ceva mai bun. Ciobanii meseriași știu să le exploateze: le fac conducătoare de turmă sau le folosesc pe post de iscoade: ele știu tot timpul unde o duce turma mai bine.

Primul rege menționat în Biblie e Saul. Pentru că nu poate stăpâni poporul, Stăpânul îl schimbă. În locul lui îl unge pe David, un ciobănaș! El a devenit regele emblemă al Bibliei. De ce un cioban? Pentru că un cioban știe cel mai bine cum trebuie condusă și exploatată turma.

În fapt, odată domesticiți, oamenii trebuie stăpâniți și exploatați cât mai eficient.

Poporul ales e primul popor din lume care plătește taxele nesilit de nimeni. Imperiul Roman a văzut în evrei un exemplu demn de pus în practică. Geniul lui Constantin cel Mare a fost nu atât militar, cât economic. A legalizat creștinismul în urma unei viziuni tocmai pentru că Biblia promova obediența fiscală. În această perioadă asistăm la înființarea Bisericii ca instituție și la schimbarea Învățăturii lui Hristos în creștinism. Constantin mută capitala imperiului la Bizanț. Urmează canonizarea Bibliei, cu menținerea inexplicabilă a Vechiului Testament și cu alegerea a doar patru Evanghelii. Restul evangheliilor se fac dispărute. Împăratul Teodosius face din creștinism religia oficială a Imperiului Roman.

Hristos a fost primul evreu care a înțeles că poporul ales e condus ciobănește. De aceea spunea că e Păstorul cel Bun și că a venit doar pentru oile pierdute ale lui Israel. Celelalte popoare trăiau în libertate spirituală. Zeii lor le lăsau să trăiască. De fapt, Hristos se înscrie destul de bine în același tipar cu al zeilor vegetației din lumea mediteraneană: un zeu e sacrificat și renaște ciclic. Moartea sa este spre Viață. Omul e liber, nu e stăpânit de zeu. Zeul se sacrifică pentru binele Naturii, deci și al omului, căci omul trăiește în ritmul Pământului și al întregului Cosmos.

Totuși, în orice turmă, apar oi rebele care „rup” oile, adică au tendința să se separe, urmate de alte câteva. Ciobanul le ține sub supraveghere atentă și înăbușă orice tendință a lor de a se răscula (locul unde se aleg oile se cheamă răscol). Detașarea lor nu ar provoca pierderi turmei, ci păstorului. Oile acestea sunt sâcâitoare. În cele din urmă sunt excluse din turmă sau sacrificate. Căci e mai bine să piară o singură oaie decât întreaga turmă, cum zicea un Mare Preot pe nume Caiafa.

Creștinismul avea, așadar, toate șansele se fie bine primit în Imperiul Roman. A fost folosit pe post de cal troian. Singura problemă era că creștinii nu dădeau importanță puterii politico-economice. Omul era considerat liber în spirit, indiferent de stăpânirea pământească. Deși dădea Cezarului ce e al Cezarului, submina autoritatea divină a Împăratului. Cum a fost rezolvată problema? A fost creată instituția Bisericii, un stat în stat bazat pe autoritate divină, capabil să transfere această autoritate și conducătorilor laici.

În sec VI e.n., profetul Mahomed intuiește și dumnealui avantajul Vechiului Testament. Inspirat de el, scrie Coranul și, cu el într-o mână, cu sabia în cealaltă, creează un imperiu Islamic.

Implementarea creștinismului oficial a fost un proces dat naibii de greu. S-au inventat noi sărbători care au fost suprapuse peste cele „cosmice”. Biserica a susținut alfabetizarea, a creat școli și a tipărit cărți cu scopul de a-și transmite mai eficient mesajul. Cu reforma calendarului gregorian, decalarea sărbătorilor „cosmice” a rupt omul de ritmurile universului. Războaiele în numele credinței, cruciade și colonizări au fost desăvârșite cu Inchiziția. Vânătoarea de vrăjitoare a purificat Europa occidentală de păgânism, iar ce nu a reușit Inchiziția a făcut Reforma lui Luther și Calvin. În Europa de Răsărit, unde Inchiziția nu a putut pătrunde din cauza prezenței permanente a turcilor, purificarea a făcut-o comunismul. Deși au oprimat rezistența creștină, comuniștii și-au aservit Biserica. Statul comunist și Biserica erau două instituții totalitare. Dictatura comunistă e construită exact pe modelul „Stăpânului” din Vechiul Testament: atoateștiutoare, atotputernică, binefăcătoare și nemiloasă în pedepsirea neascultării. 

Alfabetizarea, școala și accesul mai ușor la informație au dus, în cele din urmă la secularizare și subminarea autorității Bisericii. Când Nietzsche, absolvent de teologie, a declarat că Dumnezeu a murit, nu se referea la o moarte reală, ci la moartea Stăpânului divin în conștiința oamenilor din Europa.

Intensificarea creșterii oilor pe fondul creșterii populației a dus la diversificarea sistemelor de creștere. S-a realizat acum că oile produc mai mult dacă sunt bine păstorite, adică li se creează un confort „psihic”.

Occidentul implementează statul democratic, adoptă Declarația drepturilor omului. Se desființează iobăgia și sclavia.

Crearea de noi rase ovine, performante, selecția și credința în sângele pur revoluționează oieritul. Apar fermele intensive, în care oile sunt transformate în mașini de producție. În SUA, datorită multitudinii de rase ovine importate din Europa, se constată că hibridarea și metisarea sunt benefice, aducând vigoare în populație, explozie de caractere și, implicit, creșterea rentabilității.

Etnocentrismul, xenofobia și rasismul iau avânt. Revoluția industrială duce la apariția fabricilor, la producția pe bandă. Hitler încearcă să pună în practică selecția rasei ariene. Cucerește câteva state europene fără luptă, fiind văzut ca un izbăvitor. Brusc, întâmpină rezistență din partea Marii Britanii. Pierde războiul când SUA intervin în Europa, după ce, inițial, nu făcuseră decât să își apere teritoriul de invazia japoneză.

Puțin importă dacă șoloimânarul a avut dreptate. Ce-am înțeles e că politica mondială urmează îndeaproape creșterea ovinelor. Mi-ar fi plăcut să fie invers: păstoritul să urmeze politica. Aș ști dinainte cu câțiva ani ce mă așteaptă din punct de vedere profesional, numai urmărind pagina de politică a presei.

În ferma intensivă s-a constatat că oile produc cu atât mai mult cu cât consumă mai mult. Se caută soluții pentru stimularea consumului și creșterea capacității de ingerare a hranei. Concomitent, se văd minusurile: viață mai scurtă a animalului, rezistență scăzută la boli, reducerea instinctelor vitale, probleme de reproducție, ineficiența producerii și creșterii tineretului de reformă. Trebuie, deci, încurajate fermele mici, extensive. Pentru ca acestea să facă față concurenței, se introduce subvenționarea. Cotrolul eficient al efectivelor nu se poate realiza fără înregistrare și numerotare. Apar crotaliile și, mai târziu, microcipurile.

Capitalismul trece prin criză și iese doar prin crearea economiei de consum. Creșterea economică depinde de creșterea perpetuă a consumului. Stimularea consumatorului se face prin tehnici din ce în ce mai evoluate. În același scop se stimulează creșterea populației. Familiile sunt subvenționate să facă mulți copii. Apoi se vorbește de asigurarea unui venit minim garantat pentru orice cetățean, indiferent dacă produce sau nu. Important e să aibă din ce trăi. La urma urmelor, banii se întorc în sistem, doar omul nu-i ține sub saltea, ci, neproducând nimic, e obligat să-i consume.

Puțin importă dacă șoloimânarul a avut dreptate. Ce-am înțeles e că politica mondială urmează îndeaproape creșterea ovinelor. Mi-ar fi plăcut să fie invers: păstoritul să urmeze politica. Aș ști dinainte cu câțiva ani ce mă așteaptă din punct de vedere profesional, numai urmărind pagina de politică a presei.

În caz că moșul a avut dreptate, rog mult Stăpânii să nu se supere că i-am deconspirat. Ar fi aiurea să-și schimbe tactica acum și să conducă lumea după principiul creșterii măgarilor, de pildă. Nu de alta, dar mă tem că aș fi exclus din start la selecție.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Belcin check icon
  SE pare ca Mohamed nu a scris Coranul pentru ca ..nu prea stia sa scrie,daca cumva a invatat inseamna ca urma scoala .....eb...ca..nu? ca folosea sabia la propavaduirea religiei este indiscutabil....IISUS a folosit CUVANTUL...este o deosebire?? ca in anumite momente istorice propavaduitorii crestini au folosit sabia sa zicem ca nu ne onoreaza...dar sar dupa Mahomed suntem cam pe la 1450-1500 ...ce au facut crestinii..sau mai simplu inchizitia ? au folosit violenta in scopul de a obtine avantaje materiale...BANI..ce credeti ca se intampla acum in lumea islamica ??...BANI.Da capitalismul trece printr-o criza,,dar vedeti ca nu consumul..productia...productia devine deficitara in conditiile in care plusvaloarea produsului depaseste capacitatea si posibilitatea achizitionasrii produsului la valoarea lui reala....
  • Like 0
  • @ Belcin
   Ei deahh ..cine a afirmat ca ar fi existat Mahomed ? :))) lasand gluma la o parte.. dupa cum am mai spus, autorul fie este habarnist si face asocieri eronate fie are alte scopuri..o fi avand radacini khazare cine stie..Probabil sursele lui au fost surse online..de pe siturile de "profil" Trecand peste analogia eronata ( dar acceptata de mine pentru stilul literar-artistic) insista cu judecati de valoare care nu mai au nevoie de nicio explicatie..Astfel de articole pot prinde la persoanele ( dupa cum observi si dumneata mai jos) limitate care nu isi pun prea multe intrebari si nu analizeaza si nu au capacitatea de a critica un text sau argument.. Sofismul, in sine, trebuie sa "traiasca" si el din ceva.. nu este condamnabil insa este regretabil pentru ca ateismul devine un simplu "manelism" lipsit de forma si esenta..
   • Like 0
  • @ Adrian T.
   ...spuse cel ce se pune in genunchi si se roaga la personaje literare imaginare.
   • Like 0
 • Din respect pentru tatal autorului cat si pentru meseria pe care o practica momentan, ma voi abtine in ai spune anumite lucruri care cu siguranta nu i-ar fi pe "plac" Articolul este scris destul de bine si ma refer la partea literar-artistica..Marea problema insa, o reprezinta analogia absolut copilareasca sau dimpotriva ( cu buna stiinta si facand jocurile anumitor "parti") Totusi pentru ca am vazut pe aici comentarii absolut habarniste ( de sustinere a articolului) din considerente convenabile ( ma refer la ateisti care de altfel nu inteleg despre ce este vorba) va atrag atentia asupra faptului ca iudeu nu este acelasi lucru cu evreu si galileenii erau pescari iar iudeii erau pastori ..( sunt sigur ca ati inteles mesajul) Cat despre marele preot al Sinedriului ..chiar va invit sa ii aprindeti o lumanare ( de ce nu) la mormant..Si ca un mesaj cat mai subtil ..Biserica Crestina ( primara) iar mai apoi Biserica Ortodoxa....( si pentru o buna bucata de vreme si cea Catolica) pastreaza "traditia" Bisericii Crestine Primare !!! si nu va acepta sub nicio forma sionismul !!!! Singurii mostenitori ai vechilor iudei sunt actualii evrei ultra-ortodocsi ( vreo 5-6% din populatia ISH-RA-EL- ului restul sunt khazari.. ( pe atei si agnostici ii rog politicos sa se abtina...mesajul nu face referire la credinte) Iar daca nu ati inteles mesajul .. permiteti-mi sa va spun ca articolul ramane un simplu banc bun.. Pentru crestini Iisus ramane Iisus iar pentru atei si agnostici Iisus reprezinta "CINEVA" cu mult, mult peste ce si-ar putea ei imagina vreodata... Cea mai mare manipulare care a existat vreodata s-a intamplat dupa sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial...
  • Like 0
  • @ Adrian T.
   V-ati intors domnule postac.
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   Hmm ..draga domnule..iti voi raspunde pentru ultima data.. sfera mea de activitate incepe de la mecanica fluidelor trece prin domeniul IT si ajunge pana la fotografie si grafica...( incluzand studiul isoriei si sociologiei) Totusi aceste aspecte nu ar trebui sa conteze pentru matale... Tu un ateu declarat faci niste afirmatii mai mult decat tampite.. Pe langa ca stai prost cu logica ai probleme grave si cu rationalizarea....Din cate observ postacul este o persoana care posteaza ( acuma nu stiu daca conteaza si frecventa ) ori inainte de a fi eu postac esti matale.. Am intalnit si atei adevarati.. din pacate dumneata esti un simplu surogat.. Nu te obosi sa imi raspunzi ..iti faci singur rau si tare mi-e teama ca nici macar nu vei intelege acest lucru..Toate cele bune..
   • Like 0
  • @ Adrian T.
   Am inteles, dar luati-o usor sa nu va pocnesca vreo vena, va am pe constiinta dupa aia. Dumneavoastra, asa multilateral dezvoltat, sunteti un fel de Da Vinci al vremurilor noastre si ar fi pacat sa va pierdem.
   • Like 2
  • @ Ionut(un ateu)
   otheh check icon
   Va contrazic. Da vinci nu era expert IT, dl. Adrian T. este! Propun Patriarhiei sa il introduca in calendarele crestine!
   • Like 1
 • Tare, ca de obicei!
  • Like 1
 • Zara check icon
  In urma cu mai mult de un secol, Anatole France prezenta crestinismul si istoria francezilor prin pataniile unor pinguini (sigur fara sa fi trait cu pinguini in prealabil). Dupa 13 ani, a primit un Nobel pt literatura. Daca oamenii se plang ca va depasiti domeniul, eu zic sa nu va faceti prea mult sange rau. L-au depasit si altii inaintea dumneavoastra, cu la fel de mult har.
  • Like 2
  • @ Zara
   Plânge cine nu vede pădurea din cauza copacilor . Sunt ardelean , însă am învățat o vorbă moldovenească „ ia păr din palmă, lână de la broască și minte de la neghiob ” . N-a depășit nimic ....avem voie a cugeta liber ori ba ? ( mai ales că n-o face pe arătură ) .
   • Like 1
 • exceptional,dle jura!nici nu stiu cum a trecut timpul cit am citit!ex cep ti o nal !
  • Like 1
 • Drăguț. Un pic aiurea la desăvârșirea operei Inchiziției de către reformatori !?, dar, în rest mi-a plăcut mult.Superba observația cu creștinul care l accepta pe cezar dar îi contesta autoritatea divina și se creează, ca urmare biserica, un stat în stat menit sa dea autoritate divina cezarilor prin transfer..Excelenta observația! La fel de interesant e ce rasa de "oi" erau acești creștini rebeli, dispuși sa moara pt o autoritate divina care ulterior a fost doar contrafacuta. Ce autoritate divina i a făcut atât de liberi și de deștepți? Căci iată, chiar dvs admiteti ca ei contestau autoritatea divina contrafăcuta, mizerabila, a cezarului.Inafara de ei cine mai făcea acest gest salvator pt libertate? Nu cumva le datorați o parte din libertatea dvs de azi? Nu vreți sa știți cine au fost?
  • Like 1
 • Domnule Jura, justificati deplin acel "Bine ai venit in Republica".
  Voi veni si voi reveni cu placere pentru a va citi textele. Spuneti ca sunteti cioban, ca va limiteaza natura si ca aveti prea mult timp de gandit. Eu cred ca sunteti scriitor. E mult mai bine decat sa nu ai timp de gandit, sa crezi ca esti scriitor si sa fii, de fapt, cioban...
  • Like 2
 • olimpiu check icon
  Scrieti frumos dle. Jura, imi provocati dependenta cu scrierile dvs.!
  • Like 2
 • De exceptie!
  • Like 2
 • A fost o placere !
  • Like 5


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult