Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

The Economist: „La summitul global anticorupție de la Londra, doamna Kovesi a fost tratată ca un star rock”

The Economist vorbește într-un articol despre scandalul Hexi Pharma și lupta împotriva corupției din România. 

„Pentru mulți străini scandalul Hexi Pharma confirmă reputația României de cleptocrație, dominată de abuzuri și corupție”, scriu jurnaliștii, arătând că lucrurile nu stau în realitate tocmai așa.

„România este cu siguranță putredă. dar afacerea Hexi Pharma este dovada a cât de mult face țara pentru a combate corupția. După ce jurnaliștii de investigație au scos la iveală cazul, acesta a intrat rapid în atenția sistemului judiciar. Acesta a devenit mult mai independent sub presiunile Uniunii Europene, la care România a aderat în 2007. Noul procuror general, numit în funcție în aprilie de un președinte ales pe baza platformei sale anticorupție, urmărește cu zel cazul. Laura Codruța Kovesi, neînfricata șefă a DNA, spune că agenția ei face, de asemenea, investigații. Anul trecut a pus sub acuzare peste 1.250 de oficiali și a ajutat la înlăturarea de la putere a premierului. Luna trecută, la summitul global anticorupție desfășurat la Londra, doamna Kovesi a fost tratată ca un star rock”, relatează sursa citată.

Mesajul celor de la „The Economist”, în privința scandalurilor de corupție, este unul clar: „Votanții și investitorii ar trebui să aplaude, nu să dispere. Când escrocii ajung pe prima pagină, se întâmplă asta pentru că adesea cineva cinstit i-a pus acolo.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu toate rezultatele bune și tot respectul meu pentru munca doamnei Kovesi pentru mine personal exista totuși niste semne de întrebare : în fiecare oraș din tara exista anumiți baroni care au afaceri cu statul și s-au îmbogățit peste noapte de ce nu auzim absolut nimic de faptele lor ?????? și mai cred ca sunt și alții care nu sunt așa de faimoși dar sunt în aceeași măsură sunt foarte bogați , puteți d-voastră dintr-un salariu sa va îmbogățiți ? indiferent ca salariul este 1000 sau 3000 Ron .
  Legat de ANAF aceeași situație sunt fugăriți oamenii care au dotării de 200 ron și cei cu fabrici, multinaționale și datorii care dacă noi le-am avea probabil am face infarct sunt scutiți de plata de către stat.
  Ca o concluzie avem un ambalaj frumos doar dar conținutul este încă putred.
  • Like 0
 • check icon
  O adevărată doamnă de fier a justiției.Păcat că încă nu are aliați pe măsură în țară, ca să pună ordine în păienjenișul creat de politicienii corupți.Parlamentarii nu știu ce legi să adopte pe șestache ca să-i pună bețe-n roate doamnei Laura K. luate parcă din evul mediu.
  • Like 2
 • Realitatea noastra este o suma de perceptii, iar daca The Economist scrie si despre partile bune nu e decat o veste buna. Intrebarea mea este cum ar fi aratat Romania daca in loc de Basescu, Iliescu, Tariceanu, Ponta sau alte ... i-am fi avut pe Ciolos si Kovesi.
  • Like 1
 • Samsara check icon
  Păi ce, numai Conchita Wurst să fie ovaţionată?! Avem şi noi vedetele noastre...:)
  • Like 1
 • Articolul „Economishtilor” e de fapt despre imaginea generală, globală, a luptei anticorupție. Iar Kovesi are de răspuns la niște întrebări legate de felul în care-și alege țintele... dar da, e mai bine decît pînă acum vreun an, de exemplu.
  • Like 2
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Samsara check icon
   Şi să lămurească subiectul spionilor israelieni. Dar şi multe altele...
   • Like 1
 • Bayard check icon
  Eu am mai spus-o, daca peste decenii o sa aiba cineva statuie in vreo piata din Bucuresti, din generatia actuala, o sa fie Kovesi.
  • Like 8


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult