Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Tirania lui Trebuie

Munca de acasa

(Foto Guliver/Getty Images)

Zece căi ca să devii mai deștept! Cinci să devii mai organizat! Trebuie să fii mai disciplinat! Mai sportiv! Mai relaxat! Mai ordonat! Mai harnic! Mai calm! Mai vesel! Trebuie să fac asta și cealaltă!

Toată lumea e dispusă să îți spună cum să-ți trăiești viața și ce să faci ca să îți fie mai bine! În primul rând părinții, cu bună intenție, te dirijează din prima zi de viață! Îți dirijează creșterea, te formează cum cred ei mai bine ca să-ți fie bine. Toți părinții – cu extrem de puține excepții – vor să facă astfel încât să fie cel mai bine pentru copiii lor. Cât și dacă reușesc e o altă discuție, pe care nu o aprofundăm acum. 

Apoi frații, rudele, prietenii, profesorii, colegii, șefii, oameni în general bine intenționați, care vin cu rodul experiențelor și înțelegerii lor, dar și oameni toxici, rău intenționați, iar rod al experiențelor și alegerilor lor. Siteurile, blogurile oferă iar o infinitate de soluții și idei de „trebuie”, originale, copiate și răscopiate, marketate și împachetate în fel și chip. Bineînțeles, le alegem pe cele care funcționează ca „trebuie” pentru noi.

De fapt nu „trebuie” nimic. Putem să ne eliberăm de tirania lui „trebuie”. Viața va deveni mai simplă și mai ușoară și o vom putea savura mai bine. Suntem liberi să ne trăim viața cum vrem și cum putem, doar că aceste alegeri vin cu asumarea consecințelor.

În loc de trebuie ar fi mai corect să folosim „Aleg să”! Aleg să fiu dezordonat, cu consecința faptului că o să îmi găsesc mai greu lucrurile. Dar și a faptului că voi accesa mai ușor zona mea de creativitate. Sau mai greu, după cum e fiecare. Pentru mine, personal, dacă nu e ordine nu mă pot concentra.

Aleg să mănânc mai mult ca să mă simt mai bine, cu consecința faptului că mă voi îngrășa. Aleg să renunț la acest obicei, sau să îmi reiau un vechi obicei, care a avut consecințe pozitive. Aleg să urmez rețeta lui X, ca să văd dacă va funcționa pentru mine, cu consecința inclusiv a faptului că voi pierde timp sau că nu va funcționa.

Aleg să râd în loc să fiu trist/ă, astăzi, sau exact pe dos, pentru că am super voie să fiu și dezamăgit/ă, și tristă, să îmi cheltui banii pe una sau pe alta, să mi-i obțin într-un fel sau în altul.

Bineînțeles că alegerile nu sunt nelimitate. Alegem în anumite condiții, între anumite limite, dar asta e valabil inclusiv pentru Bill Gates și Mark Zuckerberg. Dar important e că întotdeauna avem alegerile în mâna noastră.  

Eu personal am renunțat la „trebuie să…”, care e decizia altora pentru mine, și mi-am luat în mâna mea, cu prietenie, pe „aleg să…”.

Articol publicat pe blogul autorului 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • fc check icon
  dar tot ești sub tirania (mod general) timpului. și atunci trebuie să știi/să ai informația netimpului.
  (ps- personal crede că îngrășarea vine din egoism+parvenire). )
  • Like 0
 • Aleg să nu fur, să nu omor, să nu fac rău?
  Când POT să fac astea fără repercursiuni?!
  Într-o lume ideală, unde nu se nasc ... puneţi voi ce nume vreţi.
  • Like 0
 • Alien check icon
  Daca alegi sa alegi, devii raspunzator pentru alegerile facute, cu bune si rele.
  Daca "trebuie" de vina pentru esecurile si frustrarile tale e lumea rea, romanii prosti, PSD-ul sau statul paralel, astrele nealiniate, flacarile violet, etc.
  • Like 0
 • Bă, ești prost?! Cum să te opui doar tu?! Cam așa se întâmplă dacă nu dai șpagă doctorului, așa cum trebuie, sfătuit de un binevoitor alăturat. Așa se întâmplă dacă refuzi să dai banii ceruți la ”ședința cu părinții”, unde afli că ”s-a stabilit” (unde?, cine? - nici nu contează), impersonalul rostogolit de către binevoitorii complici, obișnuiți să fie avantajați dacă urmează indicațiile prețioase... pe buzunarul altora. Trebuie să dai bani la biserică, pentru că... popa primește... vine și la tine acasă, să primească și acolo... fără să-l vezi vreodată că ajută un sărman. Bine, nici nu spune că banii vor fi folosiți pentru ajutorarea altora. Ai botez, nuntă, înmormântare, ori vrei să te rogi în liniște... trebuie să plătești. Vrei o viză de care nu ai nevoie, trebuie să ceri negația de la instituția de stat, trimis acolo de o altă instituție... trebuie să fii prost pentru ca ticăloșii să profite de aceasta. Pentru că trebuie să te supui majorității, materializată în 17-18 procente...
  • Like 0
  • @ Ion Popescu
   Era vorba despre alegerile pe care le poti face tu. Ce poti tu alege, ce poti tu schimba in chestiile personale. Atit. Nu despre cum poti schimba o societate. Daca n-ai inteles asta, nu veni sa faci prosti pe altii.
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult