Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tratamentul cu anticorpi pe care l-a primit Trump tratează direct cauza bolii. Ar putea fi folosit și în România

Trump EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Foto EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Tratamentul inovator care i-a fost administrat președintelui Donald Trump, un „cocktail” de anticorpi monoclonali cu dublu rol - de reducere a intensității simptomelor și de micșorare a încărcăturii virale a pacientului, nu este încă disponibil publicului larg, însă utilizarea lui ar putea fi esențială în tratarea cazurilor grave de Covid-19. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar Central, a explicat la Digi24 că anticorpii monoclonali au un rol atât pentru prevenție cât și pentru terapie.

„Este o combinație de doi anticorpi monoclonali care țintesc, practic, proteina de suprafață a virusului, acea proteină prin care virusul se atașează de celula țintă și prin intermediul căreia intră în interiorul celulei. Acești doi anticorpi monoclonali sunt selectați din serurile pacientului, din sângele pacienților care au avut această infecție și, ulterior, replicați, recombinați pe șoareci care au același tip de răspuns imun ca omul.

Practic, acești anticorpi monoclonali au un rol atât pentru prevenție cât și pentru terapie. Beneficiile din studiile de fază 1 și 2 sunt legate de scăderea încărcăturii virale a pacientului, deci, practic, reduce cantitatea de virus din organism, lucru care este direct dependent de pronostic. S-a observat că un pacient care are o încărcătură virală mare are un risc mai mare de a dezvolta o formă severă, ori aici e un beneficiu important. Al doilea lucru ar fi legat de reducerea intensității simptomatologiei.

Acești anticorpi din studiile făcute pe cei 275 de pacienți au un profil de siguranță foarte bun și, probabil că vor reprezenta, în momentul de față, o soluție de viitor pentru tratamentul acestei infecții. Compania farmaceutică este Regeneron, este recunoscută această companie pentru inovație și cercetare în terapia cu anticorpi monoclonali, ei au dezvoltat anticorpi monoclonali inclusiv pentru ebola”, a declarat la Digi24 dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar Central.

Folosirea noului tratament ar putea să înceapă și în România, însă este nevoie de aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru a începe studiile clinice. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală, a declarat pentru Mediafax că tratamentul cu anticorpi care i-a fost administrat lui Donald Trump există și la Institutul Matei Balș din București. „Cu siguranţă că tratamentul de studiu există, trebuie să fie doar aprobările. În mod clar, chiar poate fi folosit şi exemplul vine din America. Exemplul nu se referă doar la preşedintele Trump, ei au studii în desfăşurare. (...) Mai ales într-o situaţie grea de pandemie ar trebui să se mişte lucrurile nu repede, ci foarte repede”, a spus dr Adrian Marinescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Poate, prea putin. CEA MAI NEAGRA ZI ESTE MAINE. AZI, IN FIECARE ZI, ESTE O BUCURIE FATA DE CE VA FI MAINE.
    • Like 0
  • Poate, prea putin. CEA MAI NEAGRA ZI ESTE MAINE. AZI, IN FIECARE ZI, ESTE O BUCURIE FATA DE CE VA FI MAINE.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult