Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

The Economist: „La summitul global anticorupție de la Londra, doamna Kovesi a fost tratată ca un star rock”

The Economist vorbește într-un articol despre scandalul Hexi Pharma și lupta împotriva corupției din România. 

„Pentru mulți străini scandalul Hexi Pharma confirmă reputația României de cleptocrație, dominată de abuzuri și corupție”, scriu jurnaliștii, arătând că lucrurile nu stau în realitate tocmai așa.

„România este cu siguranță putredă. dar afacerea Hexi Pharma este dovada a cât de mult face țara pentru a combate corupția. După ce jurnaliștii de investigație au scos la iveală cazul, acesta a intrat rapid în atenția sistemului judiciar. Acesta a devenit mult mai independent sub presiunile Uniunii Europene, la care România a aderat în 2007. Noul procuror general, numit în funcție în aprilie de un președinte ales pe baza platformei sale anticorupție, urmărește cu zel cazul. Laura Codruța Kovesi, neînfricata șefă a DNA, spune că agenția ei face, de asemenea, investigații. Anul trecut a pus sub acuzare peste 1.250 de oficiali și a ajutat la înlăturarea de la putere a premierului. Luna trecută, la summitul global anticorupție desfășurat la Londra, doamna Kovesi a fost tratată ca un star rock”, relatează sursa citată.

Mesajul celor de la „The Economist”, în privința scandalurilor de corupție, este unul clar: „Votanții și investitorii ar trebui să aplaude, nu să dispere. Când escrocii ajung pe prima pagină, se întâmplă asta pentru că adesea cineva cinstit i-a pus acolo.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu toate rezultatele bune și tot respectul meu pentru munca doamnei Kovesi pentru mine personal exista totuși niste semne de întrebare : în fiecare oraș din tara exista anumiți baroni care au afaceri cu statul și s-au îmbogățit peste noapte de ce nu auzim absolut nimic de faptele lor ?????? și mai cred ca sunt și alții care nu sunt așa de faimoși dar sunt în aceeași măsură sunt foarte bogați , puteți d-voastră dintr-un salariu sa va îmbogățiți ? indiferent ca salariul este 1000 sau 3000 Ron .
    Legat de ANAF aceeași situație sunt fugăriți oamenii care au dotării de 200 ron și cei cu fabrici, multinaționale și datorii care dacă noi le-am avea probabil am face infarct sunt scutiți de plata de către stat.
    Ca o concluzie avem un ambalaj frumos doar dar conținutul este încă putred.
    • Like 0
  • check icon
    O adevărată doamnă de fier a justiției.Păcat că încă nu are aliați pe măsură în țară, ca să pună ordine în păienjenișul creat de politicienii corupți.Parlamentarii nu știu ce legi să adopte pe șestache ca să-i pună bețe-n roate doamnei Laura K. luate parcă din evul mediu.
    • Like 2
  • Realitatea noastra este o suma de perceptii, iar daca The Economist scrie si despre partile bune nu e decat o veste buna. Intrebarea mea este cum ar fi aratat Romania daca in loc de Basescu, Iliescu, Tariceanu, Ponta sau alte ... i-am fi avut pe Ciolos si Kovesi.
    • Like 1
  • Samsara check icon
    Păi ce, numai Conchita Wurst să fie ovaţionată?! Avem şi noi vedetele noastre...:)
    • Like 1
  • Articolul „Economishtilor” e de fapt despre imaginea generală, globală, a luptei anticorupție. Iar Kovesi are de răspuns la niște întrebări legate de felul în care-și alege țintele... dar da, e mai bine decît pînă acum vreun an, de exemplu.
    • Like 2
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Samsara check icon
      Şi să lămurească subiectul spionilor israelieni. Dar şi multe altele...
      • Like 1
  • Bayard check icon
    Eu am mai spus-o, daca peste decenii o sa aiba cineva statuie in vreo piata din Bucuresti, din generatia actuala, o sa fie Kovesi.
    • Like 8


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult