Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Ion Iliescu și Traian Băsescu au fost personajele politice cel mai simplu de interpretat în cadrul spectacolelor grupului Divertis, Nicușor Dan este „greu de prins” pentru a fi pus într-o formă de personaj comic, în timp ce Klaus Iohannis „este jucat de un dulap”, a declarat Toni Grecu, unul dintre fondatorii Grupului Divertis, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Emblematic pentru satira politică din România, grupul Divertis a reluat în această toamnă spectacolele.
„La sfârșit, dăm niște proiecții, cu cei care au condus destinele României, din 89 până azi: Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Klaus Iohannis - într-o formă specială. Nu e jucat de un om. E jucat de un dulap. (Moderator: Nu știu ce ați vrut să spuneți.) E o parabolă. Avem voie să facem parabole. E o ficțiune, da? (...) Acum a intrat și Nicușor Dan în schemă. Nicușor Dan e un individ greu de prins. Nu știi cum să-l iei, să-l pui într-o formă de personaj comic. El nu prea e comic, nu prea produce o comedie. Este destul de tern. Nu știu ce să spun despre el. E greu de interpretat din toate punctele de vedere”, a spus Toni Grecu.
Despre Traian Băsescu, Toni Grecu spune că „prin el însuși este și un mare generator de comedie” și că „omul, are umor”, adăugând că „Ion Iliescu este cel mai puternic, a fost cel mai puternic”.
Moderator: Cu Klaus Iohannis să înțeleg că v-a fost mai greu pentru că...
Toni Grecu: Mai greu, că cu lemnul nu poți să... poți să-l modelezi, dar nu poți să comunici foarte, foarte bine.
Moderator: El vorbește? Răspunde?
Toni Grecu: Vorbește, dulapul vorbește, da. Cu inteligență artificială, atenție.
Moderator: Ați reușit să atingeți performanța, să-l faceți pe președintele României să vorbească în spectacolul vostru.
Toni Grecu: Este un dulap viu, care vorbește cu inteligență artificială. (râde)
Moderator: Bine, sunt curios ce o să faceți cu domnul Georgescu. Aduceți și un cal, un lighean cu apă rece?
Toni Grecu: Vreau să vă spun un lucru. În comedia politică, în satira politică, contează doar acei politicieni care sunt importanți pentru public. Acei politicieni care devin personaje în spectacolele satirice trebuie să fie fericiți. Pentru că înseamnă că ei există pentru public. Politicienii care nu există în spectacolele și în show-urile de satiră politică sau de comedie politică, înseamnă că nu sunt buni. Înseamnă că nu au aderență la public. Eu nu pot să fac glume cu cineva despre care publicul nu știe nimic. Sau pe care publicul îi respinge. Asta este o măsură a succesului unui politician în lume, nu în România. Este o snoavă cu Reagan. Când era președinte, era un caricaturist care în fiecare zi, într-una din publicațiile mari din Statele Unite, avea o caricatură cu el. Și primul lucru pe care-l făcea dimineața era să vadă caricatura. Și într-o zi, n-a fost caricatura. Că a avut artistul respectiv o problemă de sănătate. N-a mai desenat. A zis: de ce n-am caricatura? Înseamnă că publicul nu mai are interes pentru mine.
Emisiunea „În fața ta” , de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.