Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tirania lui Trebuie

Munca de acasa

(Foto Guliver/Getty Images)

Zece căi ca să devii mai deștept! Cinci să devii mai organizat! Trebuie să fii mai disciplinat! Mai sportiv! Mai relaxat! Mai ordonat! Mai harnic! Mai calm! Mai vesel! Trebuie să fac asta și cealaltă!

Toată lumea e dispusă să îți spună cum să-ți trăiești viața și ce să faci ca să îți fie mai bine! În primul rând părinții, cu bună intenție, te dirijează din prima zi de viață! Îți dirijează creșterea, te formează cum cred ei mai bine ca să-ți fie bine. Toți părinții – cu extrem de puține excepții – vor să facă astfel încât să fie cel mai bine pentru copiii lor. Cât și dacă reușesc e o altă discuție, pe care nu o aprofundăm acum. 

Apoi frații, rudele, prietenii, profesorii, colegii, șefii, oameni în general bine intenționați, care vin cu rodul experiențelor și înțelegerii lor, dar și oameni toxici, rău intenționați, iar rod al experiențelor și alegerilor lor. Siteurile, blogurile oferă iar o infinitate de soluții și idei de „trebuie”, originale, copiate și răscopiate, marketate și împachetate în fel și chip. Bineînțeles, le alegem pe cele care funcționează ca „trebuie” pentru noi.

De fapt nu „trebuie” nimic. Putem să ne eliberăm de tirania lui „trebuie”. Viața va deveni mai simplă și mai ușoară și o vom putea savura mai bine. Suntem liberi să ne trăim viața cum vrem și cum putem, doar că aceste alegeri vin cu asumarea consecințelor.

În loc de trebuie ar fi mai corect să folosim „Aleg să”! Aleg să fiu dezordonat, cu consecința faptului că o să îmi găsesc mai greu lucrurile. Dar și a faptului că voi accesa mai ușor zona mea de creativitate. Sau mai greu, după cum e fiecare. Pentru mine, personal, dacă nu e ordine nu mă pot concentra.

Aleg să mănânc mai mult ca să mă simt mai bine, cu consecința faptului că mă voi îngrășa. Aleg să renunț la acest obicei, sau să îmi reiau un vechi obicei, care a avut consecințe pozitive. Aleg să urmez rețeta lui X, ca să văd dacă va funcționa pentru mine, cu consecința inclusiv a faptului că voi pierde timp sau că nu va funcționa.

Aleg să râd în loc să fiu trist/ă, astăzi, sau exact pe dos, pentru că am super voie să fiu și dezamăgit/ă, și tristă, să îmi cheltui banii pe una sau pe alta, să mi-i obțin într-un fel sau în altul.

Bineînțeles că alegerile nu sunt nelimitate. Alegem în anumite condiții, între anumite limite, dar asta e valabil inclusiv pentru Bill Gates și Mark Zuckerberg. Dar important e că întotdeauna avem alegerile în mâna noastră.  

Eu personal am renunțat la „trebuie să…”, care e decizia altora pentru mine, și mi-am luat în mâna mea, cu prietenie, pe „aleg să…”.

Articol publicat pe blogul autorului 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • fc check icon
    dar tot ești sub tirania (mod general) timpului. și atunci trebuie să știi/să ai informația netimpului.
    (ps- personal crede că îngrășarea vine din egoism+parvenire). )
    • Like 0
  • check icon
    Aleg să nu fur, să nu omor, să nu fac rău?
    Când POT să fac astea fără repercursiuni?!
    Într-o lume ideală, unde nu se nasc ... puneţi voi ce nume vreţi.
    • Like 0
  • Alien check icon
    Daca alegi sa alegi, devii raspunzator pentru alegerile facute, cu bune si rele.
    Daca "trebuie" de vina pentru esecurile si frustrarile tale e lumea rea, romanii prosti, PSD-ul sau statul paralel, astrele nealiniate, flacarile violet, etc.
    • Like 0
  • Bă, ești prost?! Cum să te opui doar tu?! Cam așa se întâmplă dacă nu dai șpagă doctorului, așa cum trebuie, sfătuit de un binevoitor alăturat. Așa se întâmplă dacă refuzi să dai banii ceruți la ”ședința cu părinții”, unde afli că ”s-a stabilit” (unde?, cine? - nici nu contează), impersonalul rostogolit de către binevoitorii complici, obișnuiți să fie avantajați dacă urmează indicațiile prețioase... pe buzunarul altora. Trebuie să dai bani la biserică, pentru că... popa primește... vine și la tine acasă, să primească și acolo... fără să-l vezi vreodată că ajută un sărman. Bine, nici nu spune că banii vor fi folosiți pentru ajutorarea altora. Ai botez, nuntă, înmormântare, ori vrei să te rogi în liniște... trebuie să plătești. Vrei o viză de care nu ai nevoie, trebuie să ceri negația de la instituția de stat, trimis acolo de o altă instituție... trebuie să fii prost pentru ca ticăloșii să profite de aceasta. Pentru că trebuie să te supui majorității, materializată în 17-18 procente...
    • Like 0
    • @ Ion Popescu
      Era vorba despre alegerile pe care le poti face tu. Ce poti tu alege, ce poti tu schimba in chestiile personale. Atit. Nu despre cum poti schimba o societate. Daca n-ai inteles asta, nu veni sa faci prosti pe altii.
      • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult