Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Triumful incompetenței, într-o propoziție cât tot programul de guvernare: „Se va face"

Programul de guvernare

„Se va face".

Asta spune ministrul Sănătății Sorina Pintea despre Spitalul Regional de Urgență de la Iași. Tocmai am citit asta în presa locală. Acum, ce să zic, doamna pare serioasă și, dacă n-aș ști mai bine, poate chiar aș crede ce spune. Dar știu mai bine.

Am lucrat peste 11 ani în presă, 6 dintre ei chiar în Iași, reporter pe sănătate. Orice reporter, cel puțin din experiența mea, are un subiect care îi rămâne în cap, un subiect pe care îl urmărește de-a lungul anilor, un subiect pe care îl visează, uneori chiar și după ce a trecut de momentul ăla. Ei, subiectul meu e Spitalul Regional de Urgență de la Iași. Deși eu îl urmăresc din 2007, ideea spitalului e și mai veche. 

Pentru un material pe care l-am făcut în urmă cu niște ani pentru Ziarul de Iași, am umblat în arhivă și l-am găsit pe Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătății în două rânduri, vorbind despre SRU încă din 2005. Am ajuns în anul de grație 2018, iar spitalul tot nu există. Dar fiecare nou ministru ne spune că „se va face". Iar noi trebuie să-l credem pe cuvânt. În fiecare an se mai semnează o hârtie (cred că au defrișat un munte întreg numai pentru SRU), în fiecare an se mai stabilește un amănunt, care dispare în următorul an, fiecare nou șef mai bate o dată cu pumnul în masă și promite că „se va face". Apoi se schimbă (iar) Guvernul, vine alt ministru, îl acuză pe precedentul, care, firește, a fost un incompetent și din cauza lui nu s-a făcut nimic. Dar lasă că rezolvă noul ministru tot.

În timpul ăsta, la Iași, pacienții sunt în continuare plimbați printre spitale, pentru că nu există nicio unitate medicală care să aibă toate specialitățile. Și să nu vă imaginați că dacă e Iași și nu București, atunci traficul e un vis. Tot înfiorător e și acolo, iar spitalul unde ajung, spre exemplu, oamenii făcuți praf într-un accident rutier, respectiv Spitalul „Sf. Spiridon", este exact în mijlocul orașului, deci ambulanța trebuie să treacă prin zone unde nu încape niciun ac în zile aglomerate. Aștept să iasă și primarul Mihai Chirica într-un filmuleț în care să promită autobuze turcoaz, ca să fie treaba bună.

„Vineri, 13 iulie, între orele 9.30 și 15.30, în Sala Henri Coandă a Palatului Culturii are loc o întâlnire de lucru dedicată prezentării, analizării și definitivării unor elemente tehnice decisive pentru implementarea proiectului Spitalului Regional de Urgență de la Iași". E prima frază dintr-un text din Ziarul de Iași. Nici nu știu dacă să râd. 435793475 de întâlniri de lucru au fost în ultimii 13 ani. 32573498574 de decizii s-au luat în timpul ăsta. Nici măcar o lopată de pământ nu s-a mutat încă.

„Se va face". Nu vă supărați, dar când?! Cam când se va face? Medicii rezidenți cu care dezbăteam eu subiectul în urmă cu 10 ani au și plecat din țară, își văd de treaba lor, eu am ieșit din presă, îmi văd de treaba mea. Spitalul ăla tot nu există. Să nu-mi spună cineva că de data asta e sigur, există proiect, bla, bla. Am mai auzit din astea. Și am pierdut șirul miniștrilor instalați în fotoliul de la Sănătate care ne-au umplut de promisiuni. Iar în ultimii 30 de ani, în Iași s-a construit un singur spital de stat, Institutul Regional de Oncologie. N-a durat nici acolo mult, doar vreo 17 ani în care toată lumea s-a certat cu toată lumea, în care s-a schimbat destinația clădirii de atâtea ori, încât am și uitat. Să vă mai spun că a fost inaugurat de două ori, la câteva luni distanță, doar ca să aibă și Victor Ponta ocazia să taie o panglică frumoasă în plină campanie electorală?! Nu vă mai spun și asta.

Important e că „se va face". Se va face atunci când se va face și autostrada Comarnic-Brașov. Sau autostrada Tg. Mureș - Iași. Sau Pitești-Sibiu. Sau centura Capitalei. Sau ciotul de 4 km (4!!!) care leagă autostrada Ploiești-Voluntari de București. Sau metroul spre Otopeni. Sau atâtea alte lucrări făcute doar cu gura. Când îi iei la bani mărunți și vezi că n-au făcut nimic, că activitatea lor este zero, îți vor răspunde cu tupeu că sunt #dedoar2ani și că nu putem noi să avem pretenția să facă ei ce n-a reușit poporul ăsta în toată istoria lui. Deci stați liniștiți, „se va face", pentru tot ce nu s-a făcut e de vină Burebista. Pentru că toți românii știu de ce nu se face: pentru că „nu se dorește"...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Într-adevăr, acesta este ”firul roșu” al programului de guvernare PSD, atât de des invocat și anume, ”vom face”, sau ”se va face”, dar aproape niciodată ”am făcut”, sau ”s-a făcut”.
  • Like 0
 • Asta cu mega-spitalele regionale seamana mult cu 'nevoia' acuta resimtita de romani pentru super-market-uri si mall-uri. Existau spatii comerciale din abundenta, lipseau marfurile si organizarea corespunzatoare. S-au construit o serie intreaga de 'hale' imense in care s-au infiintat mult doritele mall-uri, numai ca acolo se vand produse straine si de multe ori contrafacute. Acum exista spitale judetene si municipale dar prost dotate si intretinute, cu o mare lipsa de personal de toate categoriile. Vom construi mega-spitalele cu 'nspe mii de paturi, dar nu ne spune nimeni cu ce vor fi dotate si utililate si mai ales cine va lucra in ele. Cred ca ar trebui investiti bani in primul rand in modernizarea, igienizarea si asigurarea schemelor de personal a spitalelor existente si apoi in construirea unor spitale universitare ( Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara ).
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Nu e chiar asa. Degeaba aloci fonduri pentru modernizare atunci cand nu e cazul.
   La Iasi, spitalul Sf.Spiridon, prin structura lui pavilionara (din mai multe cladiri), fiind construit pe la 1750, nu e potrivit pentru un spital de urgenta modern, in care toate sectiile trebuie sa fie aproape una de alta.
   • Like 0
 • Am auzit in 1996 (acum 22 de ani) de ideea infiintarii spitalelor regionale, 8 la numar in acel an. Pe vremea dlui. ministru (al Sanatatii) Eugen Nicolaescu - in prezent activ la Banca Nationala a Romaniei - numarul acestora (pe hartie) a crescut semnificativ, fiecare judet ajungand sa "primeasca" un spital "regional"! Mai nou numarul a ajuns la 6, 3 intr-o "prima etapa" si alte 3 ... mai tarziu!
  • Like 1
 • Orice, dar nu va legati de Chrica, unul dintre putinii politicieni care l-au infruntat pe infractorul suprem. Acest lucru e mai important pentru tara decat SRU Iasi
  • Like 0
  • @ Mario Popesco
   Domnule, Chirica a fost ales sa gospodareasca Iasul, nu sa se infrunte cu "infractorul suprem". Au fost alegeri locale, la care presupun ca ati votat, nu alegeri in psd!
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult