Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Trump este imoral, nu i-a păsat niciodată de Ucraina și o va abandona

Donald Trump

Politica, fie ea locală, națională sau internațională ar trebui să se subsumeze moralei - adică unui sistem de reguli și valori și a moralității - capacitatea de a acționa în virtutea acestui set de reguli.

Pentru că vorbim despre războiul din Ucraina - unde binele și răul sunt foarte ușor de determinat și dovedit, este necesar să vorbim despre morală când dezbatem deciziile marilor puteri cu privire la soarta Ucrainei, a cetățenilor ei și a suveranității și integrității teritoriale recunoscute internațional. Politicile cu privire la Ucraina, la fel ca toate politicile, ar trebui să se subsumeze moralei.

Morala ne este compas când vrem să analizăm deciziile luate. Morala, acest sistem de reguli și valori, este deja definit și codificat în foarte multe tratate internaționale pe care statele și-au asumat că le vor pune în aplicare. Morala ne ajută să definim ce e bine și ce e rău, ce e drept și ce e injust, ce este corect și ceea ce este incorect. Tratatele internaționale codifică numeroasele aspecte ce guvernează societățile noastre atât de interconectate.

Ucraina este un stat agresat, este victima unui război imoral, ilegitim și ilegal. rusia este statul agresor, este statul care imoral, ilegitim și ilegal, încalcă tratatele internaționale care codifică sistemul moral pe care cu toții, prin contractul social, l-am agreat.

Administrația Trump se comportă imoral cu privire la Ucraina, statul victimă. De la începutul mandatului, el și acoliții săi, degajă în spațiul public informații false cu privire la starea de fapt din Ucraina, mint cu nerușinare și acționează imoral. Câteva exemple:

Trump spune despre președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, că este un dictator, pentru că nu convoacă alegeri. Nimic mai fals. Parlamentul ucrainean este cel care a votat instituirea legii marțiale si este cel care prelungește această lege la un interval regulat (la aproximativ 90 de zile), pentru că țara se află sub invazia rusă. Președintele Zelensky și dacă și-ar dori, nu ar putea să convoace alegeri, pentru că ar încălca decizia Parlamentului ucrainean. Mai mult ar încălca Constituția Ucrainei care interzice alegeri prezidențiale dacă este instituită stare marțială.

Trimisul Special al lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu și Rusia, declară că "Vladimir Putin acționează în bună credință", că este "un om în care are încredere". Adevărul este că Vladimir Putin, cel care a ordonat otrăvirea candidatului pro-european Viktor Iușcenko în 2008, uciderea tinerilor manifestanți din Piața Euromaidan din Kyiv din 2014, invazia Crimeei în 2014, invazia din Donbas din 2014 și invazia din 24 februarie 2022, are mandat de arestare cu multiple capete de acuzare pentru crime de război, crime împotriva umanității și conduce un stat care a fost desemnat de Parlamentul European ca stat sponsor al terorismului.

J.D. Vance, vicepreședintele SUA, în faimoasa întâlnire din Biroul Oval, l-a acuzat pe Volodimir Zelensky că nu este recunoscător și nu a mulțumit Americii pentru ajutorul acordat, într-o încercare de a-l portretiza pe președintele ucrainean ca fiind un nesimțit. Nimic mai fals. În decursul celor 3 ani de război, Zelensky a fost înregistrat mulțumind, în mod public, Statelor Unite ale Americii și mai ales poporului american, de 92 de ori, adică de aproximativ o dată la 12 zile.

Săptămâna trecută, Donald Trump refuza propunerea Ucrainei de a cumpăra 10 sisteme Patriot cu 15 miliarde de dolari, parte din fonduri venind din partea Uniunii Europene, spunând că "nu poți începe un război cu un adversar de 20 de ori mai mare ca tine și apoi să ceri rachete". Zelensky și Ucraina nu au început acest război, Zelensky și Ucraina se apără și își apără supraviețuirea în acest război, iar Zelensky nu a "cerut" rachete în acest caz, ci a făcut o ofertă de cumpărare, la prețul pieței.

În aceste zile, Marco Rubio, Secretarul de Stat american (un fel de Ministru de Externe) și Donald Trump vorbesc despre retragerea din negocierile de pace pe care - vezi doamne - doar ei le-au vrut, dacă cele două părți nu se înțeleg să ajungă la pace. Aceste declarații vin după ce Ucraina, prin președintele Zelensky au anunțat public că acceptă necondiționat o încetare a focului, pe care Rusia a refuzat-o.

Abandonarea Ucrainei - care mai primește ajutor din partea SUA doar datorită ordinelor date de Administrația Biden înainte de predarea mandatului, de către Administrația Trump care nu a trimis nici măcar un cartuș pentru ucraineni ca ajutor militar, înseamnă încurajarea Rusiei în continuarea atrocităților comise împotriva poporului ucrainean.

Morala, busola care ne ajută să distingem binele de rău, lipsește cu desăvârșire din Administrația Trump. Administrația Trump nu face diferența dintre bine și rău, cu toate că suntem martori la conflictul cu cel mai mare contrast între aceste două concepte. Nu există vreo urmă de echivoc că în acest război, binele este reprezentat moral de Ucraina și răul este reprezentat moral de rusia. Însă Administrația Trump încearcă să facă o echivalare între cele două părți, să le bage în aceiași oală. De ce?

Pentru că președintele Trump și administrația pe care o conduce nu au fost, nu sunt și nu vor fi niciodată interesați de suferința ucrainenilor, de bine și rău, de morală și nu sunt conduși de o moralitate în deciziile pe care le iau și declarațiile pe care le fac. Pacea justă în Ucraina nu a fost niciodată un obiectiv pentru Donald Trump. Premiul Nobel pentru Pace a fost un obiectiv, cel mai probabil. Însă ucrainenii care suferă zilnic din cauza invaziei brutale a rușilor nu dau două grivne (moneda națională a Ucrainei) găurite pe năzuințele imorale ale președintelui american. Ei sunt interesați de supraviețuirea lor, de supraviețuirea statului lor.

Suntem în timpul Paștelui, iar morala creștină ne spune clar că răul trebuie pedepsit, binele trebuie încurajat, cei fără de apărare trebuie apărați, brutele trebuie oprite din acțiunile lor și noi toți să fim mai buni prin faptele noastre, nu doar prin vorbele noastre.

Prin prisma filozofiei politice, explicate în diferite forme, de la Platon și Aristotel, trecând prin Thomas Aquinas, Immanuel Kant și până la John Stuart Mill, toți marii gânditori au considerat că politica și deciziile politice trebuie înrădăcinate în morală.

Din păcate trăim vremuri foarte tulburi, în care cea mai mare putere militară și economică din lume este condusă de o adunătură de oameni care sunt departe de morală și moralitate, iar cei care suferă sunt chiar victimele acestui război pornit de unul dintre cei mai odioși dictatori contemporani, Vladimir Putin.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult