Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Topalu, diamantul uitat din Dobrogea: peisaje idilice pline de gunoaie, nicio posibilitate de cazare, singurul restaurant e de fapt un birt

tonitza

Cum vara târzie, a se citi toamna cu temperaturi de iunie, nu se dă dusă din Dobrogea, am decis ca, în fiecare sfârșit de săptămână, să vizităm cât mai multe localități din județele Constanța și Tulcea. Am ales această perioadă și cu speranța că nu vom prinde aglomerat la obiectivele turistice, tocmai pentru a ne proteja de coronavirus. Comuna Topalu era de mult pe harta noastră, dar până acum am tot evitat să ne planificăm o ieșire la mal de Dunăre. Iată că astrele s-au aliniat și Topalu a devenit destinația preferată.

Nu am găsit nicio posibilitate de cazare, iar singurul restaurant din sat este de fapt un birt

Primul pas după alegerea destinației a fost să căutăm un loc de cazare. Am răscolit google-ul, am căutat pe pagina Primăriei Topalu, ne-am întrebat prietenii pescari dacă știu vreo pensiune/gospodărie care oferă și posibilitatea de cazare, iar răspunsul tuturor a fost NU. Ciudat este că cei care au vizitat localitățile care formează comuna Topalu au vorbit la superlativ despre așezările aflate la malul Dunării. 

O pagină goală. Cam acesta este sectorul turistic la Topalu

În cele din urmă, am reușit să ne cazăm în casa prietenilor unor prieteni și astfel am rezolvat și problema dormitului peste noapte. Mergem mai departe. După locul de cazare, pasul următor este să cauți localuri în care poți să mănânci sau gospodării de unde poți să cumperi produse locale pe care să le gătești. Din păcate, oferta se rezumă la un singur local, cârciuma din centrul localității Topalu, unde poți mânca mici și ceafă tradițională de Dunăre. Da, poate am fost puțin ironic, dar fie oamenii de acolo trăiesc din braconat, fie nimeni nu le-a deschis încă mintea că turismul local le poate asigura viitorul. Și astfel, escapada la Topalu s-a transformat și într-o excursie cu sacoșele pline de mâncare cumpărată din Constanța. 

Bucate aduse de acasă pentru că nu am avut de unde să le cumpărăm local

Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă” și liniștea apăsătoare în lipsa unui ghid

Localitatea Topalu găzduiește muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă” poate singurul din România care reunește 228 de lucrări de artă modernă, așa cum ne-a și indicat doamna care ne-a vândut biletele la intrare (10 lei pentru adulți, 2,5 lei pentru elevi și studenți). Conform informațiilor furnizate de reprezentanții Muzeului de Artă din Constanta, doctorul Gh. Vintilă (1898 – 1978) a donat în anul 1960 comunei sale natale, Topalu, 228 lucrări de artă românească modernă în vederea alcătuirii unei colecţii publice de mare interes şi originalitate. În urma acestei donaţii, în casa părintească a doctorului se înfiinţează, în acelaşi an, Muzeul de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă Topalu şi devine secţie a Muzeului de Artă Constanţa. Muzeul găzduieşte opere ale celor mai importanţi creatori români – Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han.

Sala Tonitza

Colecția de artă, evaluată la peste 2,5 milioane de euro, este subiectul unui proces care se tot strămută prin instanțele din țară. Pe scurt, Mario Vintilă, care susține că este moștenitorul dr. Gheorghe Vintilă, cel care a donat lucrările de artă, încearcă să obțină colecția, iar statul român încearcă să o păstreze. Muzeul este deschis, zilnic, între orele 09.00-17.00 La intrare ești preluat de un agent de pază care îți scanează temperatura și imediat după ce cumperi biletele vei găsi o masă cu dezinfectant. Nu am văzut niciun anunț privind numărul maxim de vizitatori care au permisiunea de a intra în același timp în muzeu. Cum noi am fost cinci adulți și doi copii, am intrat cu toții fără probleme. Colecția este impresionantă, dar dacă nu ai studiile necesare ar fi binevenite explicațiile unui ghid sau măcar o broșură cu istoria lucrărilor de artă și informații despre cei care le-au creat. Le recomand celor de la Muzeul de Artă să investească într-un ghid audio în română/engleză/franceză mai ales că sezonul estival 2020 a fost neașteptat de bun la capitolul vizitatori la muzeu. Informație confirmată chiar de angajata muzeului.

Peisajul idilic plin cu gunoaie

Apusul pe malul Dunării este spectaculos! Ca într-o pictură, cerul și apa se joacă într-o simfonie de culori. Poate că aceasta este amintirea care ar trebui să-ți rămână întipărită în minte atunci când ajungi la Topalu. 

Apus pe malul Dunării

Dar, din păcate, dimineața ies la iveală sutele de peturi, sticle, sacoșe de plastic și doze de bere aruncate de localnici și de pescari. O mare de gunoaie acoperă malul înverzit al Dunării.

 

Zona poate fi valorificată turistic, iar relieful pare că te îndeamnă să descoperi totul pe șaua unei biciclete. Pe care nu ai de unde să o închiriezi local. La fel cum nu vei găsi nici pontoane amenajate pentru pescuit, deși sute de constănțeni se aflau pe malul Dunării.

Litrul de must și cetatea Capidava

Comuna Topalu este într-o zonă viticolă recunoscută, iar vinul obținut aici a câștigat multe medalii de aur. Din păcate, pandemia de coronavirus a dus și la sistarea programelor de vizitare a cramelor. Și totuși, proprietarul unei podgorii nu ne-a lăsat să plecăm de la poarta cramei fără a ne dărui doi litri de must. (Mulțumim. A fost extraordinar!)

Fericiți că vom bea must obținut cu doar câteva ore în urmă, ne-am îndreptat spre cetatea Capidava, aflată la doar șapte kilometri de Topalu. Informațiile obținute de pe site-urile oficiale ale instituțiilor din Constanța se cam băteau cap în cap. Ba era deschisă, ba încă nu se semnase procesul verbal de predare primire din cauza unui dosar instrumentat de procurorii DNA. Am riscat și am ajuns la poarta cetății. Am fost întâmpinați de un cerșetor care, după ce a primit o țigară, ne-a explicat că cetatea este închisă, dar că ne va conduce el ilegal printre vestigii. Am ales să nu.

Cetatea Capidava nu poate fi vizitată

Ne-ar plăcea să revenim la Topalu, dar nu o vom mai face prea curând dacă lucrurile nu se vor schimba în bine. Poate că aceste rânduri vor fi citite și de un factor de decizie local, județean sau național care va demara proiecte pentru șlefuirea diamantului uitat pe malul Dunării. 

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am sapat la Capidava prin 95-96 sub indrumarea prof. Florescu. Nu s.a schimbat nimic. Ba da, cetatea a fost "restaurata", dupa trecerea in nefiinta a profesorului, de fapt reconstruita pe alocuri, cu beton. Total inadecvat si contrar tuturor normelor de conservare. Zona aia, ca si altele din tara e incremenita in timp. Oamenii sunt asa saraci, financiar si uman, ca nu constientizeaza pe ce stau. Cand ploua, pe pantele satului de vizavi de cetate apareau cioburi de sticla si ceramica romană. Cetatea a avut terme si port. A fost preluata de genovezi si a constituit un punct important de control al comertului pe Dunare. Daca ar fi fost in Ungaria sau chiar in Bulgaria, statul si localnicii ar fi profitat din plin de un asemenea sit. La noi ..... avem primari corupti care nu.si propun decat sa se capatuiasca personal. Si oamenii, in lipsa de cap, braconeaza si nici macar nu inteleg ca isi submineaza viitorul.
    • Like 0
  • Funky, servus!
    :)
    Veni-or și bunele,
    purice
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult