Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am ales și eu „Simplificarea”. Despre fenomenul despărțirii de obiectele care ne sufocă în casă

simplificare - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Am ani buni de când tot simplific, și asta s-a dovedit o muncă mai grea decât să aduni, să complici și să înflorești. Simplificarea lasă loc, îți lasă loc să fii ceea ce ești, să devii ceea ce ești, să crești și să te dezvolți.

Am început cu cărți care au trezit în mine aspirația de spațiu, de aer, pentru că mă sufocam, inclusiv la propriu. Lise Bourbeau, Louise Hay, Dominique Loreau cu a sa „Arta Simplității” mi-au confirmat în cuvintele lor ceea ce simțeam de ani buni.

Procesul aruncării, al desprinderii de neesențial nu a fost ușor – lucrurile plecau, mă despărțeam de ele sertar cu sertar organizat și raft cu raft, dar mai stăteau prin apropierea ușii cu zilele, uneori și una – două săptămâni. Mă despărțeam greu de ele – erau amintiri, greutăți pe care le cărăm în spate și cu care mă obișnuisem, lucruri pe care mi le dorisem și în care investisem energie și bani… Plecau greu, dar până la urmă plecau. 

Credeam atunci că va fi un proces care se va termina cândva. Iată că sunt ani buni și nu, nu s-a terminat, și pare că va dura… Acum nu mai sper să se termine, pentru că mă bucur, cumva, de procesul în sine, îl savurez.

Ideea nu e să creezi spații noi în care să aduni lucruri și să încapă cât mai multe, ci să creezi în jurul tău un spațiu fluid, liber, benefic, în care să circule energiile tale bune, așa cum le simți și cum le vrei și cum ești, de fapt. Să lași loc pentru proiecte noi, pentru experiențe noi, pentru eul tău, cel nou.

Sunt ani de când simplific. Nu e de ieri, nu e de anul trecut, nu e nici măcar de acum cinci ani. E un proces, nu e o destinație. Lucrurile vin și pleacă, se organizează în jurul nostru obiectele, gândurile, ideile… Ideea e să te descoperi pe tine însăți/însuți și să te creezi. Iar simplitatea vine bidirecțional – și dinăuntru spre în afară, dar și din afară spre înăuntru. E un proces pe care nu îl poți accelera, pentru că ducem fiecare cât putem. Ritmul și profunzimea procesului ține de noi. Te ajută să începi din afară – cu un sertar, cu un dulap, cu sarcini și idei parazite, inutile, de care de fapt te-ai desprins demult, doar că nu ai conștientizat încă.

Te invit să fim împreună în această călătorie – scriu doar ce am trăit, ce am experimentat, ce am înțeles. Nu mi-e frică să spun ce nu știu, ce nu am înțeles sau să recunosc când am dubii…

Te invit la o călătorie alături de mine, sub deviza – Gândește, Acționează, Inspiră!

Un An Nou mai simplu! 

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult