Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Tratamentul cu anticorpi pe care l-a primit Trump tratează direct cauza bolii. Ar putea fi folosit și în România

Trump EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Foto EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Tratamentul inovator care i-a fost administrat președintelui Donald Trump, un „cocktail” de anticorpi monoclonali cu dublu rol - de reducere a intensității simptomelor și de micșorare a încărcăturii virale a pacientului, nu este încă disponibil publicului larg, însă utilizarea lui ar putea fi esențială în tratarea cazurilor grave de Covid-19. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar Central, a explicat la Digi24 că anticorpii monoclonali au un rol atât pentru prevenție cât și pentru terapie.

„Este o combinație de doi anticorpi monoclonali care țintesc, practic, proteina de suprafață a virusului, acea proteină prin care virusul se atașează de celula țintă și prin intermediul căreia intră în interiorul celulei. Acești doi anticorpi monoclonali sunt selectați din serurile pacientului, din sângele pacienților care au avut această infecție și, ulterior, replicați, recombinați pe șoareci care au același tip de răspuns imun ca omul.

Practic, acești anticorpi monoclonali au un rol atât pentru prevenție cât și pentru terapie. Beneficiile din studiile de fază 1 și 2 sunt legate de scăderea încărcăturii virale a pacientului, deci, practic, reduce cantitatea de virus din organism, lucru care este direct dependent de pronostic. S-a observat că un pacient care are o încărcătură virală mare are un risc mai mare de a dezvolta o formă severă, ori aici e un beneficiu important. Al doilea lucru ar fi legat de reducerea intensității simptomatologiei.

Acești anticorpi din studiile făcute pe cei 275 de pacienți au un profil de siguranță foarte bun și, probabil că vor reprezenta, în momentul de față, o soluție de viitor pentru tratamentul acestei infecții. Compania farmaceutică este Regeneron, este recunoscută această companie pentru inovație și cercetare în terapia cu anticorpi monoclonali, ei au dezvoltat anticorpi monoclonali inclusiv pentru ebola”, a declarat la Digi24 dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar Central.

Folosirea noului tratament ar putea să înceapă și în România, însă este nevoie de aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru a începe studiile clinice. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală, a declarat pentru Mediafax că tratamentul cu anticorpi care i-a fost administrat lui Donald Trump există și la Institutul Matei Balș din București. „Cu siguranţă că tratamentul de studiu există, trebuie să fie doar aprobările. În mod clar, chiar poate fi folosit şi exemplul vine din America. Exemplul nu se referă doar la preşedintele Trump, ei au studii în desfăşurare. (...) Mai ales într-o situaţie grea de pandemie ar trebui să se mişte lucrurile nu repede, ci foarte repede”, a spus dr Adrian Marinescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Poate, prea putin. CEA MAI NEAGRA ZI ESTE MAINE. AZI, IN FIECARE ZI, ESTE O BUCURIE FATA DE CE VA FI MAINE.
    • Like 0
  • Poate, prea putin. CEA MAI NEAGRA ZI ESTE MAINE. AZI, IN FIECARE ZI, ESTE O BUCURIE FATA DE CE VA FI MAINE.
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult