Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Comunitatea Republica și-a votat comentatorii: top 5 comentarii venite de la dumneavoastră

Republica vă va prezenta în fiecare săptămână un top al celor mai apreciate comentarii făcute de cititorii noștri la articolele publicate în Republica. În top vor intra comentariile care au obținut cele mai multe like-uri din partea celor care le-au citit.

Top 5 comentarii ale cititorilor la articolele Republica din ultima săptămână:

1. Radu Prisăcaru, comentariu (22 de aprecieri) la articolul Cum am ajuns un profesor prost, dar bun! - autor Oana Moraru

"Sunt profesor de matematică într-o școală de cartier, într-un orășel. La ora la care citesc rândurile de mai sus, am terminat pregătirea orelor pentru a doua zi. Aceleași ciudățenii ca la limba română: cum să împac problemele lor cu programa mea. La clasa a VIII-a, teorema celor trei perpendiculare. Le pun câteva filmulețe de prezentare. Contez mai întâi pe vizual, apoi încerc să văd ce-au priceput și dacă se descurcă cu aplicații ușoare. Foarte ușoare...La clasa a VII-a, am reciproca teoremei lui Thales. Fișă de lucru, cu enunțul, un exemplu de problemă. Celelalte aplicații de pe fișă schimbă doar ușor datele problemei. Și așa, se descurcă greu în a înlocui în problemă valorile numerice... La clasa a VI-a, scăderi de fracții. Oare vor fi mai liniștiți, de data asta, sau își vor arunca din nou sticla de suc unul altuia? Azi l-am văzut în cartier pe Nicu, căruia i-a murit de curând mama. Era dezorientat, în stradă. Oare ce aștepta? Dacă înainte era agitat, acum izbucnește la fiecare 5 minute și-i pune la punct pe colegi..." Citește aici continuarea comentariului lăsat de Radu Prisăcaru la articolul Oanei Moraru. 

2. Radu Prisăcaru, comentariu (14 aprecieri) la articolul Un exercițiu de logică pentru Raed Arafat - autor Cristian Tudor Popescu

"Eu nu m-aș grăbi să-l demolez pe Domnul Raed Arafat. Este genul de om care luptă pentru o idee. O idee în folosul altora. Lupta sa a dus la crearea unui sistem performant, care rivalizează cu sisteme omoloage din țări dezvoltate. Astfel de oameni fac ceea ce fac nu pentru gloria lor personală și nu o fac pentru avantaje materiale. Nu l-aș suspecta de minciună. Problema Domnului Arafat este aceea că e singur. Singur într-un ocean de politruci, de nenorociți care au ajuns în funcții pe bază de recomandări politice." Citește aici continuarea comentariului lăsat de Radu Prisăcaru la articolul lui Cristian Tudor Popescu. 

3. Nedea Ioan, comentariu (11 aprecieri) la articolul Cum am ajuns un profesor prost, dar bun! - autor Oana Moraru

"Începe o revolutie Oana! Aduna-ti colegii in jurul acestor idei si iesiti in fata , vom fi cu voi . Nimic nu se putea strica in tara aceasta fara complicitatea noastra tacuta, tacita, nici sistemul de sanatate, nici invatamantul ...nimic . Regimul dinainte de 1989 a "stricat" omul si dupa 1989 nu s-a facut nimic pentru "repararea" lui, din contra parca toate legile si toate masurile administrative stimulau dezvoltarea laturilor rele, egoism, lacomie , ura.. ducerea la perfectiune a aptitudinilor de a te descurca , de a te strecura , de a fenta."Citește aici continuarea comentariului lăsat de Nedea Ioan la articolul Oanei Moraru.

4. Geanina Oprea, comentariu (9 aprecieri) la articolul Cum am ajuns un profesor prost, dar bun! - autor Oana Moraru

" Felicitari pentru articol! Trist, dureros de trist, dar adevarat! Din pacate, din an in an suntem pusi in fata acestor... "provocari"! Prea putini dintre noi, profesorii, se intereseaza si de... sufletul acestor copii, indiferent daca sunt la gimnaziu sau liceu. Personal, am plecat de la ideea ca menirea unui profesor de Limba si literatura romana este sa-i atraga pe elevi spre LECTURA, trebuie sa-i indemne sa citeasca si asta prin exemplul propriu! Sa citesti alaturi de ei, sa le recomanzi carti, sa-i provoci la discutii pe marginea acestora, sa le ceri parerea despre o carte pe care o citesc, sa le starnesti atentia printr-un citat interesant, care sa le capteze atentia". Citește aici continuarea comentariului lăsat de Geanina Oprea la articolul Oanei Moraru.

5, Florentina Harko, comentariu (8 aprecieri ) la articolul Cum am ajuns un profesor prost, dar bun!  - autor Oana Moraru

" Fac parte din categoria fericitilor care nu au fost obligati sa memoreze texte concepute de profesor si care au primit in schimb lecturi cu bratul. Imi amintesc cu mare gratitudine de singurul profesor de lb. romana, sa-l odihneasca Dzeu in raiul cuvintelor, la sfarsitul orelor caruia tresaream ca treziti din somn de sunetul clopotelului. Iubeam acel sunet ce vestea o temporara si dealtfel iluzorie libertate. Cu o exceptie. Ora de romana. Nu am facut nici o branza la olimpiadele scolare insa am pastrat nealterata prin ani dorinta de a citi. Pana astazi intram in librarii eu si fostii mei colegi de liceu, fapt confirmat de ei la reuniunile de liceu, cu respectul cu care intri intr-o catedrala". Citește aici continuarea comentariului lăsat de Florentina Harko la articolul Oanei Moraru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Avem și noi o ciocârlie .
    "A început procesul Ioanei :
    Cauchon (sau Warwick -n-are importanță ) : cu cât va fi mai degrabă judecată și arsă , cu atât va fi mai bine.Pentru toată lumea . Nu este deloc imposibil că peste câteva secole să i se ridice statuie : o flăcăruie cu lumină orbitoare , repede stinsă "
    "Vocea ei era blândă și joasă ", îmbrăcată în haine bărbătești, se ferește de trufie , că Demonul să nu izbutească să o prindă în gheare ". Dorința ei este să izbăvească regatul care e în mare primejdie . Și totuși recunoaște că e trufașă : "Știu că sunt trufașă...dar sunt fiica Domnului. Dacă nu mă voia trufașă , de ce mi-a trimis arhanghelul său strălucitor și sfintele sale înveșmântate de lumină ? " "De ce mi-a îngăduit să-i conving pe toți acei pe care i-am convins , și erau la fel de învățați , la fel de înțelepți ca și voi , că eu sunt aceea care trebuie să port o armură frumoasă , dăruită de regele meu, și o spadă neînduplecată ..."
    Cauchon (sau Warwick-n-are importanță ) :-Propaganda e un lucru rudimentar ; principalul e să spui o minciună grosolană , s-o repeți mereu și în felul acesta devine adevăr . Pentru mine urgent e s-o reduc la zero pe această fată ."

    Cauchon ( sau Warwick-n-are importanță) : "Noi ne servim de aceleași mijloace : căci ce înseamnă oare a guverna lumea cu bâta decât să-i faci pe niște proști să creadă că gândesc ei înșiși ceea ce-i determinăm noi să gândească ?"
    Tot Cauchon :"-Desi ne strigau insulte care mai de care .Dar noi , ceștilalți , oamenii politici , suntem siliți să nu prea reflectăm la această măreție a omului singur . Și ca un făcut o întâlnim de obicei la oamenii pe care îi punem la zid ."
    Apar în decor și doamne favorite , "care vor să facă vâlvă la curțile Europei " cu moda cu două coarne brodate cu perle , așa că le comandă cu o lună înainte pentru serbare .
    Carol și el obosit , cam strâmtorat și mai puțin curajos , "e prea obositor să fii curajos și prea periculos , în lumea asta de brute în care trăim ".
    Clevetirile nu încetează dar " toată lumea e de aceeași părere , de la ultimul valet până la cele mai înalte doamne de la curte : numai ea ne poate salva , E absurd ."
    Ioana surâzând : "Nu , nu-i cine știe ce. Dar e de ajuns. D-zeu nu cere oamenilor nimic extraordinar . Atâta doar , să aibă încredere în acea părticică din ei care e el . Să-si ia nițel zborul .Pe urmă are el grijă ."
    Cineva acolo sus ne iubește .....
    • Like 0
  • check icon
    Pai nu Republica a facut selectia, ci tot noi... :)
    • Like 0
  • Am citit comentariul castigator si nu m-a convins deloc. Nu e decat o lauda adusa unui medic, in speta Raed Arafat, care s-a dus sa fie sef intr-un domeniu la care nu se pricepe. In moentul cand faci acest lucru, oricat de bun medic ai fi, tot politruc devii...
    Iar acum despre castigator: Cum adunasi, bace, atatea like-uri ? Fu ca la nunta, ai ?
    "De la nasu si nasa mare, 2 like-uri ! Sa traiasca ! De la nasu si nasa mici, inca 2 like-uri ! Sa traiasca la multi ani ! In total patru like-uri ! Restul pana la la 22 de la colegii sai de gadinita, grupa mica...
    • Like 0
  • Mulțumesc frumos pentru aprecieri. La mulți ani România și tuturor românilor!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult