Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Produsele Hexi Pharma analizate la ICECHIM erau diluate de 2.500 de ori

Toate produsele biocide de la Hexi Pharma analizate la ICECHIM au fost neconforme. Analizele făcute de ICECHIM arată diferențe mari de concentrații între valoarea declarată și cea constatată în laborator, a anunțat miercuri Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. În cazul unei probe, substanța activă era diluată de 2.500 de ori. 

„Astfel, la clorură de amoniu, valoarea declarată era 15%, iar cea măsurată – 5,18%. La un produs cu iod, valoarea declarată era 10%, față de cea măsurată care era de 7,41%. La glutaraldehidă, valoarea declarată era 12%, iar cea declarată - 1,23%”, a spus Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. 

În cazul Hexio Skin, substanţă pe care chirurgii o folosesc pentru a se spăla pe mâini înaite să intre în sala de operaţii, una dintre cele două substanţe active are o concentrație de doar 0,01%, față de 25% cât scrie pe etichetă.

Produsele biocide neconforme de la firma Hexi Pharma vor fi retrase de pe piață, iar compania a fost amendată cu 40.000 de lei.

„S-a decis retragerea produselor neconforme. Retragerea trebuie să se facă imediat. Toate produsele analizate până acum sunt neconforme", a declarat oficialul guvernamental.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat miercuri că Guvernul nu exclude să se îndrepte în civil împotriva Hexi Pharma. „Există prejudicii pe care începem să le constatăm", a spus Dan Suciu.

Compania Hexi Pharma a anunțat într-un comunicat că toate produsele sale vor fi retrase în cel mai scurt timp și că a încetat deja activitatea, fiind demarate procedurile legale pentru închiderea fabricii. Compania „își cere scuze" și precizează că își doreste ca „vinovații să fie găsiți cât mai repede".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • nu vad eu bine sau chiar nu trage cine trebuie concluzia ca bactericidele diluate au permis expunerea pacientilor la medii septice? ca acei oameni au fost pusi in pericol la modul "din culpa" cel putin? si ca multi s-au si imbolnavit...nu se stie cati oentruca nimeni inca nu i-a acuzat.. astia( de la HexiPharma) ar trebui ingropati in procese. cine sunt cei care au manipulat dilutia...oare cine? poate sa fie oricine, de la patroni pana la operatorii din depozit in cautare de bani la negru. adica dupa ce se face o ciolanie grosolana de manipulare a achizitiilor mai ai si neobrazarea sa diluezi marfa ca un gestionar flamand si vinzi sanatatea a zeci de mi de oameni pentru carnatii, tuica si osanza?
    • Like 0
  • Pe vremea domniilor fanariote cârciumarii fabricau băutura din mancare stricată sau o îndoiau cu spirt metilic, mai cu seamă in moldova (de aia sunt ăia ”mai speciali”). Tot ce se întamplă in România după 1989 seamănă izbitor cu o reluare a celei mai cumplite perioade din istoria noastra. Cine nu cunoaște istoria este condamnat s-o repete, iar la noi nici nu este in programa școlară adevărata istorie. Deci acest citat rămane doar un citat frumos postat de prostovanii de pe feisbuc.
    Vă urez perioadă fanariotă 2 ușoară.
    • Like 0
  • check icon
    Bunicul meu, un om deosebit si iubit nu numai de noi, familia, ci si de sutele de vecini si cunoscuti care au venit la inmormantare, a murit acum un an dupa o operatie de rutina la prostata la un spital din Brasov. Operatia a decurs foarte bine dar bunicul a decedat dupa 3 saptamani datorita unei infectii cu clostridium difficile care a aparut dupa operatie. Sper ca cei care se ocupa de acest caz inteleg ca ceea ce s-a facut cu acesti dezinfectanti este o actiune CRIMINALA in sensul propriu al cuvantului, bunicul meu fiind probabil doar una dintre victimele care au platiti cu viata.
    • Like 0
  • Daniel I check icon
    UPDATE necesar articolului: unele substante au un indice de dezinfectare de 2500 de ori mai mic decât scrie eticheta. În procente, asta inseamna 0,04 % putere de dezinfectare comparativ cu declarația. E o concluzie revoltătoare, iar lipsa noastră de reacție o face să fie și implacabilă. Dl Condrea va sacrifica firma Hexi Pharma în scop de damage control, fiindcă are alte câteva, iar statul, din banii noștri, pierde prin retragerea dezinfectanților pe care nici n-a fost în stare nici n-a vrut vreodată să-i controleze.
    @Mihai Dumitru: trist, dar e foarte probabil sa aveti dreptate.
    • Like 0
  • Afacerea asta cu dezifectanti prin spitale, adica consumabile care se toaca lunar si nu mai stie nimeni daca au fost sau nu "conforme", era imposibil sa fie ratata de mafiotii, care capuseaza Min Sanatatii. Era ceva prea simplu de masluit, ca sa fie "iertata" de afaceristii din Sanatate si de mafia spitaleleor. Nu era nevoie de nici o analiza la ICECHIM, din capul locului eram sigur de rezultatele proaste. Altceva este dureros: din ce in ce mai mult se coace sentimentul ca nu mai este nici o speranta, hotii si teparii cu "gulere albe" ne-au impanzit pe toate fronturile, nu mai este nimic de facut. Nu poti sa pui dupa fiecare guler alb, cate un procuror sa-l pandeasca , sa vezi ce ticalosii pune la cale cu complicii de la stat, asa ca scapa cine poate, Romania este captiva si trebuie sa ne obisnuim ca gandul ca statul este incapabil sa ne protejeje de excroci si ticalosi. Ce mai pescuieste dl Tolontan sunt firimituri, Dumnezeu stie ce netrebnicii mai mari se fac "in spatele usilor inchise".
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult