
Școala românească nu îi ajută pe copii să gândească. „Dimpotrivă, te descurajează să gândești”, crede Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Fostul politician spune că i se pare grav că „România e condusă de oameni care au luat BAC-ul, deși nu ar fi trebuit să îl ia”.
„De fapt asta e mai grav, faptul că diplomele ro suferă de o mare lipsă de credibilitate. Plus că nivelul la bacalaureat e din ce în ce mai scăzut. Comparați subiectele de la bac în Franța cu cele din România și veti vedea diferența. Sunt subiecte care presupun o minimă reflecție personală, să spui ceva din capul tău, nu să repeti doar ce ai învățat pe dinafară. Asta ține de filosofia educației. (Școala românească nu te ajută să gândești.) Nu, dimpotrivă, te descurajează să gândești”, a subliniat Theodor Paleologu la Digi24.
Fostul ministru spune că interacționează, prin cursurile pe care le susține acasă, cu mai mulți tineri, iar „marea problemă este să îi faci să spună ceva, să spună ceva de la ei, să aibă curajul, «tăria opiniunilor» lor, vorba lui Caragiale”. Mai e un lucru: important e să ai tăria propriei opinii, poziții, dar să o și argumentezi. Or asta nu se învață în scoală, din păcate”, punctează Paleologu.
Acesta spune că e nevoie ca tinerii să se dezvețe de unele deprinderi din școală.
„To unlearn - e un moment în care e foarte important să îi ajuti pe acei tineri să uite ce au învățat în școală, nu să uite, să scoată din obișnuințele lor acele defecte de gândire, acele defecte de exprimare”, a explicat Theodor Paleologu.
Moderator: Școala românească se mândrește cu performanțe olimpice.
Theodor Paleologu: E cu totul altceva. E o mândrie care ilustrează perfect dictonul românesc cu prostul care până nu e fudul, nu e prost destul. Exact asta e această mândrie cocoșească cu rezultatele olimpice. Da. mă bucur de rezultatele olimpice, bravo olimpicilor, dar a face din aceste reușite un argument pentru a spune că învățământul românesc este bun e o copilărie. Despre ce olimpiade vorbim, în ce domenii.? Că una e să fii olimpic la matematică, fizică și chimie și alta e să scrii un eseu argumentativ. Capacitatea de a scrie un eseu argumentativ, capacitatea de a ține un discurs argumentat e foarte slabă.
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dl. Paleologu jigneste in mod nedemn olimpicii pe care ii mai produce inca scoala romaneasca. Nu avem olimpici doar la "eseuri", cu afirma distinsul domn, ci si la chimie, fizica si matematica. iar tinerii nostri IT-isti sau medici sunt ( din pacate) marfa de export pentru occidentali - toti acesti tineri exceptionali s-au format la amarata de scoala romaneasca.
Si cat timp mai exista inca olimpici si tineri experti in calculatoare si medicina, scoala romaneasca mai are inca o sansa, nu a murit definitiv. Si ii amintesc domnului paleologu de faptul ca "austeritatea" decretata de fostii sai patroni politici ( Basescu, Udrea, Boc et co ) a lovit in modul cel mai ticalos exact in scoala, sanatate, elevi si studenti.
Domnul Paleologu este doar un trist exemplu in a ilustra faptul ca uneori calitatile intelectuale si educationale de exceptie ale unui om ( recte dl. Paleologu ) nu constituie si o garantie pentru un caracter pe masura....