Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

The Economist: „La summitul global anticorupție de la Londra, doamna Kovesi a fost tratată ca un star rock”

The Economist vorbește într-un articol despre scandalul Hexi Pharma și lupta împotriva corupției din România. 

„Pentru mulți străini scandalul Hexi Pharma confirmă reputația României de cleptocrație, dominată de abuzuri și corupție”, scriu jurnaliștii, arătând că lucrurile nu stau în realitate tocmai așa.

„România este cu siguranță putredă. dar afacerea Hexi Pharma este dovada a cât de mult face țara pentru a combate corupția. După ce jurnaliștii de investigație au scos la iveală cazul, acesta a intrat rapid în atenția sistemului judiciar. Acesta a devenit mult mai independent sub presiunile Uniunii Europene, la care România a aderat în 2007. Noul procuror general, numit în funcție în aprilie de un președinte ales pe baza platformei sale anticorupție, urmărește cu zel cazul. Laura Codruța Kovesi, neînfricata șefă a DNA, spune că agenția ei face, de asemenea, investigații. Anul trecut a pus sub acuzare peste 1.250 de oficiali și a ajutat la înlăturarea de la putere a premierului. Luna trecută, la summitul global anticorupție desfășurat la Londra, doamna Kovesi a fost tratată ca un star rock”, relatează sursa citată.

Mesajul celor de la „The Economist”, în privința scandalurilor de corupție, este unul clar: „Votanții și investitorii ar trebui să aplaude, nu să dispere. Când escrocii ajung pe prima pagină, se întâmplă asta pentru că adesea cineva cinstit i-a pus acolo.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu toate rezultatele bune și tot respectul meu pentru munca doamnei Kovesi pentru mine personal exista totuși niste semne de întrebare : în fiecare oraș din tara exista anumiți baroni care au afaceri cu statul și s-au îmbogățit peste noapte de ce nu auzim absolut nimic de faptele lor ?????? și mai cred ca sunt și alții care nu sunt așa de faimoși dar sunt în aceeași măsură sunt foarte bogați , puteți d-voastră dintr-un salariu sa va îmbogățiți ? indiferent ca salariul este 1000 sau 3000 Ron .
  Legat de ANAF aceeași situație sunt fugăriți oamenii care au dotării de 200 ron și cei cu fabrici, multinaționale și datorii care dacă noi le-am avea probabil am face infarct sunt scutiți de plata de către stat.
  Ca o concluzie avem un ambalaj frumos doar dar conținutul este încă putred.
  • Like 0
 • check icon
  O adevărată doamnă de fier a justiției.Păcat că încă nu are aliați pe măsură în țară, ca să pună ordine în păienjenișul creat de politicienii corupți.Parlamentarii nu știu ce legi să adopte pe șestache ca să-i pună bețe-n roate doamnei Laura K. luate parcă din evul mediu.
  • Like 2
 • Realitatea noastra este o suma de perceptii, iar daca The Economist scrie si despre partile bune nu e decat o veste buna. Intrebarea mea este cum ar fi aratat Romania daca in loc de Basescu, Iliescu, Tariceanu, Ponta sau alte ... i-am fi avut pe Ciolos si Kovesi.
  • Like 1
 • Samsara check icon
  Păi ce, numai Conchita Wurst să fie ovaţionată?! Avem şi noi vedetele noastre...:)
  • Like 1
 • Articolul „Economishtilor” e de fapt despre imaginea generală, globală, a luptei anticorupție. Iar Kovesi are de răspuns la niște întrebări legate de felul în care-și alege țintele... dar da, e mai bine decît pînă acum vreun an, de exemplu.
  • Like 2
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Samsara check icon
   Şi să lămurească subiectul spionilor israelieni. Dar şi multe altele...
   • Like 1
 • Bayard check icon
  Eu am mai spus-o, daca peste decenii o sa aiba cineva statuie in vreo piata din Bucuresti, din generatia actuala, o sa fie Kovesi.
  • Like 8


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult