Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Revoluția la vârsta lui Iisus

De Crăciun, nu se va ieși în stradă. Nu se va protesta împotriva acestei guvernări care, pe lângă frig și sărăcie, livrează cetățenilor și o giga bătaie de joc: uite declarația, nu e declarația! Sau: nu mai sunt pensii speciale, ba mai sunt! Sau: noi mâncăm sushi de vită coreean la Seul, voi ce mâncați?

De Crăciun se va mânca și se va bea în cinstea nașterii lui Hristos. Vreau pentru ca să le spun cu acest prilej mesenilor lui Mesia că, dacă ne gândim că învierea lui Iisus a fost o a doua naștere, pot să consume de-ale porcului și de Paște.

Iisus Hristos s-a născut ca să moară, în mod programat, pe cruce. În numele cărei cauze? Personajul Iisus n-a luptat pentru eliberarea neamului său, opresat de romani, ba chiar era de partea stăpânitorilor, a Imperiului cotropitor („Dați Cezarului ce este al Cezarului!”), n-a fost nicidecum un revoluționar care să se jertfească pentru libertate și dreptate socială. Cauza pentru care a murit și adevărat a înviat a fost afirmația sa enormă că El este întruparea lui Dumnezeu pe Pământ. 

Iar scopul sacrificiului planificat? Scopul declarat: o iertare aberantă, la grămadă, o mântuire pe care nu i-a cerut-o nimeni, pentru toți păcătoșii din această lume. Scopul real: înlocuirea dictaturii romane cu dictatura bisericii creștine.

S-au scurs 33 de ani (vârsta lui Iisus) de când niște oameni, puțini, au ieșit în stradă, unde știau că-i așteaptă gloanțele, care îi pot omorî definitiv, pentru doborârea ticăloșilor stăpânitori ai României. Pentru libertate și dreptate, care nu înseamnă nicidecum amnistie în stil Iisus, de care să beneficieze toți făcătorii de rău din această țară.

Mă întreb, câți români, liberi azi să se veselească de Crăciun, vor vărsa un strop din paharul cu vin sau țuică în amintirea celor răstigniți fără cruce și până astăzi neînviați? Dar atât de adevărați. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult