The Economist vorbește într-un articol despre scandalul Hexi Pharma și lupta împotriva corupției din România.
„Pentru mulți străini scandalul Hexi Pharma confirmă reputația României de cleptocrație, dominată de abuzuri și corupție”, scriu jurnaliștii, arătând că lucrurile nu stau în realitate tocmai așa.
„România este cu siguranță putredă. dar afacerea Hexi Pharma este dovada a cât de mult face țara pentru a combate corupția. După ce jurnaliștii de investigație au scos la iveală cazul, acesta a intrat rapid în atenția sistemului judiciar. Acesta a devenit mult mai independent sub presiunile Uniunii Europene, la care România a aderat în 2007. Noul procuror general, numit în funcție în aprilie de un președinte ales pe baza platformei sale anticorupție, urmărește cu zel cazul. Laura Codruța Kovesi, neînfricata șefă a DNA, spune că agenția ei face, de asemenea, investigații. Anul trecut a pus sub acuzare peste 1.250 de oficiali și a ajutat la înlăturarea de la putere a premierului. Luna trecută, la summitul global anticorupție desfășurat la Londra, doamna Kovesi a fost tratată ca un star rock”, relatează sursa citată.
Mesajul celor de la „The Economist”, în privința scandalurilor de corupție, este unul clar: „Votanții și investitorii ar trebui să aplaude, nu să dispere. Când escrocii ajung pe prima pagină, se întâmplă asta pentru că adesea cineva cinstit i-a pus acolo.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Legat de ANAF aceeași situație sunt fugăriți oamenii care au dotării de 200 ron și cei cu fabrici, multinaționale și datorii care dacă noi le-am avea probabil am face infarct sunt scutiți de plata de către stat.
Ca o concluzie avem un ambalaj frumos doar dar conținutul este încă putred.