Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un prieten din Italia mi-a spus că la ei vinetele, gogoșarii și ardeii capia costă 0,50 euro pe kilogram la supermarket. La noi sunt între 1 și 2 euro. De la zacuscă la economie europeană

supermarket - legume - Foto Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

Trebuie să mărturisesc că îmi place foarte mult zacusca, drept urmare nu ezit să încerc toate felurile de zacuscă pe care le întâlnesc pe la diferite târguri sau pe care le primesc de la mama, de la mătușica sau de la colege. Cu părere de rău, ceea ce se vinde în general în magazine nu prea este zacuscă, în cel mai rău caz ar putea fi considerată o tocană de legume, așa că cea mai bună rămâne tot cea de la mama sau de la mătușica. Fiecare cu gustul lui.

Drept urmare, la început de toamnă, an de an, am discuții simpatice cu mama despre zacuscă și când ar fi momentul oportun să ne apucăm să o preparăm. Nu trebuie să fie nici prea devreme, dar nici prea târziu, pentru că fie nu se conservă bine și face mucegai, fie cresc prea mult prețurile la ingrediente. 

Îmi place mirosul de toamnă care îți invadează casa atunci când coci vinetele, când călești gogoșarii și ceapa sau când fierbi zacusca, înainte să o pui în borcane. Așa cum există Legea Germană a Purității Berii, așa cred că ar trebui să existe un standard și la zacuscă. Cel puțin noi respectăm cu sfințenie rețeta 5kg de vinete, 4kg de gogoșari și un kg de ceapă. Vinetele se coc pe plită de fontă sau la jar și se lasă la scurs, gogoșarii și ceapa se înăbușă, dar separat. Toate îngredientele se dau prin mașina de tocat, iar apoi se pun la fiert. După ce a scăzut suficient se adaugă 0,75l de suc de roșii de casă și iarăși se lasă la fiert, apoi se adaugă cam un litru de ulei și se fierb până se ridică uleiul la suprafață. Bineînțeles că se adaugă sare, piper și o frunză de dafin. Nu rezultă mai mult de 12 – 13 borcane de 400. Este un proces laborios, dificil, dar plin de satisfacții. Durează mult să coci vinetele și să înăbuși ceapa și gogoșarii, dar cel mai dificil este după ce le-ai pus la fiert, pentru că trebuie amestecat încontinuu să nu se prindă și, pe deasupra, când este la fiert, zacusca sare din oală și riști să te arzi cu zacuscă fierbinte, ca să nu mai spun de pereții din bucătărie.

Dar produsul finit este o minune! Mirosul este excepțional, consistența potrivită, gustul divin, iar culoarea este asemeni unui răsărit de soare. Exact culoarea soarelui când răsare din mare. Un soi de portocaliu, ocru, auriu, ceva strălucitor. Zacusca nu trebuie să fie roșie!

Dar ce rost are toată discuția asta, că doar Republica nu este un site gastronomic?!

Problema anul acesta, mai mult ca în alți ani, au fost prețurile foarte mari. Vinetele între 4 și 6 lei pe kg, gogoșarii între 6 și 8 lei pe kg, depinde de unde le cumperi. Ca să nu mai spun că am găsit chiar și prețuri mai mari. Am auzit o reclamă la radio la un supermarket și, naiv, m-am dus și eu. M-am uitat peste tot, dar nu am găsit vinetele și gogoșarii la prețurile anunțate. Am întrebat pe cineva și mi-a spus că s-a vândut tot în primele două ore și că a fost o îmbulzeală de nedescris. Cineva mi-a sugerat să cumpăr de la engros, altcineva mi-a spus să nu cumpăr de acolo, pentru că nu te lasă să alegi și la suprafața legumele arată frumos, dar sunt și multe stricate.

Am convertit prețurile astea în euro, oricum totul se raportează la euro, și am constatat că plătim între 1 euro și 2 euro pe kg de legume de toamnă. Am întrebat și la piață de ce sunt prețurile așa de mari față de anii trecuți și mi-au răspuns că a fost secetă, nu există irigații, apa pentru irigații e scumpă, a plouat la momentul nepotrivit, a fost frig la momentul nepotrivit și a fost recolta slabă. Mi se pare destul de scump pentru România, așa că am fost curios să aflu cât costă vinetele și gogoșarii în alte țări. L-am sunat pe un prieten din Italia, un italian simpatic cu care mai schimb din când în când rețete și care mi-a spus cum să prepar delicioasele vinete marinate în ulei de măsline. Am avut o mare surpriză: vinetele, gogoșarii, capia costă 0,50 euro la supermarket. Dacă faci un mic efort să le achiziționezi de la producător, sunt și mai ieftine. Incredibil. Știam că numeroase produse, detergenți, pastă de dinți, paste, cafea, sosuri etc sunt mai ieftine în alte state comparativ cu România, dar mi se pare incredibil că până și legumele de toamnă sunt mai scumpe în România.

Trăim într-un paradox românesc. Câștigăm puțin și plătim mult pentru anumite produse, în timp ce în alte state se câștigă substanțial mai mult (salarii, pensii etc) și produsele sunt mult mai ieftine. Ce-i de făcut?

Pe 4 octombrie s-a sărbătorit Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc, practic este în prima duminică a lunii octombrie și a fost instituită printr-o lege din 2019. Dar, cred că vom sărbători cu ayvar sau ajvar, pindur, lutiniță, kyopolou, adică tot felul de tipuri de zacuscă din alte state, la prețuri mici, pentru la noi va fi pur și simplu prea scump ca să merite să faci o zacuscă de calitate.

Dacă mă întreabă cineva în acest moment ce tip de stat din punct de vedre economic este România, chiar nu știu ce să răspund. Suntem un stat industrializat? Puternic industrializat? Un stat predominant agrar? Agrar și industrial? Suntem campioni la servicii sau turism? Habar nu am! Dar ceea ce am identificat ca statistică a fost că aveam un deficit al balanței comerciale de 1,32miliarde de euro în ianuarie 2020. Mi se pare enorm! Practic România nu reușește să exporte. Nici măcar vinete (a se citit legume) nu reușim să exportăm și asta mi se pare foarte trist.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Românul fuge de greutăți (însă de cele mai multe ori însă tot de ele are parte), dar se înghesuie la pomană și, dacă e nevoie, pune repede de o cârdășie la ciupeală.
    Și, dacă munca e pentru tractoare, ne dăm seama de unde vin diferețele între occidentul europei și orientul de după comunism.
    • Like 1
  • Cu tristete va spun ca romanii nu stiu sa vanda si nici nu isi dau interesul sa invete. Degeaba invatzam integrale si derivate cu saptamanile cand lucruri minore gen seriozitate, atentie la calitate, respect etc lipsesc.
    Sa va dau cateva exemple: am contactat producator mic de incaltaminte pt a comanda in strainatate. Am propus livrare cu atlasib (platita de mine, 10 euro pt o cutie) - au spus ca nu stiu de ei. La o cautare pe net am vazut ca au sediul social la nici 2 km de sediul postei Atlasib. In final am gasit pe altii, ce lucreaza cu DPD.
    Am comandat 3 familii miez de nuca din romania. 10 kg. A ajuns si verificam ca e cu coji, si erau doar 9.5 kg.
    Am comandat gemuri si zacusca de la un mic producator. Gasit un livrator ce statea pe strada vecina!! deci ideal pt toti, livratorul ne spune ca livreaza in 2 zile, peste 2 zile il sun si el imi spune ca a venit si m-a sunat si dat mesaje si de fapt eu nu as fi raspuns nici la nici la, asa ca el a lasat celelalte colete dar cu al meu s-a intors in tzara. Nu aveam nici mesaj, nici telefon primit si cand i-am dat un printscreen cu faptul ca nu m-a contactat nici aici nici aici, mi-a blocat nr de telefon.
    Vecina a comandat mobila de bucatarie din tara. A venit o luna mai tarziu decat au zis, si blatul nu era de granit cum scria in contract ci pal imitatie de granit. S-a ajuns la avocat si in final i-au facut cum era in contract.
    Magazin polonez versus magazin romanesc: prospetimea alimentelor difera. Polonezii isi aduc livrari mici si dese, romanii livrari mari si se veshtejesc acolo. Polonezii ma informeaza ca aduc marti noapte si vineri noapte si ma invita in fix urmatoarea zi cu zambetul pe buze, romanii imi spun ca tocmai au primit si ca toate sunt super proaspete si nu stiu cand mai primesc, desi clar unele produse arata de o sapt.
    Si as continua...
    Acu' sa nu credeti ca la alte natii e lapte si miere. Dar nici asa, zau. "Tzara lui las-o ma ca merge asa" dar ne vaicarim.
    Da, e si vina tuturor cu fiecar mers la supermarket in loc de mers la piata. Si vina producatorilor ce nu se mobilizeaza sa vanda impreuna in vreun mic aprozar, sa faca tot felul de coshuri saptamanale si sa decida o zi pe sapt de livrat si sa plateasca pe cineva sa se ocupe (livrat contra cost), e si vina lor ca prin minciunile marunte pierd la calitate si la incredere.
    • Like 4
  • Da, explicatie , ptr diferentaq de pret, este ,logica si clara, Pentru ca se aduc de acolo , unde este cu 0,5 euro se transp, cu Tyrul la poarta pietei unde comerciantii ,,tuciurii ,cumpara ,, en gros si le revand cu 2-3 preturi ,Foarte clar si adevarat , dar si foarte trist,, ptr ca noi castigam de 10 ori mai ptutin ca italienii !
    • Like 0
  • Maron_S check icon
    mergeti si luati din Italia :)
    la Dabuleni ati intrebat? poate aia n-au cui sa vanda ...
    • Like 3
  • Prin 1988-89, stagiar in Ias. Galati ma uitam la Tir-urile pline cu ardei care plecau la export in Olanda. Priveam cuprins de emotii mixte, furie, nostalgie, neputinta, Un taran prins cu o sacosa de ardei era trimis in judecata in timp ce Daciile partidului si nu numai veneau saltarete si plecau burtoase cu garda la sol mai sa atinga caramida. Daca te uiti in prezent si constientizezi realitatea prezentului unde am fost si ce am ajuns, de la precupetele din piata la cele din parlament plus toata istoria Romaniei moderne realizezi adevarul crud al acestui popor, indiferent de tipul de guvernare ne balacim constant in cloaca mizeriei umane promovata la rang de virtute ori camuflata in patriotism de mucava. In rest cautam tapi ispasitori pentru relele pe care ni le producem singuri. Ce sa te mai mire ca in 30 de ani, notiunile de eficienta economica, competitie, legea cererii sau ofertei ori functioneaza pervers ori sant total ignorate. Asa am ajuns consumatori patriotarzi de legume romanesti indopate la greu cu otravuri si la preturi categoric superioare celor U.E raportat la calitate.
    • Like 5
    • @ Victorin Borsciov
      Ar fi de mentionat ca vanzatorii de legume din piata (nu producatorii cum zice legea!) platesc numai taxa de tejghea iar impozite nema,trebuie sa ai cash,altfel nu cumperi!Majoritatea legumelor asazis romanesti sunt cultivate in pamant romanesc dar cu seminte de import,asa ca si rosiile sau ardeii de ex.pot sta pe tejghe si o saptamana,d’aia nu scad preturile!Nu mai vorbesc de gust si de calitate,anul trecut pentru prima data in 40 de ani ni s-au stricat gogosarii cei frumosi din Obor,despre care am aflat ulterior ca “taranul” ii da cu o substanta de accelerare a coacerii!In domeniul legumicol romanesc e jale,iar niciun guvern nu a avut curajul sa-l reglementeze cu un program de sprijin al producatorilor,dar si de control al distributiei si vanzarii!PS.Pentru entuziastul consumator de zacusca:daca dati amestecul prin masina tot la zacusca din borcan de magazin ajungeti,mai bine mai putina,dar tocata de mana !Gustul meu!
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Ar fi de mentionat ca vanzatorii de legume din piata (nu producatorii cum zice legea!) platesc numai taxa de tejghea iar impozite nema,trebuie sa ai cash,altfel nu cumperi!Majoritatea legumelor asazis romanesti sunt cultivate in pamant romanesc dar cu seminte de import,asa ca si rosiile sau ardeii de ex.pot sta pe tejghe si o saptamana,d’aia nu scad preturile!Nu mai vorbesc de gust si de calitate,anul trecut pentru prima data in 40 de ani ni s-au stricat gogosarii cei frumosi din Obor,despre care am aflat ulterior ca “taranul” ii da cu o substanta de accelerare a coacerii!In domeniul legumicol romanesc e jale,iar niciun guvern nu a avut curajul sa-l reglementeze cu un program de sprijin al producatorilor,dar si de control al distributiei si vanzarii!PS.Pentru entuziastul consumator de zacusca:daca dati amestecul prin masina tot la zacusca din borcan de magazin ajungeti,mai bine mai putina,dar tocata de mana !Gustul meu!
      • Like 0
  • Și unde mai pui că produsele de pe piața autohtonă sînt aduse nu din Italia ci din Turcia și Iordania, luate pe mai nimic și pline de chimicale.
    • Like 0
  • Noi furăm instalațiile de irigații să ne facem araci în curte sau jacuzzi, nu ne asociem în cooperative că e comunism, în schimb lăsăm latifundiarii să ne rupă cu monopoluri și cu legi date cu dedicație pt ei. Și jale mare, că nu merge agricultura! Fix aceeași prostie cu ifos ca la „botnițari”...
    • Like 4
  • nu am fost anul asta in italia sa vad preturile. Adaug ca rosiile, vinetele, ardeii sunt legume mediteraneene si ca arealul de cultivare in ro a crescut doar multumita incalzirii globale care in anumite primaveri isi face de cap, ca solul are nevoie de adaptari specifice si chimicale specifice astfel incat cheltuielile producerii e mai mare.
    Uitam ce e perfect adaptabil climei romanesti: porumb, cartofi, dovlecii, verzele, catina, mere, pere, prune etc - de ex. socrul mi-a luat cu 70 de bani kg de mere din zona Voineasa, si a povestit cu producatorii acolo ca nu le cumpara lumea ca au pete, ca nu au cum intra pe piata supermarketurilor etc.
    • Like 6
  • 1. Din patriotism românesc, cumpărați de la producătorul român tocană de legume cu denumirea de zacuscă. Sprijiniți astfel agricultura romînească
    2. Spuneți-i prietenului din Italia că fabulează, cu excepția situației în care a cumpărat toate legumele din regiune.
    • Like 3
  • Din păcate așa este, mâncarea în occident e ceva mai ieftină decât la noi , la fel autoturismele etc salariile sunt de 3-5 ori mai mari, rezultatul e un nivel de trai mult mai bun. Doar chiriile sunt mai mari acolo. Prețurile mari din Ro sunt rezultatul mai multor factori:
    1 Nemunca sau mai elaborat o productivitate mică determinată de utilaje vechi care consumă mult și necesită des reparații dese , lipsă irigațiilor sau utilizarea unor irigații cu aspersoare bune prin anii '70 care consumă mult curent și au pierderi mari de apă, lipsa unor semințe și sortimente legumicole cu producție mare rezistente la boli și dăunători (s-au închis majoritatea instituțiilor de cercetare) , substanțe și îngrășăminte importate deci scumpe etc . La toate astea se adaugă mentalitatea românilor care vor să se îmbogățească rapid punând un preț mare de la început ignorând concurenta europeană și mai ales cultura organizațională din fermele românești unde e mai important BMW-UL decât tractorul sau combina și atitudinea românului care e de acord cu orice tip de activitate cu condiția să nu degenereze in muncă.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult