Foto: Facebook CECCAR
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) cere Guvernului abrogarea ordonanțelor de urgență publicate vineri în Monitorul Oficial, care prevăd între altele introducerea e-TVA. „Acest circ birocratic se vrea a fi soluția pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația”, scriu într-o postare pe Facebook reprezentanții CECCAR, solicitând „inițierea unui dialog real și constructiv cu toate părțile interesate pentru identificare de soluții fiscale sustenabile”.
Contabilii acuză funcționarii de stat că se joacă „de-a v-ați ascunselea cu responsabilitățile lor (transferându-le tocmai contribuabililor, adică celor cale le finanțează și salariile), în timp ce mediul de afaceri este tratat ca un personaj principal suspect, într-o piesă intitulată „Toți sunt evazioniști””.
„Nu putem identifica adevărații evazioniști? Nicio problemă: mai bine presupunem că sunt toți! Facem reguli mai aspre pentru toți, ca să nu mai scape nimeni.
Nici nu mai contează că sistemul informatic abia funcționează, important este că regulile sunt acolo, „sculptate” în „piatra digitală” a ministerului”, se arată în postarea CECCAR
Publicată în Monitorul Oficial fără o dezbatere reală, procedura e-TVA reprezintă un decont precompletat de TVA. Acesta conține date și informații privind operațiunile economice declarate de către persoanele impozabile și transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Decontul precompletat „se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin intermediul Spațiului privat virtual, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale”, arată Ministerul Finanțelor.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, scrie într-o postare pe Facebook că firmele și persoanele fizice vor avea la dispoziție cinci zile pentru a verifica informațiile, a face modificări și a transmite forma finală. „Verificarea informatiilor de către contribuabili se va face pe baza rapoartelor puse la dispozitie prin SPV. După verificarea acestor informații contribuabilii vor depune decontul clasic de TVA până la data de 25 a fiecărei luni.
Ulterior, ANAF va putea să identifice automat și rapid dacă există diferențe semnificative, iar acolo unde sunt va trimite notificări.
Nefurnizarea informațiilor cerute sau furnizarea de informații parțiale prin formular va reprezenta un indicator de risc fiscal în baza căruia se poate decide inițierea unui control”, scrie Boloș, în postarea care i-a înfuriat pe contabili. Aceștia îl acuză pe ministrul Finanțelor că le transferă responsabilitățile funcționarilor ANAF și că măsura presupune un volum uriaș și inutil de muncă pentru contabilii care deja erau supusi presiunilor.
Postarea lui Marcel Boloș are peste 1.200 de comentarii, multe dintre ele extrem de critice.
„Există șansa să moară contabili în birouri din cauza stresului și a extenuării”
„Referitor la ultima născocire (e-TVA) vă pot spune: există șansa să moară contabili în birouri din cauza stresului și a extenuării și cum dvs aveți un anumit background, o să vă mustre conștiința. Suntem cocoșati de tot mai multe cerințe și raportări. Am ajuns să ne neglijam total familia, copiii, propria sănătate doar pentru a face față cerințelor tot mai absurde ...cu securea amenzilor deasupra capului. În loc să ne chemați alături de dvs (cu toții tragem pentru bine țării), să ne ascultați, să ne consultăm, să folosiți cunoștințele și expertiza noastră, să construim un dialog pentru a eficientiza activitatea noastră și a dvs, să devenim parteneri, cu un scop comun...în loc de toate acestea...ne îndepărtați mai tare și mai rău decât atât, ne distrugeți viețile personale pentru ca efectiv în noile condiții nu o să mai avem posibilitatea să mergem vreodată în vreun concediu”, îi scrie un contabil lui Boloș.
Într-un alt comentariu, ministrul de Finanțe e acuzat că nu a respectat termenul de consultare. „Este ireal ce puteți face din profesia noastră în ultima perioadă. Dați ordonanțe fără a respecta măcar din bun simț, dacă nu din respect pentru mediul de afaceri, termenul de consultare înainte să le publicați în Monitorul Oficial. Aici fac referire clară la OUG nr. 70, publicat în Mo nr. 582/21.06.2024, cu termen de consultare publică 28.06.2024. Rezultă fără putință de tăgadă ignoranța și indiferența în analiza implementării acestui sistem e-TVA și lipsa totală a corelării cu prevederile Codului Fiscal. Poate ați uitat, dar Codul Fiscal este Biblia noastră, a economiștilor/ consultanților fiscali, cei care vă furnizează informațiile și resursele pentru economia națională. V-ați aplecat măcar o fracțiune de secundă asupra impactului acestei ordonanțe, atât în mediul de afaceri cât și în cadrul propriului minister pe care îl conduceți, să vedeți câte situații fără ieșire pot apărea?”
„Vă mulțumim, prin aceasta ordonanță, ne-ați privat de dreptul la libertate”
O expertă contabilă îl întreabă pe Boloș cum va reuși ea să verifice în 5 zile, lună de lună, deconturile precompletate e-TVA la zeci de firme? „Avem copii acasă, care se îmbolnăvesc, sunt răciți sau poate suntem noi bolnavi, unii contabili poate se căsătoresc, si-au programat concedii între 20 și 25 ale lunii.
Ulterior, daca sunt diferente, si vor fi la majoritatea firmelor, în termen de 10 zile va trebui să vă răspundem la notificare. Conform Codului Muncii ar trebui să avem 10 zile de concediu de odihnă legate. Vă mulțumim, prin aceasta ordonanță, ne-ați privat de dreptul la libertate”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.