Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Trufie kieveană

Cristian Tudor Popescu

Faptul că Parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a minorităților, fără consultarea Comisiei de la Veneția și a comunității românești din Ucraina, așa cum a solicitat România, e întristător, dar nu de mirare. Se mențin în „noua” lege, în ciuda asigurărilor de schimbare date de președintele Zelenski când milioane de ucraineni fugeau în România, fiind primiți cu brațele deschise, vechi restricții și neclarități privind educația în limba română și utilizarea ei în administrație, justiție și inscripții publice, în zonele locuite tradițional de români, al treilea grup etnic ca număr din Ucraina.

În continuare, în ciuda repetatelor cereri ale ministrului Aurescu, statul ucrainean nu recunoaște inexistența așa-zisei limbi moldovenești. 

Toate acestea se înscriu în atitudinea generală de trufie naționalistă a conducerii Ucrainei. Trufie din ce în ce mai manifestă, odată cu succesele armatei ucrainene și blocarea hoardelor lui Putin.

Insultele adresate de oficiali ucraineni unor lideri europeni care nu sunt îndeajuns de partea lor, amenințările chiar, la adresa NATO și UE, că dacă nu primesc Ucraina va fi vai și amar, culminează acum cu ce a spus ministrul de Externe Kuleba, ca replică la declarația președintelui Macron: „Intrarea Ucrainei în NATO, percepută conflictual de către Rusia, nu e scenariul cel mai verosimil («vraisemblable»)”. După cum relatează Rador, la Conferința ambasadorilor Ucrainei, Kuleba a afirmat: „Ucraina este deja o putere militară puternică, ce schimbă fundamental echilibrul militar în regiune și acționează ca un donator de securitate pentru NATO. Și nu-i ascultați pe cei care vorbesc despre imposibilitatea aderării Ucrainei la NATO. Dacă ne facem treaba bine, mâine vor cânta osanale Ucrainei euroatlantice”.

Aroganța, chiar agresivitatea, care țâșnesc din aceste ziceri te pun serios pe gânduri. Ar fi îngrozitor, de neînchipuit, ca Rusia să câștige, să ocupe Ucraina și să se pregătească de următoarea invazie, probabil Moldova. Ați văzut clipul tras de postul TV Russia Today, în care hamsterul primit cadou de europeni de Crăciunul 2022, în frig și întuneric, va fi mâncat de aceiași europeni, la Crăciunul 2023? Ucraina trebuie sprijinită mai departe, cu tot ce ne stă în puteri, pentru ca asta să nu se întâmple.

Dar nu pot să nu mă gândesc, din nou, și la cum va arăta conviețuirea cu o Ucraină victorioasă, membru UE și NATO. S-ar putea ca Ungaria și Polonia să ni se pară mici copii în materie de suveranism naționalist sfidător...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult