Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Totul despre CNP-ul fiscal: ce este Numărul de Identificare Digitală (NID) pe care-l vor avea românii care fac cumpărături online

Imagine sugestivă cu digitalizare fiscală. Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Ministerul Finanțelor a pregătit legislația pentru introducerea CNP-ului fiscal pentru cumpărături online, un proiect în acest sens fiind publicat pe site-ul instituției în dezbatere publică. Acesta va purta denumirea de Număr de Identificare Digitală (NID), scrie Hotnews

Publicația Economica.net notează că guvernul propune utilizarea de către persoanele fizice a unui număr de identificare digitală, ca o alternativă la CNP, pentru funcționarea corectă a sistemelor digitale care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice. Acest cod de identificare fiscală ar permite ANAF să vadă ce cumpără o persoană, iar dacă produsele sunt scumpe, Fiscul să poată verifica proveniența banilor cu care a achiziționat persoana respectivă produsul.

Conform documentului analizat de HotNews.ro, orice persoană fizică care deține cod numeric personal poate solicita organului fiscal central alocarea unui număr de identificare digitală, atribuit în scop fiscal, care să fie utilizat la interacțiunea persoanei fizice cu sistemele digitale în care se solicită identificarea sa prin înscrierea codului numeric personal.

În nota de fundamentare a proiectului, mai precizează HotNews, se spune că la solicitarea persoanei fizice, acest număr va fi comunicat fie prin utilizarea serviciului „Spațiul privat virtual” fie prin utilizarea altor mijloace de comunicare în mediu electronic (de exemplu, o aplicație pusă la dispoziția persoanei fizice pe site-ul ANAF sau pe telefon). 

Astfel, o persoană fizică poate alege să își dovedească identitatea în relația cu organul fiscal, utilizând acel număr de identificare digitală în scop fiscal în locul codului numeric personal, mai indică HotNews, citând prevederile proiectului.

Sistemele digitale, structura numărului de identificare digitală, precum și procedurile privind solicitarea, atribuirea și anularea acestuia se vor aproba prin ordin al președintelui ANAF.

În felul acesta, ANAF va afla ce cumpără un român. Iar dacă produsele sunt unele scumpe, de lux, atunci Fiscul ar putea verifica persoana respectivă pentru acele produse. Acum există un impozit de 70% pe veniturile nedeclarate iar pentru asta vrea Fiscul să afle cine încalcă legea, precizează Economica.net.

Efectul sinergic al tuturor măsurilor pe care le implementăm pentru a ține sub control evaziunea fiscală va fi vizibil în contul de execuție bugetară. Din experiența noastră, în combaterea evaziunii fiscale și având în vedere mecanismele pe care le implementăm, am constatat că trebuie să gestionăm problema din mai multe direcții, pentru a monitoriza și reveni la normalitate. Proiectele noastre de digitalizare converg spre obiectivul general de reducere a gap-urilor la diverse categorii de impozite și taxe. Toate statele care au aplicat astfel de proiecte de digitalizare au obținut rezultate semnificative. Toate aceste măsuri ne vor ajuta să valorificăm mai bine creanțele bugetare, să reducem cât mai mult sarcina fiscală de pe umerii contribuabililor și astfel să generăm finanțări consistente pentru asigurarea marilor servicii publice”, a declarat ministrul finanțelor, Marcel Boloș.

Principalele modificări, potrivit Economica.net, vizează:

  • Acordarea eșalonării la plată în formă simplificată, inclusiv pentru obligațiile fiscale cu reținere la sursă, în anumite condiții
  • Posibilitatea plății obligațiilor fiscale în conturile de venituri bugetare aferente fiecărui tip de obligație fiscală
  • Stabilirea unor mijloace electronice de comunicare mai facile cu reprezentanții legali/desemnați ai mediului de afaceri, pentru informarea periodică privind situația fiscală
  • Simplificarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate și confiscate
  • Măsuri pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări şi plăți în numerar în cazul debitorilor care au înființate popriri asupra conturilor bancare
  • Introducerea numărului de identificare digitală, alternativ CNP-ului

De asemenea, conform documentului o persoană nerezidentă care nu deține cod numeric personal și este subiect într-un raport juridic fiscal, va trebui să se înregistreze fiscal și să primească un număr de identificare fiscală unic pe care îl va utiliza pentru îndeplinirea obligațiilor fiscale.

O altă modificare indicată de Hotnews vizează acordarea eșalonării la plată în formă simplificată, inclusiv pentru obligațiile fiscale cu reținere la sursã, în anumite condiții.

Condiția principală este cea achitãrii unui procent de cel puțin 15% din cuantumul obligațiilor bugetare cuprinse în certificatul de atestare fiscalã. HotNews amintește că prin Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 20/2023 s-a eliminat posibilitatea acordãrii eșalonãrii la platã în formã simplificatã pentru obligațiile fiscale cu reținere la sursã.

Eşalonarea la plată nu se va acorda pentru obligaţiile fiscale în sumă totală mai mică de:

  • 50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mare;
  • 25.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
  • 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent;
  • 2.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice.

Proiectul propune simplificarea principiilor de valorificare a bunurilor la licitație prin crearea cadrului legal pentru efectuarea publicitãții bunurilor prin platforme specializate, precum și pentru digitalizarea activitãții de organizare a licitațiilor prin platforma on-line. Ministerul Finanțelor amintește că prin PNRR este finanțat un proiect de dezvoltare a unei platforme de licitații electronice, care are în vedere, pe de o parte realizarea unei mediatizări mai facile a bunurilor sechestrate de ANAF, iar pe de altã parte, de valorificare printr-o procedura transparentã și concurențialã, astfel încât prețul bunurilor valorificate să crească, mai scrie HotNews.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult