
Foto captura Digi24
Fostul președinte Traian Băsescu, europarlamentar PMP, a declarat că dacă ar fi fost în prezent la guvernare și ar fi fost nevoit ca, în 2020, să aplice legea care majorează pensiile cu 40%, ar fi ales să fie „corect cu românii” și ar fi anunțat că trebuie ajustate creșterile, „pentru că nu avem de unde să le dăm”.
„Cred că aș fi fost corect cu românii. Le-aș fi spus că este o exagerare și că trebuie ajustate creșterile, pentru că nu avem de unde să le dăm. Aș fi fost corect, pentru că exagerările acestea se plătesc, se plătesc în inflație, de fapt nu te bucuri de ele. O creștere de 40% a pensiilor nu știu dacă ne imaginăm ce înseamnă”, a declarat Traian Băsescu, duminică, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Fostul președinte consideră că puțini oameni își dau seama care va fi impactul creșterii pensiilor cu un nivel de 40% și a amintit că în expunerea de motive a legii pensiilor sunt menționate deficitele la fondul de pensii, până în 2022, care cumulate înseamnă 136 de miliarde de euro, bani pe care România va trebui să îi împrumute.
„Șocul nu e cifra, șocul e minciuna”
Pe de altă parte, Traian Băsescu consideră că Bruxelles-ul urmează să reacționeze, după ce autoritățile au anunțat că deficitul bugetar din acest an va fi de 4,5% din PIB, cu mult peste nivelul maxim de 3%, la care România s-a angajat.
„Bruxelles-ul va reacționa. Deocamdată i se pare șocant Bruxelles-ului, nu le vine să creadă că de la o țară care s-a angajat să stea în criteriile de la Maastricht, adică să aibă maximum 3% deficit, am trecut să anunțăm că vom avea 4,5% în raport cu PIB-ul. Dar șocul nu e cifra, șocul e minciuna, pentru că își dau seama că s-au măsluit informațiile: nu au spus că au blocat returnarea TVA, nu au spus că au blocat investițiile, plata concediilor medicale și așa mai departe”, spune Băsescu.
În opinia fostului președinte, actualul guvern trebuie să nu privească lucrurile cu relaxare.
„Actualul guvern este obligat să se uite prin toate cotloanele bugetului, să vadă unde poate veni la un deficit rezonabil. Nu poți să spui - pentru că au guvernat ei, eu cu relaxare fac 4,5% deficit. Nu, dl Cîțu, trebuie să te bați, să te apropii cât mai mult de 3%. Vezi pe unde tai, vezi ce cheltuieli n-o să mai faci. Spre exemplu, aș fi anunțat până acum de 10 ori - se sistează orice cheltuială materială în ministere. Adică băieți, nu mai cumpărați mașini, televizoare. Sau la ordonatorii secundari, care primesc bani de la minsitere, le sistam din prima zi cheltuielile materiale. Mă mai uitam și pe la investiții, să văd ce nu e pe zona critică si mai stopam și acolo niște investiții. Aici avem un cost, costul sincerității va fi downgradarea de către agențiile de rating, care până acum te-au ținut în BBB negativ stabil, de exemplu, ceea ce înseamnă că aveai investment grade, adică era recomandată pentru investiții, iar acum după ce se dezmeticesc, după Anul Nou, veți vedea ce se întâmplă cu ratingul, dacă dl Cîțu stă pe 4,5% deficit. Categoric va scădea ratingul de țară al României, dacă dl Cîțu va sta pasiv și va spune că asta este”, a explicat Traian Băsescu.
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 14.30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"Adică băieți, nu mai cumpărați mașini, televizoare" în traducere liberă, nu mai faceți terenuri de fotbal în pantă...Ați mizat prea mult pe prostia și uituceala oamenilor. Dublu ghinion, nu mai funcționează!