Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Revoluția la vârsta lui Iisus

De Crăciun, nu se va ieși în stradă. Nu se va protesta împotriva acestei guvernări care, pe lângă frig și sărăcie, livrează cetățenilor și o giga bătaie de joc: uite declarația, nu e declarația! Sau: nu mai sunt pensii speciale, ba mai sunt! Sau: noi mâncăm sushi de vită coreean la Seul, voi ce mâncați?

De Crăciun se va mânca și se va bea în cinstea nașterii lui Hristos. Vreau pentru ca să le spun cu acest prilej mesenilor lui Mesia că, dacă ne gândim că învierea lui Iisus a fost o a doua naștere, pot să consume de-ale porcului și de Paște.

Iisus Hristos s-a născut ca să moară, în mod programat, pe cruce. În numele cărei cauze? Personajul Iisus n-a luptat pentru eliberarea neamului său, opresat de romani, ba chiar era de partea stăpânitorilor, a Imperiului cotropitor („Dați Cezarului ce este al Cezarului!”), n-a fost nicidecum un revoluționar care să se jertfească pentru libertate și dreptate socială. Cauza pentru care a murit și adevărat a înviat a fost afirmația sa enormă că El este întruparea lui Dumnezeu pe Pământ. 

Iar scopul sacrificiului planificat? Scopul declarat: o iertare aberantă, la grămadă, o mântuire pe care nu i-a cerut-o nimeni, pentru toți păcătoșii din această lume. Scopul real: înlocuirea dictaturii romane cu dictatura bisericii creștine.

S-au scurs 33 de ani (vârsta lui Iisus) de când niște oameni, puțini, au ieșit în stradă, unde știau că-i așteaptă gloanțele, care îi pot omorî definitiv, pentru doborârea ticăloșilor stăpânitori ai României. Pentru libertate și dreptate, care nu înseamnă nicidecum amnistie în stil Iisus, de care să beneficieze toți făcătorii de rău din această țară.

Mă întreb, câți români, liberi azi să se veselească de Crăciun, vor vărsa un strop din paharul cu vin sau țuică în amintirea celor răstigniți fără cruce și până astăzi neînviați? Dar atât de adevărați. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult