Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Toate ferestrele noastre în noaptea Învierii. Credincioșii ortodocși au dat de Paști o lecție de cumințenie, decență și demnitate

Ferestre Paști

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

În vreme de pandemie, când primim iar lecția dură a fragilității democrației, când privim neputincioși la ce se întâmplă, când suntem într-o așteptare tristă și fără răspunsuri, când nu mai știm ce sau în cine să credem, pentru că, vorba lui Topârceanu, zboară vești contradictorii, când ne dăm seama că, într-adevăr țara aceasta este la porțile Orientului, poate pentru că sunt Paștile, mi-am amintit de un articol a lui Nae Ionescu.

„Simone, dormi?” De trei ori s-a întors Iisus către ucenicii Lui, cei mai aproape ai Lui, și le-a cerut să vegheze pentru El. Și de trei ori ei L-au părăsit – adormind întru osteneala lor: și nu știau ce să răspundă, că erau ochii lor îngreunați de somn....

De ce le-a cerut să vegheze? Ca să-L păzească?... Nu a făcut-o. Pentru că el mergea la moarte – voia să meargă. În ceasul în care soarta Lui se împlinea, El le cerea să privegheze – să fie cu El. Iar ei au adormit. Nu au fost. Deși iubirea Lui pentru ei avea să sfărâme porțile iadului.

Simon Petru doarme. Și noi toți – ca el”.

În această adormire a venit însă, iată, lumina sfântă la Ierusalim, care, așa cum a spus patriarhul, trebuie să intre în casa sufletelor noastre.

Cred Doamne, ajută necredinței mele. Credința mea e slabă și puțină. Dar, cu toate acestea, îmi pun nădejdea în ea.

Poate pentru că în copilărie, în fiecare duminică, mă duceam cu mama la biserică.

Poate pentru că bisericile noastre ortodoxe sunt atât de calde și pline de povești și îți dau acea senzație de acasă. Cu tot respectul pe care îl am pentru celelalte religii, mă bucur că m-am născut într-o familie de țărani ortodocși.

Pentru că așa cum spune celălalt Noica, părintele Rafail, „mă găseam în Biserica Ortodoxă, a cărei atmosferă o recunoșteam. Eram în Casa Tatălui meu, dar un înstrăinat și am trăit dureros și bucuros starea Fiului risipitor... Căci, dacă n-aș fi trăit ortodoxia ca un convertit, poate că n-aș fi putut niciodată să o văd în frumusețea ei strălucitoare”.

De 30 de ani această țară încearcă să-și găsească locul într-o lume în continuă mișcare. Am sperat că s-a așezat pe drumul cel bun atunci când a aderat la NATO și a devenit membră a Uniunii Europene.

Așa hulită cum e în aceste zile, biserica și mai ales credincioșii au dovedit în noaptea Învierii decență, demnitate și responsabilitate. Preoții, deși se adaptează vremurilor și pandemiei, au reușit, iată, să aducă lumina în sufletele oamenilor. Nimeni nu a încercat să fenteze regulile, n-au existat turme de habotnici decerebrați care să ia cu asalt porțile bisericilor - așa cum s-au descris scenariile apocaliptice ale ultimelor zile.

În bisericile noastre, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la fel ca în toate duminicile din urmă și în aproape tot postul, preoții au slujit singuri.

Patriarhul nu a intrat în polemici. Și-a transmis mesajul în singurătate, așa cum a făcut-o și Papa Francisc. Mulți, poate, vor spune că a greșit, că greșește, mai ales după mult discutatul „acord” cu MAI. E dreptul lor.

Îți recomandăm

E dreptul fiecăruia de a căuta să dea un răspuns lumii. E dreptul fiecăruia de a încerca să o facă, fie cu un zâmbet, fie cu o piatră.

Dar cred că noaptea de Înviere a fost cum nu a mai fost.

Mă gândesc la emoția aceasta, până acum nemaitrăită, de a sta fiecare dintre noi, la ferestrele caselor noastre, unde stăm închiși, departe de lume, dar în lume, la miezul nopții, cu o lumânare aprinsă și cântând „Hristos a înviat”. Lumea a cântat la balcoane, și-au urat unii altora „Hristos a înviat”/ „Adevărat a înviat”, la geamuri au fost aprinse lumânări.

Cred că emoția aceasta a topit atât de clamata distanțare socială și ne-a ostoit dorul de îmbrățișarea aceea caldă și bună, pe care nu o va putea înlocui nicio realitate virtuală, niciun emoticon și nici o rețea socială.

Întotdeauna, când ne simțim izolați și singuri, ne rămân credința și speranța.

Le-am trăit împreună la miezul nopții, când am rostit „Hristos a înviat!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un citat din Nae Ionescu? Pai de ce nu direct din Zelea Codreanu?
  • Like 0
 • Stimata autoare, evident, traiti intr-o lume paralela. Desigur, au fost si oameni lucizi, dar situtaia nu e de loc roz. Stau mai sus pe deal, si am vazut cimitirul plin de lumanari, cum or fi ajuns acolo?
  • Like 1
 • E si aceasta "un crez"... Dacā asta vrem sā credem despre noi. Putem sā fim si mândri de aceasta... Dar cu nimic nu schimbā adevārul crud si crunt!
  Nu pot sā descriu dezgustul, dar pot ilustra cu documente senzatia despre "lectia" amintitā mai sus:
  Toatā seara România TV, a arātat în direct si simultan douā ferestre spre România de azi:
  -- Unul tocmai cu Gigi Becali, un simbol în subconstientul românului de rând. În ziua, seara învierii au gāsit un Om Chici, un marionet profund incult si tipic balcanic. Si s-a putut auzi si urmārii ineptiile debitate de "omul nostru" trup si suflet, bun de imitat, dar total fals în de toate...
  --- În acelasi timp, pe strāzile Bucurestiului si ale provinciei poporul exemplar (cu foarte multe exemplare) si bine (mersi) tolerat exersa drepturile si forta limitele cu fortele de ordine. "Fortele" au încercat sā reinstaureze statul de drept si linistea în plinā stare de urgentā militarā, cu greu fācând fatā si si mai greu apāsînd pe trāgaci, "din cauza legilor proaste". Sau cine stie... din simpatie, omenie. Mā rog. Treaba lor.... Si marea problemā a noastrā în viitor!
  Cāci: vin vremuri, cu comportamente "exemplare", decupate si transpuse aici din filmul distopic primul Mad Max.
  Am vāzut si nu vreau sā si trāiesc în viitorul apropiat!

  Dacā tot credeti, cā acum în România Sfintele Pasti si Învierea Domnului au fost sārbātorite într-un mod exemplar.... Nu mai zic nimic.
  Fiti Binecuvântati! Si Dumnezeu cu noi, cā nu stim ce urmeazā...

  • Like 1
 • Am incercat dar nu am putut decat sa citesc in diagonala. Este un articol scris evident de catre o petsoana fanatic religioasa. Cum poti sa spui ca a fost o lectie de cumintenie cand au fost atatea biserici in care s-a slujit si cu 30 de oameni in ele,cand s-au dat amenzi de mii de lei preotilor si credinciosilor din aceste motive,cand patriarhul l-a atacat pe presedinte,cand unii preoti au indemnat oamenii sa mearga la biserica? Republica,deveniti tot mai penibili. Verificat si voi continutul articolelor inainte de a le publica.
  • Like 2
 • Am citit. Este scris "frumos", plin de " emoții " provocate. Are niste neadevăruri și denotă că autoarea, ori habar nu are, ori omite intenționat, asta mai degrabă, au existat, manifestări condamnabile,"patriahul, împreună cu slugile sale a intrat în "polemică", generând invective grave la adresa președintelui țării, subminând autoritățile, chemate, și pentru ei era paște, să ne ferească de habotnicii înapoiați și ignoranți, care erau dispuși ca, odată cu " lumina" să ne dea și virusul temut, au existat "grupuri" de cretini, falși credincioși, care au umblat pe străzi încercând să "asiste " la slujbe. Așa ca să nu fim ipocriți, stimată doamnă.
  • Like 3
 • Nu am citit articolul. Il voi citi. Sunt curios ce cuprinde, mai ales după comentariul lui valentin. Dar nu cred că "credincioșii ortodocși au dat de paște o lecție de cumințenie". După " preludiile" acestei nopți, după comportamentul execrabil, după părerea mea, al "capilor" bor, după "opiniile" unor formatori de doi bani, după "criticile" aduse președintelui țării, care nu a vrut decât să evite extinderea rapidă a pandemiei în România, după manifestările unor indivizi dubioși, retardați, imposibil de civilizat aș zice ca, dimpotrivă, au dat un exemplu de prostie, generatoare de răutate. Ceilalți ortodocși, bulgarii, sârbii, grecii unii dintre cei mai "fundamentaliști" ortocsi, catolicii, cu toate derivatele au putut să se abțină și nu s-a "dărâmat" cerul, la noi nu, "este atât de mare credința încât nu putem fără instituția numită biserică și fără paraziții ei funcționari". Cu prețul răspândirii" ciumei" noi trebuie să mergem să pupăm poala popii si să ne aducem obolul, în bani, față de popi. Să nu, vezi doamne, să sărăcească această "breaslă". Acum voi citi și articolul.
  • Like 3
 • Valentin check icon
  Haideţi să nu confundăm situaţiile de criză cu dictaturile. Chiar nu e cazul! Se stă în casă ca să nu se răspândească virusul, nu din motive ideologice.
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult