Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Toată lumea se ducea la război, numai Ciucă al nostru se ducea la doctorat

Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis

Foto: Klaus Iohannis, președintele României, îl felicită pe gen-lt. Nicolae Ionel-Ciucă, noul Șef al Statului Major General, la sfârșitul ceremoniei de învestire, la sediul MApN, în București, marți, 6 ianuarie 2014. Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Dl. Nicolae Ciucă s-a înscris la doctorat în 1999 și l-a terminat în 2003. Între timp, spune că a fost în misiunea NATO în Balcanii de Vest (2000-2001) și în „misiunea de tip coaliție” din Afganistan (2002). Mărturisește că teza sa de doctorat înglobează, „pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile” la care a participat.

Oricine a muncit la un doctorat știe ce înseamnă cercetarea științifică și studiul teoretic: îți ia zile și nopți din viață petrecute la biroul tău sau în bibliotecă, interacțiunea cu alți specialiști din domeniul pe care îl explorezi, participarea la colocvii și redactarea unor versiuni intermediare, capitole ale tezei finale, pe care să le discuți cu profesorul coordonator și pe care să le prezinți în fața unor specialiști. Să muncești la un doctorat înseamnă în primul rând timp. Mult timp. Cum timpul dlui locotenent colonel a fost ocupat, în acea perioadă, cu participarea în teatrele de operații, putem spune că toată lumea mergea la război, numai Ciucă al nostru mergea la doctorat, unde executa foc de voie epistemologic împotriva talibanilor.

În 2002, pe când era în „misiunea tip coaliție” din Afganistan, dl. Ciucă bibilea la versiunea finală a tezei de doctorat. Prins într-o ambuscadă gnoseologică, și-a pierdut ghilimelele din dotare, prilej cu care a produs un doctorat „tip Ponta”, copy-paste după lucrări anterioare, fără citare. Adică și-a însușit victoriile științifice ale altora, iar el a luat medaliile, sporul la salariu și înaintarea în gradul de general care vin la pachet cu această performanță academică.

Nicolae Ciucă nu are obrăznicia lui Victor Ponta, dar gândește la fel. Față de celălalt premier copy-paste, care și azi încearcă să demonstreze că negrul este alb, dl. Ciucă anunță că se pune la dispoziția colegilor lui, specialiștii din Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare, care vor decide dacă camaradul lor a plagiat. Gestul a fost lăudat imediat de președintele Iohannis, care ne-a comunicat cu această ocazie că e ultima oară când se pronunță pe acest subiect.

Oricât de mult vor încerca să țină capacul pe oală, situația generalului-premier bolborosește urât. Felul în care se apără, motivând, la fel ca Ponta, că altfel erau regulile când și-a dat doctoratul este insultător pentru orice student care și-a scris vreodată o lucrare pe bune. Semnele citării erau la fel și în perioada aia, cum sunt și acum. Apoi. dl. Ciucă susține gângav că nu e vorba de plagiat, ci de unele sintagme care trebuiau folosite la fel în acest domeniu sensibil de care s-a ocupat dumnealui, cum e securitatea națională. Nu știu cum e la epoleți, dar la civili nu am întâlnit niciodată sintagme de zeci de pagini, cât a reprodus dl. general din alte surse, fără ghilimele.

În fine, dl. Ciucă nu poate să scrie altfel decât vorbește. De aceea, mărturisesc că nu sunt foarte surprins de descoperirea doamnei Emilia Șercan. Cu un vocabular cuprinzând doar cuvinte din fondul lexical principal mai greu poți scrie o teză de doctorat.

Ce efect de public va avea plagiatul dlui general, odată ce el va fi certificat și de o instituție a statului? Probabil nul. „A dat în cap la oameni, a furat din buzunarul cuiva?” se vor întreba unii. Întrebați ce cred de furtul intelectual al dlui Ciucă, cei mai mulți vor ridica din umeri și vor răspunde sincer: „Decât atât?!”

Nu știu ce furt mai poate să ne revolte, după ce s-au furat aici combinate, fabrici, păduri, hectare de pământ, țara cu totul, viitorul, speranțele. Furtul intelectual nu mai e un furt, ci o virtute, la câți băieți deștepți cu doctorat și epoleți are țara asta. O fi furat dl. Ciucă 42 de pagini, dar a și făcut ceva în restul de 96. Plus coperțile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Poate ati uitat, insa tovarasa Elena Ceausescu a fost Academician, Doctor si Inginer! Ciuca este numai General si Doctor!
    • Like 0
  • O teză de doctorat este sinteza activității de cercetare științifică a autorului. Performanța, atestării prin acordarea titlului de DOCTOR ÎN ȘTIINȚĂ, constă în creșterea gradului de cunoaștere științifică a fenomenelor și proceselor domeniului cercetat. Direct spus, contribuție proprie, originală, cu beneficii pentru teorie și practica în domeniu. Ani de studiu a literaturii de specialitate, confruntarea cu lumea științifică în sesiuni naționale și internaționale, publicarea în reviste științifice specializate și cotate cu recunoaștere unanimă sunt doar câteva din trăsăturile și exigențele doctoratului. Plagiatul, FURT nerușinat, practică oneroasă, este tratat, din păcate diferit de furtul clasic a unui obiect material. Dovedit că ai plagiat, nu primești titlu de doctor, eventual ești rugat să refaci părțile incriminate. Furtul clasic, chiar și intenția, este sancționat de lege ca atare, un act antisocial. Ai furat, ai fost prins, ai cazier. Ai plagiat, ai fost prins, dovedit, cel mult un cazier moral. Ce valoare are la noi un astfel de cazier moral? Plagiatori dovediți, sunt parlamentari, guvernanți centrali sau locali etc. Tară a culturii noastre naționale, furtul prin plagiat este mai degrabă încurajat (prin sonsecințele pe care le generează pentru plagiator), decât sancționat. Mai este ceva trist și nedrept. Peisajul doctoratelor, care a explodat în ultimele două decenii la noi, este contaminat de practicile plagiatului, aducând prejudicii în percepția valorii muncii a mii de cercetători autentici, dedicați și care aduc contribuții la progresul nostru al tuturor.
    • Like 2
  • Coordonatorul de doctorat,adica dnii universitari,sunt primii responsabili,altfel vorba aceea,"..ii arestam pe drogati , dar traficantii stau bine linistiti in universitati pe viata si cu privilegiile neatinse si continua activitatea. "
    • Like 3
    • @ Nicolaie Apolzan
      Republica,incepand cu voi,Florine,CTP-ule,de ce nu faceti echipa cu dna Sercan,ca sa comentati,adevarat,frumos,inteligent,justificat,un eveniment sau altul,mai util ar fi sa munciti ca dna Emilia,si sa fiti amenintati,nu numai criticati.
      • Like 1
  • Acum daca l-am facut de cacao pe Ciuca , pe buna dreptate , poate ar trebui sa vedem si cine i-a fost conducator de doctorat, caci din punctul meu de vedere ala ar trebui sa nu mai intre intr-o institutie de invatamant. La noi in RO , ii arestam pe drogati , dar traficantii stau bine linistiti in universitati pe viata si cu privilegiile neatinse si continua activitatea. Asta nu diminueaza cu nimic vina lui Ciuca dar ca el sunt mii. Daca s-ar analiza toate tezele de doctorat , probabil ca ar mai ramane 10% din cei care si-au luat doctoratul. Ca sa nu mai vorbesc de dizertatiile de licenta ... Daca e dat afara o haimana din asta de profesor universitar (care este platit pentru asta) , o sa vedem mai multa rigurozitate in viitor. Altfel , vorbim ca sa nu adormim.
    • Like 2
  • Cu o mână ucise șapte talibani, iar cu cealaltă scoase echipajul (toți cu răni grave) captiv în transportorul lovit de RPG.
    Răstimp, mai trase o rafală către defileul-capcană și, nemulțumit de ultimul paragraf din lucrarea de doctorat, o luă de la capăt.
    Altminteri, cine crede că-i ușor să fii toată ziua la răzbel iar seara să răscolești hârțoage în Biblioteca Academiei Române, se înșală amarnic.
    • Like 6
  • Spuneam ieri intr-un comentariu ca ar trebui sa-si dea demisia de onoare. Retrag acest cuvant. "onoare". Onoare ai cand esti curat ca lacrima, nu manjit de niste furtisaguri fie si prin metoda Ponta Copy-Paste. Are onoare exact cata are Ponta care a renuntat la doctorat ca sa scape de acuzatie, Ponta care s-a ascuns de procurori in Istanbul sub pretextul unei operatii, Ponta care a demisionat cand sistemul mafiot construit de el si ai lui a asasinat o multime de tineri si a generat revolta strazii. Rusine si "rupeti randurile"!
    • Like 1
  • Liviu check icon
    Romania educata...
    • Like 0
  • Am mai scris aici în legătură cu subiectul. Revin.Justificarea că așa era procedeul atunci este o mizerie bună numai pentru neaveniți. Citatele întotdeuna au fost puse între ghilimele și eventual se scriau cu alt corp de literă. Obligatoriu, în josul paginii sau la sfârșitul lucrării se indica sursa. Ceea ce trebuie accentuat este faptul că altădată autorul unei teze de doctorat trebuia să vină cu contribuția sa academică la problema tratată. Alte vremuri alte cerințe. Conducătorii comuniști cu patru clase aveau obsesia studiilor. Și atunci făceau gimnaziul, liceul și facultatea într-un timp record. Un an, maxim doi. După 1989 a mai intervenit și moda doctoratelor. Gândiți-vă că mulți dintre aceștia conduc instituții importante ale statului și chiar instituții de cultură. Și vrem să discutăm de cultura în România. Este semnificativ și cine au fost miniștrii culturii în ultimii ani.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult