Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Trump câştigă prima repriză, greii republicanilor încearcă să-l oprească în a doua

Cu a doua Supermarţi, din ziua de 15 martie, lucrurile încep să se lămurească. Hillary Clinton se îndreaptă spre o victorie sigură şi numai doi candidaţi republicani mai pot câştiga, teoretic, nominalizarea partidului lor, Donald Trump şi Ted Cruz. Ambii sunt indezirabili pentru politicienii republicani influenţi şi care au un cuvânt de spus.

După ce a pierdut alegerile preliminare din propriul lui stat şi încă la o diferenţă mare, senatorul Marco Rubio s-a clasat pe locul trei într-un alt stat şi pe locul patru în cele rămase. 

Cu o astfel de performanţă slabă, cel de-al doilea favorit al conducerii republicane a ieşit din cursă, fără prea multă glorie. Situaţia lui politică viitoare rămâne incertă.

Trump s-a clasat primul în Carolina de Nord, Illinois, Florida şi Missouri, ceea ce l-a făcut să urce la 678 de delegaţi. Dacă ar fi câştigat şi Ohio, Trump ar fi devenit de neoprit, dar - ca şi în prima Supermarţi – miliardarul a câştigat mult, fără să fi avut însă o victorie zdrobitoare. Ohio a mers, împreună cu cei 66 de delegaţi ai săi, la guvernatorul John Kasich.

Se poate spune însă că Donald Trump a câştigat prima repriză a alegerilor preliminare şi încă la o diferenţă considerabilă faţă de principalul său oponent, senatorul texan Ted Cruz. O a doua repriză va consta în alte zece state în care vor avea loc alegeri preliminare, cu un total de delegaţi de peste 1.000. Între cele mai promiţătoare competiţii electorale care vin se numără statele New York (95 de delegaţi), Pennsylvania (71) şi California (172). În plus, în mai multe state cu alegeri preliminare în pregătire sistemul va fi acela in care cel clasat pe primul loc va lua toţi delegaţii partidului său.

Ce îi uneşte pe aceşti oameni cu putere şi influenţă în partid? Mai întâi un conservatorism moderat, combinat cu o înclinaţie spre compromisuri cu aripa stângă a politicii, într-un mod de abordare pragmatic, nerigid. Apoi trecutul lor, cu trăirea în comun a marilor momente politice din ultimele decenii, unele soldate cu victorii, altele nu. Influenţii republicanilor mai arată o oroare faţă de extremism şi de atitudini politice tranşante.

În strategia conducerii partidului republican, care se opune nominalizării lui Trump, intră atacurile directe, cele prin intermediul media, acţiunile comitetelor de activitate politică şi provocările violente la mitingurile electorale. Mai nou s-au adăugat sprijinirea campaniei lui Cruz, cu speranţa că succesul acestuia va sustrage delegaţi şi nu-l va lăsa pe Trump să acumuleze minimumul de 1.237 de delegaţi, situaţie în care se va ajunge la decizia prin convenţia naţională, unde partidul îşi poate exercita influenţa asupra delegaţilor. Prin suportul dirijat către campania lui Ted Cruz, elita republicană arată că se conduce după principiul duşmanul duşmanului meu este prietenul meu.

Foto: Guliver Getty Images

Sub numele de partea stabilă a partidului (republican establishment) se înţelege acea grupare neomogenă de persoane cu influenţă, care iau toate deciziile importante în partid, adevăratul nucleu de putere. În el intră gruparea dirijată de familia Bush, fostul candidat prezidenţial Mitt Romney, senatorii John McCain şi Mitch McConnell, recentul congresman demisionar John Boehner, fostul congresman Eric Cantor, mai mulţi donatori foarte bogaţi, unii strategi cum e Karl Rove, consultanţi de campanie şi specialişti în colectarea de fonduri şi un număr de politicieni republicani porecliţi ironic RINO (republican in name only – republicani numai cu numele). Un nou intrat în rândurile elitei de partid este Paul Ryan, congresman al statului Wisconsin şi recent ales speaker of the house.

Ce îi uneşte pe aceşti oameni cu putere şi influenţă în partid? Mai întâi un conservatorism moderat, combinat cu o înclinaţie spre compromisuri cu aripa stângă a politicii, într-un mod de abordare pragmatic, nerigid. Apoi trecutul lor, cu trăirea în comun a marilor momente politice din ultimele decenii, unele soldate cu victorii, altele nu. Influenţii republicanilor mai arată o oroare faţă de extremism şi de atitudini politice tranşante.

Ei sunt aceia care au colaborat strâns cu democraţii în legiferarea transferurilor de întreprinderi economice în alte ţări, după care ţara a înregistrat o rapidă creştere a şomajului şi a numărului de oameni asistaţi social. Ei sunt cei care, deşi au fost extrem de critici în discursurile publice, au colaborat de fapt cu preşedintele Obama, câlcându-şi promisiunile electorale.

Tot ei sunt cei care au nominalizat candidaţi pentru alegerile preşidenţiale care s-au dovedit incapabili să atragă majoritatea populaţiei, aşa cum au fost senatorii Bob Dole şi John McCain şi fostul guvernator Mitt Romney.

Opuse establishmentului sunt Gruparea Libertăţii (Freedom caucus) din congres şi mişcarea populară Partidul Ceaiului (Tea Party), formată în anii 2008-2009.

O mare parte a susţinătorilor lui Trump sunt motivaţi de nemulţumirea furioasă faţă de establishment, pe care îl văd responsabil pentru multe din probleme critice ale prezentului. Pentru aceştia, alegerea unui candidat care să reprezinte acea parte a partidului republican pe care o socotesc greşită şi vinovată, simbolizată de establishment, ar fi o mare greşeală. Eliminarea prin voturi insuficiente a favoriţilor în care establishmentul îşi pusese speranţele, Jeb Bush şi Marco Rubio, demonstrează că forţa politică care li se opune e puternică şi decisă. Votanţii lui Trump sunt conştienţi de scăderile lui personale, ca şi de gafele comise pe drum, dar continuă să-l susţină, făcând diferenţa între mesager şi conţinutul mesajului.

În ultimul efort pentru blocarea lui Trump, establishmentul speră ca acesta să nu atingă majoritatea minimă de delegaţi (1.237 de delegaţi, adică 50% +1) şi să se ajungă la convenţia naţională negociată, unde delegaţii pot fi redistribuiţi în favoarea unui candidat non-Trump.

Marţi 22 martie vor fi alegeri în Arizona (58 de delegaţi, câştigătorul-ia-totul) şi Utah (40 de delegaţi). În prezent, sondajele de opinie arată că Trump conduce în statele Arizona, California, New York şi Pennsylvania, ca şi pe plan naţional, unde raportul opţiunilor electorale este Trump 36%, Cruz 22%.

Dar perspectiva ca partidul republican să sufere o scindare, în cazul în care elita partidului îl privează pe Trump de o nominalizare sprijinită de numărul impresionant de victorii, este o perspectivă reală. Într-o astfel de situaţie, partizanii lui Trump ameninţă că nu se vor prezenta la alegeri, sau că vor constitui un nou partid. De cealaltă parte a balanţei se plasează posibilitatea unui compromis care va linişti furtuna din partidul republican, dacă greii din partid vor renunţa la război şi îl vor accepta pe cel care, până acum, nu a încetat să-i contrazică şi să-i surprindă.

CITEȘTE ȘI: 

„Oh, Doamne, aşa ceva nu se va întâmpla...” Și un punct de cotitură: a doua Supermarţi

Urmările Supermarței: Hillary Clinton este la un pas de stabilirea unei premiere istorice

„Opriți-l pe Trump!” Război total în tabăra republicană, în timp ce Hillary Clinton este practic nominalizată

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Pana la urma, partidul republican ce valori mai reprezinta daca nici pe Cruz nu il pot sustine - un om care sustine ideologia de dreapta, libertatea religioasa, conservatismul fiscal, o armata puternica si respectul fata de constitutie? Probabil ca vor pe cineva care doar sa spuna, dar nu cumva sa si faca. Nici nu e de mirare ca electoratul partidului republican e furios.
    • Like 1
    • @
      Cred ca ai perfecta dreptate. Din pacate frustrarea si furia este un sfetnici cumplit de prosti. Asa ajung sa sprijine demagogi precum Trump.
      • Like 0
  • Bayard check icon
    Chestia este ca la ultima dezbatere republicana nu au mai fost atacuri, nici Rubio, nici Cruz nu l-au atacat pe Trump, desi se aratase destul de vulnerabil la dezbaterile precedente. Pentru mine asta a fost un semnal ca in sfarsit s-au impacat cu situatia si il accepta ca viitor candidat. Sincer nu cred ca acum o sa se reorienteze spre Cruz... omul e la fel de deplasat ca Trump, insa fata de el are mare experienta politica, el chiar s-ar apuca sa intoarca toate masurile liberale promovate pana acum. Mi-este greu sa cred ca l-ar sprijini pe Cruz pt ca si el ar fi la fel de controlat... macar la Trump este posibilitatea ca de fapt sa fie doar fanfaronada si sa nu-i deranjeze prea mult.

    Intre Cruz si Trump, tot Trump e mai bun pt miliardarii aia. Totusi, este o mica sansa sa incerce ceva la conventie: sa treaca mai multe tururi fara ca cineva sa stranga 50% (pentru asta au mare nevoie de Kasich sa ramana in cursa). Treptat delegatii nu mai sunt obligati sa voteze conform delegatiei de la stat si cum toti sunt de fapt controlati de partid.... ne putem trezi cu un al 3-lea candidat aparut de nicaieri: de exemplu Romney, sau mai stiu eu cine. Ar fi un dezastru pt ei, ar insemna ca Trump merge independent si ca o sa piarda alegerile prezidentiale.... dar e perfect posibil sa le convina sa castige Hillary Clinton, care e establishment total si nu Trump sau Cruz.
    • Like 0
    • @ Bayard
      Nu cred ca e foarte relevanta atidudinea candidatilor la dezbateri. Fiecare experimenteaza diverse strategii pe ultima suta de metri. Rubio incerca sa ramana in cursa, iar situatia sa era delicata, presiunea pe el venind dinspre militantii anti-Trump care ii cereau sa renunte la cursa in favoarea lui Cruz. Era justificata o schimbare de atitudine si ca urmarea studiilor care au aratat ca atacurile sale precedente, desi eficiente, au fost profitabile pentru ceilalti contracandidati ai lui Trump, in timp ce el mai degraba a pierdut. Strategia lui Cruz a constat mereu in evitarea pozitiei de campion al agresivitatii, Iar Trump odata scapat in castigator, a vrut in mod firesc sa-si inventeze o imagine de unificator pentru alegatorii republicani.
      Sunt de acord insa ca establishmentul s-a acomodat deja cu nominalizarea lui Trump, consolandu-se ca acesta va pierde oricum in fata lui Clinton. Singurul motiv pentru care cred ca opun rezistenta si pun in scena campania anti-Trump este legat de alegerile pentru Congres care se desfasoara paralel cu primarele. Daca Trump ar figura ca un candidat acceptat de GOP, partidul ar pierde sprijinul hispanicilor, segment electoral esential pentru ei. O campania incinsa pro si anti-trump mobilizeaza insa electoratul republican, care pana in prezent cel putin s-a prezentat masiv la urne, spre deosebire de democrati unde lucrurile sunt destul de asezate.
      • Like 1
    • @ Bayard
      check icon
      Cu ce e Cruz "deplasat"?
      • Like 0
    • @
      Bayard check icon
      Pai cu ce nu este? :) Omul e principalul personaj al luptei impotriva ideii de incalzire globala, e bagat in toate comisiile pe tema asta special ca sa contrazica :). E impotriva avorturilor de orice tip, indiferent de circumstante, inclusiv violuri. Omul promoveaza "libertatea religioasa" doar atata timp cat este crestina :).... tin minte o declaratie oribila legata de atei din partea lui (dar s-ar putea sa-l confund asa ca nu o reproduc). Trump tot spune ca vrea sa opreasca musulmanii, sa ridice ziduri, etc... ok, de la vorba pana la fapta e drum lung. Intre timp Cruz chiar a propus masuri care ar fi dus la expulzarea a milioane de oameni.
      • Like 0
    • @ Bayard
      Incalzirea globala este o teorie stiintifica. Care poate fi mai mult sau mai putin corecta. O majoritate a lumii stiintifice academice o sprijina, dar acest lucru nu ii confera un certificat de veridicitate. La fel se intampla pana la urma si cu teoria geocentrica in sec. XVII. Ii condamnam penal pe cei care o contesta sau pun in discutie consecintele? Am inteles ca procurorul general Lynch a luat in discutie si aceasta posibilitate. Poate ca arderea pe rug ar fi totusi mai potrivita.
      In privinta avortului, parearea mea este ca nu prea exista cale de mijloc. Fie sustii dreptul de a dispune de propriul corp si il accepti cu totul, fie consideri ca fetusul are drept la viata, si atunci respingi avortul drept crima in orice situatie. La fel cum respingi dreptului unei mame de a-si eutanasia copilul de cinci ani pe motiv ca este rodul unui viol sau pentru ca a orbit si nu mai corespunde asteptarilor.
      • Like 0
    • @ Bayard
      check icon
      Cateva lucruri despre lupta impotriva ideii de incalzire globala dusa de Cruz. In primul rand, e foarte bine ca nu este acceptata pur si simplu, trebuie bine demonstrata si analizata pentru ca schimbarile care sunt propuse pentru a stopa incalzirea vor avea efecte majore asupra populatiei. Desi am un mare respect pentru stiinta, cateodata mai da si rateuri. Cum ar fi de exmeplu ideea veche de zeci de ani cum ca nivelul colesterolului este afectat de ceea ce mananci. Acum vreo 2 ani s-au rasucit, ca de fapt nu prea conteaza pentru ca in proportie de 90% ficatul se ocupa de nivelul colesterolului in sange. Bun, si cu astia carora le-ai afectat dieta o viata intreaga, care nu mananca oua pentru ca au colesterol, ce facem? Au mai facut una si cu alunele, au dat anunt ca nu e recomandat sa se dea alune la copii ca sa nu dezvolte alergii la alune mai tarziu. Anul trecut, dupa ce s-a constat o mare crestere in numarul celor cu alergii la alune, s-au rasucit, de fapt e invers, daca nu le dai alune de mici atunci dezvolta alergii. Bun, si cu generatiile de oameni care acum isi traiesc viata cu alergii la alune (ceea ce nu e tocmai usor) din cauza recomandarii tale, ce facem? In al doilea rand, Cruz lupta mai mult impotriva masurilor propuse de a limita emisiile, masuri care n-ar face decat sa afecteze economia SUA fara sa produca nici o imbunatatire cu incalzirea globala, pentru ca alte tari precum China vor continua sa emita cantitati mari. Este nevoie de un acord la nivel global pentru reducerea emisiilor, astfel este inutil. Asa este, spre deosebire de ceilalti care doar vorbesc, Cruz chiar vrea sa expulzeze imigrantii ilegali - conform legii. A respecta legea nu-i un lucru rau. Cat despre convingerile sale religioase, sigur ca nimeni nu-i perfect, dar daca macar respecta constitutia eu personal ii pot trece peste acest defect.
      • Like 0
  • Establishmentul s-a opus cu indarjire si candidaturii lui Reagan, iar acum profita din plin de mitul acestuia. Marea problema a GOP nu e pana la urma politica dusa de establishment, aceasta nu prea s-a schimbat in timp, ci faptul ca rezistenta in fata de acesta a fost deturnata de Trump, care nici macar RINO nu poate fi numit, e un democrat sadea. Nu va fi vorba in cazul lui de compromisuri cu democratii, deoarece isi va insusi pur si simplu programul acestora.
    Daca establishmentul si-ar propune serios oprirea lui Trump, acesta nu ar avea nici o sansa. Sustinerea lui este doar de 40%. Cu un singur contracanditdat, ar pierde constant in statele ramase, cu cateva exceptii notabile, cum ar fi in New York. Cum el are nevoie de peste 50% dintre delegatii ramasi, esecul nominalizarii ar fi sigur.
    Establishmentul se teme insa mai mult de o victorie categorica a lui Cruz, oricat de improbabila ar fi aceasta, chiar si intr-o cursa unu la unu cu Trump(are nevoie de 80% din delegatii ramasi). Asa ca vor continua cu jumatatile de masura. Il vor sprijini vocal si financiar pe Cruz, dar totodata, pentru a-l impiedica isi ia avant si sa castige decisiv, ii vor taia aripile mentinandul in cursa pe Kasich.
    • Like 0
  • Samsara check icon
    Culeg ce-au semănat....:)
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult