Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

The Economist: „La summitul global anticorupție de la Londra, doamna Kovesi a fost tratată ca un star rock”

The Economist vorbește într-un articol despre scandalul Hexi Pharma și lupta împotriva corupției din România. 

„Pentru mulți străini scandalul Hexi Pharma confirmă reputația României de cleptocrație, dominată de abuzuri și corupție”, scriu jurnaliștii, arătând că lucrurile nu stau în realitate tocmai așa.

„România este cu siguranță putredă. dar afacerea Hexi Pharma este dovada a cât de mult face țara pentru a combate corupția. După ce jurnaliștii de investigație au scos la iveală cazul, acesta a intrat rapid în atenția sistemului judiciar. Acesta a devenit mult mai independent sub presiunile Uniunii Europene, la care România a aderat în 2007. Noul procuror general, numit în funcție în aprilie de un președinte ales pe baza platformei sale anticorupție, urmărește cu zel cazul. Laura Codruța Kovesi, neînfricata șefă a DNA, spune că agenția ei face, de asemenea, investigații. Anul trecut a pus sub acuzare peste 1.250 de oficiali și a ajutat la înlăturarea de la putere a premierului. Luna trecută, la summitul global anticorupție desfășurat la Londra, doamna Kovesi a fost tratată ca un star rock”, relatează sursa citată.

Mesajul celor de la „The Economist”, în privința scandalurilor de corupție, este unul clar: „Votanții și investitorii ar trebui să aplaude, nu să dispere. Când escrocii ajung pe prima pagină, se întâmplă asta pentru că adesea cineva cinstit i-a pus acolo.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu toate rezultatele bune și tot respectul meu pentru munca doamnei Kovesi pentru mine personal exista totuși niste semne de întrebare : în fiecare oraș din tara exista anumiți baroni care au afaceri cu statul și s-au îmbogățit peste noapte de ce nu auzim absolut nimic de faptele lor ?????? și mai cred ca sunt și alții care nu sunt așa de faimoși dar sunt în aceeași măsură sunt foarte bogați , puteți d-voastră dintr-un salariu sa va îmbogățiți ? indiferent ca salariul este 1000 sau 3000 Ron .
    Legat de ANAF aceeași situație sunt fugăriți oamenii care au dotării de 200 ron și cei cu fabrici, multinaționale și datorii care dacă noi le-am avea probabil am face infarct sunt scutiți de plata de către stat.
    Ca o concluzie avem un ambalaj frumos doar dar conținutul este încă putred.
    • Like 0
  • check icon
    O adevărată doamnă de fier a justiției.Păcat că încă nu are aliați pe măsură în țară, ca să pună ordine în păienjenișul creat de politicienii corupți.Parlamentarii nu știu ce legi să adopte pe șestache ca să-i pună bețe-n roate doamnei Laura K. luate parcă din evul mediu.
    • Like 2
  • Realitatea noastra este o suma de perceptii, iar daca The Economist scrie si despre partile bune nu e decat o veste buna. Intrebarea mea este cum ar fi aratat Romania daca in loc de Basescu, Iliescu, Tariceanu, Ponta sau alte ... i-am fi avut pe Ciolos si Kovesi.
    • Like 1
  • Samsara check icon
    Păi ce, numai Conchita Wurst să fie ovaţionată?! Avem şi noi vedetele noastre...:)
    • Like 1
  • Articolul „Economishtilor” e de fapt despre imaginea generală, globală, a luptei anticorupție. Iar Kovesi are de răspuns la niște întrebări legate de felul în care-și alege țintele... dar da, e mai bine decît pînă acum vreun an, de exemplu.
    • Like 2
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Samsara check icon
      Şi să lămurească subiectul spionilor israelieni. Dar şi multe altele...
      • Like 1
  • Bayard check icon
    Eu am mai spus-o, daca peste decenii o sa aiba cineva statuie in vreo piata din Bucuresti, din generatia actuala, o sa fie Kovesi.
    • Like 8


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult