Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un prieten din Italia mi-a spus că la ei vinetele, gogoșarii și ardeii capia costă 0,50 euro pe kilogram la supermarket. La noi sunt între 1 și 2 euro. De la zacuscă la economie europeană

supermarket - legume - Foto Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

Trebuie să mărturisesc că îmi place foarte mult zacusca, drept urmare nu ezit să încerc toate felurile de zacuscă pe care le întâlnesc pe la diferite târguri sau pe care le primesc de la mama, de la mătușica sau de la colege. Cu părere de rău, ceea ce se vinde în general în magazine nu prea este zacuscă, în cel mai rău caz ar putea fi considerată o tocană de legume, așa că cea mai bună rămâne tot cea de la mama sau de la mătușica. Fiecare cu gustul lui.

Drept urmare, la început de toamnă, an de an, am discuții simpatice cu mama despre zacuscă și când ar fi momentul oportun să ne apucăm să o preparăm. Nu trebuie să fie nici prea devreme, dar nici prea târziu, pentru că fie nu se conservă bine și face mucegai, fie cresc prea mult prețurile la ingrediente. 

Îmi place mirosul de toamnă care îți invadează casa atunci când coci vinetele, când călești gogoșarii și ceapa sau când fierbi zacusca, înainte să o pui în borcane. Așa cum există Legea Germană a Purității Berii, așa cred că ar trebui să existe un standard și la zacuscă. Cel puțin noi respectăm cu sfințenie rețeta 5kg de vinete, 4kg de gogoșari și un kg de ceapă. Vinetele se coc pe plită de fontă sau la jar și se lasă la scurs, gogoșarii și ceapa se înăbușă, dar separat. Toate îngredientele se dau prin mașina de tocat, iar apoi se pun la fiert. După ce a scăzut suficient se adaugă 0,75l de suc de roșii de casă și iarăși se lasă la fiert, apoi se adaugă cam un litru de ulei și se fierb până se ridică uleiul la suprafață. Bineînțeles că se adaugă sare, piper și o frunză de dafin. Nu rezultă mai mult de 12 – 13 borcane de 400. Este un proces laborios, dificil, dar plin de satisfacții. Durează mult să coci vinetele și să înăbuși ceapa și gogoșarii, dar cel mai dificil este după ce le-ai pus la fiert, pentru că trebuie amestecat încontinuu să nu se prindă și, pe deasupra, când este la fiert, zacusca sare din oală și riști să te arzi cu zacuscă fierbinte, ca să nu mai spun de pereții din bucătărie.

Dar produsul finit este o minune! Mirosul este excepțional, consistența potrivită, gustul divin, iar culoarea este asemeni unui răsărit de soare. Exact culoarea soarelui când răsare din mare. Un soi de portocaliu, ocru, auriu, ceva strălucitor. Zacusca nu trebuie să fie roșie!

Dar ce rost are toată discuția asta, că doar Republica nu este un site gastronomic?!

Problema anul acesta, mai mult ca în alți ani, au fost prețurile foarte mari. Vinetele între 4 și 6 lei pe kg, gogoșarii între 6 și 8 lei pe kg, depinde de unde le cumperi. Ca să nu mai spun că am găsit chiar și prețuri mai mari. Am auzit o reclamă la radio la un supermarket și, naiv, m-am dus și eu. M-am uitat peste tot, dar nu am găsit vinetele și gogoșarii la prețurile anunțate. Am întrebat pe cineva și mi-a spus că s-a vândut tot în primele două ore și că a fost o îmbulzeală de nedescris. Cineva mi-a sugerat să cumpăr de la engros, altcineva mi-a spus să nu cumpăr de acolo, pentru că nu te lasă să alegi și la suprafața legumele arată frumos, dar sunt și multe stricate.

Am convertit prețurile astea în euro, oricum totul se raportează la euro, și am constatat că plătim între 1 euro și 2 euro pe kg de legume de toamnă. Am întrebat și la piață de ce sunt prețurile așa de mari față de anii trecuți și mi-au răspuns că a fost secetă, nu există irigații, apa pentru irigații e scumpă, a plouat la momentul nepotrivit, a fost frig la momentul nepotrivit și a fost recolta slabă. Mi se pare destul de scump pentru România, așa că am fost curios să aflu cât costă vinetele și gogoșarii în alte țări. L-am sunat pe un prieten din Italia, un italian simpatic cu care mai schimb din când în când rețete și care mi-a spus cum să prepar delicioasele vinete marinate în ulei de măsline. Am avut o mare surpriză: vinetele, gogoșarii, capia costă 0,50 euro la supermarket. Dacă faci un mic efort să le achiziționezi de la producător, sunt și mai ieftine. Incredibil. Știam că numeroase produse, detergenți, pastă de dinți, paste, cafea, sosuri etc sunt mai ieftine în alte state comparativ cu România, dar mi se pare incredibil că până și legumele de toamnă sunt mai scumpe în România.

Trăim într-un paradox românesc. Câștigăm puțin și plătim mult pentru anumite produse, în timp ce în alte state se câștigă substanțial mai mult (salarii, pensii etc) și produsele sunt mult mai ieftine. Ce-i de făcut?

Pe 4 octombrie s-a sărbătorit Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc, practic este în prima duminică a lunii octombrie și a fost instituită printr-o lege din 2019. Dar, cred că vom sărbători cu ayvar sau ajvar, pindur, lutiniță, kyopolou, adică tot felul de tipuri de zacuscă din alte state, la prețuri mici, pentru la noi va fi pur și simplu prea scump ca să merite să faci o zacuscă de calitate.

Dacă mă întreabă cineva în acest moment ce tip de stat din punct de vedre economic este România, chiar nu știu ce să răspund. Suntem un stat industrializat? Puternic industrializat? Un stat predominant agrar? Agrar și industrial? Suntem campioni la servicii sau turism? Habar nu am! Dar ceea ce am identificat ca statistică a fost că aveam un deficit al balanței comerciale de 1,32miliarde de euro în ianuarie 2020. Mi se pare enorm! Practic România nu reușește să exporte. Nici măcar vinete (a se citit legume) nu reușim să exportăm și asta mi se pare foarte trist.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu tristete va spun ca romanii nu stiu sa vanda si nici nu isi dau interesul sa invete. Degeaba invatzam integrale si derivate cu saptamanile cand lucruri minore gen seriozitate, atentie la calitate, respect etc lipsesc.
    Sa va dau cateva exemple: am contactat producator mic de incaltaminte pt a comanda in strainatate. Am propus livrare cu atlasib (platita de mine, 10 euro pt o cutie) - au spus ca nu stiu de ei. La o cautare pe net am vazut ca au sediul social la nici 2 km de sediul postei Atlasib. In final am gasit pe altii, ce lucreaza cu DPD.
    Am comandat 3 familii miez de nuca din romania. 10 kg. A ajuns si verificam ca e cu coji, si erau doar 9.5 kg.
    Am comandat gemuri si zacusca de la un mic producator. Gasit un livrator ce statea pe strada vecina!! deci ideal pt toti, livratorul ne spune ca livreaza in 2 zile, peste 2 zile il sun si el imi spune ca a venit si m-a sunat si dat mesaje si de fapt eu nu as fi raspuns nici la nici la, asa ca el a lasat celelalte colete dar cu al meu s-a intors in tzara. Nu aveam nici mesaj, nici telefon primit si cand i-am dat un printscreen cu faptul ca nu m-a contactat nici aici nici aici, mi-a blocat nr de telefon.
    Vecina a comandat mobila de bucatarie din tara. A venit o luna mai tarziu decat au zis, si blatul nu era de granit cum scria in contract ci pal imitatie de granit. S-a ajuns la avocat si in final i-au facut cum era in contract.
    Magazin polonez versus magazin romanesc: prospetimea alimentelor difera. Polonezii isi aduc livrari mici si dese, romanii mari si se veshtejesc acolo. Polonezii ma informeaza ca aduc marti noapte si vineri noapte si ma invita cu zambetul pe buze, romanii imi spun ca tocmai au primit si ca toate sunt super proaspete si nu stiu cand mai primesc, desi clar unele produse arata de o sapt.
    Si as continua...
    Acu' sa nu credeti ca la alte natii e lapte si miere. Dar nici asa, zau. "Tzara lui las-o ma ca merge asa" dar ne vaicarim.
    Da, e si vina tuturor cu fiecar mers la supermarket in loc de mers la piata. Si vina producatorilor ce nu se mobilizeaza sa vanda impreuna in vreun mic aprozar, sa faca tot felul de coshuri saptamanale si sa decida o zi pe sapt de livrat si sa plateasca pe cineva sa se ocupe (livrat contra cost), e si vina lor ca prin minciunile marunte pierd la calitate si la incredere.
    • Like 1
  • Dan check icon
    Da, explicatie , ptr diferentaq de pret, este ,logica si clara, Pentru ca se aduc de acolo , unde este cu 0,5 euro se transp, cu Tyrul la poarta pietei unde comerciantii ,,tuciurii ,cumpara ,, en gros si le revand cu 2-3 preturi ,Foarte clar si adevarat , dar si foarte trist,, ptr ca noi castigam de 10 ori mai ptutin ca italienii !
    • Like 0
  • Maron_S check icon
    mergeti si luati din Italia :)
    la Dabuleni ati intrebat? poate aia n-au cui sa vanda ...
    • Like 3
  • Prin 1988-89, stagiar in Ias. Galati ma uitam la Tir-urile pline cu ardei care plecau la export in Olanda. Priveam cuprins de emotii mixte, furie, nostalgie, neputinta, Un taran prins cu o sacosa de ardei era trimis in judecata in timp ce Daciile partidului si nu numai veneau saltarete si plecau burtoase cu garda la sol mai sa atinga caramida. Daca te uiti in prezent si constientizezi realitatea prezentului unde am fost si ce am ajuns, de la precupetele din piata la cele din parlament plus toata istoria Romaniei moderne realizezi adevarul crud al acestui popor, indiferent de tipul de guvernare ne balacim constant in cloaca mizeriei umane promovata la rang de virtute ori camuflata in patriotism de mucava. In rest cautam tapi ispasitori pentru relele pe care ni le producem singuri. Ce sa te mai mire ca in 30 de ani, notiunile de eficienta economica, competitie, legea cererii sau ofertei ori functioneaza pervers ori sant total ignorate. Asa am ajuns consumatori patriotarzi de legume romanesti indopate la greu cu otravuri si la preturi categoric superioare celor U.E raportat la calitate.
    • Like 4
    • @ Victorin Borsciov
      Ar fi de mentionat ca vanzatorii de legume din piata (nu producatorii cum zice legea!) platesc numai taxa de tejghea iar impozite nema,trebuie sa ai cash,altfel nu cumperi!Majoritatea legumelor asazis romanesti sunt cultivate in pamant romanesc dar cu seminte de import,asa ca si rosiile sau ardeii de ex.pot sta pe tejghe si o saptamana,d’aia nu scad preturile!Nu mai vorbesc de gust si de calitate,anul trecut pentru prima data in 40 de ani ni s-au stricat gogosarii cei frumosi din Obor,despre care am aflat ulterior ca “taranul” ii da cu o substanta de accelerare a coacerii!In domeniul legumicol romanesc e jale,iar niciun guvern nu a avut curajul sa-l reglementeze cu un program de sprijin al producatorilor,dar si de control al distributiei si vanzarii!PS.Pentru entuziastul consumator de zacusca:daca dati amestecul prin masina tot la zacusca din borcan de magazin ajungeti,mai bine mai putina,dar tocata de mana !Gustul meu!
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Ar fi de mentionat ca vanzatorii de legume din piata (nu producatorii cum zice legea!) platesc numai taxa de tejghea iar impozite nema,trebuie sa ai cash,altfel nu cumperi!Majoritatea legumelor asazis romanesti sunt cultivate in pamant romanesc dar cu seminte de import,asa ca si rosiile sau ardeii de ex.pot sta pe tejghe si o saptamana,d’aia nu scad preturile!Nu mai vorbesc de gust si de calitate,anul trecut pentru prima data in 40 de ani ni s-au stricat gogosarii cei frumosi din Obor,despre care am aflat ulterior ca “taranul” ii da cu o substanta de accelerare a coacerii!In domeniul legumicol romanesc e jale,iar niciun guvern nu a avut curajul sa-l reglementeze cu un program de sprijin al producatorilor,dar si de control al distributiei si vanzarii!PS.Pentru entuziastul consumator de zacusca:daca dati amestecul prin masina tot la zacusca din borcan de magazin ajungeti,mai bine mai putina,dar tocata de mana !Gustul meu!
      • Like 0
  • Și unde mai pui că produsele de pe piața autohtonă sînt aduse nu din Italia ci din Turcia și Iordania, luate pe mai nimic și pline de chimicale.
    • Like 0
  • Noi furăm instalațiile de irigații să ne facem araci în curte sau jacuzzi, nu ne asociem în cooperative că e comunism, în schimb lăsăm latifundiarii să ne rupă cu monopoluri și cu legi date cu dedicație pt ei. Și jale mare, că nu merge agricultura! Fix aceeași prostie cu ifos ca la „botnițari”...
    • Like 3
  • nu am fost anul asta in italia sa vad preturile. Adaug ca rosiile, vinetele, ardeii sunt legume mediteraneene si ca arealul de cultivare in ro a crescut doar multumita incalzirii globale care in anumite primaveri isi face de cap, ca solul are nevoie de adaptari specifice si chimicale specifice astfel incat cheltuielile producerii e mai mare.
    Uitam ce e perfect adaptabil climei romanesti: porumb, cartofi, dovlecii, verzele, catina, mere, pere, prune etc - de ex. socrul mi-a luat cu 70 de bani kg de mere din zona Voineasa, si a povestit cu producatorii acolo ca nu le cumpara lumea ca au pete, ca nu au cum intra pe piata supermarketurilor etc.
    • Like 4
  • 1. Din patriotism românesc, cumpărați de la producătorul român tocană de legume cu denumirea de zacuscă. Sprijiniți astfel agricultura romînească
    2. Spuneți-i prietenului din Italia că fabulează, cu excepția situației în care a cumpărat toate legumele din regiune.
    • Like 3
  • Din păcate așa este, mâncarea în occident e ceva mai ieftină decât la noi , la fel autoturismele etc salariile sunt de 3-5 ori mai mari, rezultatul e un nivel de trai mult mai bun. Doar chiriile sunt mai mari acolo. Prețurile mari din Ro sunt rezultatul mai multor factori:
    1 Nemunca sau mai elaborat o productivitate mică determinată de utilaje vechi care consumă mult și necesită des reparații dese , lipsă irigațiilor sau utilizarea unor irigații cu aspersoare bune prin anii '70 care consumă mult curent și au pierderi mari de apă, lipsa unor semințe și sortimente legumicole cu producție mare rezistente la boli și dăunători (s-au închis majoritatea instituțiilor de cercetare) , substanțe și îngrășăminte importate deci scumpe etc . La toate astea se adaugă mentalitatea românilor care vor să se îmbogățească rapid punând un preț mare de la început ignorând concurenta europeană și mai ales cultura organizațională din fermele românești unde e mai important BMW-UL decât tractorul sau combina și atitudinea românului care e de acord cu orice tip de activitate cu condiția să nu degenereze in muncă.
    • Like 4
  • Stimate domn , mie nu îmi vine să cred că în Italia ardeii și vinetele costă sub 1€ kg. Eu trăiesc în Germania și pot să vă spun sigur că aici un kg. de roșii costă în jur de 1€ puțin sub , un kg. de ardei de orice tip costă peste 1,50€ , iar o singură vânătă costă cam 0;80 - 1;20 bucata , cu precizarea că orice tip de legumă sau fruct comercializate aici este de un slab nivel calitativ , mă refer la cele din supermarketuri , cele de la producător un pic mai bune la gust costă triplu , iar vinetele nu se cultivă aproape deloc..
    • Like 3
    • @ Gyorgy Adorjan Szabo
      Gabriei check icon
      Subscriu! Tot aud aceasta legenda cum ca preturile la alimente ar fi mai mari in Romania decat in Vest ceea ce nu e deloc adevarat. Cosul de cumparaturi in Germania este cu minim 20%-30% mai scump decat in Romania. E adevarat ca sunt salarii mai mari, dar daca pui la socoteala chiriile, utilitatile, benzina (in Germania acum este in jur de 12o-14o centi pe litru fata de aprox 80 in RO), asigurarile si altele, nu te descurci daca nu ai un salariu peste 2500 de Euro.
      • Like 5
    • @ Gabriei
      Este o legendă că prețurile în occident sunt mai mici , cel puțin eu nu asta observ , dar s-ar putea că în Italia legumele să coste în sezon un pic mai puțin decât în Germania , dar nici chiar cu două treimi mai puțin. Restul cât costă asta este o altă temă , dar cu siguranță produselor alimentare la nivel de supermarketuri sunt mult mai scumpe decât se precizează în articol. De cele de la producător nici nu mai vorbesc 10 ouă 2,5€.
      • Like 3
    • @ Gyorgy Adorjan Szabo
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu în toată Italia e la fel, și nici în toată Germania: depinde ce și unde se face și de cerere, dacă un produs s-a făcut bine anul ăsta dar cererea e mică, e normal să scadă prețul. Depinde și de rețeaua de magazine care vinde, iar în Italia sunt mai multe rețele, care practică prețuri foarte diferite. Astea sunt cele mai frecvente greșeli când se compară un anume parametru din 2 țări. Mai sunt și condițiile speciale, reducerile de seară ori pentru că recolta anul ăsta o fi fost deosebit de bogată.
      • Like 1
    • @ Gyorgy Adorjan Szabo
      sunt in Belgia si tara e mai scumpa ca germania, multi belgieni isi fac cumparaturile in Germania la supermarket. Confirm, nu am gasit rosii sub 1 euro, vinete pe la 1.5-2 euro, ardeii spre 2 euro. Kg.
      La cele bio pretul creste, rosiile cu gust (coeur de beuf) ajunge si la 7-8 euro asa ca le cumpar, ne certificate bio dar cu oareshce gust aduse din romania, cu 2-3 euro.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      si asa nu sunt diferente mari. Am colegi italieni ce isi comanda o parte din produse de acasa, si vorbesc intre ei ce si de unde sa comande, si multe produse nu sunt asa de ieftine cum spun astia in articol.
      • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult